Reinventing Organizations in Nederland

CoreChange

Naar aanleiding van het boek Reinventing Organizations van Frederic Laloux besloten we in kaart te brengen wat er in Nederland gebeurt op het gebied van teal (cyaan) organiseren. Welke Nederlandse organisaties hebben een heldere purpose? Wat is de rol van heelheid? Welke organisaties zijn zelfsturend en wat zijn hun ervaringen?

We interviewden o.a. Movares, Buurtzorg, Burgers Zoo, Bakker van Maanen, Hutten, DearNova, Schuberg Philis, Keytoe. Ze delen het waarom van cyaan organiseren. Wat er goed ging en wat er tegen viel. En advies voor jou als jij hier ook mee aan de slag wilt.

All Episodes

De podcast van vandaag is heel anders dan anders: dit keer werd CoreChange partner Heleen Kuiper geïnterviewd door Myriam Hadnes voor haar serie podcasts Workshops Work.  De podcast gaat onder andere over holacracy, over het verschil tussen een machtshiërarchie en een doelenhiërarchie en over het effect van een check in. Het werk van Myriam vind je op https://workshops.work/blog/how-to-facilitate-a-transition-from-power-hierarchy-to-purpose-hierarchy-with-heleen-kuiper/

Apr 2020

51 min 42 sec

In 2016 interviewde ik de broers Van Maanen. Ze zijn eigenaar van een bakkersketen in het westen van het land. Een bakkersketen die al generaties in de familie is. Hun eigen individuele zoektocht naar hun talent en hun bijdrage aan het bedrijf maakte dat ze tot een transformatie voor de hele organisatie kwamen. Een interview over jezelf afpellen, zelfsturing in de bakkerij en wat de rol van de bakker in de buurt is.

Nov 2019

1 hr 6 min

Erwin van Waeleghem was in 2016 politiecommissaris bij de Politie in Leuven. Hij paste daar de principes van cyaan organiseren toe. Hoe werkt dat dan bij de politie? Beluister het hier.

Nov 2019

1 hr 42 min

IT-bedrijf DearNova is al een tijdje zelfsturend. Hoe hebben ze die transitie ingezet? Wat betekent het in de praktijk? Frank Koelewijn en Nina de Graaf vertellen hun ervaringen. Over experimenteren met beoordelen en belonen, ontslag in een zelfsturende context, lichte en zware rollen en nog veel meer.

Sep 2019

59 min 14 sec

Purpose is één van de drie elementen van cyaan organiseren, naast heelheid en zelforganisatie.  De Nederlandse dierentuin Koninklijke Burgers' Zoo is een organisatie die een heel heldere purpose heeft en die deze in alle facetten van de bedrijfsvoering heeft geïntegreerd.  CoreChange interviewde Alex van Hooff hierover. Alex van Hooff is vierde generatie eigenaar van de dierentuin, na zijn overgrootvader, zijn grootvader en zijn moeder.  Dit is een interview in de serie Cyaan Organiseren in Nederland. Voor meer informatie over ondersteuning bij cyaan organiseren, zelfsturing, zelforganisatie zie www.corechange.nl

Aug 2019

35 min 28 sec

In mijn videoserie Reinventing Organizations in Nederland kan Jos de Blok natuurlijk niet ontbreken. Hij wordt tenslotte in Reinventing Organizations genoemd en Buurtzorg wordt genoemd als voorbeeld van een teal (cyaan) organisatie.

Dec 2018

48 min

In 2015 interviewde ik Johan vd Elzen, in zijn functie van bestuursvoorzitter van ingenieursbureau Movares, over zijn opvattingen over organiseren. Een interessant gesprek over vertrouwen, winsttevredenheid, en je deadline als CEO. Een eerste interview in de serie Teal Organiseren in Nederland #zelfsturing #teal #cyaan #purpose #ReinventingOrganizations

Dec 2018

49 min 40 sec