Ehandelstrender

Urban Lindstedt | E-handel | Digitalisering

En podd om e-handel och digitalisering med journalisten och e-handelsexperten Urban Lindstedt tillsammans med Sveriges främsta e-handelsprofiler.

All Episodes

Artificiell intelligens kommer att förändra världen som vi känner den i grunden. Här är e-handeln inget undantag där aktörer som Amazon sedan länge ökar sin försäljning med artificiell intelligens. AI underbarnet Oliver Edholm, som numera är 19 år, har en vision med sitt bolag Depict.ai att tillhandahålla tjänster baserat på AI till e-handlare så att spelplanen utjämnas mellan giganter som Amazon och vanliga svenska e-handlare. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Oliver Edholm, som intresserade sig AI redan som 12-årig, och som har grundat bolaget Depict.ai som utnyttjar AI för att göra bättre produktrekommendationer för aktörer med begränsat med användardata. Ett problem är att artificiell intelligens används som ett buzzword för att få kapital och uppmärksamhet. Men Oliver Edholm, som programmerat sedan han var åtta år och arbetade på Klarna som 15-årig, gör AI på riktigt för att revolutionera produktrekommendationer i grunden. Och det är bara början. Redan idag skapar aktörer som Amazon massiv affärsnytta med hjälp av artificiell intelligens. Men om 50 år kommer artificiell intelligens kunna skapa bättre artificiell intelligens som i sin tur skapar ännu bättre artificiell intelligens och det blir den största händelsen i mänsklighetens historia tror Oliver Edholm.

Nov 25

47 min 29 sec

Hästsportskedjan Hööks firar 90-årsjubileum med stark tillväxt och goda resultat. För den renodlade fackkedjan Hööks är vanliga butiker fortfarande centrala även om e-handeln växer. Därför går Hööks mot strömmen genom att bygga ut butiksnätet, eftersom tillväxten i butiksledet är fortsatt stark – pandemi till trots. En viktig orsak till den positiva utvecklingen är att Hööks för tio år sedan utökade satsningen på egna varumärken. Något som ligger väl i tiden med tanke på dagens trend med många framgångsrika D2C-varumärken. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender besökte programledaren Urban Lindstedt Viared utanför Borås för att samtala med Joachim Höök, CEO på Hööks samt Peter Hesslin, e-handelschef Postnord. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och Postnord eTalk. Hööks öppnade fem butiker i år och räknar med att bygga ut ytterligare fem butiker nästa år trots att e-handeln växer snabbare. Även om besökarna har minskat under pandemin konverterar besökarna bättre än tidigare. Idag är 20 procent e-handel och Joachim Höök tror inte att den andelen kommer att öka allt för mycket de närmaste åren. Berättelsen om Hööks börjar redan 1931 som ett litet sadelmakeri i Eksjö. Sedan dess har företaget utvecklats och 1976 startades Hööks Hästsport AB av Bengt Höök. Hööks omsätter över 500 miljoner SEK och har cirka 400 engagerade medarbetare. Sedan 2019 ägs Hööks av Jula Holdingkoncernen.

Nov 22

36 min 56 sec

En viktig del av skönhetsspecialisten Lykos fantastiska tillväxtresa är viljan att skapa en wow-känsla hos kunderna. Hos Lyko får varje medarbetare en särskild wow-peng för att skapa glädje hos kunderna. Och även om kunden inte alltid har rätt så låter Lyko kunden tro det. Under kundtjänsten ligger dessutom Lykos ambitiösa satsning på att bygga ett livskraftigt och vänligt community kring skönhet Lyko Social. Och kundtjänsten är också brohuvudet för Lyko-familjen vid utlandsetableringar. I detta avsnitt besöker programledaren Urban Lindstedt Lyko i Vansbro för att samtala med Elin Trapp, chef för kundservice hos Lyko och Tony Andersson, ansvarig för Lyko Social. Kundtjänsten hos Lyko är ansvarig för kundsupport, att skapa innehåll till butiken samt att driva Lyko Social. Dessutom är en lokal kundtjänst det första som skapas inför en lansering på en ny marknad. Lyko skulle aldrig outsourca sin kundtjänst som i allra högsta grad bär företagskulturen. En företagskultur som genomsyras av transparens, samhörighet, fri tyglar och tillåtelse att göra fel. Lykos kundkommunikationen ska alltid vara präglad av den enskilda kundtjänstmedarbetaren och Lyko uppmuntrar ett personligt språk gärna kryddad med emojis. Lyko Group säljer till Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Österrike och Polen respektive Nederländerna. Den svenska verksamheten står för cirka 70 procent av bolagets intäkter.

Nov 18

43 min 16 sec

Anders Halvarsson startade Netonnet redan år 1999, han engagerade sig senare i Ellos och Junkyard, för att 2017 bli delägare och vd för Scandinavian Photo. Anders Halvarsson är en doldis som använder radiohandlarens blick för försäljning till att utveckla mogna e-handelsbolag. I Scandinavian Photo identifierade han personalens djupa kunskaper om produkterna, men processerna och erbjudandet till kunderna hade inte hängt med i en allt mer prispressad värld. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender eTalk samtalar programledaren Urban Lindstedt med Anders Halvarsson, vd för Scandinavian Photo och investerare samt Peter Hesslin, e-handelschef Postnord. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och Postnord eTalk. Efter att han lämnade Netonnet har Anders Halvarsson investerat i och utvecklat bolag som Ellos, Junkyard och Teenage Enginering och idag är han vd för Scandinavian Photo och en aktiv investerare. Från att ha varit en superkändis inom e-handel har valt att bli doldis, för att hushålla med sin tid. I Scandinavian Photo såg en ett bra bolag med repor i lacken. Det starka varumärket hade tillåtit bolaget att behålla sin omsättning trots att inte hade koll på alla sina processer och sitt erbjudande till kunderna. Scandinavian Photo vågar ta betalt för frakt. I en bransch med magra marginaler måste man visa värdet på frakten. I en bransch med tunna marginaler är det ärligare mot kunderna att ta betalt för frakten än att lägga fraktkostnaderna på produktpriserna.

Nov 15

52 min 46 sec

Pen Store har byggt en affär inom nischen konstnärsmaterial för både professionella användare och amatörer i Norden, Frankrike och Irland. Fler marknader är på gång Det har skett misstag på vägen, men magkänsla och en omsorg kring detaljerna både i fråga om produkter, paket och plattform fick Pen Store att under senaste redovisningsperioden växa med 40 procent till 82 miljoner kronor. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Jacob Bergström, grundare och vd för Pen Store. Pen Store grundades i början av 2010 av Jacob Bergström. Han ville starta en nätbutik och hade tidigare drivit ett forum på nätet om gatukonst. Jacob Bergström erkänner utan omsvep att han gjort många fel under resans gång, men han har gjort mycket rätt också. Annars hade inte nätbutiken och deras enda fysiska butik omsatt 82 miljoner kronor under den senaste redovisningsperioden. Han har låtit magkänslan styra och det har fungerat. Omsorgen om detaljerna har gjort arbetet med att lägga upp nya produkter blivit en flaskhals. Pen Store lägger både tid och känsla på alla fylliga produktbeskrivningar och bilder. Efter att Pen Store förra året bytt e-handelsplattform och upphandlat ett affärssystem har en viss it-trötthet inträtt. Jacob Bergström jämför ett plattformsbyte med en hjärttransplantation. Hans bästa råd vid plattformsbyte är att vara detaljerad och noggrann med kravspecen. Det senaste it-projektet har varit att byta ett pappersbaserat plocksystem till ett digitalt plocksystem. Kolla in våra sponsorer: https://www.treyd.io/ https://www.svea.com/se/sv/foretag/betallosningar/ https://www.postnord.se/foretagslosningar/e-handel Kontakta programledaren Urban Lindstedt https://www.linkedin.com/in/urbanlindstedt/

Nov 11

50 min 36 sec

Eton Shirts har gått från en lång tradition att enbart sälja via återförsäljare till att börja sälja direkt till konsumenterna via egna butiker och nätet. Och med 50 olika storlekar för bästa passform finns det utmaningar med att sälja på nätet. Sin långa historia till trots innoverar Eton med skjortor on-demand och nya sätt att hjälpa nätkunderna att hitta rätt storlek. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender eTalk samtalar programledaren Urban Lindstedt med Erik Hedlund, Strategy and Business Transformation Director på Eton Shirts samt Peter Hesslin, e-handelschef Postnord. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och Postnord eTalk. Premiumvarumärket Eton Shirts har tillverkat världens bästa skjortor i 90 år med bas i Gånghester utanför Borås. Med 50 olika storlekar och passformer är det en utmaning att guida e-handelskonsumenterna till rätt storlek. Efter att ha testat olika tredjepartslösningar för att hjälpa konsumenterna att välja rätt storlek har Eton utvecklat en egen lösning som bygger på maskininlärning och enkelhet. Eton Shirts arbetar också med on-demand produktion av skjortor i Baltikum för att alltid kunna tillhandahålla de flesta varianter av deras skjortor till kunderna. Familjeföretaget Eton Shrits grundades för mer än 90 år sedan i Gånghester utanför Borås. Fortfarande ligger huvudkontoret och originalfabriken på samma plats som företagets allra första skjorta syddes. Eton är ett globalt premiummärke som säljs hos flera stora återförsäljare som bland annat Harrods, Selfridges, Nordstrom, Saks Fifth Avenue, Bloomingdales och Le Bon Marché. Eton har även en global e-handelsbutik samt 50 egna fysiska butiker i världens olika storstäder som New York, Los Angeles, London, Stockholm, Malmö, Köpenhamn och Frankfurt.

Nov 8

43 min 3 sec

E-handlare varnar för att lagren kommer att vara tomma nästa kvartal. Och oron för varuförsörjningen skapar osäkerhet hos e-handlarna som tvingas beställa allt tidigare och betala allt mer för frakten. Vilken ökar på problemen ytterligare. Det är många olika faktorer som drivit fram dagens fraktkaos: Pandemin, hackerattacker, allt svårare väderförhållanden, energibrist i Kina, chaufförsbrist i världen samt handelskriget mellan USA och Kina har skapat en perfekt storm på logistikmarknaden. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender eTalk samtalar programledaren Urban Lindstedt med Hilda Hultén, medgrundare och ansvarig utgivare på tidningen Dagens Logistik samt Arne Andersson, e-handelsexpert knuten till Postnord. Detta bär ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och Postnord. Fraktpriserna från Kina har ökat från 1800 till 20 000 dollar per container trots att volymerna bara ökat med tre procent. Men det största problemet med dagens fraktkaos är att det är omöjligt att veta när varorna kommer fram. Hilda Hultén tror att det nya normala kommer att inträffa först år 2023 och då med fraktpriser som är 2-3 gånger högre mot tidigare mycket låga nivåer. Samtidigt funderar allt fler företag på att flytta tillverkning till Sverige och Europa för att inte vara lika beroende av globala frakter. I podden pratar vi också om att cirkulära affärsmodeller blir nödvändiga för en hållbar framtid. Det är ju egentligen ingen brist på varor utan mer på affärsmodeller som gör att vi kan ta han om alla produkter som köps för att slängas eller läggas i garderober och lagerutrymmen.

Nov 1

37 min 25 sec

Cyberphoto är en av Sveriges äldsta e-handlare. Efter 26 år lyckas de fortfarande vara relevant för sina kunder och kan uppvisa en stabil tillväxt och resultat. Hemligheten går att läsa av - personalens engagemang och kundfokus. Vi presenterar också rykande färska siffror från rapport Digital Försäljning 2021 som tagits fram av Svea. B2B-företagen måste börja ta digital handel på allvar. I detta avsnitt av podcasten Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Patrick Ohlsson, vd på Cyberphoto samt Thomas Svensson, partneransvarig och e-handelsexpert på Svea. Cyberphoto startade e-handel redan år 1995. Men nätbutiken har sina rötter i Te-Ges foto, en fotobutik på Västra Esplanaden i Umeå som startats 1955. Cyberphoto verkar inom en bransch med trådsmala marginaler. Produkterna och priserna är samma för alla i branschen. I slutändan bara är personalen och kundfokus som gör skillnad. Med kunniga och entusiastiska medarbetare går det att växa i en bransch som minskat med 70 procent i antal kameror de senaste sju åren. Därför kommer aldrig Cyberphoto flytta lagret från Umeå trots lockande propåer varje vecka. Det gör skillnad att personalen kan hämta en kamera från lagret för att kunna svara på alla frågor från kunden. Cyberphotos målsättning är inte stora vinster. Kravet är att de ska växa organiskt, finnas kvar i Umeå och personalen ska ha kvar sina jobb utan krav på höga vinster. Cyberphoto gör ingen skillnad mellan företag och privatkunder. Deras produktpresentationer passar både privatpersonen som köper med magen och företagaren som kollar in tekniska specifikationer. Företagskunderna kan kräva mer tid vid köp, men ofta blir ordervärdet större. Svea har utvecklat sin rapport Digital Försäljning 2021 till att gälla både B2C och B2B. Årets rapport visar att sex av tio företag inte arbetar med digital försäljning till andra företag genom exempelvis en webbutik eller återförsäljningssida. Hos nästan hälften av dessa företag är det inte heller aktuellt att implementera det i sin verksamhet. Oviljan att digitalisera försäljningen förvånar podden. Att våra produkter inte funkar att sälja på nätet är en dålig ursäkt. Kolla in våra sponsorer: www.treyd.io/ www.svea.com/se/sv/foretag/betallosningar/ www.postnord.se/foretagslosningar/e-handel Kontakta programledaren Urban Lindstedt www.linkedin.com/in/urbanlindstedt/

Oct 28

41 min 40 sec

ICA Gruppen driver sedan fyra år innovationshubben ICAx som testar olika framtidsinriktade projekt och tjänster. Det kan handla om automatiserad paketutlämning, obemannade butiker eller att fundera på vilken roll framtidens fysisk butiker ska fylla. E-handeln är en motor för förändring inom dagligvaruhandeln. Men framtiden handlar lika mycket om vilken roll den fysiska butiken ska få för kunderna – kanske både hälsocoach och inspiratör. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender eTalk samtalar programledaren Urban Lindstedt med Lotta Wollentz, head of Strategy på ICAx och Peter Hesslin, e-handelschef på Postnord. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och Postnord eTalk. ICAx är en innovationshub för hela ICA Gruppen. De arbetar för alla ICA:s bolag med research, digitala utvecklingsprojekt, strategiska samarbeten med andra företag och investeringar i start-ups. ICAx testar för närvarande automatiserade utlämningsskåp hos flera ICA-handlare med gott resultat för att snabba upp utlämningen hos på ICA. Preliminära resultat visar att kunderna gärna väljer de automatiska skåpen när de får välja. ICA testar också att låta kunder handla efter öppningstid med hjälp av en app som används för att låsa upp butiken samt skanna varor och betala.

Oct 25

48 min 29 sec

Black Friday har blivit e-handelsårets höjdpunkt när organisationen sätts på sitt största prov. Hur optimerar man lager, kundtjänst och it när försäljningen slår i taket samtidigt som man håller personalen på gott humör? I Gävle finns Partykungen och BGA som regelbundet byter erfarenheter, samtidigt som de upprätthåller en vänlig tävlan. Här finns 19 år av samlade e-handelserfarenheter. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Joel Svensson, grundare och vd för Partykungen samt Björn Andersson, vd och grundare av BGA. Black Friday började uppmärksammas av svenska kedjor och e-handlare redan år 2013. Sedan några år tillbaka är Black Friday, som i år infaller den 26 november, den verkliga starten på julhandeln i Sverige. Hos Partykungen och BGA börjar förberedelserna för Black Friday redan när Black Friday pågår. Det är mycket som ska klaffa med bemanning, lagerhållning och it. Lägg de aktuella problemen med att få hem varor från Asien och målet är rörligare än någonsin. Partykungens bästa försäljningsdag är inför Halloween, men de har ordentlig fart på försäljningen under hela julhandeln för ytterligare en peak inför nyår. BGA dubblar försäljning under Singles Day den 11 november trots blygsamma rabatter på 11 procent. Hos BGA handlar inte erbjudanden om att sälja ut hyllvärmare utan att ge bra priser på populära produkter. Hos Partykungen säljs hyllvärmare ut automatiskt när de säljer under en viss nivå och deras populäraste kampanj är Free Crap Week när de ger bort sånt som inte ens går att sälja till rabatterade priser. BGA planerar att börja tillverka produkter i Sverige, först lite ovanligare storlekar, men på sikt kanske allt om de höga fraktpriserna håller i sig. Både BGA och Partykungen menar att det finns utrymme för nya e-handlare eftersom många existerande e-handlare gör det dåligt. Det krävs ett fullständigt fokus på kunden och en överblick på alla detaljer som måste bli rätt för att lyckas. Och en förmåga att hantera misstag. Kolla in våra sponsorer: www.treyd.io/ www.svea.com/se/sv/foretag/betallosningar/ www.postnord.se/foretagslosningar/e-handel Kontakta programledaren Urban Lindstedt www.linkedin.com/in/urbanlindstedt/

Oct 21

50 min 48 sec

Med tiden har e-handeln fått kundvänliga betalsätt och smidiga e-handelsplattformar. Det lämnar kvar leveransen som den mest smärtsamma delen av ett nätköp - där varken kunden eller e-handlaren har kontroll. Fraktkassan Ingrid har ambitionen att lösa upp denna smärtpunkt både i fråga om vilka fraktalternativ som presenteras för kunden och att förbättra upplevelsen av fraktspårningen. Bättre kontroll över frakten gör det också möjligt att sänka e-handlarens kostnader. I detta avsnitt av Ehandelstrender eTalk samtalar programledaren Urban Lindstedt med Anders Ekman, COO och medgrundare, Ingrid.com och Peter Hesslin, e-handelschef Postnord. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och Postnord eTalk. En studie vid Stockholms universitet som gjorts i samarbete med fraktkassan Ingrid visar att optimerat antalet leveransalternativ ger högre konvertering. I nästa steg förbättrar en tydlig och kundvänlig tracking av försändelsen kundupplevelsen. Och slår fast att hemleveranser ökar konverteringen. Vi frågar oss också hur många leveransskåp Sverige kan klara av. Dessutom diskuterar vi svårigheterna med att få de olika logistikaktörerna att samordna leveranserna den sisa kilometern.

Oct 18

45 min 7 sec

Smarta marknadsföringstips kan utan budget lyfta din e-handel. Growht marketer Jorge Castro tänker alltid utanför boxen och vågar vara sig själv även som marknadsförare. Det finns en annan väg än att bara köpa räckvidd via Google, Facebook och instagram. Du kan nå 10 miljoner i omsättning på ett par månader utan att spendera några pengar. Galna tävlingar kan ge dig många nya kunder, smarta kodhacks kan ge dig tusentals nya mejladresser eller varför inte starta en podd bara för att få högoktaniga länkar. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Jorge Castro, growth marketer som driver byrån Growth marketing (AI). Tidigare var han marknadschef på ABS Wheels. Digital marknadsföring är ett rörligt mål där mycket ändras snabbt. Därför gäller det att hela tiden gå kurser och inspireras av andra. Idag delar Jorge Castro med sig både av smarta marknadsföringshacks och sina bästa verktyg. Ett annat tips är att skippa istockbilder och ta egna bilder för att flyga i bildsöket. Här funkar det med texter i bilder. Kolla in våra sponsorer: www.svea.com/se/sv/foretag/betallosningar/ www.postnord.se/foretagslosningar/e-handel Kontakta programledaren Urban Lindstedt www.linkedin.com/in/urbanlindstedt/

Oct 14

50 min 39 sec

Förra året var en viktig vändpunkt för bokhandeln Adlibris som vände två år av rekordförluster till vinst. Vändningen beror på renodlingen av produktutbudet tillsammans med ökad efterfrågan pga pandemin. Efter luftiga idéer om att bredda sortimentet är Adlibris helt fokuserad på att sälja böcker igen. Adlibris har också tagit stora steg för en mer inspirerade nätbutik. Med hjälp av nya smarta verktyg kommer varje användare att presenteras för ett allt bättre urval av Adlibris 13 miljoner titlar. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Jonas Karlén, CEO på Adlibris samt Peter Hesslin, e-handelschef på Postnord. Detta avsnitt är ett betalt samarbete mellan Ehandelstrender och Postnord eTalk. Adlibris tidigare satsning på att bredda sortimentet misslyckades, eftersom många av de nya segmenten fungerade dåligt i logistikflödena tillsammans med böcker. Det resulterade i problem med leveranserna av böcker. Under 2018 och 2019 landade de sammanlagda förlusterna på 350 miljoner kronor. Den tidigare vd-n fick gå och Jonas Karlén som tidigare varit vd för Viaplay och Linas Matkasse tog över. Sedan såldes flera av de nya produktsajterna av. Och 2020 kom vändningen med ett rörelseresultat på 50 miljoner kronor samtidigt som omsättningen ökad med 19 procent till 2,7 miljarder kronor.

Oct 11

47 min 14 sec

Maya Delorez är fyra år efter starten på väg mot 100 miljoner kronor i omsättning utan något externt kapital. Grundaren Madelene Törnblom har en tydlig vision om hur moderna ridkläder ska se ut och fungera - parat en stark vilja att genomföra sin vision. Hon startade Maya Delorez på flickrummet som 20-åring och har nu 22 anställda. Efter att ha ridit i hela sitt liv är Madelene Törnblom förankrad mitt i sin målgrupp. Och hon har haft visionen och självförtroendet att bryta mot förlegade traditioner inom hästsporten. I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med Madelene Törnblom, CEO och grundare Maya Delorez som på bara fyra år närmar sig 100 miljoner i omsättning. Trots att Madelene Törnblom bara var 20 år när hon startade Maya Delorez har hon skapat ett D2C-varumärke som skulle kunna fungera som en handbok för hur du lyckas med ett varumärke som säljer direkt till slutkunden. Visionen är ridkläder i moderna material som syns i ridhuset. Startplåten var 120 000 kronor för en såld häst. Efter att ha beställt de första ridbyxorna och fixat ett aktiebolag fanns det inte så mycket pengar kvar för marknadsföring. Madelene Törnblom hackade ihop sin första nätbutik med hjälp av videos på Youtube samtidigt som hon fyllde sitt Instagram-konto med hästbilder. Flickrummet i föräldrahemmet var första lagret. Och genom att ge bort byxor till microinfluensers i ridvärlden, sälja på mindre ridtävlingar samt Instagram såldes de första hundra ridbyxorna slut på en månad. Det tog flera år innan hon spenderade pengar på marknadsföring. Inom kort relanseras nätbutiken på plattformen Centra. Ambitionen är att sälja till hela världen. Och hon är nominerad till Årets digitala handel – D Award. Kolla in våra sponsorer: www.svea.com/se/sv/foretag/betallosningar/ www.postnord.se/foretagslosningar/e-handel Kontakta programledaren Urban Lindstedt www.linkedin.com/in/urbanlindstedt/

Oct 7

50 min 34 sec

Framtidens e-handelsplattform är ett ekosystem av integrerade funktioner. E-handelns tekniska ekosystem ger idag nya möjligheter att bygga ett nytt varumärke snabbt och effektivt. Från de första stegen på entreprenörsresan med billiga saas-lösningar som kan lanseras på några veckor till optimerade lösningar som klarar extrem höga trafiktoppar. E-handelsplattformarnas historia har gått från pionjärernas dyra hemmabyggen, till standardiserade saas-lösningar för någon tusenlapp i månaden, till dagens tekniska ekosystem där olika tjänster och funktioner enkelt integreras via API-er för högsta flexibilitet och kapacitet. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Christian Zanders, head of ecommerce och partner hos Wellstreet investerare i tech och e-handel, samt Peter Hesslin, e-handelschef på Postnord. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och Postnord. Christian Zanders byggde sin första nätbutik 1995, vilket blev grunden för den framgångsrika e-handelsplattformen Jetshop. Han har lämnat Jetshop och är idag partner och e-handelsansvarig hos investeringsbolaget Wellstreet. Han har engagerat sig mycket i plattformen Brink Commerce som Wellstreet har investerat i. Vi pratar bland annat om varför de flesta svenska e-handelsplattformar aldrig tagit steget ut på den internationella marknaden.

Oct 4

39 min 26 sec

Priset är en av de viktigaste komponenterna för att lyckas med försäljning på nätet. En framgångsrik dynamisk prissättning kräver en ordentlig analys av konkurrenter och sortiment, för att i nästa steg sätta upp en fungerande prisbevakning. Med en utvecklad prisstrategi kan e-handlare både öka försäljningen och lönsamheten, samt utveckla sitt sortiment och effektivisera din marknadsföring. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Martin Granberg, Chief Strategy Officer på Saas-bolaget Priceindx. En dynamisk prissättning är nödvändigt för e-handlare inom segment där prisjämförelser är standard. Efter en analys av konkurrenterna tar man fram en tydlig strategi som passar ditt varumärke I prissättningen ska flera faktorer vägas in som konkurrenternas pris, butikens varumärke och saldot. Utifrån konkurrenternas priser och prisstrategin sätts sedan ett antal regler upp och mjukvara för att skrapa konkurrenternas priser. Konkurrensanalysen ger också möjligheter att hitta hål i sitt eget sortiment som kan fyllas med egna varumärken. Och prisrobotar har inte pressat ner priserna till nollmarginalen som man tidigare fruktat. Rätt pris behöver inte vara lägsta priset. Kolla in våra sponsorer: www.svea.com/se/sv/foretag/betallosningar/ www.postnord.se/foretagslosningar/e-handel Kontakta programledaren Urban Lindstedt www.linkedin.com/in/urbanlindstedt/

Sep 30

51 min 9 sec

Med en tillväxt inom svensk e-handel på 16 procent under andra kvartalet är det tydligt att det inte finns någon gräns för hur stor e-handeln kan bli - en ny verklighet har tagit form. Även mogna segment som böcker och media växte snabbt under andra kvartalet, enligt E-barometern Q2. Redan om nio år kan e-handeln tagit 40 procent av detaljhandeln, tror Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker på Postnord. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Carl Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker hos Postnord samt Peter Hesslin, e-handelschef hos Postnord. Ehandelstrender eTail är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och Postnord. Vi pratar också om att andelen e-handlare som alltid erbjuder fria returer har ökat från 16 till 22 procent, senaste året. Vi kan konstatera att returerna är en viktig del av e-handeln eftersom provrummet flyttat hem. Men e-handlarna borde kunna hitta sätt snabba på returprocessen för att snabbare kunna sälja returnerade varor. Inom last mile identifierar E-barometern en trend att leveransboxarna ökar med flera olika aktörer på marknaden.

Sep 27

37 min 53 sec

Vad ska vi äta ikväll? Det är frågan som kunderna ständigt söker svar på. En fråga som blir skärningspunkten för recept, teknik och insamlad data inom Coops framgångsrika mathandel på nätet. Och de nya konsumenterna är mer intresserad av bekvämlighet och service än tillfälliga priskampanjer. Coop har besvarat middagsfrågan med ett kunderbjudande där kunderna prenumererar på en leveransslot och en kundvagn som enkelt kan modifiera varje vecka utifrån bra recept. Det är viktigare än rabattkoder. Trots att Coop är en över 120 år gammal organisation finns det ett entreprenörskap inom den digitala organisationen. Ett entreprenörskap som gjort att Coops e-handel vuxit snabbare än marknaden i 17 månader raken. Och kunde rädda försäljningen i butik när kassasystemet låg nere efter en internationell hackerattack. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Sara Mundt-Petersen, e-handelschef och ansvarig för det digital kundmötet på Coop Sverige. Mobilen är helt central för att sy ihop kanalerna hos Coop och andra mataffärer. I våras lanserade Coop appen Scan and Pay som gör det möjligt för kunderna en smidig digital upplevelse i butiken och att äga sin egen data. Scan and pay blev också räddningen när en hackerattack mot en underleverantör slog ut den vanliga kassan i butikerna. Coop arbetar också med att vässa kunderbjudandet för att alltid kunna svara på frågan. Vad ska vi äta ikväll? Här vänds logiken ut och in så att kunderna kan prenumerera på en varukorg och leveransslott för att sedan bara komplettera ordern eller dra bort varor från varukorgen.

Sep 23

44 min 20 sec

Didriksons har de senaste åren målmedvetet etablerat sina egna digitala kanaler, trots att de ser sig som ett återförsäljare varumärke. Men e-handelns främsta syfte är att bygga varumärke – inte konkurrera med återförsäljarna. Det förekommer exempelvis inga tidsbegränsade erbjudande hos Didriksons.com. Återförsäljarna har också med tiden accepterat Didriksons nätbutik eftersom den är tydlig med sitt syfte. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Petra Sabo är Head of DTC Business på Didriksons samt Peter Hesslin, ehandelschef på Postnord. Detta avsnitt är ett betalt samarbete mellan Ehandelstrender och Postnord. Återförsäljarna är inte intresserade av att bygga Didriksons varumärke, hävdar Petra Sabo, men de är intresserade av starka varumärken som det finns en stor efterfrågan på från konsument. Didriksons vill berätta sin historia och visa hela vårt produktsortiment i den egna nätbutiken. Här finns också möjligheter att introducera nya produktkategorerier som återförsäljarna sällan är intresserade av och lära sig mer vad konsumenterna efterfrågar. Pandemin har ökat intresset för både funktionskläder och e-handel. Och under årets första sex månader ökade den egna e-handeln med 400 procent. Just nu är det störst fokus på internationell expansion i Europa med lansering flera nya marknader. Didriksons e-handel finns i dag tillgängliga för slutkonsumenter i Norge, Finland, England, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Österrike, Estland, Lettland och Litauen. Senast ut var Frankrike, Italien, Spanien och Tjeckien.

Sep 20

43 min 31 sec

Investerare analyserar flera punkter när de överväger att investera i eller köpa ett e-handelsföretag. Det finns en rad faktorer som bygger värde hos en e-handlare. Nisch, omsättning, tillväxt och teamet bakom är några centrala faktorer tillsammans med mjuka värden som varumärkets styrka. Detta är också nycklarna till att bygga en framgångsrik e-handelsverksamhet. För att få investerare att investera i ett e-handelsbolag måste entreprenören kunna bevisa sin plan för tillväxt och lönsamhet – genom att bryta ner plan i beståndsdelar som hur de planerar att skala upp teamet, hur man strukturerar bolaget och hur går bolaget in på nya marknader. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender pratar programledaren Urban Lindstedt med Eric Schillström, partner och head of growth på den digitala byrån Awelin. Investerare är främst intresserade av kategoriledare inom en särskild nisch som har ett starkt varumärke. Ledningsgruppen i e-handelsbolaget är också ett av värdena, även om det händer att ledningen byts ut efter investeringen. Just nu är det stort fokus på d2c bland investerare. Vi pratar bland annat om hur Stronger har lyckats på en oerhört konkurrensutsatt marknad. De visar också att detaljhandeln går från en återförsäljare-modell till en d2C-modell. Vi berör också Daniel Wellingtons framgångsstrategi inom influencer marknadsföring. Vi pratar också hur entreprenörer bör sätta tydliga regler vem som är ansvarig för vad inom bolaget och hur man planerar att utöka teamet.

Sep 16

51 min 17 sec

Bekväma betalningar är en central del av kundupplevelsen för e-handelskunderna. Men betaltjänsten Qliros spammande av delbetalningskunder gör det tydligt att det dessutom krävs en omsorg om både relationerna till slutkunder och e-handlare för att underlätta transaktionerna. Efter Svenska Dagbladets granskning av betaltjänsten Qliros aggressiva marknadsföring av blancolån mot sina e-handelskunder är e-handelsbetalningarna åter i fokus. Samtidigt sticker Klarnas vd Sebastian Siematkowiski ut hakan genom att presentera en vision om att slopa delbetalningar, förlänga betaltiderna och flytta avgifterna från slutkund till handlarna. I detta avsnitt av Ehandelstrender eTalk samtalar programledaren Urban Lindstedt med Patrik Müller, e-handelsexpert på betalföretaget Nets och Peter Hesslin, e-handelschef på Postnord. Ehandlstrender eTalk är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och Postnord. Vi pratar betaltrender inom näthandel där Swish blir ett allt viktigare betalsätt i checkouten. Och hur resebranschens kollaps gjort att kortbetalningar backat till förmån för faktura och Swish. Däremot är Patrik Müller tveksam till kryptovaluternas betydelse inom e-handeln. Så länge vi inte får vår lön i kryptovalutor kommer de knappast få någon betydelse in e-handeln. Vi tror också att kunderna säkert uppskattar om Klarna flyttar över avgifterna från slutkund till e-handlare, men tvivlar på att ambitionen kommer att stärka relationen mellan e-handlare och Klarna. Vi spekulerar också hur julhandeln kommer att utvecklas i år med tanke på förra årets extrema tillväxt och varubristen. Patrik tror på +15 procent medan Peter är lite mer försiktig.

Sep 13

38 min 20 sec

Produktfeeden har blivit formatet som e-handlare använder för att integrera sig med annonskanaler, marknadsplatser och prisjämförare. Mycket tyder på att i framtiden kommer en allt större andel av konverteringarna ske på externa plattformar. Frågan är hur du som svenskt varumärke kan nå brett utan att komplexiteten tar över? När svensk e-handel har utvecklats mot fristående e-handlare är det marknadsplatserna som dominerat de stora länderna i Europa, USA och Asien. Men alla svenska e-handlare som satsar internationellt måste överväga att integrera sig mot lokala och internationella marknadsplatser. Lägg till Google Shopping och att Facebook rör sig mot att flytta transaktionerna från e-handlaren till Facebook. Därför är smidiga integrationer är en förutsättning för att lyckas med internationell e-handel. I avsnitt 186 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindsted med Sarah Stenquist som är Nordenchef för det nederländska online marketing automation-företaget Channable. Hon har tidigare även arbetat på Facebook och reklamföretaget Criteo. Vi diskuterar också vart den internationella e-handel är på väg. Sara Stenquist tror att pandemin har påskyndat skiftet mot marknadsplatser. Och vi djupdyker i den holländska e-handelsmarknaden som Sara Stenquist har stor erfarenhet av.

Sep 9

47 min 38 sec

Nelly.com har under året vässat sitt varumärke, öppnat ett nytt robotlager i Borås samt blivit ett mer datadrivet företag. Under första halvåret har festmodesajten hittat tillväxten samt förbättrat sin lönsamhet. Optimismen är påtaglig på kontoret i Knalleland i Borås. Kristina Lukes tillträdde som vd för Nelly.com i mars 2020 mitt i pandemin med ett uppdrag att relansera ett stagnerande varumärke och effektivisera processer. I år har Nelly.com vänt en negativ utveckling och tjänar pengar igen. I Ehandelstrender eTalks samtalar programledare Urban Lindstedt med Kristina Lukes som är CEO Nelly.com och Peter Hesslin, e-handelschef Postnord. Ehandelstrender eTalk är ett betalt samarbete mellan Ehandelstrender och Postnord. Nelly.com är fab för tjejer i åldrarna 15-25 år. Det präglar också miljön på kontoret på Knalleland i Borås där toaletterna kallas glam station och hundratals stilar fotograferas varje dag. Efter många år av stagnation och misslyckade utlandssatsningar är Nelly.com tillbaka med ett tightare varumärke och mera fokuserad målgrupp. Samtidigt har lagret flyttats från Falkenberg och automatiserats för att klara Nellys nästa tillväxtresa.

Sep 6

43 min 57 sec

Online skräddaren Blugiallo har genom sin smarta affärsmodell och produktionsplattform löst flera av modehandelns grundläggande problem som hög returfrekvens, ständiga utförsäljningar och dålig likviditet. Blugiallo vill revolutionera modebranschen genom att göra måttsydda herrkläder tillgängligt för alla män. Vägen dit har gått via omsorgsfullt måttagande i showroom till smidig kroppskanning via kundernas egna mobiler och intelligenta algoritmer. On-demand mode blir också ett hållbarare mode inget restlager behöver reas ut eller slängas. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender träffar programledaren Urban Lindstedt Alexander Moström, medgrundare on-demand skräddaren Blugiallio, i deras lokaler i Viared utanför Borås. On-demand skräddaren Blugiallo är snarare än tjänst än en produkt. Genom att beställningar främst sker efter bokade möten i showroom där omsorgsfullt måttagande och rådgivning ska garantera att kunden blir nöjd. Men en allt mer förfinad måttagningsapp gör det möjligt att ta korrekta mått virtuellt i hemmet.

Sep 2

51 min 28 sec

För Amazon är varje dag dag ett och ledarskapet bygger på lika delar briljans och fruktan. Ett år efter den svenska lanseringen har få svenska e-handlare börjat sälja hos Amazon.se, men Amazon är fortfarande en oerhörd kraft att räkna med inom internationell e-handel. Ehandelstrender har läst den nyutkomna boken Amazon Unbound av den amerikanska affärsjournalisten Brad Stone som initierat följer Amazons tio senaste år när Amazon vid sidan om sin enorma tillväxt inom e-handel blev den ledande aktören inom molntjänster, röststyrning och dessutom blev en av de ledande annonsplattformarna i världen. Amazons omsättning ökade förra året med 38 procent till 386 miljarder dollar. Med ett fast grepp över den amerikanska näthandeln har Amazon fortsatt att expandera in på nya marknader som Sverige. Under Q2 2021 bromsades tillväxten upp till 27 procent och 113 miljarder dollar. I podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Arne Andersson som är e-handelsexpert som bland annat arbetar för Postnord och Fredrik Svedberg, vd för Logtrade, som delvis är verksam i Palo Alto, Kalifornien. Vi analyserar en företagskultur som bygger på fruktan där varje dag är dag ett. Och hur Jeff Bezos detaljstyrning kan sluta med att han kör slut på sina medarbetare för att de ska ta fram hamburgare som tillverkas från en ko, men också hur han klär av ledningen när han upptäcker svagheter i retail-verksamheten. Vi funderar också på varför Amazon misshandlar sin tredjepartssäljare, men samtidigt har svårt att lyckas med sina egna varumärken. Fredrik Svedberg höjer också ett varnade finger för att Amazon.se kan bli en betydande aktör inom offentlig upphandling i Sverige. Och Arne Andersson menar att vi måste börja lära oss av hur Amazon hanterar data.

Aug 26

42 min 47 sec

Bakom Na-kds fantastiska resa finns doldisen och medgrundaren Oscar von Konow. Vid sidan om serieentreprenören Jarno Vanhatapio har Oscar arbetat stenhårt med att skapa processer, hantera de fysiska flödena och få det dagliga operativa arbetet att fungera. Na-kd är en av de starkast lysande stjärnorna på den svenska e-handelsscenen. Fast fashion-aktören lanserades 2016 och är redan värderad till 5,3 miljarder kronor, enligt DI Digital. Förra året växte Na-kd med 56 procent till över 2 miljarder i omsättning. I avsnitt 184 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Oscar von Konow, COO och medgrundare av Nakd som varit med sedan dag ett. Na-kd startades med målet att vara global från dag ett med stort fokus på marknadsföring via sociala medier. Deras visuella kommunikation är en av framgångsfaktorerna. Na-kd är starkast i Europa men säljer i princip till hela världen. Efter det första lagret på Hisingen i Göteborg öppnades snart ett lager i Nederländerna och senare lades det andra lagret i Landskrona. Tanken är att så många kunder som möjligt ska åtnjuta endagsleveranser. För enligt Oscar von Konow har kraven på enkla köp och snabba leveranser bara ökats sedan deras start 2015. Na-kd har hittills attraherat en miljard i riskkapital. Där har tydlighet i affärsmodellen varit viktigt för att kommunicera med investerare. Hur stora Na-kd är om fem år håller de för sig själva, de sätter inte gärna tak och ser hela världen som en möjlighet.

Jun 14

56 min 27 sec

Pinterest är en undernyttjad marknadsföringskanal bland svenska e-handlare. Det finns exempel på e-handlare som via Pinterest att driver försäljning till en tiondel av kostnaderna i jämförelse med Instagram. Pinterest funkar bäst för att inspirera eller skapa värden för kunderna, men också för att driva försäljning. Vi pratar för lite om Pinterest i Sverige, som nådde 32 procent av svenskarna under Q3 2020, enligt undersökningen Svenskarna och Internet. Det är mer än dubbelt så stor räckvidd som hypade Tiktok. Bland kvinnor var räckvidden hela 46 procent under Q3 2020 och varje vecka nådde Pinterest 13 procent av kvinnorna. En större andel kvinnor använder Pinterest varje vecka än Tiktok, Twitter och Linkedin. I avsnitt 183 samtalar programledaren Urban Lindstedt med Maria Paulson som är Pinterest-konsult som arbetar med både svenska och utländska företag. På Pinterest samlar användarna på bilder eller så kallade pins. Och den används mer som en aktiv bildsökmotor än att du prenumerera på flöden som hos Instagram eller Facebook. Det organiska är innehållet är basen som marknadsförare måste satsa en hel del tid på att bygga. Men framgångsrika pins kan driva trafik i åratal. När det organiska materialet i form av inspirerande eller instruerande bildmaterial med sökoptimerade texter är på plats går det att köpa annonsplatser till ett lågt pris i jämförelse med andra sociala medier. Verktyg som nämns i podden: Buffer Tailwind Canva

Jun 7

1 hr 4 min

Beleoco är en digital plattform som hyr ut designmöbler åt 70 möbelproducenter, både månadsvis och per dag, till företag och privatpersoner. Bara i Stockholm hyr 900 företag från Beleco och målet är att omsätta en miljard kronor till år 2025. I en allt mer flexibel värld hakar Beleco på en stark trend där abonnemang går före ägande, med en mer hållbar produktion och konsumtion som positiv bieffekt. Det handlar inte längre om att sälja så många produkter som möjligt utan att ha så många användare som möjligt. I avsnitt 182 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Sebastian Rudenstam, affärsutvecklingschef och medgrundare av Beleco. Beleco har hakat på en stark trend i samhället där abonnemang tar allt större andel av konsumtionen på bekostnad av att sälja produkter styckevis. Trenden möjliggörs av ny digital teknik. Beleco har investerat många miljoner i sin plattform för att kunna hantera den betydligt mer komplicerade processen att hyra ut andras produkter i stället för att sälja egna produkter styckevis. ¬–När vi startade detta förstod vi inte hur komplicerade processer som ligger bakom uthyrning, säger Sebastian Rudenstam. Det finns stora miljövinster med att hyra istället för att köpa. I förlängningen leder det till att varumärkena kommer att ta fram mer hållbara produkter istället för slit och släng.

May 29

48 min 26 sec

Den största utvecklingen inom svensk e-handel de senaste åren är inom logistik och den sista kilometern till slutkund. Pandemin har bara ökat fokus på vilka leveranssätt som ska bära e-handeln in i framtiden. Till mixen av ombud och allt mer populära hemleveranser kommer Iboxens 50 0000 leverantörsoberoende leveransboxar. Ombuden är fortfarande grundbulten för svensk e-handelslogistik. Efterfrågan på gratis hemleveranser, men också boxleveranser, har exploderat enligt en ny undersökning från bank- och finansgruppen Svea. En utveckling som kommer att fortsätta efter pandemin, enligt samma undersökning. I avsnitt 181 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Emma Lindgren, head of public relations på Svea samt Thomas Backteman, medgrundare iBoxen. I storstäderna finns idag flera hemleveransalternativ samtidigt som leveransboxar rullas ut av Postnord, Instabox och Budbee. Iboxen är en av de nya spännande aktörerna på logistikmarknaden som ser sig själva mer som ett infrastrukturbolag än en logistikaktör. De planerar att rulla ut 50 000 leverantörsoberoende paketboxar i Sverige. Iboxen planerar att till 2026 placera ut 50 000 leverantörsoberoende paketboxar utomhus runt om i landet. Flera logistikaktörer som Schenker, DHL, Bring, Airme och UPS har redan avtal med Iboxen. 90 hushåll ska räcka för att sätta upp en box, enligt Iboxen. Det klassiska leveranssättet ombud håller sin ställning som det mest populära leveranssättet även efter pandemin. Det visar en undersökning av finans och bankgruppen Svea. Hela 61 procent av svenskarna väljer ombud. Därefter vill svenskarna kunna välja gratis hemleverans (54 procent) och upphämtning i butik (40 procent). Fler kvinnor än män svarar att gratis hemleverans kommer vara viktigt framöver. Sex av tio kvinnor uppger detta jämfört med fem av tio män. Även i åldrarna 18–49 år skiljer sig preferenserna från befolkningen i stort. Bland annat svarar 33 procent att leverans till paketbox kommer vara viktigt när de ska e-handla efter pandemin, jämfört med 27 procent av svenskarna som helhet. I podden nämns de nya momsreglerna inom EU och om det kan ni lyssna på mer på Svea Talks.

May 24

44 min 55 sec

Det finns många kompetenta e-handelsplattformar i Sverige, men nu konsolideras marknaden. Jetshop och Storm bildar en koncern som kommer att omsätta över 100 miljoner kronor. Tidigare i år köpte Kodmyran plattformen Sitedirect. Affärssystemet Visma har köpt både e-handelsplattformen Wikinggruppen och magento-konsulten Trollweb. Vi tittar också närmare på varför Svensk Handel upplöser föreningen Svensk Digital Handel och granska hur populära Amazon är egentligen. I avsnitt 180 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Fatima Ekekrantz, COO på marketing automation-plattformen Symplify samt Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord. Det finns ett stort antal mindre svenska e-handelsplattfomar, men flera uppköp och sammanslagningar tyder på konsolidering på marknaden. Vilket nog är nödvändigt med tanke på en ökad internationell konkurrens. Arne Andersson på Postnord tror att tiden är över för större plattformar som Oracle och Hybris eftersom de mindre plattformarna kan vara mer snabbrörliga. Föreningen Svensk Digital Handel har upplösts och de näringspolitiska frågorna ska flyttas över till organisationen Svensk Handel. Utvecklingen för ett nordiskt mönster och känns logisk enligt podd-panelen. Mer än 12 procent av svenskarna har handlat på svenska Amazon.se sedan lanseringen, visar en ny studie från Ekonomihögskolan i samarbete med undersökningsföretaget Norstat. Panelen konstaterar att det är nog inte särskilt mycket egentligen.

May 17

42 min 2 sec

Tredjepartscookien har länge varit grunden för effektiv digital marknadsföring, webbanalys och personalisering. Tredjepartscookies används för att samla stora mängder data om användare, men efter årsskiftet kommer webbläsaren Chrome att börja blockera tredjepartscookies. Något som både Safari och Firefox gjort sedan länge. Nyordningen kräver att e-handlare börjar bygga en närmare relation med sina kunder för att få dem att lämna ifrån sig data direkt till e-handlaren. Samtidigt skapas nya system för spårning av användares beteende på webben. I avsnitt 179 av podden Ehandelstrender samtalar programledare Urban Lindstedt med Olof Törnqvist, vd och grundare av Triggerbee, en personaliseringsplattform. Olof har länge intresserat sig för cookies och webbteknik. Utrullningen av iOS 14 innebär ytterligare skärpta restriktioner för både förstapartscookies och tredjepartscookies. Apple började redan 2017 att bli allt mer strikta i hur de hanterade cookies. Google har dragit benen efter sig i cookiefrågan, men vid årsskiftet kommer deras populära webbläsare Chrome att börja blocka tredjepartscookies i sin standardinställning. Eftersom Chrome har över 60 procent av webbläsarmarknaden innebär det slutet för tredjepartscookien. Kampen om tredjepartscookies handlar om kontrollen av hela internet. Här utmanar Apple giganter som Google och Facebook om hur internet ska fungera i framtiden. Integritet ställs mot möjligheten till mycket träffsäker annonsering. Det är viktigt att skilja på förstapartscookies och tredjepartscookies. En förstapartscookie kan exempelvis spara produkter lagt i en shoppingkorg tills nästa gång du besöker den. En tredjepartscookie skicka till en tredje part, till exempel Facebook eller ett företag som vill veta hur du surfar vidare från en annons. Det är tredjepartscookies som gör retargeting möjligt. Problemet med tredjepartscookies är att det har skett en automatisk insamling av stora mängder data, många gånger utan att användaren har fått chans att välja om de vill dela informationen eller inte. Tredjepartskakor från flera olika webbplatser kan också användas för att bygga en användarprofil av dina intressen och ditt beteende på nätet. Om data i kakan kopplas till exempel till en e-postadress går det också att identifiera enskilda individers surfbeteende. Men nu håller tredjepartscookien på att fasa ut genom att webbläsare blockerar dem. Vad som kommer efter tredjepartscoockien är osäkert. Google har presenterat en ny spårningsteknik under namnet FloC (Federated Learning of Cohorts) där användarna sorteras in i större grupper utifrån beteende som ska ersätta tredjepartscookies.

May 10

45 min 29 sec

Generösa returpolicys driver försäljning. Därför har e-handelns fokus på tillväxt gjort att e-handlarna aldrig riktigt tagit tag i utmaningarna kring returer - trots att returer ofta är den största in-leverantören. De mest lönsamma kunderna har en hög returgrad. Därför krävs det full koll på datan för att kunna särskilja lönsamma kunder med hög returgrad och kunder som missbrukar returrätten. I avsnitt 178 av podden Ehandelstrender träffar programledaren logistikforskarna Daniel Hellström och Klas Hjort, bägge verksamma Institutionen för förpackningslogistik vid Lund universitet. E-handelsreturerna uppskattas vara uppemot tre gånger så många som i den fysiska handeln, skriver DI. Returandelen i e-handeln har legat kring 25-30 procent medan den i fysiska butiker ligger kring 5-10 procent. Kostnaden för butikerna att processa en retur uppskattas vara dubbelt så stor som att sälja den, skriver DI. För att kunna göra returerna värdeskapande både för e-handlarna och kunderna måste processen digitaliserar. Inga mer lösa papper i paketen – istället ska kunderna få stöd för att snabbt lämna rätt information kring returen och snabbt kunna få en ny vara med bättre passform. Digitaliserings av returprocessen gör det också möjligt att i realtid analysera returbeteenden för att identifiera lönsamma kunder och sluta uppmuntra kunder som missbrukar returrätten att handla mer. E-handlare måste dessutom ha full koll på vad gällande returpolicy ger för effekter på försäljning, returfrekvens och kundlojalitet. Det krävs en balans mellan kostnaderna för returer samt att trigga köp, upplevelse och lojalitet

May 3

44 min 3 sec

Det går inte att möta Amazon med sortiment eller synlighet - men det funkar med kunskap och kundservice. Det är en del av strategin bakom Maskinklippets framgång. Förra året växte Maskinklippet med 40 procent till 180 miljoner kronor med god lönsamhet. Maskinklippets målgrupp är krävande konsumenter och företag. Därför går det inte att sälja för billiga trädgårdsmaskiner. Exklusivare maskiner ger också en bättre merförsäljning av förbrukningsvaror, reservdelar och skyddsutrustning. I avsnitt 177 träffar programledaren Urban Lindstedt Maskinklippets grundare och vd Stefan Ohlsson som driver den oerhört framgångsrik nätbutik för trädgårdsmaskiner Maskinklippet i Mörrum. När Stefan Ohlsson startade Maskinklippet i en konservativ bransch möttes han av hårt motstånd både från leverantörer och konkurrenter. Stämningen kunde vara hätsk på branschevent. Något som bara triggade Stefan Ohlsson att satsa ännu hårdare på nätet. Maskinklippet håller hårt på sitt segment av lite exklusivare trädgårdsmaskineri i kombination med en mycket kunnig kundsupport. De kan inte växa genom att bredda sortimentet eftersom det skulle urholka deras kunskap. Det går inte att möta Amazon med sortiment eller synlighet, men det funkar med kunskap och kundservice. Det har givit nöjda kunder och mindre strul. Men även etablerade e-handlare kan få problem. Ett struligt plattformsbyte år 2018 i kombination med en torr sommar fick tillväxtkurvan att tillfälligt plana ut. Nu är grundaren Stefan Ohlsson närmast häpen över hur snabbt e-handeln växer. 2018 valde Stefan Ohlsson att sälja större delen av sina aktier till riskkapitalbolaget Verdane som i sin tur bygger en ny företagsgrupp med flera e-handlare. Maskinklippet saknade inte pengar utan det var framförallt Verdanes kompetens Stefan Ohlsson var intresserad av när företaget ska satsa på att växa internationellt.

Apr 26

43 min 36 sec

Kundupplevelsen inom e-handeln bygger på standardisering av gränssnitt. Men frågan är om vi nått en punkt där vi kan börja innovera med nya gränssnitt. Visualisering med hjälp av video och agumented reality kan vara en väg framåt. Och röstgränssnitten är fortfarande ett icke uppfyllt löfte. En annan väg är att låta personliga mjukvaruassistenter sköta våra interaktioner med nätbutiker och nättjänster. I detta avsnitt om kundupplevelsen inom e-handeln samtalar programledaren Urban Lindstedt med Fredrik “FM” Marcus, creative director och John Lidell, tech director på Knowit Experience. Detta är ett betalt samarbete mellan Ehandelstrender och Knowit Experience. En av Sveriges främsta digitala byråer. Smidigare betallösningar har varit ett viktigt steg i e-handelns utveckling. Men sedan mobil e-handel slog igenom för några år sedan har mycket lite hänt med e-handelns gränssnitt. Förbättringarna har snarare skett inom logistiken med stort fokus på hemleveranser och utlämningsboxar. Mycket talar för att röst är nästa digitala gränssnitt att slå igenom i strävan efter att göra kundupplevelsen bättre. Men frågan är om det inte är viktigare att få ordning på nätbutikernas åldrande backend för att kunna bygga framtidens e-butiker. Det är viktigt att ha ordning på tekniken för att ha möjlighet att bli kreativ.

Apr 22

48 min 4 sec

Returprocessen inom e-handeln är trasig. Detta försöker Giab göra något åt genom att sälja returer i sin egen butik Returhuset och reparera reklamerade produkter för att sedan sälja dem. Det finns e-handlare som slänger returer under ett visst ordervärde eftersom de saknar rutiner och system för en effektiv returhantering. Här har GIAB i Staffanstorp hittat en nisch att hantera stora e-handlares returer och reklamationer. Oavsett om en e-handlare använder logistikpartners som utnyttjar förnyelsebara bränslen eller sätter upp solfångare på sina lagerlokaler är i det i slutändan tillverkningen av produkterna som står för den största miljöpåverkan. Därför är oerhört viktigt vilka produkter vi väljer att sälja och att returen inte blir början på en resa till soptippen. I avsnitt 176 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Matilda Jarbin som är COO hos GIAB som har hittat ett nytt mer hållbart sätt att hantera stora e-handlares returer. Förra året omsatte GIAB 202 miljoner kronor. Verksamheten står på två ben, dels hanterar de skadeärenden åt försäkringsbolag där de kan erbjuda försäkringskunderna en reparerad telefon när de exempelvis tappat telefonen i toaletten. Den andra delen av verksamheten är att hantera returer och reklamationer åt större e-handlare som Cdon. Giab kan reparera en reklamerad produkt för att sedan sälja den i sin egen nätbutik Returhuset, på Tradera eller Blocket. Nästa steg för GIAB är att etablera sig i hela Norden och sedan Tyskland. De är mycket optimistiska om Tyskland eftersom landet är känt för sina höga returgrader.

Apr 19

40 min 28 sec

Datorbutiken Inet verkar i ett segment med trådsmala marginaler. Deras mycket framgångsrika strategi är att vara radikalt kundvänliga. Inets service och kundkommunikation bygger på övertygelsen att kunderna är deras vänner. I praktiken innebär det att Inets kundsupport hjälper icke-kunder, att Inet vägrar att lura på kunderna produktförsäkringar av tveksamt värde, de låter kunderna kommunicera med e-post istället för mejlformulär och sist men inte minst att de alltid skickar med en pingvinstång. På så sätt har Inet prenumererat på utmärkelsen Årets butik hos Prisjakt och Årets e-handlare hos Prisjakt inom datorsegmentet. I avsnitt 175 av podcasten Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Erik Wickman, vd på datorbutiken Inet på plats i Sisjön söder om Göteborg. Erik Wickman tillhör den lilla skara vd-ar som tydligt sätter ut sin mejladress och mobilnummer i nätbutiken. Entrén till Inets huvudkontor i Sisjön söder om Göteborg är i det närmaste tapetserad med diplom från de otal gånger Inet under sin 21-åriga historia blivit utnämnd till Årets butik av Prisjakts användare eller Årets e-handlare inom datorsegmentet av Pricerunners användare. Inet utgår alltid från hur kunden vill ha det. Det krävs en del utvecklingsarbete för att slippa mejlformuläret, men kunderna föredrar att ha supportkommunikationen i sin egen mejllåda. Det slappa bruket att skriva leveranstider i intervall är inget som kunderna uppskattar, därför skriver Inet ut exakta leveranstiden. Det är klart att det kostar att hjälpa människor som köpt produkterna någon annanstans, men nästa gång kommer de att handla från Inet. Inet har gynnats av pandemin, men de hade också allting på plats när svenskarna började köpa datorprodukter som aldrig förr. Förra året ökade omsättningen med 25 procent till 1,3 miljarder kronor jämfört med 2019 – detta trots att kedjan stängde butiken i Barkarby under året. Nätbutiken står för 75 procent av omsättningen och där var ökningen 32 procent. Rörelseresultatet för året landade på 60 miljoner kronor – en ökning med 40 procent mot 2019.

Apr 12

42 min 44 sec

För att lyckas med e-handel krävs det att du förstår digital marknadsföring. Där SEO tillsammans med Google Shopping och Google Ads är den heliga treenigheten. Vid sidan om treenigheten ska du finnas där din målgrupp finns. E-handlare bör inte heller vara rädda för att lägga ut delar av sin marknadsföring på externa marknadsföringsbyråer när kunskaperna och engagemanget tryter. Det går inte att vara expert på allt. Och hur svårt är det egentligen att få till en retargeting-kampanj som inte visar kunderna produkten de precis har köpt. E-handel kräver att göra hundratals saker rätt. I fjärde delen i serien om e-handelns praktiska arbete har vi kommit till den kunskapskrävande biten med digital marknadsföring. Misslyckas du här kommer din e-handel aldrig att lyfta. Programledare Urban Lindstedt samtalar med Katrin Lundgren, vd och grundare av e-handelsplattformen Kodmyran och en tydlig röst i e-handelscommunityn. Hon driver alltid några mindre webbshopar vid sidan om hennes arbete med e-handelsplattformen Kodmyran. Detta är ett betalt samarbete mellan Ehandelstrender och e-handelsplattformen Kodmyran. Idag finns det många olika marknadsföringskanaler och det gäller att finnas i de kanaler där målgruppen finns. E-handlarna själva ser sitt nyhetsbrev, Google-annonser och SEO som de viktigaste marknadsföringskanalerna, enligt Postnords E-barometern årsrapport 2020. Första alternativet den egna hemsidan väljer vi att bortse från. Men nyhetsbreven är sorgligt felanvända då allt för få e-handlare väljer att segmentera sitt nyhetsbrev för olika målgrupper. Serien: Starta och driva e-handel – ehandel i praktiken Avsnitt 1: Allt du måste veta om e-handelssystem Avsnitt 2: Hitta smarta logistikprocesser: inköp och leveranser till slutkund Avsnitt 3: Ständigt utveckla sortimentet: Ta bilder, skriva texter och översätta Avsnitt 4. Att synas: SEO, Google Shopping, Google Ads, nyhetsbrev och automatisering

Apr 1

45 min

Cervera Vintage är ett smart exempel på hur en traditionell detaljhandelskedja använder e-handel tillsammans med butiksnätet för att skapa en ny cirkulär affärsmodell. Genom att erbjuda kunderna värdering och försäljning av vintage-porslin och vintage-köksutrustning på nätet har de skapat en trafikmagnet och profilerar sig gentemot konkurrenterna. Cervera Vinage kan dra fördel av det vanliga Cerveras e-handelskompetens och Cerveras varumärke får ett lyft av Cervera Vintage. Målsättningen är att verksamheten ska sälja 6 000 order i år samt med tiden gå med vinst. I avsnitt 174 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Emma Ohlson, verksamhetschef för Cervera Vintage och tidigare verksamhetschef för Stockholms Auktionsverk Fine Art. Cervera Vintage har fått ett stort gensvar hos kunderna sedan lanseringen den 9 september 2020. Säljande kunder skickar information och bilder på objekten via Cerveras e-butik, sedan värderar Cervera Vintage objekten. Kunderna kan sedan lämna in dem i valfri butik och få betalt direkt. Cervera Vintage idé är att göra det enkelt för kunderna att sälja äldre porslin som samlar damm i något skåp och samtidigt göra det enkelt för kunder att köpa vintage-porslin. Tidigare har denna typ av försäljning skett på auktioner eller marknadsplatser som kräver en hel del administration av både säljare och köpare. Vintage är en variant av begreppet begagnat som signalerar lite finare produkter. När vi går från begreppet begagnat till vintage eller pre-loved händer det något med hur vi ser på att köpa redan använda produkter. Bilar säljs normalt som begagnade, medan kläder kan vara allt från second hand, till vintage och pre-loved. Plattformen Zalando säljer återanvänt mode under begreppet pre-owned fashion på sin tyska sajt.

Mar 29

41 min 21 sec

En betydande del av arbetet med e-handel handlar om att utveckla sortimentet, skriva produkttexter och ta produktbilder. Att hitta och lägga upp ett ständigt flöde av nya produkter och produktvarianter kommer att sysselsätta dig mer än du tror. E-handel kräver att göra hundratals saker rätt. I tredje delen i serien om e-handelns praktiska arbete har vi kommit till det krävande arbetet att utveckla sortiment, ta fram produkttexter och produktbilder. Programledare Urban Lindstedt samtalar med Katrin Lundgren, vd och grundare av e-handelsplattformen Kodmyran och en tydlig röst i e-handelscommunityn. Hon driver alltid några mindre webbshopar vid sidan om hennes arbete med e-handelsplattformen Kodmyran. Detta är ett betalt samarbete mellan Ehandelstrender och e-handelsplattformen Kodmyran. Nisch är nyckeln för att lyckas på nätet. Och det är ditt ständiga arbete med att utveckla ditt sortiment som definierar din nisch. Nya produkter ska passa in och kanske tom bredda ditt utbud. Optimala produkttexter kräver både kreativitet och fokus på detaljer. Det gäller både att locka konsumenterna att köpa, tillfredsställa kundens krav på information samt vara synlig i sökmotorer. Säljer du på flera marknader tillkommer arbetet med att översätta texter. Produktbilderna är om möjligt ännu viktigare än produkttexterna. Framgångsrika e-handlare förlitar sig sällan på leverantörernas produktbilder. Bilderna är helt centrala för butikens utseende och det är viktigt att inte göra dom för stora. Det finns smarta knep för att ta bättre produktbilder och bearbeta dem på rätt sätt för att skapa din butiks bildmanér. Men är du inte bra på att fotografera bör du överväga att anlita en professionell fotograf. Serien: Starta och driva e-handel – ehandel i praktiken Avsnitt 1: Allt du måste veta om e-handelssystem Avsnitt 2: Hitta smarta logistikprocesser: inköp och leveranser till slutkund Avsnitt 3: Ständigt utveckla sortimentet: Ta bilder, skriva texter och översätta Avsnitt 4. Att synas: Översiktlig diskussion kring marknadsföring: SEO, Google Ads, Facebook Ads, Instagram osv

Mar 25

48 min 10 sec

Spobik, som står för Sports and bikes, mer än fördubblade omsättningen förra året. Framgångsfaktorerna är specialisering på cyklar och hockeyutrustning med allt fokus på nätet. Målsättningen är att bli störst i Sverige och även satsa på marknader utanför Sverige. Spobik har lyckats möta den enorma efterfrågan på cyklar under pandemin eftersom de sommaren 2020 valde att köpa in så mycket cyklar det gick från sina leverantörer, före höstens branschmässor när man normalt beställer cyklar. Under en bilfärd till en tillverkare i tjeckien köpte de in 20 000 cyklar från bilen. I avsnitt 173 av podden Ehandelstrender besöker programledaren Urban Lindstedt Jönköping för att samtala med Spobiks vd och grundare Peter Arvidsson. Peter Arvidsson insåg kraften i e-handel för specialiserade sporthandel när han drev tillfälliga butiker vid stora sportevenemang som Vättern runt och Vansbrosimmet. Spobik, som 2019 omsatte 51 miljoner kronor, köpte konkursboet efter det betydligt större Cykelkraft i januari 2020. Cykelkrafts e-handelsplattform lockade, men det krävdes hårt arbete för att rensa upp i konkursboet. Och Spobik har valt att behålla varumärket Cykelkraft eftersom det var väl inarbetat. Hockeyutrusning sälja under varumärket Hockeystore, men alla har samma lager och backend. Franchise är en affärsmodell som verkligen utmanas av e-handelns snabba tillväxt. Peter Arvidsson, som varit franchisetagare inom Team Sportia i 20 år, valde att hoppa av och starta egen e-handel när Team Sportia drev sin näthandel i konkurs. Nu driver han nätbutikerna Spobik, Hockeystore samt Cykelkraft med stor framgång. Kunderna kräver ett stort utbud och kunnig personal – det kan inte vanliga sporthandlare erbjuda. Det är därför specialiserade sporthandlare och nätbutiker går så bra.

Mar 22

35 min 27 sec

Framgångsrik e-handel bygger på att ha effektiva logistikprocesser från inköp, till lagermottagning, plock och pack samt returer. Ofta är likviditeten utmanade för växande e-handelsföretag - därför är det ett absolut krav att optimera lagervolymer och att omsätta laget tillräckligt snabbt. E-handel handlar om att göra hundratals saker rätt. I andra delen i serien om e-handelns praktiska arbete har vi kommit till att utveckla smarta logistik processer. Programledare Urban Lindstedt samtalar med Katrin Lundgren, vd och grundare av e-handelsplattformen Kodmyran och en tydlig röst i e-handelscommunityn. Hon driver alltid några mindre webbshopar vid sidan om hennes arbete med e-handelsplattformen Kodmyran. Detta är ett betalt samarbete mellan Ehandelstrender och e-handelsplattformen Kodmyran. Inköp är en stor del av att vara e-handlare. Här behövs det ofta plattformsstöd för att hinna fylla på lagret i tid. Det är dessutom viktigt att ha koll på sitt lager så att lagerhyllorna inte fylls upp av hyllvärmare. Och Katrin Lundgren rekommenderar att e-handlare skänker bort riktiga hyllvärmare, istället för att bara rea ut dem tillsammans med subventionerad frakt. Snåla inte heller när du köper packbänk. Du spar mycket tid om du har allt du behöver vid packbänken och en ergonomisk bänk är livsviktigt om du ska överleva den första julhandeln. Det är också viktigt att märka upp sina lagerhyllor som hos Ikea så du hittar varorna när kunderna beställer dem. En smart sak är att inte lägga snarlika produkter som exempelvis tröjor av olika storlekar bredvid varandra i hyllorna för att minimera risken för felplock. Serien: Starta och driva e-handel – ehandel i praktiken Avsnitt 1: Allt du måste veta om e-handelssystem Avsnitt 2: Hitta smarta logistikprocesser: inköp och leveranser till slutkund Avsnitt 3: Praktiskt e-handelsarbete: Ta bilder, skriva texter, utveckla sortiment osv Avsnitt 4. Att synas: Översiktlig diskussion kring marknadsföring: SEO, Google Ads, Facebook Ads, Instagram osv

Mar 18

48 min 19 sec

Direct-to-consumer (D2C) är en av de starkaste e-handelstrenderna just nu med framgångsrika svenska varumärken som Caia Cosmetics, Desenio, Stronger och RevolutionRace som säljer direkt till konsument. D2C-varumärken lever nära sin målgrupp. D2C-varumärken startas ofta utifrån ett självupplevt problem. Vilket ger en närhet till målgruppen och eftersom D2C-varumärken kapar mellanhänderna kan de lägga mer pengar på produktutveckling. I avsnitt 172 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Björn Påhlman Spenger, vd & grundare Fashion Tech Group samt Emma Lindgren, head of public relations Svea Ekonomi. Den starka D2C-trenden har möjliggjorts av att det är enklare idag att utveckla och tillverka produkter än tidigare. Dessutom har ett ekosystem av e-handelsleverantörer gjort det enkelt att starta en nätbutik. Via sociala medier och influencers går det att med begränsade resurser att hitta sin målgrupp. Björn Påhlman Spenger förespråkar en strategi där man går så långt att man lägger börjar med att sälja prototyper som inte finns som färdig produkt för att testa intresset och få kontakt med målgruppen. Emma Lindgren ser många segment där det fortfarande inte finns starka D2C-varumärken och förutspår en fortsatt stark tillväxt inom D2C. D2C handlar inte bara om startups även etablerade globala varumärken som Nike har sedan 2017 valt att sluta sälja på marknadsplatser som Amazon och dragit ned på antalet återförsäljare och d2c står nu för 40 procent av Nikes intäkter. Om du gillade detta avsnitt bör du lyssna på avsnitt 151 om Asket eller avsnitt 120 om RevolutionRace.

Mar 15

46 min 10 sec

Katrin Lundgren, vd på e-handelsplattformen Kodmyran, är heligt förbannad på alla förkortningar och buzzwords i e-handelsbranschen – hon vill prata funktioner. För att underlätta val och upphandling av e-handelsplattform och stödsystem bör du fokusera på behov och funktioner och lämna tekniksnacket till teknikerna. För att starta och driva effektiv e-handel krävs en rad system vid sidan om själva e-handelsplattformen. Redan efter några order per dag blir det tydligt att e-handlaren behöver ett transportadministrativt system för att inte drunkna i manuellt administrativt arbete. Och efter några rundor på lagret känner man behovet av stöd för pack och plock. I detta avsnitt om e-handelssystem samtalar programledaren Urban Lindstedt med Katrin Lundgren, vd och grundare av e-handelsplattformen Kodmyran och en tydlig röst i e-handelscommunityn. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och e-handelsplattformen Kodmyran. Katrin Lundgren rekommenderar att entreprenörer börjar enkelt, för lägga till system med tiden när de förstår sina behov bättre. Som gammal e-handlare betonar hon dock att alla behöver stöd för pack och plock. Att det krävs en betallösning för att sälja på nätet förstår alla – men alla kanske inte inser att det är viktigt att betallösningen producerar fungerande underlag till bokföringen. Med tiden kommer en koppling mellan e-handelsplattform och affärssystem att spara en hel del tid vid bokföring och analys. Medan PIM-system främst är för större bolag. Headless e-handel är en viktigtutveckling bland plattformarna där man separerar själva e-handelsmotorn från presentationslagret. Det gör det möjligt för e-handlare att välja ett cms som passar behoven.

Mar 11

42 min

Fyndiq har hittat sitt framgångsrecept elva år efter grundandet. När e-handelssverige skrattade åt Amazons översättningsfel ökande samtidigt Fyndiqs tillväxttakt till 100 procent under årets sista månader. Lokalt förankrade marknadsplatser med en tydlig nisch kan konkurrera med Amazon. –Vi springer så snabbt vi hinner. Fyndiq borde kunna omsätta 3-4 miljarder kronor inom några år, säger Fredrik Norberg, grundare och ceo för marknadsplatsen Fyndiq i podden Ehandelstrender. I avsnitt 171 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Fredrik Norberg, vd och grundare av marknadsplatsen Fyndiq – nätets Ullared. Fredrik Norberg hade köpt in ett stort antal bambuvaser som inte gick att sälja. Då samlade han flera namnkunnniga e-handelsmänniskor för att dra igång marknadsplatsen Fyndiq. Under flera år stampade Fyndiq runt 350 miljoner kronor, men under Q4 2019 började allting falla på plats och corona gav marknadsplatsen raketbränsle. Fyndiq har efter elva år lyckats etablera sig som nätets Ullared där låga priser styr. Förra året växte Fyndiq med 57 procent till en omsättning på 520 miljoner kronor och noterade även ett rörelseresultat, före av- och nedskrivningar, på 30 miljoner kronor. – Vårt mål har hela tiden varit att skapa en känsla kring att fynda där både pris och kvalitet är de viktiga komponenterna. Våra tusen säljare gör också att vi alltid är tidiga med nya produkttrender, säger Fredrik Norberg. Kärnan hos Fyndiq är automation vilket gör det möjligt att hantera en omsättning på en halv miljard på 30 anställda. För att kunna administrera 10 000 order om dagen och hålla ner på avgifterna för säljarna hanteras all ekonomisk redovisning och en stor del av kundtjänsten helt automatiskt. Får kunderna bara sina ärenden snabbt lösta accepterar de automatiska processer framför telefonkundtjänst, enligt Fredrik Norberg.

Mar 8

48 min 31 sec

SEO-analys är grunden för fungerande content marketing. Kreativ SEO-analys ger dig verklig kunskap om vad kunderna är intresserade av och uppslag till dina bästa content marketing-kampanjer. Börja gärna arbetet med content marketing med ett brainstorm-möte för att hitta många bra ämnesidéer, men säkerställ alltid ämnesuppslagen med en ordentlig sökanalys för att förstå vad som verkligen intresserar målgruppen. Då skapar du innehåll som kommer generera köpsugna besökare i åratal. Podden Ehandelstrenders programledare Urban Lindstedt samtalar om SEO och content marketing med Hugo Kollind, SEO-konsult på Knowit Experience med 15 års erfarenhet av sökoptimering. Detta är ett betalt samarbete mellan Knowit Experience och Ehandelstrender. Hugo Kollind vänder sig starkt emot att se sökoptimering som en checklista där e-handlaren bockar av ett antal punkter om att sökorden ska finnas i rubrik, titeltagg, metabeskrivning, mellanrubriker och flera gånger i brödtexten tillsammans med ett visst antal länkar in och ut. Han vill istället förstå målgruppens problem och lösa deras problem med välskrivna och detaljerade artiklar. Och e-handlare som kombinerar smart sökanalys med att skriva innehåll som kunderna eftersöker har du möjlighet att generera värdefull söktrafik i åratal. SEO/sökoptimering måste alltid börja i sökanalys. Och Content marketing utan SEO är att slänga bort tid på att skriva texter som målgruppen inte kommer att hitta. Det finns verktyg som du kan ta hjälp av, men det krävs också en del kreativitet för att verkligen förstå vad kunderna söker efter egentligen. Här kan vanliga Google sökningar i kombination med verktyg som SEM-rush och Aref hjälpa dig. Om du vill lära dig mer om seo och contant marketing ska du anmäla dig till Hugo Kollinds webinar den 25 mars om sökoptimering och content marketing. Anmäl dig hos www.knowit.se/event

Mar 4

44 min 46 sec

Eequity hjälper e-handlare att växa från runt 50 miljoner till en miljard kronor i omsättning. Riskkapitalbolaget Eequity har en checklista för tillväxt: 1) rekrytera in kompetens, 2) byt ut tekniken, 3) ett tydligt varumärke och 4) kundupplevelsen är allt. För att en e-handel ska kunna bli ett miljardbolag+ måste marknaden vara tillräckligt stor och produkterna inte för stora för att skickas globalt. Men det allra viktigaste är teamet bakom och deras genomförande, enligt Jessica Mattsson, investment manager på Eequity. Hon borde veta efter fem miljardresor på Eequity. I avsnitt 170 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Jessica Mattsson, Investment director på riskkapitalbolaget Eequity, som ständigt letar efter nya e-handlare att investera pengar och kunskap i. När Eequity bygger ett bolag tillsammans med grundarna börjar de med att bygga ett team och en ledningsgrupp runt grundarna. De använder sina nätverk för att rekrytera in kompetens som saknas. Vad som aldrig saknas är ett mycket stark driv hos entreprenörerna och en Pippi Långstrump-attityd – ”det har jag aldrig gjort förut så därför ska jag göra det”. När Eequity går in i ett bolag har de oftast redan försäljning till Norden. Nästa steg blir därför att lokalisera butiken på marknader där det redan sker köp. Många svenska e-handlare har förutsättningar att bli globala – det är inte för inte att många varumärken heter of Sweden. Ett vanligt misstag bland e-handlare är att de har för lite varor i lager och därför förlorar försäljning. Därför är det viktigt att förutse försäljningen och ha stenkoll på sitt lager. Eequity har investerat 2,5 miljarder kronor i 37 bolag – de flesta inom e-handel. De har en tydlig plan för att få bolag som Footway, Ideal of Sweden, Pricerunner NA-KD och Lavendla att växa. Eequity är bara intresserad av att investera i bolag som omsätter mellan 50 och 200 miljoner kronor och växer med minst 30 procent om året.

Feb 22

47 min 36 sec

Proteinbolagets klassisk e-handelssuccé startades av två drivna entreprenörer i ett studentrum under sista året på gymnasiet. Åtta år senare passerade Proteinbolaget 120 miljoner kronor i omsättning. Vändpunkten kom när Proteinbolaget öppnade alla lagersaldon, köpte massivt med trafik och snabbade upp inköp när varor saknades på lager. Proteinbolaget vill verkligen växa, men visade också 2020 att de kan tjäna pengar också. I avsnitt 169 av podden Ehandelstrender träffar programledaren Urban Lindstedt entreprenörerna Mårten Åkeson och Adam Gillberg i Karlskoga för att undersöka hur de kunnat växa till 120 miljoner kronor från ett studentrum, till föräldrarnas garage till moderna lagerlokaler. Mårten Åkeson är vd och medgrundare och Adam Gillberg är produktansvarig och medgrundare. Mårten Åkeson och Adam Gillbergs drivkraft är att hela tiden lära sig nytt och trots sin framgång har de tagit in investerare för att få in mer erfarenhet i bolaget. De har också tagit hjälp av ledarskapscoacher för att lära sig att bättre hantera den allt större personalgruppen. Under 2020 valde Proteinbolaget att dra ner på marknadsföringen för att öka lönsamheten och stärka kassan. Men under 2021 är tanken att de ska investera stort i marknadsföring. När vi träffar Proteinbolaget har de i dagarna lanserat i Finland som de tror mycket på. Där äts det kosttillskott och konkurrensen är svag. Förhoppningsvis ska lanseringen i Finland kunna kopieras för andra marknader längre fram. Proteinbolaget har tagit fram egna varumärken som Gaam och även köpt varumärket Vegan Health. Men återförsäljarbiten står för 70 procent av försäljningen är fortfarande viktig. De har också misslyckade satsningar på träningskläder bakom sig.

Feb 15

43 min 43 sec

Amazons lansering i Sverige i slutet av oktober blev skakiga och sedan blev det tyst. Vad har egentligen hänt under julhandeln? Analyser visar att Amazon.se redan får massivt med organisk söktrafik och investerar stort i Google Ads. De värsta översättningsmissarna är bortrensade och förstasidan är allt bättre anpassad till svenska kunder. Och Amazon fortsätter att rekrytera svenskt management. Nästa stora steg för Amazon är att lansera lojalitetsprogrammet Amazon Prime i Sverige och då kommer jätten att på allvar börja ta marknadsandelar i Sverige. I avsnitt 168 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Anna Nordlander, tidigare vd på Friendly Swede som sålt på Amazon i närmare ett decennium, och nu uppskattad föreläsare. Anna Nordlander tror att Amazons lojalitetsprogram, som normalt innefattar fri frakt och tillgång till Amazons filmtjänst mm, kommer att införas i Sverige under andra halvåret. Amazons strategi för att erövra den mogna e-handelsmarknaden Sverige var ett massivt sortiment på 150 miljoner produkter. Eftersom det var trögt att få in svenska varumärken fylldes Amazon.se av tredjepartssäljare från andra marknader som inte aktivt valt bort möjligheten att sälja på Amazon.se. Förra året sålde Amazon själva för 1500 miljarder kronor och deras tredjepartssäljare uppskattas sälja flr 2464 miljarder kr, enligt Marketplace Pulse. Det blir ett sammanlagt försäljningsvärde under 2020 på 3969 miljarder vilket kan jämföras med att Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, uppgick till 5 024 miljarder kronor 2019. Ehandelstrender gör en grov uppskattning utifrån momsredovingen att Amazon.se tillsammans med sina tredjepartssäljare sålde för 200 miljoner kronor ink moms i november. 2:10 Vad innebär Jeff Bezos avgång som vd från Amazon. 6:20 Varför var det dåliga översättningar på Amazon.se. 7:04 Vad har hänt sedan lanseringen. Produktpresentationerna har blivit bättre. 10:35 Blivit lättare för svenska säljare att registrera sig hos Amazon.se 12:00 Vad händer med Amazon som marknadsföringskanal. 15:30 Amazons svenska omsättning. 22:10 Svea ekonomi delar med sig av en undersökning om hur deras e-handlare ser på Amazon.se 25:45 Amazons lansering i Australien och vad hände sedan. 27:07 När kommer Amazon Prime till Sverige. 29:09 Vilken skillnad gör Amazon Prime. 29:50 Amazon Advertising 33:55 Riskkapitalbolag köper upp tredjepartssäljare på Amazon för att optimera deras verksamhet. Ett alternativ för företag som vill sälja på Amazon. 42:00 Återförsäljare på Amazon är inte en långsiktig strategi. 43:50 Hur stora kommer Amazon.se att bli och hur lång tid kommer det att ta. 50:30 Hur är man sig bäst att sälja på Amazon.

Feb 8

55 min 59 sec

Pär Svärdson vill göra Apotea till Sveriges största apotek på fem år. Pär Svärdson har dessutom lagt till målen att Apotea ska bli Sveriges bästa arbetsplats och mest hållbara företag. Efter ett oerhört tufft år där Apotea tvingades införa treskift sju dagar i veckan för att hantera en fördubbling av orderna över natt tillkom ytterligare ett mål – Apotea ska bli Sveriges bästa arbetsplats. Att anställa flera hundra människor på kort tid för att hantera försäljningsökningen fick det att skava en del i organisationen. Och i höstas skrev tidningen ETC en kritisk artikel om Apoteas arbetsmiljö. Pär Svärdson håller inte med artikelns kritik, men triggades att sätta upp en lista på 100 åtgärder för att Apotea ska bli Sveriges bästa arbetsplats. I avsnitt 167 av podden Ehandelstreder samtalar programledaren Urban Lindstedt med Pär Svärdson, grundare av Apotea och Adlibris. En av få entreprenörer i Sverige som skapat två miljardbolag. På helåret växte Apotea med 50 procent under 2020 till fyra miljarder kronor i omsättning med ett ordentligt plus på sista raden. Bara tre år efter att Apotea invigde ett nytt lager på 38 000 kvadratmeter har redan röjmaskinerna gått varma på tomten bredvid för att bygga ett ännu större lager för Apoteas alla systerbolag. Det nya lagret kommer att stå klart inom ett år. Men när Apotea i framtiden behöver mer lageryta kommer det inte byggas i Morgongåva, utan snarare i sydvästra Sverige för att ge sydvästra Sverige ännu snabbare leveranser. Tidslinje 2.20 Adlibris lönsamhetsproblem 4:25 Hur hanterade Apotea att antal order fördubblades över natt. 13:10 Presskritiken mot Apotea 18:25 Apoteas tre målsättningar för 2021 23:03. Apotea fick 10 000 nya pensionärskunder i veckan. 27:24 Pär Svärdsons kritik mot automatisering av lager. 33:10 Leveransboxar och hemleveranser är framtiden. 36:50 Vilka e-handelssegment kommer att växa mest i framtiden. 40:00 Pär Svärdsons engagemang i Apoteas alla systerbolag. 47:00 Apoteas nästa lager blir inte i Morgongåva.

Feb 1

50 min 6 sec

Google Analytics inom e-handel är en ofta en outnyttjad konkurrensfördel. Webbanalys är själva grunden för beslutsunderlag till lönsam marknadsföring, effektivt innehåll och smidiga köpresor. Men ofta saknas rätt kompetens hos e-handlare och det finns många fällor att gå i. Nästan alla webbplatser och e-butiker har Google Analytics installerat, men få har anpassat Google Analytics för att kunna användas som beslutsunder i utvecklingen av nätbutiken. Resultatet är att få utnyttjar webbanalys till att effektivisera marknadsföring och innehåll på rätt sätt. I podden Ehandelstrender Extra samtalar programledare Urban Lindstedt med den erfarnes webbanalytiker Maxwell Stanford som arbetar på Knowit Experience, en av Sveriges största digitala byråer. Detta är ett betalt samarbete mellan Knowit Experience och Ehandelstrender. För att e-handlare verkligen ska förstå kunderna krävs det kunskaper bortom standardinställningarna och standardrapporterna i Google Analytics. Och många förstår inte ens vad grundläggande begrepp som besökare, sessioner och bouncerate egentligen innebär – hög bouncerate på en sida är inte alltid dåligt. Den självklara starten för e-handlare är att implementera inställningarna Enhanced Ecommerce hos Google Analytics. Då går det att mäta ordervärden och utvärdera reklamkanaler utifrån försäljning. Det går även att optimera produkttexter med hjälp av Google Analytics, men då måste du förstå nyckeltalen i mätverktyget. En intressant möjlighet som får e-handlare utnyttjar hos Google Analytics är att mäta returerna – vilket kan synbart lönsamma målgrupper plötsligt blir olönsamma. Vilket kan vara avgörande för vilka du riktar din marknadsföring mot. Även om Google Analytics är det viktigaste mätverktyget bör åtminstone e-handlare som köper trafik från Facebook förstå grunderna hos Facebook Analytics. Vill du lära dig om analytics av av Maxwell Stanford – delta i hans webinar den 25 februari https://www.knowit.se/event/google-analytics-for-e-handlare/ Tidslinje avsnitt: 4:36 Optimera produkttexter med Google Analytics 6:00 Förstå Google Analytics rapportvy 9:06 Bouncerate ett missförstått nyckeltal 15:40 Enhanced Ecommerce-mätning 18:22 Mäta returer med Google Analytics 22:59 Vanligaste Google Analytics-misstagen 32:07 Google Analytics Universal vs Google Analytics 4. 37:54 Facebook Analytics 41:45 Integrera Google Analytics med Google Ads 45:10 Google Search Console 51:00 Mäta varumärkesbyggande

Jan 28

1 hr 1 min