Podplanten

Podplanten

Hortus Botanicus Amsterdam - anno 1638

All Episodes

Wanneer we planten eenmaal eigenschappen en acties toeschrijven zoals eten, communiceren of flirten, moeten we dan ook niet voorzichtig de uitspraak doen dat planten over intelligentie beschikken? Of dichten we de plant dan teveel krachten toe? Maar zijn wij zelf intelligent genoeg om de intellligentie van planten te zien? In deze laatste podcast uit de […] The post #30 Briljante planten: intelligentie appeared first on De Hortus.

Oct 2020

47 min 18 sec

Moest je een plant omschrijven dan zou ‘bewegen’ niet een van de eerste kenmerken zijn die je noemt. Planten zijn sedentair, wat betekent dat ze op één plek staan. Maar ze bewegen wel, alleen soms niet in de snelheden die wij direct kunnen waarnemen. Botanisch filosoof Norbert Peeters laat ons een stapje langzamer gaan om […] The post #29 Briljante planten: bewegen appeared first on De Hortus.

Sep 2020

54 min 12 sec

Onze communicatie is bijna volledig verbaal, in gesproken woord of anders getypte tekst. Toch had en heeft non-verbale communicatie een belangrijke rol, denk aan gebaren en geur. Vertrouwen we nog echt op onze geur of is taal belangrijker geworden? Zouden wij mensen, als we onze taal kwijt waren, andere keuzes maken in ons leven? De […] The post #28 Briljante planten: communiceren appeared first on De Hortus.

Sep 2020

40 min 3 sec

Eeuwenlang dacht de mens dat planten zo mooi waren voor de mensheid. God had immers al dat schoons neergezet voor ons om van te genieten. Dat planten zich wel eens zo uitbundig kleuren en geuren voor heel andere levende wezens, dat werd lang genegeerd. In deze podcast geeft botanisch filosoof Norbert Peeters ons een kijkje […] The post #27 Briljante planten: flirten appeared first on De Hortus.

Sep 2020

45 min 41 sec

Met al onze zintuigen vangen we signalen op uit onze omgeving. We reageren op wat er om ons heen gebeurt. Geluid en vooral het horen is hierbij essentieel.  Maar hoe doe je dat als je geen oren hebt? Kunnen planten wel horen? In  deze podcast neemt Botanisch filosoof Norbert Peeters ons mee langs een fagotspelende […] The post #26 Briljante planten: horen appeared first on De Hortus.

Sep 2020

36 min 20 sec

Om te leven is energie nodig. Die energie halen wij uit voedsel. Wij mensen eten door te kauwen. Voedsel komt via onze mond in de maag en wordt zo verteerd. Maar als je niet kan kauwen en geen maag hebt, eet je dan wel? Botanisch filosoof Norbert Peeters neemt ons mee in de historie van […] The post #25 Briljante planten: eten appeared first on De Hortus.

Aug 2020

42 min 5 sec

Toen een ranger op zijn wandeling door de Blue Mountains een tak van een naaldboom vond, had hij niet verwacht dat hij op dat moment een levend fossiel tot leven bracht. The post #24 Een levend fossiel appeared first on De Hortus.

Jun 2020

23 min 8 sec

Naast water, lucht en licht, halen planten ook nutriënten uit de bodem. Als deze bodem te zuur is, zoals in moerassen, halen planten deze nodige voedingsstoffen uit, jawel, insecten. Om deze te vangen hebben ze allerlei ingenieuze technieken ontwikkeld. Het kauwen slaan de planten over, ze gaan direct over naar het verteren van voedsel. The post #23 Vleesetende planten appeared first on De Hortus.

Jun 2020

17 min 44 sec

Achter de grote Drieklimatenkas ligt een veldje wilde bloemen. Schijnbaar ongecultiveerd, maar dit is heel bewust ingezaaid voor een doel. Dit veldje is in 2019 ingezaaid door groep 5 van Basisschool de Achthoek in Amsterdam onder begeleiding van NL Bloeit. Voor de video hierover (die ook genoemd wordt in de podcast), klik hier The post #22 Bloemen voor biodiversiteit appeared first on De Hortus.

Jun 2020

20 min 32 sec

Maartje Kouwen, wetenschapsjournalist, in gesprek met Laura Dijkhuizen, onderzoeker aan de UU. Ergens diep onder de Noordpool vonden geologen sporen van azolla, de kroosvaren. Een aanwezigheid die wees op vermoedelijk bijzondere krachten in het plantje. En toen dit plantje bij de biologen op de onderzoek tafel belandde, ontdekten zij inderdaad indrukwekkende eigenschappen. Van circulaire boerderijwezen […] The post #21 Het geheim van Azolla appeared first on De Hortus.

Mar 2020

22 min 8 sec

Maartje Kouwen, wetenschapsjournalist, in gesprek met Bart Kruijt, Amazone-onderzoeker aan de WUR. Afgelopen zomer brandde de Amazone. Hoe erg is dat? Kruijt is voortdurend bezig met onderzoek naar de opname en uitstoot van CO2 tussen de atmosfeer en het landoppervlak, en hoe (en of) bosbranden, ontbossing en klimaatverandering onze ademnood beïnvloeden. The post #20 Amazone voor de wereld appeared first on De Hortus.

Jan 2020

26 min 52 sec

Maartje Kouwen, wetenschapsjournalist, in gesprek met Jocelyn de Kwant, schrijfster van Nature Moments. Het heilzame effect van natuur zit hem niet zozeer in de frisse lucht of de buitenactiviteit, maar  (ook!) in de manier waarop wij de informatie van het plantgroen verwerken. De Kwant haalt diverse onderzoeken aan die de werking van groen analyseren. Geinspireerd […] The post #19 heilzaam groen appeared first on De Hortus.

Dec 2019

22 min 16 sec

Maartje Kouwen, wetenschapsjournalist, in gesprek met ecoloog Erik Poelman van Wageningen University. In het gesprek ontrafelt Poelman de ingenieuze trap van plant, belager, parasiet en zelfs hyperparasiet.  En hoe dit effect heeft op de biologische bestrijdingsmethodes. Sommige planten scheiden een geur af wanneer een rups aan ze knaagt. Het luchtje lokt parasieten die de plant […] The post #18 over geuren, planteneters en parasieten appeared first on De Hortus.

Dec 2019

21 min 37 sec

Maartje Kouwen, wetenschapsjournalist,  in gesprek met Ronald Pierik, professor in Plant fotobiologie aan de Universiteit Utrecht. Pierik doet onderzoek doet naar licht- en schaduwreacties in planten. Planten lezen verschillende kleuren licht, waarop zij zich aanpassen aan de omgeving. Zo gebruiken planten deze informatie ook om uit elkaars schaduw blijven. Het team van Pierik onderzoekt welke […] The post #17 Shade avoidance bij planten appeared first on De Hortus.

Dec 2019

31 min 5 sec

Het verhaal van koffie. Of hoe een klein plantje uit de Hortus de start kon zijn van een miljoenenindustrie: de wereldwijde koffiehandel uit Zuid-Amerika, The post #16 Koffie appeared first on De Hortus.

Oct 2019

19 min 3 sec

Een van de oudste buitenplanten van Amsterdam, de Boomhazelaar die omstreeks 1795 in de tuin werd geplant. The post #15 Boomhazelaar appeared first on De Hortus.

Sep 2019

19 min 26 sec

Kankerbossie en Kauwgoed. Niet alleen de namen, maar ook de krachten van deze Zuid-Afrikaanse planten zijn het weten waard. The post #14 Kankerbossie appeared first on De Hortus.

Sep 2019

13 min 57 sec

Wellicht een van de meest beroemde planten uit de Hortus; de Victoria waterlelie. Bloeit ie nou echt maar 1 dag? En waarom is dat ’s nachts? Luister hier naar het verhaal. The post #13 Victoria appeared first on De Hortus.

Aug 2019

18 min 59 sec

Het kleinste plantje ter wereld? Dat zonder bloem toch bloemplant wordt genoemd? Luister hier het bijzondere verhaal van een Hollands slootplantje. The post #12 kroos appeared first on De Hortus.

Jul 2019

10 min 51 sec

Over een bijzonder moment in het leven van een Agave. The post #11 Agave americana appeared first on De Hortus.

Jun 2019

11 min 51 sec

Dosis sola facit venenum, of hoe de dosis van een gifplant een medicijn maakt. The post #10 Vingerhoedskruid appeared first on De Hortus.

May 2019

12 min 23 sec

Ieder jaar in mei ontstaat er een prachtige paarse wolk te midden van onze boomkruinen. The post #9 Anna Paulownaboom appeared first on De Hortus.

May 2019

11 min 52 sec

Over een van de oudste planten in een pot ter wereld. Over de VOC en het faillisement van Koning Willen II. The post #8 oostkaapse broodboom appeared first on De Hortus.

Apr 2019

15 min 32 sec

De meeste kennen het verhaal van de Buddha boom. Maar er is nog een belangrijke boom in het leven van Siddartha. Uit het land Osaka komt dit tropisch exemplaar. The post #7 Osakaboom appeared first on De Hortus.

Apr 2019

9 min 37 sec

De Hortus ligt nu in hartje Amsterdam. Maar ooit was dit buitengebied, aan de ‘andere oever van de Amstel’.  Handig voor heel andere doeleinden. The post #6 Hortus Medicus appeared first on De Hortus.

Apr 2019

12 min 50 sec

Een van de meest bekende specerijen uit ons keukenkastje. Met een oorsprong ver van hier. En hoe de Arabieren al eeuwen geleden deze smaakmaker naar Europa wisten te brengen. The post #5 Kaneel appeared first on De Hortus.

Apr 2019

10 min 39 sec

Het verhaal van het leven zelf, dat regelmatig direct onder onze voeten te vinden is. The post #4 Mos appeared first on De Hortus.

Apr 2019

14 min 42 sec

Amsterdam telt de grootste iepenpopulatie ter wereld. In het voorjaar zorgen de zaadjes voor de bekende, en zeker ook beruchte, lentesneeuw. The post #3 iep appeared first on De Hortus.

Apr 2019

15 min 50 sec

De tulp zoals wij die kennen hoort eigenlijk niet in een botansiche tuin. hij is immers door mensenhanden gemaakt. Maar de verre voorvaderen zijn sierlijk en kwetsbare bloemen die groeien op de uitlopers van de Himalaya. The post #2 Tulpen appeared first on De Hortus.

Apr 2019

15 min 8 sec

Tot een van de allereerste bloeiende stinzenplanten in de tuin behoort de holwortel. Over trompetjes, over de bestuiving van deze voorjaarsbloeiers en over vernielzuchtige honingbijen. The post #1 Holwortel appeared first on De Hortus.

Apr 2019

13 min 7 sec