PirulaKalauz Podcast

pirulakalauz

A PirulaKalauz Podcast az egészségüket megóvni kívánóknak szól. Egészségügyi szakemberekkel beszélgetünk közérdekű témákról, a modern gyógyászat legújabb, a hétköznapokban is hasznosítható eredményeiről. Az egészségmegőrzéssel, gyógyászattal kapcsolatos írások, videók találhatóak a www.pirulakalauz.hu oldalon.

All Episodes

A gyógynövények nem (csak) a múlt poros örökségei. A modern gyógyszerek korában is van helyük a gyógyászatban, csak tudni kell, mit és pontosan milyen céllal lehet alkalmazni. A gyógynövények története nem egy lezárt dosszié: a tudományos kutatások eredményeként a gyógyászatilag értékes növények köre ma is bővül.

Jun 10

4 min 46 sec

A PirulaKalauz podcast vendége Dr. Gyarmati-Vörös Kinga, a Magyar Gyógyszerészi Kamara budapesti szervezetének alelnöke, a zuglói Szent Márk Patika vezetője. Az elmúlt bő egy évben a gyógyszerészek feladatai kibővültek: egyre többen kérnek tanácsot gyógyszerészüktől, és nem csak a koronavírus okozta megbetegedés kezelésével, megelőzésével, a védőoltásokkal kapcsolatban. A beszélgetésben szó esik a favipiravirral kapcsolatos tudnivalókról, a Covid-19 megelőzésére alkalmazott "csodaszerekről", a maszkokról, védőoltásokról, pulzoximéterekről, valamint arról is, hogy célszerű-e a védőoltás véltszövődményeinek megelőzésére gyógyszert szedni. 

Apr 19

38 min 26 sec

Az kritikus állapotú Covid-betegek közül egyre többen szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Ennek kapcsán beszélgettünk Prof. Molnár Zsolttal, a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Intézetének egyetemi tanárával, aki egyetemi státusza mellett a CytoSorbents Europe orvosigazgatója.  A beszélgetés során szóba kerülnek a citokinvihar okai és kezelési lehetőségei, valamint az is, hogy hogyan változott meg a betegség lefolyása a koronavírus-járvány első hullámához képest. Szó esik a betegség megelőzésének vélt és valós lehetőségeiről, a védőoltások előnyeiről és kockázatairól, valamint arról is, hogy mi lehet az oka annak, hogy sok beteg (a betegség típusától függetlenül) kellemetlen tapasztalatokat szerezhet a magyar egészségügyi ellátórendszerben. A magyar egészségügy problémái nem választhatóak el a társadalomban megfigyelhető jelenségektől - de ha a diagnózis megvan, a külföldi jó példák figyelembe vételével van esély a "gyógyulásra".

Mar 23

47 min 11 sec

A kérdés nem egyszerű, hiszen hihetetlen termékválasztákból több ezer termék közül választhatunk. De az alapvető kérdés az: szükségünk van-e egyáltalán? Ha betegek vagyunk, nem étrend-kiegészítőre, hanem gyógyszerre van szükségünk. Ha pedig teljesen egészségesek, és az étkezésünk és eléggé változatos, az étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztása nem feltétlenül indokolt. Vannak azonban olyan időszakok vagy élethelyzetek, amikor egy teljesen egészséges ember is étrend-kiegészítőket szed. A PirulaKalauz már nem csak könyvben, a weboldalon és podcastként érhető el, hanem a rádióban is jelentkezünk ismeretterjesztő műsorral. A PirulaKalauz rendszeres műsora a Mária Rádióban szombatonként hallgatható a következő időpontokban: 09:50, 14:25, 22:50 (az utóbbi kettő ismétlés). A rádió online és országszerte rádión is hallgatható. 

Feb 24

4 min 22 sec

A drogériákban, internetes áruházakban ezerszámra találkozhatunk olyan termékekkel, amelyek gyógynövények kivonatait, vitaminokat, ásványi és egyéb anyagokat tartalmaznak. Ezek a készítmények lehetnek szirupok, porok, cseppek, kapszulák vagy tabletták, azaz úgy néznek ki, mint a gyógyszerek, de mégsem azok. Ezek a termékek az étrend-kiegészítők közé tartoznak, amely egy nagyon népszerű termékcsoport Magyarországon. Bármily meglepő, az étrend-kiegészítők élelmiszerek, de meglehetősen speciális élelmiszerek.  A PirulaKalauz már nem csak könyvben, a weboldalon és podcastként érhető el, hanem a rádióban is jelentkezünk ismeretterjesztő műsorral. A PirulaKalauz rendszeres műsora a Mária Rádióban szombatonként hallgatható a következő időpontokban: 09:50, 14:25, 22:50 (az utóbbi kettő ismétlés). A rádió online és országszerte rádión is hallgatható. 

Jan 14

4 min 29 sec

Ha megkérdeznénk 100 embert arról, hogy a természetes vagy a szintetikus, mesterségesen előállított vegyületekben bízik jobban, többségük valószínűleg a természetesre voksolna. Ami természetes, a természetazonos, enyhe hatású, nem okoz mellékhatásokat, nem mérgező. Ami szintetikus, az gyanús, veszélyes, mérgező lehet. Legalábbis sokan ezt gondolják. A PirulaKalauz már nem csak könyvben, a weboldalon és podcastként érhető el, hanem a rádióban is jelentkezünk ismeretterjesztő műsorral. A PirulaKalauz rendszeres műsora a Mária Rádióban szombatonként hallgatható a következő időpontokban: 09:50, 14:25, 22:50 (az utóbbi kettő ismétlés). A rádió online és országszerte rádión is hallgatható. 

Jan 11

4 min 24 sec

A gyógyuláshoz sokféle út vezet. A legszerencsésebb esetben a beteg állapota minden beavatkozás nélkül, magától javul, és tökéletesen visszanyeri egészségét. Enyhébb betegségeknél ez a leggyakoribb: egy nátha, egy enyhe hasmenés jellemzően kezelés nélkül nyomtalanul gyógyul. Komoly betegségek esetén azonban nem ez a jellemző. Ahhoz, hogy a betegség enyhüljön, megszűnjön, külső beavatkozásra lehet szükség. Ez a beavatkozás lehet valamilyen gyógyító eljárás vagy valamilyen készítmény alkalmazása is. A beteg ember leggyakrabban orvoshoz fordul panaszával, aki jellemzően gyógyszert javasol vagy ír fel a gyógyulás érdekében. Magától értetődő, hogy a gyógyulás érdekében gyógyszereket szedünk., De van-e jelentősége annak, hogy az alkalmazott termék jogi szempontból gyógyszernek minősül-e?   A PirulaKalauz már nem csak könyvben, a weboldalon és podcastként érhető el, hanem a rádióban is jelentkezünk ismeretterjesztő műsorral. A PirulaKalauz rendszeres műsora a Mária Rádióban szombatonként hallgatható a következő időpontokban: 09:50, 14:25, 22:50 (az utóbbi kettő ismétlés). A rádió online és országszerte rádión is hallgatható. 

Jan 8

4 min 26 sec

A PirulaKalauz már nem csak könyvben, a weboldalon és podcastként érhető el, hanem a rádióban is jelentkezünk ismeretterjesztő műsorral. A PirulaKalauz rendszeres műsora a Mária Rádióban szombatonként hallgatható a következő időpontokban: 09:50, 14:25, 22:50 (az utóbbi kettő ismétlés). A rádió online és országszerte rádión is hallgatható. 

Jan 3

4 min 29 sec

Miért tart 10-15 évig egy gyógyszer törzskönyvezése és miért kerül több százmillió euróba? Hogyan vizsgálják a gyógyszerek hatásosságát és biztonságosságát? Bízhatunk-e a koronavírus-vakcinák biztonságosságában? Mennyire megalapozott az ivermektin Covid-ellenes hatása? Ezekről, és még sok minden másról beszélgettünk dr. Dobson Szabolcs gyógyszerésszel, gyógyszerengedélyezési szakértővel, aki a Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság elnöke is.   

Dec 2020

1 hr 4 min

A PirulaKalauz Podcast vendége dr. Bella Zsolt fül-orr-gégegyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvos, a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinikájának munkatársa, aki PhD fokozattal rendelkező, habilitált egyetemi adjunktus, a Klinika rinológiai munkacsoportjának vezetője. A podcastban szó esik a (szak)orvos felkeresése nélkül is enyhíthető panaszokról, az infralámpázás és az orröblítés hasznáról, a helyes fültisztításról, az antibiotikumszedéssel kapcsolatos hibákról, de hallhatunk a mandulagyulladás korszerű kezeléséről, és azt is megtudhatjuk, hogy miért jellemző tünete a Covid-19 betegségnek a szaglásvesztés.

Dec 2020

55 min 50 sec