Orașul Vorbește

Orașul Vorbește la RRC

De luni până vineri, de la ora 9.00 la ora 11.00, ORAȘUL VORBEȘTE la Radio România Cultural, dar pe platformele de podcast Orașul Vorbește și vă spune povești oricând aveți disponibilitatea să îl ascultați. Filtrând zgomotul străzii, discuțiile din Orașul nostru dezbracă actualitatea de informațiile seci și transformă știrea în poveste.

Realizator: Andra Petrariu.

All Episodes

32 de feluri de înghețată a încercat corespondentul Radio România în Italia, Elena Postelnicu, aflată în juriul "Gelato Festival World Masters", care a avut loc la Muzeul Înghețatei din Bologna. Cele mai inedite i s-au părut cele cu mango și ardei iute, cu brânză, șuncă afumată și smochine, cu pere și caș de capră.  Realizator: Elena Postelnicu.  Producător: Gabriela Mitan.  Radio România Cultural.

Dec 3

2 min 42 sec

Adriana Sohodoleanu ne-a oferit pe 1 decembrie o porție de mâncare basarabeană. Orașul Vorbește despre cușma lui Guguță, tortul Napoleon, prunele afumate cu nuci și plăcinte, cozonaci, alivenci, răcituri, borșuri și zemușoare, despre friptura de vrabie de Crăciun, dar și despre celebrele vinuri moldovenești. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Dec 2

12 min 45 sec

"Sper din tot sufletul să nu trebuiască să ne machiem la 50 de ani", a mărturisit Sergiu, solistul trupei Carla's Dreams, într-o discuție despre muzică, viața în România și în Republica Moldova, despre măști, despre perfecțiune, originalitate, frustrări și dorințe, despre bătrănețe și despre multe altele.  Proiectul Carla’s Dreams s-a născut în Republica Moldova, dar s-a dezvoltat apoi în România și s-a extins cu ajutorul mediului online și în alte țări. Sunt deja 9 ani de când milioane de oameni se bucură de creațiile lor care combină foarte multe stiluri muzicale. Dacă ascultăm cu atenție și mai puțin superficial, descoperim despre textele melodiilor Carla’s Dreams că nu sunt întotdeauna doar ceea ce par. De foarte multe ori, acestea ascund mesaje destul de dure din realitățile noastre actuale care pot fi decodate. Membrii trupei Carla’s Dreams au știut cum să își păstreze de-a lungul anilor autenticitatea și chiar dacă s-au cam săturat de machiaj, își respectă promisiunile și principiile de viață și de proiect pe care și le-au facut în urmă cu cei 9 ani. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Dec 1

22 min 32 sec

Astăzi este ziua Sfântului Andrei, iar mâine este Ziua Națională a României. De aceste zile se leagă întâmplări istorice, dar și legende și obiceiuri românești. Cu atât mai important este să le vorbim celor mici, într-un mod accesibil lor despre acestea. Ne ajută o serie de cărți de la editura Nemira. Realizator: Anamaria Spătaru  Producător: Gabriela Mitan  Radio România Cultural

Nov 30

4 min 42 sec

Doamna Tina, Filofteia Cojocaru, este sufletul casei Sus Inima din Sibiu. Doamna Tina este managerul Casei, prietena beneficiarilor, sprijinul celor cazați acolo și cea care păstrează legătura cu fiecare om care mai are nevoie de o vorbă bună după ce ajunge acasă. SUS INIMA este asociația care are ca scop sprijinul persoanelor afectate de cancer, atât al celor diagnosticați, cât și al familiilor și îngrijitorilor lor. Reporter: Oana Ciucă Producător: Gabriela Mitan Radio România Cultural

Nov 29

3 min 44 sec

Artista scoțiană Susan Philipsz (Glasgow, 1965) il onorează in această toamnă pe cel mai important compozitor de muzică de orgă din Europa secolului al XVII-lea.  In Oude Kerk (Biserica Veche) din Amsterdam, Philipsz pleacă de la muzica lui Jan Pieterszoon Sweelinck şi realizează o instalație de sunet sub titlul The Fall (Căderea), chiar in biserica unde Sweelink şi-a început cariera şi unde a fost înmormântat cu 400 de ani in urmă. Realizator: Claudia Marcu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 29

4 min 20 sec

Rubrica De-a joaca se aude în Oraș în fiecare vineri, cu ajutorul copiilor de la Centrul de dezvoltare personală prin teatru Floarea Minții din Brașov, coordonat de actrița Mihaela Nistorică. S-a jucat serios la montaj: Gabriela Mitan. Realizator: Andra Petrariu Producător: Gabriela Mitan  Radio România Cultural

Nov 26

2 min 45 sec

A început să joace în filme la vârsta de 9 ani și de atunci nu s-a mai oprit. Este cu totul îndrăgostită de meseria de actor și, cu toate că a jucat pe marele ecran, printre alții, alături de Tom Hanks, Keanu Reeves, Bradley Cooper sau Jennifer Lawrence, încă se mai uită la filme ca un spectator îndrăgostit. Poate că ați văzut-o pe Ana Ularu pe scenele din București, în filme precum Inferno, Siberia, Serena și Periferic sau în seriale precum Emerald City, Alex Rider sau Tribes of Europa. Ana scrie scenarii, citește enorm, cântă și luptă mult, atât în filme, cât și în viața de zi cu zi. În acest moment este în America unde lucrează la noi proiecte, iar în prima ei zi liberă după foarte multa vreme, ne-a luat cu ea în mașină. (o să auziți cât este de bucuroasă că a ieșit din Texasul arid). Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 26

22 min 3 sec

Cu gândul la Crăciun, la mirosul de brad, la gustul de turtă dulce și la starea aceea de liniște pe care mulți dintre noi avem norocul să o trăim, vorbim cu Adriana Sohodoleanu, doctor în sociologia practicilor alimentare și fondatoarea site-ului biscuit.ro, despre calendarul de Advent, o expresie a nerăbdării și a pregătirii în așteptarea sărbătorii. Adriana ne povestește despre calendare gourmet cu sosuri iuți, cu trufe și alte ciocolate sau cu diverse tipuri de brânzeturi. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural. Foto: Elena Mozhvilo, Unsplash.

Nov 26

7 min 22 sec

"De-o ținută gravă ce seduce din prima clipă retina privitorului sensibil și avizat, această pictura îți cere să o descifrezi încet, meditativ", scria Corneliu Baba despre pictura lui Gheorghe Petrașcu. Pictor, grafician și fondator al Asociației Arta, Petrașcu a fost primul artist ales ca membru al Academiei Române. Petrașcu s-a impus prin arta sa, atât  în țară cât și la cele mai importante evenimente artistice europene, iar astăzi este considerat drept unul dintre cei mai importanți maeștri ai artei de la începutul secolului XX. Reporter: Francesca Rusu. Producător: Gabriela Mitan.  Radio România Cultural. Sursă foto: icr.ro

Nov 24

3 min 36 sec

„O evocare plină de viață a Mitteleuropei aflate sub stăpânirea comunistă, un spațiu în care naratorul, familia sa și întreaga lor comunitate au trăit în subteran, atât la propriu, cât și metaforic", scrie The Literary Review despre Fizica tristeții, romanul bulgarului Gheorghi Gospodinov, publicat la editura Pandora M, în colecția Anansi. "Extraordinară, dinamică, reflexivă, incredibil de amuzantă, filosofică și poetică, minuțioasă și grandioasă. Pe scurt: fantastică!”, spune și Berliner Zeitung despre această carte pe care vă recomandăm să o citiți în această săptămână.  Realizator: Anamaria Spătaru Producător: Gabriela Mitan  Radio România Cultural

Nov 23

3 min 51 sec

Ghidul Sfat ne arată cum putem învăța de la bunicii noștri să avem comportamente mai sănătoase pentru mediul înconjurător : de la transformarea pâinii uscate în pesmet la refolosirea unei cutii de înghețată ca să trimiți mâncare cuiva drag, de la stinsul luminii la îngrijirea spațiilor verzi. Proiectul nu vrea doar să cartografieze astfel de practici, ci și să înțeleagă de unde au pornit.  Despre SFAT: primul ghid în care bunicii te învață cum să ai grijă de mediu, care poate fi găsit în librăriile Cărturești și Seneca începând cu 23 noiembrie, Orașul Vorbește cu antropoloaga Alexandra Lulache. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 23

14 min 47 sec

A fost remarcată întotdeauna pentru eleganța sa pusă în evidență prin ținutele colorate pe care le poartă (niciodată însă de două ori la evenimentele importante). Așa cum vă puteți imagina, are o garderobă impresionantă și, în ciudata etichetei regale la care trebuie sa fie permanent atentă, ține cont întodeauna de trendurile din lumea modei.  Realizator: Maria Stavri Joghiu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 23

4 min 25 sec

Într-un studiu recent, sociologul Mihai Rusu a încercat să afle cum privesc locuitorii Sibiului redenumirea unor străzi, școli sau instituții culturale. Cercetarea lui arată că din totalul de 239 de străzi cu nume ale unor persoanalități, doar 4 poartă numele unor femei.  Reporter: Oana Ciucă. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural. Sursa foto: Capital Cultural.

Nov 23

3 min 19 sec

Indiferent că este piele, pânză sau hartie, tuș, acrilic sau creion, lucrările lui Alex Petcu sunt absolut fenomenale. De altfel, el crede despre persoanele tatutate că sunt colecționari de artă pe piele. Alex Petcu expune la Celula de Artă din București o serie de lucrări realizate în ulei. "The One Who Got Away" se numește expoziția și o puteți vedea până pe 30 noiembrie. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 22

11 min 24 sec

Soprana Adela Zaharia se bucură luna aceasta nu numai de aprecierile publicului de operă din Amsterdam, dar şi de cele ale criticilor muzicali. Adela Zaharia este Donna Anna în opera lui Mozart “Don Giovanni”. Alături de ea, de la aceeași scoală de la Cluj este baritonul Adrian Sâmpetrean, în rolul lui Leporello. Realizatoare: Claudia Marcu Foto: Bart Grietens Producător: Gabriela Mitan Radio România Cultural

Nov 22

5 min 54 sec

Care sunt impresiile copiilor despre Mickey Mouse, personajul celebru din desenele animate care a împlinit în 2021 vârsta de 93 de ani? Rubrica De-a joaca se aude în Oraș în fiecare vineri, cu ajutorul copiilor de la Centrul de dezvoltare personală prin teatru Floarea Minții din Brașov, coordonat de actrița Mihaela Nistorică. S-a jucat serios la montaj: Gabriela Mitan. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural

Nov 21

3 min 43 sec

"E o taină de ce actorul tinde să se refuze pe sine și să devină altul. E o lungă și largă teorie a alterității la care nu a răspuns nimeni până acum", spune Horațiu Mălăele care revine la galeria Rotenberg-Uzunov cu expoziția Desenez, deci Exist. Aproximativ 20 de lucrări, portrete de „Oameni mari”, autoportrete, nuduri în desen sau acuarelă, lucrări abstracte, care subliniază măiestria tehnică şi artistică, siguranţa în exprimarea plastică, atât în linie, cât şi în culoare, o doză de zâmbet şi o incredibilă pasiune, definesc expoziţia lui Horaţiu Mălăele, care poate fi vizitată până pe 7 decembrie. Reporter: Francesca Rusu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 18

5 min

Orașul Vorbește cu Adriana Sohodoleanu, doctor în sociologia practicilor alimentare și fondatoarea site-ului biscuit.ro, despre foraging - căutarea hranei în natură și regăsirea unor ingrediente și a unor practici culinare uitate sau cu o folosință limitată geografic. Foraging-ul este o luptă reală pentru varietatea alimentației, un mod de a rezista la acțiunile nivelatoare, standardizatoare ale globalizării și industrializării. Pe scurt, Adriana povestește despre clasicele ciuperci sălbatice și urzici, dar și despre dulceața de petale de mac, păpădie, liliac, trandafir sălbatic, isop, salvie sau corcodușe, despre petale de magnolie sau codițe de leuștean murate, despre furnici crescute sub umbrela cimbrișorului sălbatic, despre ciulini de Deltă, flori de salcâm prăjite și salcâmată și despre întoarcerea la natură. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 17

11 min 16 sec

Olga Greceanu este unul dintre cei mai importanți artiști din perioada interbilică, șterși din memoria colectivă în perioada comunismului și redescoperiți după 1990. Manuscrisele sale au avut o soarta mai buna decat picturile, acestea din urma fiind distruse în timpul războiului. Olga Greceanu a avut expoziție personală la Paris și a expus în colectiv la New York, Bruxelles, Barcelona, Haga, Praga, Roma și Varșovia. Realizator: Francesca Rusu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 17

4 min 38 sec

"Fă Rai din ce ai!". Pare că acest gînd a fost cel care i-a determinat pe primii locuitori ai cartierului Drumul Taberei să planteze flori, copaci și uneori și legume în apropierea blocurilor și, pe vremuri, în spațiile virane. Garajele blocurilor de patru etaje au căpătat și ele diverse întrebuințări.  Care sînt mecanismele de îmblînzire, de adaptare și de transformare a unei machete urbanistice într-un cartier de locuit? Cine sînt cei care acționează? Care le sînt instrumentele? Ce practici specifice dezvoltă și cum se materializează ele în spațiu?  Despre practicile colective în Drumul Taberei este și proiectul Garaj Deschis, inițiat de arhitectul Aleaxandru Axinte. Reporter: Francesca Rusu. Producător: Gabriela Mitan.  Radio România Cultural.

Nov 16

4 min 56 sec

''Pe o străduță liniștită din centrul Moscovei se află o casă veche. Urci două etaje și prima ușă pe stânga este apartamentul Morumțevilor . Am intrat în el într-o seară de octombrie din anul două din anul 1902 și am rămas timp de un secol.(...) In istoria locuitorilor obișnuiți ai acestui apartament se reflectă istoria țării noastre din secolul 20'', scrie Aleksandra Litvina, autoarea cărții "O sută de ani în casa noastră'', apărută la Editura Frontiera. Un secol de istorie a Rusiei, așa cum nu este redat în manuale, ci printr-un discurs viu și colorat, face din această carte o adevărată atracție pentru copii și adulți deopotrivă. Iar pentru că istoria noastră, a românilor, a fost atât de legată de cea a Rusiei, vom merge înapoi pe firul amintirilor și vom retrăi multe întâmplări și din propriile familii, ne vom recunoaște obiceiurile și obiectele din propriile case, rețetele bunicii sau muzica epocii. Realizator: Anamaria Spătaru. Producător: Gabriela Mitan.  Radio România Cultural.

Nov 16

3 min 51 sec

Alex Conu este fotograf profesionist multipremiat, cunoscut mai ales pentru fotografiile sale de moda și astrofotografie. Acum 8 ani s-a mutat în Norvegia împreună cu soția sa ca să fotografieze Aurora Boreală. Acum, planul e să se mute în Paris, undear putea să lucreze mai mult în proiecte  de modă.  Reporter: Oana Ciucă. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 16

3 min 51 sec

O greșeala sau o capodoperă? Muzeul Van Gogh din Amsterdam ne invită sa redescoperim celebra lucrare a lui Vincent van Gogh “Mâncătorii de cartofi”. O expoziție dedicată in exclusivitate unei singure pânze, in care, in ciuda criticilor foarte dure, pictorul a crezut până in ultima clipa. Expoziția prezintă multe din studiile, desenele şi schițele realizate de van Gogh, ca pregătire pentru ceea ce avea să se numească “Mâncătorii de cartofi”. Paleta de culori întunecată şi asprimea fizionomiilor personajelor nu au fost pe placul criticilor, dar nici al prietenilor lui van Gogh. Lucrarea nu a fost niciodată expusă, până la crearea muzeului care ii poartă numele. Astăzi este considerată o capodopera şi face parte din expoziția permanentă a muzeului. Realizatoare: Claudia Marcu.  ©foto Van Gogh Museum

Nov 15

5 min 15 sec

Este îndrăgostită de tot ceea ce înseamnă cinematografie și, în ciuda popularității ei din România - având în vedere aparițiile sale de pe scenă, de pe marile, dar și micile ecrane- spune clar și răspicat că nu își dorește să fie percepută drept vedetă. Când nu este la filmări sau pe scenă, trăiește bine și frumos în bula pe care și-a creat-o, înconjurată de oamenii și animalele care ii plac, dulciuri și lucruri vintage. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural. Credit foto: Alex Gâlmeanu.

Nov 15

19 min 50 sec

Rubrica De-a joaca se aude în Oraș în fiecare vineri, cu ajutorul copiilor de la Centrul de dezvoltare personală prin teatru Floarea Minții din Brașov, coordonat de actrița Mihaela Nistorică. S-a jucat serios la montaj: Gabriela Mitan. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural

Nov 12

2 min 43 sec

Stereotipurile privind rolurile femeilor și bărbaților în viața publică și familială conduc de fapt la discriminări de gen și inegalități de șanse. Decalaje de gen există în foarte multe țări în ciuda faptului că principiul egalității de gen a devenit tot mai important pe agenda politică europeană și mondială. Există liste întregi de stereotipuri pe care le dăm mai departe de la unii la alții, de la o generație la alta, fără să ne dăm seama cu adevărat la ce fel de societate contribuie ele. Despre câteva dintre aceste stereotipuri vorbesc Ana și Luca în podcastul Talk for Youth, de la care a pornit discuția cu Ionela Băluță, profesoară universitară la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București, coordonatoarea masteratului Politicile egalităţii de şanse în context românesc şi european. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 11

16 min 41 sec

Orașul Vorbește cu Adriana Sohodoleanu, doctor în sociologia practicilor alimentare și fondatoarea site-ului biscuit.ro, despre alimente păcătoase prin decadență, nedezirabile sau de-a dreptul interzise; despre rațiunile concurențiale care predomină în alegerea mâncării și despre anxietățile structurale ale epocii noastre când e vorba de alegeri; despre fenomenul de shaming, dar și despre snobism si ignoranță. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 10

11 min 19 sec

Promotor al constructivismului, abstracționismului și al artei concrete, Ștefan Sevastre a lăsat în urma sa numeroase lucrări în care abordează teme diferite tratate geometric. Artistul a studiat la Academia de Belle Arte cu Steriadi, Dărăscu și Ciucurencu și aproape trei decenii a fost profesor la Liceul de Arte Nicolae Tonitza. Operele sale se află în muzee și colecții particulare din țară, dar și din străinătate. Realizator: Francesca Rusu.  Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 10

4 min 7 sec

Serialul Sex and the City, de la difuzarea cărui prim episod au trecut deja 23 de ani,  a schimbat pentru totdeauna lumea modei și nu numai. Carrie Bradshaw – interpretată de Sarah Jessica Parker – a fost întruchiparea celor mai celebre tendințe din anii ’90,  precum tulle-ul, cluch-ul, crop-topul, bereta, printul floral sau borseta. Fanii „Sex and the City” vor avea ocazia să viziteze apartamentul lui Carrie Bradshaw din serial, ca parte din campania de promovare a continuării „And just like that” care va fi lansată în decembrie pe HBO. Realizator: Maria Stavri Joghiu. Producător: Gabriela Mitan Radio România Cultural.

Nov 9

4 min 34 sec

Ayaan Hirsi Ali este o activistă și gânditoare feministă, cunoscută mai ales pentru poziția critică față de religia islamică și situația femeii supusă discriminării. A scris mai multe volume, dar si scenariul  pentru filmul Submission, regizat de Theo van Gogh, care ulterior a fost asasinat de radicaliștii musulmani, scriitoarea devenind și ea o țintă a lor. Recent au fost publicate la editura Polirom două dintre cărțile sale: ''Prada. Imigraţia, islamul şi erodarea drepturilor femeilor'', traducere de Adina Avramescu & ''Nomada. Din Islam în America: o experienţă personală a ciocnirii civilizaţiilor'', traducere de Silvia Pavel. Realizator: Anamaria Spătaru.  Radio România Cultural.

Nov 9

3 min 43 sec

Muzeul Boijmans Van Beuningen din Rotterdam oferă lumii o premieră: un depozit care adăpostește întreaga colecție a muzeului (peste 150.000 de obiecte de artă) şi care este deschis publicului. O clădire spectaculoasă, in forma unei cupe, acoperită cu 1664 de oglinzi de diferite dimensiuni, cu un dimetru la baza de 40 de metri. In interior sunt 5 zone climatice, 4 ateliere pentru restaurare, spaţii generoase de închiriat pentru conferințe, un restaurant, totul distribuit pe cele 6 etaje. Proiectul a costat 94 de milioane de euro: jumătate a insemnat împrumut bancar şi cealaltă jumătate a venit din donații. Contribuția primăriei este terenul pe care a fost construit depozitul, in parcul muzeelor. Se estimează că depozitul va atrage anual intre 150.000 şi 250.000 de vizitatori. Realizator: Claudia Marcu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 8

2 min 46 sec

Ei, bine, mult mai multe decât ați crede. Sunt foarte conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul lor, foarte realiști și foarte îngrijorați de soarta lumii. O soartă cam sumbră. Ascultați!  Rubrica De-a joaca se aude în Oraș în fiecare vineri, cu ajutorul copiilor de la Centrul de dezvoltare personală prin teatru Floarea Minții din Brașov, coordonat de actrița Mihaela Nistorică. S-a jucat serios la montaj: Gabriela Mitan. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural

Nov 5

3 min 44 sec

Dar este un motan negru, frumos, norocos, foarte darnic, visător, călător și, mai ales, cititor. Avem foarte multe de învățat de la el, dar și de la creatoarea sa, Cristina Andone, o povestitoare împătimită și o ronțăitoare profesionistă de mere, fost publicitar și colecționar de petale de flori pentru zâne, actual colecționar de costume populare și trainer de creativitate. Orașul Vorbește cu Cristina Andone despre al șaselea volum din seria Dar Motan, apărut recent la Editura Nemira, dar și despre depășirea limitelor și frici, dragostea pentru cărți și librării, Bran, vise, Bach, despre viața de scriitor și despre multe, multe altele. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 5

21 min 29 sec

“Atunci când nu-ți mai aparții propriului tau corp, trebuie să iei măsuri și să încerci să descoperi cu adevărat cine ești”, spune Luca, una dintre gazdele Talk for Youth, un podcast despre problemele cu care se confruntă adolescenții. “Avem nevoie de stabilitate și de structuri fixe, care se pot rigidiza uneori foarte tare din punct de vedere psihologic, ca să fim liniștiți. Creierul uman are nevoie să simplifice foarte mult lumea în care trăim ca să putem funcționa. Însă, eu cred că a venit momentul ca noi – ca ființe moderne și evaluate ce ne considerăm - să ne deschidem și către fapul că există o întreagă diversitate a genurilor“, spune Cristina Petrescu, medic specialist în Psihiatria copilului și adolescentului. Ce este indentitatea de gen? Care este diferența dintre sexul dobândit la naștere și identitatea de gen? Dar între identitatea de gen și orientarea sexuală? Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural. Foto: Carlos de Toro / Unsplash. 

Nov 5

15 min 18 sec

De ce unii dintre noi caută în vacanțe mâncare ca acasă, în vreme ce alții preferă specialitățile locale, cât mai exotice?  Orașul Vorbește cu Adriana Sohodoleanu, doctor în sociologia practicilor alimentare și fondatoarea site-ului biscuit.ro, despre insectele prăjite din piețele tailandeze, despre ouăle de 1000 de ani, despre animale de companie transformate în delicatese, despre feluri care prin miros omoară curiozitatea, despre potențialul mâncarii de a speria, îndeparta, ofensa sau doar de a ne reflecta pe noi cu bune si rele. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural. Foto: freepik.com

Nov 3

14 min 49 sec

Plictiseala este o experiență comună, chiar dacă fiecare o trăiește în felul său. Unii spun că sunt atât de multe lucruri de făcut pe lumea aceasta, încât este imposibil să te plictisești. Alții spun că totul este de fapt o mare plictiseală. Dacă este sau nu această stare cu adevărat unul dintre cei mai mari dușmani ai omului, așa cum s-a mai scris, vom afla în minutele următoare de la Cristina Calărășanu, în vizita saptămânală la psihoterapeut. “Plictiseala este o încercare foarte bruscă de a ne deconecta sau de a ne opri din a face lucrurile care declanșează în noi reactii sau emoții neplăcute sau care trazesc anxietăți”. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural. Foto: Keren Fedida, Unspalsh. 

Nov 3

9 min 52 sec

“La fel ca și iarna, situația oamenilor fără adăpost ia autoritățile prin surprindere an după an. Nu există un plan clar, mai ales în contextul pandemiei, la care aceștia sunt expuși pentru că nu au resursele pentru a se proteja”. CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Asociația Carusel au lansat de curând Raportul “Vocea cetățenilor fără adăpost – O diagnoză a serviciilor oferite de municipalitate”. Raportul arată cum serviciile oferite de municipalitate nu răspund decât parțial problemelor complexe cu care se confruntă cetățenii fără adăpost din București.  Adăposturile sunt foarte departe de a fi suficiente. Pandemia a făcut lucrurile și mai grele. Unele dintre centre au fost închise pentru a limita răspândirea Covid. În schimb, mai mulți oameni ca niciodată sunt pe stradă. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 3

15 min 15 sec

„Lectura perrrrfectă: zgârie, hâsâie și în cele din urmă toarce mulțumită la tine în poală”, spune scriitorul și jurnalistul Will Self despre: “Filosofia felină. Pisicile și sensul vieții” de John Gray, apărută la editura TREI. Ce ar spune pisicile dacă ar ști ca vorbim despre filosofia lor la radio? Probabil că ar râde copios, credem noi, la fel cum John Gray crede că dacă pisicile ar putea înțelege nevoia umană de sens, absurditatea ei le-ar face să toarcă de încântare. Realizator: Anamaria Spătaru. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 2

3 min 37 sec

Povești absolut minunate se ascund în lumea fotbalului feminin din România, o lume care nu era accesibilă până astăzi, chiar dacă de la oficializarea acestui sport la noi în țara au trecut 31 de ani. Pornind de la o cercetare interdisciplinară istorică și antropologică, Arhiva fotbalistelor, creată de Asociația Vira, colectează poveștile fostelor și actualelor jucătoare, dar și ale altor actori implicați, din 1990 și până în 2020. Orașul Vorbește despre fotbalul feminin și despre fotbaliste cu Ileana Gabriela Szasz, antropolog și video documentarist, coordonatoarea acestei arhive, și cu Teodora Căbuț, asistent coordonator, dar și jucătoare de fotbal. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural. Foto arhivă Camelia Humulescu.

Nov 2

20 min 21 sec

30.000 de piese vestimentare și accesorii memorabile create în ultimii 50 de ani de către designerul francez Jean Paul Gaultier vor putea fi închiriate sau cumpărate în lunile care urmează. Vechile colecții ale acestuia sunt așadar scoase acum pe piața vintage și a inchirierilor de haine. Cu aceasta ocazie, Maria Stavri Joghiu ne ajută să îl cunoastem mai bine pe cel cunoscut și ca "magicianul costumului de film". Realizator: Maria Stavri Joghiu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Nov 2

4 min 27 sec

În Amsterdam încă mai exista un doctor de păpuși. Este singurul loc unde cei care își păstrează păpușile din copilărie le pot aduce pentru a fi reparate sau restaurate. Intr-o eră in care tot ce se strică ajunge la coșul de gunoi, meșteșugul lui Klaas Kramer supraviețuiește cu greu. Realizator: Claudia Marcu. Radio România Cultural.

Nov 1

4 min 6 sec

Rubrica De-a joaca se aude în Oraș în fiecare vineri, cu ajutorul copiilor de la Centrul de dezvoltare personală prin teatru Floarea Minții din Brașov, coordonat de actrița Mihaela Nistorică. S-a jucat serios la montaj: Gabriela Mitan. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural

Oct 29

3 min 27 sec

"N-am crezut ca voi putea supraviețui durerii pierderii mamei’’, spune Laura Ionescu în cartea sa de debut "Nu te găsesc pe nicăieri", apărută la editura Publica.  Avea 17 ani când cancerul i-a luat mama.  A supraviețuit folosindu-se de scris. "Dacă n-aș fi scris, m-aș fi ofilit", mărturisește Laura Ionescu, care uită uneori că o cheamă așa, pentru că mai toată lumea îi Luluț. De altfel, puterea de a se folosi de cuvinte pentru a-și vindeca rănile a moștenit-o de la mama sa, acest personaj pe care ea ni-l prezintă în carte printr-o reîntoarcere curajoasă în trecut.  "Nu te găsesc pe nicăieri" este o carte despre iubirea care rămâne și care ne crește dincolo de moarte, despre forța de a integra trauma în ceea ce devenim și despre cine sunt ai noștri dincolo de faptul că sunt ai noștri. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Oct 28

17 min 6 sec

De-a lungul timpului, diplomația culinară s-a dovedit a fi un instrument foarte puternic în construirea unui brand de țară. Există un branding conștient, construit de actori voluntari, cum este cazul Thailandei, dar exista și foarte multe țări cu o gastronomie care a devenit involuntar foarte cunoscută și sinonima cu imaginea acelui stat. Orașul vorbește despre gastrodiplomație cu Adriana Sohodoleanu, doctorandă în sociologia practicilor alimentare și fondatoarea site-ului biscuit.ro. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Credit foto: Paul Rogers, Unsplash. Radio România Cultural.

Oct 27

10 min 52 sec

In această toamnă, Muzeul Mauritshuis din Haga a deschis ușa larg spre lumea misterioasă a restauratorului. In expoziția „Facelifts and makeovers” - sau altfel spus „Liftinguri şi transformări” – este pusă in lumina această muncă a restauratorului. 20 de opere din colecția muzeului restaurate in ultimii 25 de ani povestesc despre provocările procesului de restaurare, o muncă de detectiv care poate să dureze câteva luni, dar şi 4-5 ani. Realizator: Claudia Marcu. Radio România Cultural.

Oct 25

5 min 13 sec

Grație, eleganță, muncă și durere asta presupune printre altele baletul. Să fie sau nu pe placul celor mici? Rubrica De-a joaca se aude în Oraș în fiecare vineri, cu ajutorul copiilor de la Centrul de dezvoltare personală prin teatru Floarea Minții din Brașov, coordonat de actrița Mihaela Nistorică. S-a jucat serios la montaj: Gabriela Mitan. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural

Oct 22

2 min 56 sec

Expoziția "Alice: Curiouser and Curiouser” de la Victoria&Albert Museum din Londra le oferă vizitatorilor o experiență  imersivă ce tratează fenomenul global “ Alice in Wonderland”. Curatorii au realizat o inventariere a imaginarului, de la artiști și graficieni la filme de anumație, lungmetraje, spectacole de teatru și balet. În toamna aceasta se va lansa la Londra și un film documentar care ne va introduce în culisele expoziției. Realizator: Francesca Rusu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural. Foto: Victoria and Albert Museum, London

Oct 22

2 min 46 sec

Știți ce drepturi aveți în relație? Dar ce obligații? Pornind de la podcastul TalkforYouth, Andra Petrariu a stat de vorbă cu psihoterapeuta Bogdana Păcurari despre cupluri, acceptare și judecată, conectare, încredere, empatie, drepturi și obligații. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Radio România Cultural.

Oct 21

13 min 22 sec

Cât de vechi este obiceiul de a ieși în oraș, la masă? Ne-am obișnuit ca la orice plimbare scurta prin oraș să găsim în drumurile noastre, la orice pas, tot mai multe restaurante sau tot felul de locuri de mâncat. Ne-am obișnuit cu ele, știm că ne sunt aproape, fac parte din viața noastră, din peisajul nostru vizual, indiferent de cât de mult sau de puțin le frecventăm. Nu a fost însă întotdeauna așa. Ideea de a-ți potoli foamea undeva, odată plecat de acasă, a existat mereu sub o formă sau alta. Adriana Sohodoleanu, doctorandă in sociologia practicilor alimentare si fondatoarea site-ului biscuit.ro, ne-a dus înapoi în antichitatea romană, în evul mediu și în epoca modernă timpurie, de la primele fast-food -uri, trecând prin hanuri și mese de oaspeți  și până la restaurant,  pentru a afla ce posibilități avea un cetățean înfometat sau un călător în acele vremuri să își potolească foame. Realizator: Andra Petrariu. Producător: Gabriela Mitan. Credit foto: Alex Haney, Unsplash. Radio România Cultural.

Oct 20

16 min 1 sec