Stedelijk Museum Amsterdam Podcast

Stedelijk Museum Amsterdam

De podcastseries van het Stedelijk Museum Amsterdam vertellen de verhalen achter de kunstwerken én achter de schermen van het museum.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Trailer van de nieuwe Stedelijk Museum Podcast
Trailer 1 min 7 sec

All Episodes

In aflevering drie hoort Shay onder andere winti priesteres Marian Markelo uit over spirituele empowerment door kunst. Curator Bart Krieger en kunstenaar George Ramjiawansingh delen hun expertise over spiritualiteit en hoe dit wordt verbeeld in Surinaamse kunst.Dit is een podcast bij de tentoonstelling Surinaamse School. In drie afleveringen duikt presentator Shay Kreuger samen met kunstenaars, tentoonstellingsmakers en andere betrokkenen in de rijke en levendige geschiedenis van de Surinaamse kunstscene tussen 1910 en 1985, in Suriname én in Amsterdam.  ColofonProductie: Stedelijk Museum i.s.m. Shay Kreuger en Vinny TailorInterviews: Shay KreugerStraatinterviews: Bo van Engelen en Yara MeinenUitwerking en montage: Vinny TailorMixage: Idriss RouchicheMuziekredactie: One'sy Muller See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Dec 2020

24 min 35 sec

Aflevering twee onderzoekt het activisme van kunstenaars in Suriname. Welke maatschappelijke en politieke activiteiten zien we en waar spreken kunstenaars zich over uit? Met Mathieu Wijdeven, Mitchell Esajas, Sharma Soerjoesing, Inez Blanca van der Scheer en Guillaume Schmidt. Kunstenaar René Tosari belt in vanuit Paramaribo.Dit is een podcast bij de tentoonstelling Surinaamse School. In drie afleveringen duikt presentator Shay Kreuger samen met kunstenaars, tentoonstellingsmakers en andere betrokkenen in de rijke en levendige geschiedenis van de Surinaamse kunstscene tussen 1910 en 1985, in Suriname én in Amsterdam.  ColofonProductie: Stedelijk Museum i.s.m. Shay Kreuger en Vinny TailorInterviews: Shay KreugerStraatinterviews: Bo van Engelen en Yara MeinenUitwerking en montage: Vinny TailorMixage: Idriss RouchicheMuziekredactie: One'sy Muller See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Dec 2020

25 min 30 sec

Bij de tentoonstelling Surinaamse School verschijnt de podcastserie Surinaamse School: De kunstgeschiedenisles die je nooit hebt gehad. In drie afleveringen duikt presentator Shay Kreuger samen met kunstenaars, tentoonstellingsmakers en andere betrokkenen in de rijke en levendige geschiedenis van de Surinaamse kunstscene tussen 1910 en 1985, in Suriname én in Amsterdam.  In The Making Of draait het helemaal om de tentoonstelling; waarom deze tentoonstelling en waarom nu? En wat betekent dat? (Gast)curatoren en de dochter van een van de kunstenaars delen hun herinneringen, mening over en kijk op Surinaamse kunst. Met Claire van Els, Bart Krieger, Carlien Lammers, Jessica de Abreu en Surina Baag. ColofonProductie: Stedelijk Museum i.s.m. Shay Kreuger en Vinny TailorInterviews: Shay KreugerStraatinterviews: Bo van Engelen en Yara MeinenUitwerking en montage: Vinny TailorMixage: Idriss RouchicheMuziekredactie: One'sy Muller See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Dec 2020

21 min 8 sec

Hoe is het om als jonge kunstenaar naar een nieuwe plek te verhuizen? In deze podcastaflevering gaat Sef in gesprek met muzikant Thomas Azier over zijn verhuizingen naar wereldsteden Parijs en Berlijn. Wat doet wonen op een nieuwe plek met de muziek die je maakt? En hoe belangrijk is je woonplek nu we steeds meer op onze mobiele telefoons leven? Deze aflevering is onderdeeel van de tentoonstelling ‘Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migranten in Parijs’ in het Stedelijk Museum Amsterdam. Deze tentoonstelling laat zien hoe kunstenaars in de eerste helft van de 20e eeuw naar hét kunstcentrum van de wereld trekken: Parijs, wat hun verhaal was en welke kunstwerken ze daar maakten. Deze tentoonstelling is nog t/m 2 februari te zien in het Stedelijk. Meer info op www.stedelijk.nl  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Dec 2019

28 min 50 sec

Doet het ertoe waar je vandaan komt? En hoe kijken mensen naar je? In deze podcastaflevering gaat Sef over deze vragen in gesprek met rapper en schrijver Massih Hutak. Ook spreken ze over Massih's oneindige liefde voor Parijs & Amsterdam Noord en natuurlijk de tentoonstelling ‘Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migranten in Parijs’ in het Stedelijk Museum Amsterdam. Deze tentoonstelling laat zien hoe kunstenaars in de eerste helft van de 20e eeuw naar hét kunstcentrum van de wereld trekken: Parijs. Nog t/m 2 februari te zien in het Stedelijk Museum. Meer info op www.stedelijk.nl. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Dec 2019

30 min 32 sec

Presentator Yuki Kho praat met Leontine Coelewij (Stedelijk Museum Amsterdam) en Harm Stevens (Rijksmuseum) over de wereld achter de schermen van de tentoonstelling Amsterdam Magische Centrum. Over het maakproces, het verhaal achter de tentoonstelling, de lastige keuzes die soms gemaakt moeten worden en het soms noodzakelijke 'darlings killen'. Maar ook over de uitdaging iets in beeld te brengen wat niet tastbaar is (magie! rebellie!) en waarom je sexblaadjes kunt lezen in de bieb van het Rijksmuseum. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Dec 2018

39 min 29 sec

Dit is aflevering vier, de laatste van deze podcast. In de afgelopen drie afleveringen namen we je mee langs happenings, dromende hippies en een nieuwe generatie kunstenaars in het Amsterdam Magisch Centrum.Van het Leidseplein en Vondelpark, tot het Spui en Museumplein. Maar dit keer blijven we thuis. We hebben het over wonen in Amsterdam. We nemen plaats op de bank bij de gewone man en kijken over zijn schouder naar de televisie. Maar we kijken ook uit de ramen naar buiten, waar jongeren roepen om een woning.En tot slot vragen we ons af: wat is er in de huidige samenleving nog over van het Amsterdam Magisch Centrum? Wat is de erfenis van de late jaren 60?🎧Dit is de podcast van het Stedelijk Museum over Amsterdam Magisch Centrum. Over kunst en tegencultuur tussen 1967 en 1970. In vier afleveringen dwalen we samen met kunstenaars, Dolle Mina's en andere hoofdrolspelers door het Amsterdam van toen. Een roerige tijd, die voor veel veranderingen zorgde in de kunst en de maatschappij.ℹ️Deze podcast is in opdracht van het Stedelijk Museum Amsterdam geproduceerd door Anne Janssens Misha Melita van Dag en Nacht Media. Voor meer podcasts kijk op www.dagennacht.nl. De voice-over is van Yuki Kho. Het sounddesign is Kloaq. Dank aan Tjitske Mussche voor extra opnamemateriaal.Meer info over de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum vind je op www.stedelijk.nl See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jul 2018

28 min 35 sec

In deze aflevering nemen we je mee naar het Museumplein dit keer. Dit was in de jaren zestig the place to be voor conceptuele kunstenaars van over de hele wereld. Deze kunstenaars veranderden de kunst, en de musea veranderden mee. We horen verhalen over opblaasbare octopussen, een tekening die van Londen naar Amsterdam reist, en waarom hangt er nu - net als 50 jaar geleden - beddengoed uit de ramen van het Stedelijk Museum?In deze aflevering hoor je onder andere Marinus Boezem, Tjebbe van Tijen, Theo Botschuijver en Leontine Coelewij.🎧Dit is de podcast van het Stedelijk Museum over Amsterdam Magisch Centrum. Over kunst en tegencultuur tussen 1967 en 1970. In vier afleveringen dwalen we samen met kunstenaars, Dolle Mina's en andere hoofdrolspelers door het Amsterdam van toen. Een roerige tijd, die voor veel veranderingen zorgde in de kunst en de maatschappij.ℹ️Deze podcast is in opdracht van het Stedelijk Museum Amsterdam geproduceerd door Anne Janssens Misha Melita van Dag en Nacht Media. Voor meer podcasts kijk op www.dagennacht.nl. De voice-over is van Yuki Kho. Het sounddesign is Kloaq. Dank aan Tjitske Mussche voor extra opnamemateriaal.Meer info over de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum vind je op www.stedelijk.nl See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jul 2018

44 min 53 sec

Welkom terug in het Amsterdam Magisch Centrum! Dit is aflevering 2 over het revolutiejaar 1968. Over een gigantisch gepapiermachede penis op de dam, de bezetting van de Nachtwachtzaal en een beladen tentoonstelling aan de Keizersgracht 609.In deze aflevering hoor je onder andere Dunya Verwey, Roel Janssen, Tjebbe van Tijen, Pieter Boersma en Iris de Leeuw.🎧Dit is de podcast van het Stedelijk Museum over Amsterdam Magisch Centrum. Over kunst en tegencultuur tussen 1967 en 1970. In vier afleveringen dwalen we samen met kunstenaars, Dolle Mina's en andere hoofdrolspelers door het Amsterdam van toen. Een roerige tijd, die voor veel veranderingen zorgde in de kunst en de maatschappij.ℹ️Deze podcast is in opdracht van het Stedelijk Museum Amsterdam geproduceerd door Anne Janssens Misha Melita van Dag en Nacht Media. Voor meer podcasts kijk op www.dagennacht.nl. De voice-over is van Yuki Kho. Het sounddesign is Kloaq. Dank aan Tjitske Mussche voor extra opnamemateriaal.Meer info over de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum vind je op www.stedelijk.nl See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jul 2018

46 min 13 sec

Een clash tussen generaties. Jonge kunstenaars en activisten eisen eind jaren 60 hun plek op. Een kerk wordt een poptempel. Het Amsterdam Magisch Centrum stroomt vol en op het Leidseplein staat op een mooie nazomerse dag ineens een Kerstboom. Een raadselachtig initiatief van een jonge kunstenaar.In deze aflevering hoor je Wim T. Schippers, Dunya Verwey, Theo Kley, Jeroen Henneman en Roel Janssen over hun ervaringen in het magisch centrum van eind jaren zestig.🎧Dit is de podcast van het Stedelijk Museum over Amsterdam Magisch Centrum. Over kunst en tegencultuur tussen 1967 en 1970. In vier afleveringen dwalen we samen met kunstenaars, Dolle Mina's en andere hoofdrolspelers door het Amsterdam van toen. Een roerige tijd, die voor veel veranderingen zorgde in de kunst en de maatschappij.ℹ️Deze podcast is in opdracht van het Stedelijk Museum Amsterdam geproduceerd door Anne Janssens Misha Melita van Dag en Nacht Media. Voor meer podcasts kijk op www.dagennacht.nl. De voice-over is van Yuki Kho. Het sounddesign is Kloaq. Dank aan Tjitske Mussche voor extra opnamemateriaal.Meer info over de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum vind je op www.stedelijk.nl See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jul 2018

35 min 48 sec

In deze podcast van het Stedelijk Museum onderzoeken we in vier afleveringen hoe eind jaren 60 de kunst en de maatschappij veranderden. Kunstjournalist Yuki Kho neemt ons vijftig jaar later mee door het Amsterdam Magisch Centrum.We halen herinneringen op met kopstukken uit die tijd, zoals Wim T. Schippers, Maria van Elk, Jeroen Henneman, Dunya Verwey en Marinus Boezem, die allemaal hun eigen verhaal hebben. Op vrijdag 6 juli opent de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum in het Stedelijk Museum. De eerste aflevering van deze podcast zal dan ook verschijnen, daarna komt er iedere vrijdag een nieuwe aflevering bij. Wil je er geen een missen? Abonneer je dan in iTunes op de podcast van het Stedelijk Museum, of kijk op www.stedelijk.nl.👋 Credits:Deze podcast is in opdracht van het Stedelijk Museum Amsterdam geproduceerd door Anne Janssens Misha Melia van Dag en Nacht Media. Voor meer podcasts kijk op www.dagennacht.nl. De voice-over is van Yuki Kho. Het sounddesign is Kloaq. Dank aan Tjitske Mussche voor extra opnamemateriaal. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jul 2018

5 min 35 sec

In deze podcast van het Stedelijk Museum onderzoeken we in vier afleveringen hoe eind jaren 60 de kunst en de maatschappij veranderden. Later meer! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Jul 2018

1 min 7 sec