Naprapatpodden

Anders Mattsson-Coll

En podcast fylld med naprapati, manuell medicin och hälsovård ur ett brett perspektiv.

All Episodes

Maria Stople är naprapaten som utöver att vara manuellmedicinare i själ och hjärta lika gärna använder sin penna till att skapa vacker poesi med underfundiga egenuppfunna ord. Maria som driver klinik tillsammans med sin man, Lars Fredrik Stople, är mycket intresserad av samspelet mellan terapeut och patient – lyckas man inte skapa det förtroende som krävs får man inte heller de effekter man vill ha av sina tekniker. Vi resonerar också manipulationsteknik för kvinnor och försöker reda ut vad som är unikt med naprapatin och mycket mer.

May 27

1 hr 23 min

Johan Söderström är hockeyspelaren som fick sluta på grund av skada men senare i livet hjälpte hockeyspelare på högsta nivå själv. Vi resonerar kring idrott och naprapati och vad som krävs för att vara terapeut på högsta nivå inom ishockey. Johan berättar också om sitt företagande och hur han ser på att bygga företag och vara arbetsgivare. Och så får vi höra lite från ¨bakom kulisserna¨ med Tre Kronor!

Feb 17

1 hr 10 min

Robert Jäderkvist är SNF:s ordförande sedan årsmötet i juni 2020 och är själv naprapat med eget gym i Helsingborg. I det här avsnittet diskuterar vi vad som är bra att tänka på när man både är naprapat och företagare. Robban ger också sin syn på frågor som är viktiga för naprapatin nu och framöver. Och så reder vi ut vad som gör ett styrelseuppdrag i naprapatförbundet så kul.  

Nov 2020

1 hr 13 min

Lisa Nykvist är naprapaten som under många år sett till att militäridrottare inom femkamp mår bra och lyckas på tävling och träning. Utöver militäridrott diskuterar vi livräddning både i verkligheten och som tävlingsgren samt hur det är att vara handledare på Naprapathögskolan. Vi resonerar också hur det är att coacha såväl patienter som idrottare och så reder vi ut hur man kan göra för att få människor att hålla längre.

Feb 2020

1 hr 19 min

Nidal Awad kom till Sverige som 19-åring från ett krigshärjat Libanon och gick via jobb som Sveriges första personliga tränare, butiksägare inom hälsokost och tandtekniker till att bli naprapat. Nidal har nu efter många år som kliniker tagit ett steg till att vara lärare på heltid. Vi diskuterar hur det är att växa upp i krig, att fly från krig och etablera sig i ett nytt land. Och så reder vi ut hur naprapatutbildningen utvecklas – hur ser man idag på manuella tekniker? Hur får man unga människor att tro på sig själv, på ¨sina händer¨ och skapa den plattform som krävs för att bli en duktig terapeut? Och självklart får du veta hur mycket Nidal tar i marklyft!

Nov 2019

1 hr 17 min

Tomas Frykberg är legitimerad naprapat och sedan många år patientsäkerhetsansvarig i Svenska Naprapatförbundet. Vi reder ut vad som är viktigt att tänka på för att undvika missförstånd mellan terapeut och patient för att på så sätt skapa trygghet på kliniken. Tomas ger också goda råd om hur man kan göra när en oönskad behandlingsreaktion uppstår. Och så resonerar vi lite kring hur man kan tänka när man själv känner att energin tryter.

Oct 2019

1 hr 7 min

Felicia Rosvall är både naprapat och läkare och vi diskuterar hur den kombinationen fungerar. Vi resonerar också kring hur en underarmsskada kan förändra livet för en naprapat som ju är beroende av sina händer och hur man kommer tillbaka efter en sån skada. Du får också veta hur det går till att skapa detaljrika teckningar i blod…

Sep 2019

58 min 33 sec

Anna Taube är naprapat och anställd på Kungliga Svenska Balettskolan som expert på dansmedicin. Anna resonerar kring vilka skador och besvär dansare kan råka ut för och hur man på bästa sätt slipper få ont. Anna ger också en inblick i hur man arbetar i det medicinska teamet på balettskolan och så får vi veta om dans kan påverka psykisk ohälsa!

Jul 2019

1 hr 2 min

Micke Pettersson är naprapat och en av Sveriges mesta idrottsnaprapater, framför allt inom paraidrotten. I det här avsnittet av Naprapatpodden diskuterar vi skillnader och likheter i prehab och rehab för paraidrottare och andra idrottare. Vi resonerar också vad som krävs för att bli en riktigt duktig idrottsterapeut och en del kring multimodal behandling. Och så reder vi ut hur det känns att vara fackelbärare på paralympics.

Jun 2019

1 hr

Patric Söderblom jobbar inte som naprapat – han är naprapat. Vi diskuterar i det här avsnittet av Naprapatpodden allt från dansmedicin och Mikhail Baryshnikov till idrottsmedicin och behandling av barns besvär från muskler och leder. Och så får du bra tips om vad du ska göra på Mallorca nästa gång du är där.

May 2019

59 min 19 sec

 Eva Skillgate är naprapat, forskare och professor på Sophiahemmet Högskola. I det här avsnittet av Naprapatpodden diskuterar vi hur hur vägen från behandlingsbänken som kliniker till en professorstjänst ser ut – Eva har många goda råd till dig som är forskningsintresserad. Vi reder också ut vad evidens är och hur man som kliniker kan förhålla sig till den. Och så får vi veta hur det är att växa upp på en ö!

May 2019

1 hr 9 min

Med flera EM och VM på sitt CV är nog Johan Allgulander en av de naprapater som arbetat längst inom elitidrott. I det här avsnittet av Napraptapodden diskuterar vi hur man bygger ett framgångsrikt medicinskt team i världens största idrott – fotbollen. Vi resonerar också kring vikten av aktivitet och idrott för barn och ungdom med mycket mera.

Apr 2019

48 min 33 sec

Camilla Westling och Elisabeth Blomdahl har tidigare arbetat som naprapater under samma tak men har sedan ett antal år egna verksamheter. Det betyder inte att de tappat kontakten – tvärtom. I det här avsnittet av Naprapatpodden diskuterar vi hur man kan dra nytta av varandra och de erfarenheter man har som företagare och naprapat i syfte att utveckla såväl sitt företag som sin kliniska verksamhet.

Apr 2019

1 hr 3 min

Linda Fuller är legitimerad naprapat med idrottsbakgrund inom framför allt beachvolleyboll. Linda berättar om hur glamoröst det är att vara naprapat på Europatouren i golf och samtidigt ha en klinik i Stockholm. Vi resonerar också om hur naprapati blev mobilt med Sveriges första ¨Naprapatbuss¨.

Mar 2019

45 min 56 sec

Joakim ¨Coach¨ Dettner är naprapat och expert inom idrottsmedicin och träning. I det här avsnittet av Naprapatpodden diskuterar vi allt från helikopterperspektiv, doktorandstudier och programmering till hur man på bästa sätt ser till att elitidrottare och alldeles vanliga människor får ut sin fulla potential. Joakim resonerar också kring hur man skulle kunna förbättra vården för den grupp patienter som kostar allra mest i samhället – människor med besvär från rörelseorganen.   

Mar 2019

1 hr 5 min

Katarina Woxnerud är naprapat och en av Sveriges främsta experter på Kvinnohälsa, träning innan och efter graviditet och problem med diastas efter förlossning. Katarina är flitigt anlitad i dessa ämnen i såväl TV som i annan media. I det här avsnittet diskuterar vi allt från träning genom livet till vad man kan göra inför och efter sin graviditet för att må bra.

Feb 2019

50 min 29 sec

Fredrik Johansson är naprapat och en av Sveriges främsta och mesta forskare när det gäller overheadskador och tennismedicin. I det här avsnittet av Naprapatpodden diskuterar vi allt från hockeymatcher med ¨Sudden¨ till hur en naprapat kan få till en forskarkarriär. Vi resonerar också kring ungdomsidrott och så reder Fredrik ut vad man kan göra för att minska sjuktalen när det gäller besvär från rygg, leder och muskler. 

Feb 2019

58 min 45 sec