E!Colle

E!COLLE - de Zero Waste Podcast

Iedere laatste dinsdag van de maand een nieuwe aflevering met tips voor een 'Zero Waste Lifestyle' van Veerle Colle en haar broer Kristof.

All Episodes

We hebben het over het materiaal waar we deze podcast mee maken, maar ook de droogkast en de wasmachine komen aan bod. Rosalie Heens van Repair & Share komt vertellen over de impact van onze elektrische toestellen. Gelukkig vertelt ze ook over de positieve verandering die bezig is op vlak van elektronica en hoe bedrijven zelf zich steeds bewuster worden van het belang van reparatie.

Nov 30

1 hr 29 min

Als alle systemen worden aangepast en de CO2 werkelijk drastisch te daalt, is dit dan voor iedereen even positief? Wat moeten we er voor over hebben? Steven Vromman schreef een positieve post-apocalyptische roman, 'Amor Mundi', Kristof kon er niet goed van slapen, maar gelukkig komt Steven langs om antwoord te geven op al onze vragen. (Foto Track: © Jan Mathys)

Oct 26

1 hr 25 min

Welke excuses hebben we om niet te kiezen voor de meest ecologische oplossing? Waarom zijn ze er en kunnen we ze oplossen? Luisteraars stuurden voorbeelden door en Veerle en Kristof denken er luidop over na. Ze proberen waar mogelijk oplossingen aan te bieden.

Sep 28

1 hr 31 min

Om een ambitieus klimaatbeleid af te dwingen, voerde vzw Klimaatzaak een rechtszaak tegen de vier bevoegde Belgische overheden. Na een lange (!) procedureslag is de uitspraak van de rechter is bekend: "Het Belgische klimaatbeleid schendt de wettelijke zorgplicht en de mensenrechten". We hebben het met Francesca Vanthielen over het hele proces en de volgende stappen.

Jun 18

54 min 52 sec

We spraken met Arne Focketyn en Veerle Vandenabeele over ons geld en de visie van de ethische en duurzame bank Newb, maar ook over onze dagdagelijkse en herkenbare stappen naar zero waste!

May 25

1 hr 47 min

Marijke Doms van Incovo Interza komt vertellen over haar avonturen rond afvalpreventie, zwerfvuil en sluikstorten. Wie zijn de mensen die sluikstorten en waarom doen ze dit? Heeft vrijwillig afval rapen écht nut? Worden plastics in de blauwe zak nu wél of niet gerecycleerd en hebben we steeds minder of steeds meer afval tegenwoordig? Marijke geeft graag antwoord op al deze vragen!

Apr 27

2 hr 10 min

Deze keer nemen we een kijkje bij de noorderburen. In Nederland zijn afvalarme winkels minder populair, toch slaagt "Zero Waste Nederland" er in mensen te motiveren om met hun eigen potjes te winkelen. Elisah Pals vertelt ons over waarom ze deze beweging opgericht heeft en met welke zaken ze allemaal geconfronteerd worden.

Mar 30

2 hr 1 min

Hobby's. Hoe kunnen we ze zo duurzaam mogelijk maken? Kristof en Veerle vroegen het aan de luisteraars van de podcast en kregen heel wat mooie voorbeelden. Van paardrijden tot zwemmen, van puzzelen tot knutselen. Samen bespreken ze diverse hobby's en mogelijkheden om deze op een ecologische manier uit te voeren. Zoals gebruikelijk start ook deze aflevering met het dele van zero waste fails, zero waste wins én eindigen het met een leuk receptje.

Feb 23

1 hr 25 min

Martine Prenen is gezondheidscoach met een Youtube kanaal vol filmpjes met tips voor een gezonde én duurzame levensstijl. Wie anders konden Kristof en Veerle beter uitnodigen voor een gesprek over dit thema. Een aflevering vol tips om er in 2021 helemaal gezond en wel tegenaan te kunnen gaan en je weerstand te vergroten.

Jan 26

1 hr 32 min

Kristof en Veerle blikken terug op een vreemd jaar en maken een Zero Waste jaaroverzicht. Wat waren de opvallende hoogtepunten? Wat is dé Zero Waste win en dé Zero Waste fail geweest? Over verbouwingen, Vinted, scheermesjes en containerparken.

Dec 2020

1 hr 24 min

Bert Gabriëls is stand-upcomedian én jurist. Hij tracht zijn shows zo CO2 neutraal mogelijk uit te voeren en vertelt over die ervaring. Verder vragen we zijn mening over de klimaatzaak en hebben we het uiteraard over het vallen en opstaan in een transitie naar een CO2-neutrale samenleving.

Nov 2020

1 hr 12 min

Jeroen De Pauw streeft naar Zero Waste gerechten. In de keuken gaat hij aan de slag met de bladeren van de bloemkool en maakt hij chips van de schil van zoete aardappelen. In deze aflevering neemt hij ons mee in zijn keuken en zoeken we naar oplossingen om thuis voedselverspilling tegen te gaan.

Oct 2020

1 hr 7 min

Hoe zit het met ons waterverbruik en wat kunnen we doen om onze watervoetafdruk te verkleinen? Is er genoeg drinkbaar water op aarde voor de groeiende bevolking?

Sep 2020

1 hr 4 min

Wat denken de partners van Veerle en Kristof van hun streven naar 'Zero Waste'? Zijn ze échte 'Zero Waste huisgenoten'? Worden er bepaalde afspraken gemaakt of zijn ze even fanatiek? Hoe krijg je anderen overtuigd om minder te verspillen en met welke vragen zitten onze luisteraars? We geven het woord in deze aflevering aan Lien en Lukas.

Aug 2020

1 hr 35 min

Kan jij nog onderscheid maken tussen duurzame kleding en niet? Hoe kunnen we zien of een kledingstuk van kwaliteit is en welke stoffen moet ik kiezen? Niki van Cosh! helpt ons verder met antwoorden zoeken op deze vragen!

Jun 2020

1 hr 39 min

Hoe kan je een tuin inrichten en ten volle laten benutten door de natuur? Heb je daar dan zelf ook nog iets aan of blijft het een wildernis? Wat met een koertje in het midden van de stad? Onze gast in deze aflevering is imker Bert De Doncker. We hebben het niet alleen over bijen, ook bodemlagen, potgrond, buxus struiken, egels en biodiversiteit komen aan bod!

May 2020

2 hr 19 min

Binnenkort start de actie ‘mei plasticvrij’. Hoe zal dit plaatsvinden met de huidige coronamaatregelen? Kunnen we wel zo plasticvrij blijven als we willen? Kristof en Veerle vragen het aan de organisator, Ineke Van Nieuwenhove.

Apr 2020

1 hr 3 min

Net zoals iedereen bevinden Veerle en Kristof zich in een tijd van social distance en coronagesprekken. Daarom kunnen ook zij er niet onderuit. Wat is de impact van de maatregelen omwille van het coronavirus op een zerowastelifestyle? Wat kan wel nog en wat kan niet? Waar houden Veerle en Kristof nu rekeningen mee? Een eerlijk gesprek tussen zus en broer.

Apr 2020

1 hr 3 min

Horen verpakkingen thuis in een wereld zonder 'waste'? Kunnen we alle onnodige verpakkingen weglaten en welke verpakkingen zijn wél duurzaam? Wat met 'bioplastics'? Hoofddocente materialenleer en Ecodesign Karine Van Doorsselaer komt langs om ons meer te vertellen over alle materialen in verpakkingen. Welke zijn recycleerbaar, welke niet? En welke keuze maken we het best als consument? Check de shownotes op: https://www.veerlecolle.be/zerowastepodcast/

Mar 2020

1 hr 9 min

Patrick Doyen vertelt Veerle en Kristof over duurzame oplossingen rond water en frisdrank. Doordat hij bijna 25 jaar lang in de drankenindustrie gewerkt heeft, is deze man een expert op dat gebied

Feb 2020

1 hr 12 min

In deze aflevering gaan Veerle en Kristof op zoek naar Zero Waste oplossingen voor problemen die zich in de winter kunnen voordoen. Van tips om minder te stoken tot vetbolletjes voor de vogeltjes en biodiversiteit.

Jan 2020

50 min 24 sec

Veerle was te gast in Boost! met Ann Reymen op MNM. Ze mocht een week lang tips geven rond Zero Waste. We delen deze nu met veel plezier ook met jullie!

Jan 2020

11 min 41 sec

Kristof blikt terug op 2019 en alle "Zero Waste uitdagingen" die hij achter de rug heeft. Wat neemt hij mee? Welke vond hij het zwaarst? Veerle geeft nog een aantal geschenktips voor de feestdagen en ook luisteraars voegen daar leuke ideeën aan toe.

Dec 2019

1 hr 4 min

We gingen op bezoek bij Anne Drake. De auteur van "Doe het Zelf, Ecologie op hoge hakken" en "Eco Lifestyle, Aan de slag" leert ons meer over bewust consumeren en duurzame cosmetica.

Nov 2019

50 min 33 sec

Samen met Sustainabrittly praten we over "Zero Waste Fails". Een aflevering vol eerlijke bekentenissen, plastic flesjes, autorijden, schuldgevoelens, ...

Oct 2019

1 hr 7 min

Hoe kan je in de keuken verspilling en afval tegen gaan? Veerle en Kristof praten over de alledaagse ergernissen aan afval in de keuken en zoeken naar oplossingen. Kristof test ook Hello Fresh uit en geeft een review. Is het echt zo ecologisch als ze zelf beweren? Veerle pakt naast het afval ook het energieverbruik in de keuken aan. Shownotes op: www.veerlecolle.be

Oct 2019

1 hr 5 min

In deze aflevering praten Veerle en Kristof over mobiliteit. Oprecht vertellen ze wat de moeilijkheden zijn en waarmee ze net graag onderweg zijn. Ze bellen met Lucie Evers, voorzitster van autodeelsysteem Partago om meer te weten te komen over autodelen én elektrisch rijden. Wat is hier nu wel en niét duurzaam aan? Wat zal de toekomst brengen voor het elektrisch rijden? Zijn alle deelsystemen even duurzaam? Shownotes op: www.veerlecolle.be

Sep 2019

1 hr 4 min

Deze zomer gingen we langs bij Brakrock Ecofest, een festival dat bekend staat om hun duurzame organisatie. Interessant om wat bij te leren! Dit festival kiest voor een biologische catering. 99% is vegetarisch of veganistisch. Hun herbruikbare beker is het symbool van hun visie en tenslotte denken ze ook al aan een duurzamere toekomst. Alle links en verdere informatie is te vinden op: https://www.veerlecolle.be/category/zero-waste-podcast/

Aug 2019

1 hr 7 min

Veerle en Kristof zijn in een zomerse stemming en behandelen deze keer het thema "Zero Waste" op festivals. Ze geven tips om als festivalganger minder afval te veroorzaken of een statement te zetten. Ook de festivalorganisatoren geven ze tips, omdat ze veel verschil kunnen maken. Ken jij iemand die graag evenementen organiseert? Aarzel dan niet om deze aflevering naar die persoon door te sturen. Shownotes op: www.veerlecolle.be

Jul 2019

1 hr 4 min

Veerle en Kristof houden een Zero Waste Q&A! Ze beantwoorden vragen van luisteraars over afvalvrij leven. Ze hopen op die manier meerdere mensen vooruit te helpen in het zoeken naar oplossingen om minder afval te maken. Ken je iemand die dit ook probeert? Aarzel dan niet om deze aflevering naar die persoon door te sturen Shownotes op: www.veerlecolle.be

May 2019

1 hr 6 min

Veerle en Kristof hebben Toby Lauwerier te gast. Vorig jaar starte hij met enkele vrienden het project "Zomer Zonder Vliegen". Hiermee willen ze op een positieve manier de mensen aanraden om minder vaak het vliegtuig te nemen. Een gesprek over de impact van vliegreizen en alternatieven. Zullen we ooit CO2 neutraal kunnen reizen? Shownotes op: www.veerlecolle.be

Apr 2019

40 min 3 sec

In deze aflevering hebben Veerle en Kristof hun zus Nele Colle te gast. Ze bespreken het verband tussen "opruimen" en "afval minderen". Kristof staat inmiddels opnieuw voor een aantal uitdagingen die het afval vermijden niet zo gemakkelijk maken. Samen met Veerle denkt hij hier verder over na. Een bericht van een luisteraar doet hen ook stilstaan bij een herkenbaar schuldgevoel over het afval die wél nog gemaakt wordt. Een diepgaande aflevering!

Mar 2019

41 min 51 sec

Veerle en Kristof hebben het in deze aflevering over de toekomst en onze volgende generatie. Hoe gaan jongeren om met het thema afval? Zijn ze zich bewust van hun impact? Wat met de klimaatspijbelaars? Zijn we bereid om een deel van onze luxe op te geven? Hoe waren Veerle en Kristof zelf als tiener? Shownotes op: www.veerlecolle.be

Feb 2019

34 min 57 sec

Kristof maakte een lijstje met "Zero Waste voornemens". In de 7de aflevering van onze podcast bespreekt hij samen met Veerle deze uitdaging. Maandelijks zal hij zich inzetten op een bepaald vlak om minder afval te maken. Jij kan thuis mee doen met Kristof en jouw bevindingen delen. Ook voornemens van luisteraars worden kort besproken. Shownotes op: www.veerlecolle.be

Jan 2019

27 min 49 sec

Deze keer kijken we in onze podcast vooruit op de feestdagen. Wat soort afval komt hier bij kijken? Hoe kunnen we dit beperken? Kristof zijn vrouw maakt alvast eigen vlagjes en laat ballonnen achterwege, Veerle houdt dan weer van alternatieve geschenken. Kristof en Veerle brainstormen samen verder over oplossingen rond de feesten, zonder daarbij de kerstsfeer achterwege te laten. Shownotes op: www.veerlecolle.be

Dec 2018

47 min 12 sec

In deze reportage bezoekt Kristof voor de eerste keer een afvalarme winkel, Øhne in Gent. Hoe werkt zo'n winkel? Is dat wel hygiënisch? Wat doen zij met hun voedseloverschotten? Hoeveel afval is er wél nog in eej afvalarme winkel? Wat kun je hier kopen en wat kun je hier niét kopen? Kom het allemaal te weten in deze reportage. Shownotes op: www.veerlecolle.be

Nov 2018

27 min 3 sec

Dit is al de 5de aflevering van “E!Colle”, onze podcast over Zero Waste. In “zero waste speelgoed” bekijken we hoe we ook met kinderen zo weinig mogelijk afval kunnen maken. We bekijken alternatieven of nieuwe systemen om speelgoed te delen. Shownotes op: www.veerlecolle.be

Nov 2018

44 min 50 sec

De eerste plek waar Veerle haar afval drastisch zag verminderen was de badkamer. Hoe dit komt, legt ze uit in deze podcast aflevering. Voor Kristof komt er opnieuw een uitdaging aan. Samen beantwoorden ze opnieuw de vele vragen van de luisteraars. Omdat het boekenmaand is, stelt Veerle ook enkele goede boeken voor! Shownotes op: www.veerlecolle.be

Oct 2018

43 min 34 sec

Veerle en haar broer Kristof hebben allebei een kat en zoeken naar manieren om met dit dier zo weinig mogelijk afval te maken. Ze staan ook stil bij vragen van luisteraars over huisdieren. Kristof geeft verslag over zijn challenge van de vorige aflevering en krijgt er een nieuwe bij. Shownotes op: www.veerlecolle.be

Sep 2018

36 min 7 sec

Veerle en haar broer Kristof bekijken het wijkfeest in Gentbrugge met een "zero waste eye". Terwijl ze hun reportage maken, zijn ze getuige van iemand die een aansteker in de riool gooit en merken ze de sluikstorting op die achterblijft na de rommelmarkt. Toch zien ze ook veel positieve en duurzame elementen. Shownotes op: www.veerlecolle.be

Sep 2018

12 min 34 sec

In deze aflevering beantwoorden we vragen van luisteraars om afval te besparen op school of op het werk! Verder hebben we ook goed nieuws voor wie op zoek is naar verpakkingsarme winkels. Kristof geeft een verslag over zijn eerste uitdaging en gaat meteen een 2de aan. Shownotes op: www.veerlecolle.be

Aug 2018

31 min 51 sec

In deze aflevering geven we een korte introductie over Zero Waste. Wat is de betekenis daarvan? Is het moeilijk om zonder afval te leven? We overlopen enkele praktische vragen die jullie op voorhand opgestuurd hebben en Kristof krijgt zijn eerste Zero Waste challenge! Shownotes op: www.veerlecolle.be

Aug 2018

40 min 15 sec