Småbrukarpodden

Tess och Mattias

Småbrukarpodden är podden där vi (Tess och Mattias) pratar om vårt liv. Vårt mål är att leva så självförsörjande som möjligt med fokus på hantverksmässiga metoder. Likt nybyggare bryter vi ny jord där ingen odlat på mer än ett halvt århundrade. Vi har bytt arbetslivet mot ett arbetsamt liv.Vi fokuserar på allmogedjur, dvs de äldre Svenska djurraserna. I många fall är dessa mer eller mindre utrotningshotade. Alla djur har minst två olika syften på gården.Vi odlar jorden för att skapa livskraftiga ekosystem för att lämna platsen lite bättre än när vi kom hit. Med en livskraftig jord kan jorden bära de skördar vi vi behöver.I podden berättar vi öppet om småbrukarlivets glädjeämnen och även det obehagliga och sorgesamma. Podden finns överallt där poddar finns.Filmen Nybyggarna på Lilltorp hittar du på youtube Mer om oss på och länkar till där vi är aktiva hittar du här

All Episodes

Nu blir det bokrecensioner och ett boktips.Mattias håller på att läsa Urfödan av Lillian Ryd.Flera som läst denna har svarat med att de tycker att "den är bra men oj så mycket jobb det var med allt förr. Vilken tid det tog och vad de slet." Mattias tycker att det är imponerande hur de tog tillvara på allt och att de trots allt både åt och levde gott.I boken så citeras en präst som gjorde studier i Lappland. Han imponerades av mängden färskt kött de hade (bristvara redan då i städerna) och hur gott de levde. Men eftersom de knappt hade bröd eller brännvin så tyckte han att de var fattiga satar som levde ett erbarmerligt liv. Det i sig är värt att fundera en hel del på...Tess har läst Stefans lilla gröna och hon gillar pappersvalet, trycket, färgerna och bilderna i boken. Boken innehåller en småbrukare (eller självförsörjare) som går sin egen väg och tecknar sina vänners livsporträtt. Boken innehåller recept på mycket syrat och fermenterat, som surkål vilket inte är en överraskning men också surmört, kvass och några andra delikatesser. Låna böckerna på ditt närmsta bibliotek så kan du bilda dig din egen uppfattning. Eller klicka på länkarna så kan du köpa dem.Mattias kommer börja läsa Nybyggares dagliga leverne : nybyggare i vilhelmina i mitten av 1800-talet av OP Pettersson här näst. Nybyggarnas öden skildras i boken "Nybyggares dagliga leverne" av O.P. Pettersson. Hans skildring är unik. Han började göra anteckningar redan på 1800- talet och träffade den första generationens nybyggarpionärer. Boken kan läsas som en praktisk handbok i "nybyggeri", men också som en social och psykologisk skildring av livet i en liten nybyggarstuga i södra Lappmarken. O.P. Petterssons manuskript har legat opublicerat sedan 1930- talet. På initiativ av Vilhelmina kommun publiceras nu detta värdefulla material.Dessutom kommer vi starta en dokumentärpoddcirkel.Vi tipsar om en dokumentär som vi kommer ta upp i nästa avsnitt, Då kan ni posta i sociala medier vad ni tycker om dokumentären så tar vi upp era åsikter och frågor i podden.Vi skrev tidigare om dokumentärervi har sett och bad om era tips på dokumentärer vi borde se. Här är resultatet av det, de dokumentärer vi borde se.

Dec 3

15 min 11 sec

Från ingenstans kom det en rejäl köldsmocka. Det blev minus 22 grader bara överen natt. Dagarna innan kom det 20 cm snö dessutom. Stort tack till grannen Jonny som röjde undan snön.Vi har nu genomfört Nybyggarveckan i samråd med Storumans Folkhögskola och kursen Preppers och överlevnadsteknik.Veckan blev som en vanlig dag på gården med att mata djur och göra sysslor, samt ett teoripass varje kväll där vi gick igenom nyttigheter för den som vill starta upp en egen gård.Ämnena var vedhantering/skogsbruk i liten skala, odling, djurhållning/slakt samt erfarenheter som vi lärt oss. Ämnena är stora och förtjänar kanske en vecka eller en månad styck, men vi krafsade på ytan och tittade  lite snabbt på det.På det stora hela en riktigt kul vecka där även vi utmanades (utmaningar är till för att lösas) och fick ta del av deltagarnas tankar och ideer.Nybyggarveckan är helt klart något vi kommer anordna fler gånger, både i samarbete med folkhögskolor men även i egen regi, för den som vill komma hit och bo en vecka med oss. Du kan läsa mer om det på  Bo och Leva på LilltorpLyssnarfrågan:Hur kändes det att flytta från era barn?Det är alltid kul att få lyssnarfrågor och just denna fråga har vi fått på olika ställen ett par gånger så det är dags att besvara den.Vi brukar skämtsamt säga att "vi flyttade hemifrån". Våra (vuxna) barn fick ungefär sex månader på sig. Endera skulle de hitta ett eget boende eller så fick de flytta till Lilltorp med oss.Alla löste sitt boende. Vi har fostrat starka individer med egen vilja och det var riktigt kul att se hur de löste situationen på egen hand.Vi pratar mer om detta i avsnittet men det får ni lyssna på. På det stora hela så har vi mer kontakt med nära och kära idag (via telefon och videomöte) än vad vi hade förut.

Nov 27

33 min 8 sec

Tess pratar om hur glesbygdslivet påverkat henne. I storstaden så triggas du konstant med köpimpulser genom ett ständigt bombardemang med reklambudskap, butiksvarv och liknande.På glesbygden finns inte det.Heter det landsbygd eller glesbygd? Landsbygd är ett område med lantlig bebyggelse - till skillnad från stad.Glesbygd finns det en definition om. Du skall ha mer än 45 min bilresa till en tätort (med mer än 3000 innevånare)Har glesbygd egentligen dålig klang?Självhushållning och självförsörjning är andra begrepp som rör upp känslor. Förr i tiden var självhushållningen något som hushållet gjorde själv, men hushållet ingick ju i en bygemenskap. Alla hjälpte till med det som behövde göras och individen och hushållet var del i gemenskapen.Någonstans på vägen blev självförsörjningen till något som några/andra/vissa tror är att isolera sig helt och att lägga resurser på att kunna allt och göra allt. Något det aldrig varit eller borde vara.Det går utmärkt att kalla det samförsörjning, tillsammanshushåll eller liknande. Men på det stora hela så är är det att bruka jorden på bästa sätt med de förutsättningar du har, platsen du lever på erbjuder och din kompetens medger. Samtidigt som du inser att du är del av något större.Vi skall inte dra tillbaka klockan till medeltiden eller leva såsom på 1800talet.- Vi tar de bästa lösningarna från förr och kombinerar det med smartheter av idag. Det ger oss helt andra förutsättningar idag än vad de som levde av jord, skog och djur förr gjorde.Samuraj kryddar podden med ljud den här gången. Han vet att han skallvara tyst men tycker det är väldigt tråkigt så då gör han "tysta" ljud när han blir uttråkad. Vilket är vårt tecken att sluta podda.

Nov 18

22 min 42 sec

Tess pratar om båtresan med sin distansgranne och Mattias berättar om sitt grävprojekt.Tess tänker också dressera sina bin att gå på speciella blommor så hon får speciell smak på blommorna (om hundra år)Mattias svamlar bort leveransen på Nybyggarveckan vi skall ha på gården så Tess styr upp det. Kursen heter Preppers och överlevnadsteknik https://fhsk.nu/utbildningar/preppers-och-overlevnadsteknik/Nu kommer eleverna bo hos oss en vecka och testa på nybyggarlivet med allt vad det innebär. Vi kommer varva teori med praktik om hur vi har gjort när vi startade upp vår gård. Det här är startskottet för något som kan bli en större utbildning som vi funderar på att hålla. Eller ett delmoment för den som vill doppa tårna i sin egen omställningVeckan kommer bland annat innehålla:- Ved och vedhantering- Odla- Djurhållning- ErfarenheterMattias har börjat läsa boken Urfödan av Lilian Ryd. Vi kommer nog göra ett separat avsnitt om boken men tills dess får du hålla tillgodo av småduttar här och där.Den här gången blev det snack om god mat och vad det var, högtider och lite annat.

Nov 10

19 min 55 sec

Tess är nöjd med sin fenomenastiska (fenomenala och fantastiska ihopslaget) insats i podden.  Chilin är också fenomenastisk, nu när de kommit in i värmen så har de börjat blomma igen. Kanske är vi på god väg att skapa en norrländskt härdad chili buske?Mattias skall skicka Grålle på spa och Tess åker på finlandskryssning. Sedan skall Mattias göra en jämförelse mellan webbutveckling, Lilltorps webshopp och spelkreatörerna Notch och Konjak. Tyvärr försvinner Konjak i den allmänna förvirringen.Tess och Mattias har olika inställning på det sättet, men i slutänden så blir1+1 = win/win. Eller Happy/happy somär roligare att säga.Jättestort tack till Bilkompis L som hjälpte oss jättemycket när vi letade bil (och för all mekhjälp med).Efter det så snuddar vi lite på traktorer och det mekaniserade jordbruket, men det kommer vi prata mer om i ett annat avsnitt.Till slut ser vi fram emot byfesten som våra snälla grannar dragit ihop. Tess kan inte vara med då eftersom hon laddar batterierna på finlandsbåten.  

Nov 4

21 min

Vi har officiellt nått ett av våra strategiska mål - käd påsystembolaget :) Mer seriöst så pratar vi om solceller, hur kan detta räknas ihop. Tess är inte direkt intresserad. Mattias gör som han brukar, samlar fakta och kompilerar i excel. Vi förbrukar väldigt lite el, och harsom strategiskt mål att göra val som håller elförbrukningen nere. Vi eldar för värme och varmvatten, använder ledlampor där det går och strösslar inte medbelysning i onödan.Med de förutsättningarna är solceller svåra att försvara rent ekonomiskt. Om vi inte räknar med ett högre elpris i snitt än vad det varit det senaste decenniet och vi räknar med en avskrivningstid på 15 år.Det förutsätter ju att inga lagar, skattefördelar eller annat ändras på 15 år heller.    Tess har jobbat mycket inne i veckan för att undvika alla veckans mysigheter med regn,snö, is, dimma och framförallt vår underbara lera.Receptet på potatisfrallorna hittar du på i receptdelen på siten.Mattias har dragit lärdom av förra årets snöfall och har stängslat om för eltråden.Frågan är ju, hur många gånger kommer Mattias gå in i tråden innan han lärt sig att det finns där? Var så god och gissa :) 

Oct 28

31 min 53 sec

Idag så pratar vi om tillfredsställelse egentligen. Tillfredsställelsen av att:skapa levande ekosystemodla jordenäta sin egen skörd.ta det som inte längre har ett syfte och skapa ett syfte för det.Tess går igenom hur hon bygger hygelbäddar och kommer med ett stort avslöjande!Mattias har byggt klart vedboden med återbrukat material.Info om kommande avsnittInom kort kommer vi diskutera nuläget i det som läckan från Tjernobyl i Pripyat orsakade. Västernorrland var ett av det mest drabbade områdena i samband med det radioaktiva nedfallet bestående bland annat av Cesium-137.Olyckan inträffade 26 april 1986 och en hel del har hänt sedan dess. Vi kommer diskutera hur Cs-137 lagras och sönderfaller samt ur det påverkar våra liv idag.Har du en berättelse du vill dela med dig av om detta så kontaktar du oss på kontakt@liltorp.nu eller på något annat sätt som du tycker fungerar.

Oct 21

33 min 6 sec

Vi borde kanske ha pratat ihop oss innan om stegen i det som läggs på och i jorden, men det gjorde vi inte :) Därför blev det här Det förvirrade äppelträdplanteringsavsnittet För en utförlig beskrivning av hur du planterar ett träd så rekommenderar jag ett besök på vår text om att plantera ett äppelträd medpermakultur i ryggen.Den stor frågan kvarstår. Vilket ordspråk tycker du bäst om?1. Den som planterat ett träd har inte left förgäveseller2. Det bästa tillfället att plantera ett träd var för 20 år sedan. Det näst bästa är nu.Svara på sociala medier!

Oct 17

22 min 39 sec

Du får säga till om du tycker att det är skillnad på ljudet. Vi hargjort lite förändringar, förhoppningsvis till det bättre!Idag pratar vi om ett permakulturinspirerat årshjul som Tess gör som del av sin kurs i Ekobruk.Det är faktiskt svårt att stapla upp alla tidsberoende uppgifter och få ner dem i ett årshjul. En kul uppgift som vi självklart kommer följa upp framöver om det blev som vi tänkt oss. 

Oct 7

31 min 25 sec

Vi börjar med att prata om Mattias system för att dämpa köpimpulser, du vet de där härliga "villhöver" känslorna som ibland sveper in.Systemet är baserat på någon okänd "lev minimalistik princip" som Mattias lärde sig för många år sedan. Systemet är enkelt.När du hittarnågot du vill ha, behöver eller villhöver, skriv upp det på en lista (helst sökbar).Notera datum, pris, länk till produkten och varför du vill ha den.Om tre månader, gå in i listan och kolla på produkten igen. Kvarstår behovet? Om detgör det, dvs om produkten hade löst ett problem du haft under perioden eller om du fortfarande "villhöver så är det en sak som saknas. Då kan det vara relevant att köpa saken.Om den inte löst ditt behov, då kan du välja att ha kvar den på listan för senare "behov" eller att ta bort den. Vi skall också kissa i hinkar och krossa kol. Gissa varför? Japp, vi hakarpå biokoltrenden - sent omsider. På vår youtube kanal (Småbrukarna på Lilltorp) ser du hur vi gjorde den här gången. Vi gör en biokol light så för dig som vill läsa på om biokol på riktigt börjar du på Nordic BioChar Network för fakta, forskning och riktigheter.Grunderna i biokolframställning ärTillverkning av biokol kan ske på olika sätt. I de industriella anläggningarna används bland annat stallgödsel, tång och livsmedelsrester som blandas och pelleteras till ett homogent material. Pelletsen genomgår sedan en pyrolys, vilket innebär att de upphettas under syrefattiga förhållanden. Resultatet blir olika gastyper och en fast del, själva biokolen.Gasen från pyrolysen används sedan till att driva värmeverk och ge värme till bostadshus och industrier. Den fasta biokolen utnyttjas som till exempel jordförbättrare eller en kolsänka. Genom pyrolys kan det också skapas andra bränslen med större värde, som till exempel pyrolysolja.Det finns också mindre gårdsbaserade tillverkare av biokol. Biokol kan även vara en biprodukt i träkolstillverkningen.Biokolens egenskaper varierar mycket stort beroende på vilket ursprungsmaterial som används och vilken temperatur som väljs under pyrolysen. Om man vill ha ut mer växttillgängligt kalium från trä som råvara, ska pyrolystemperaturen vara högre. Även pH‑värdet varierar och biokol har därmed olika kalkverkan.BetesrestaureringVi jobbar på med att hålla landskapen öppna och skapa livskraftiga ekosystem. För Tess del har en femkrona trillat ner när hon förstod varför Mattias envisas med att plåga ihjäl de stackars asparna.  Men nu är hon med på varför getterna får äta sly och ringbarka, grisarna böka och äta rötter samt att vi gallrar hårt och hamlar de övriga träden.

Sep 30

19 min 55 sec

Idag pratar vi om var aspirerande (och befintliga) småbrukare kan hitta information.De källor vi nämner är:Förbundet Sveriges Småbrukare (Mattias är ansvarig för Västernorrland)Off-Grid SverigeSjälvhushållningAlternativTidningen ÅterMathantverk EldrimnerKokböcker från efter första världskriget till 1960 taletLilltorps egen webbSecond HandLänsmuseum Hembygdsgården/HembygdsföreningenDina grannar och andra i bygdenFöreningen Allkorn - föreningen för mångfaldFöreningen Sesam - För fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige

Sep 23

18 min 47 sec

Dethär är del 2, dvs uppföljningen av vår planering. Fårtältet är ett Danvocer Förrådstält Pro.Vi pratarockså om loppisen och hur bra arrangerat loppiskvällen i Ramsele var. Mattias filosoferarliteom hur kolbulle "fine dining edition" skulle vara, men landar i att detär bra mat för den som jobbarhårt. Amerikafläsket har en central roll i kolbullen.Lite kolbulle-tips:Elda med lövved eller tjärved för bästa eld.Använd en rejäl gjutjärnspanna.Blanda smeten några timmar innan stekning, så att den får svälla. Häll sedan upp i en PET-flaska för enkel hantering.Skär fläsket i halvcentimeters-tärningar. Låt fläsket bryna i smör eller ister tills det är lätt knaperstekt och slå sedan på smeten så att det blir ett 3-4 mm tjockt lager i hela botten på pannan. Grädda tills den blir gyllenbrun på båda sidor,.Anledningen till att man har ister är det mest historiskt korrekta. I modern tid har man prövat både smör och olja. Smöret klarar inte riktigt den höga temperaturen vid fritering och oljan ger en konstig bismak på kolbullen.När man tillverkar torrsaltat ryggfläsk så använder man ryggfläsk från sugga som är fetare än ryggfläsk från vanlig gris.RECEPT PÅ KOLBULLAR(Standardrecept sedan ca 1850)Smeten räcker till ca. 4 st kolbullar eller 2 st stora kolbullar i en rejäl stekpanna.400 gr amerikafläsk tillverkat lokalt(ca 100 gr fläsk/portion)100 g smör/ister6 dl vatten4 dl vetemjöl(alternativt 0,5 till 1 dl kornmjöl)1 tsk saltServera med kall lingonsyltVi sänder massor med bra karma till High Coast Media som tack för de fina drönarsekvenserna.Tess upptäckte nu i veckan att hon inte klarar av ruttna ägg så därför harhon nu kräks och ruttna ägg på sin lista.Om du någon gång blir tvungen att laga mat av konserverskall du följa Tess recept:Gick ner i matkällaren och plockade med mig 1 konserv med linser och gryn, 1 konserv med bönor och gryn samt en konserv med tonfisk i olja.Uppe i köket sköljde jag bön/grynmixen och lins/grynmixen i vatten innan jag hällde ner dem i en mixerkanna.Jag hällde av det mesta av oljan från tonfisken och tillsatte den i mixerkannan tillsammans med riven färsk ingefära, 1 stor klyfta vitlök, salt, garam masala, mandelmjöl, 2 ägg, och en hel chilli (apache). Sen mixde jag tills det blev ganska slätt. I det rev jag sen ner en halv zuccini och rörde om.Jag skedade upp smeten i varm panna med olja och stekte 6 min på varje sida.Medan jag stekte gjorde jag dels en grönsallad med en enkel vinägrette, dels gjorde jag hummus att servera till, (gjort av en konserv med kikärter).Att laga middag av konserver behöver inte va nåt dåligt. Det blev jättegott.

Sep 16

25 min 32 sec

Idag så sitter vi vid köksbordet och planerar. Mattias har skörd, fårflytt, växthus och ensilage på sin lista. Tess har en betydligt längre lista med många av de saker vi behöver få klart. Listan kommer från tidigare då vi satte oss och listade många av de saker som vi behöver få gjort.En av utmaningarna med att driva ett småbruk är att acceptera att detfinns saker som inte kommer hinna bli gjorda. Att identifiera dem och säkerställa att det är de som är minst viktiga är en utmaning.Hur gördu för att skapa en realistisk planering?Listan för helgen blev:Ringa ett samtal om ved och honungFixa fårskjuletFlytta fårenTömma pannmuren (bykgryta, vattenvärmare, kokegryta - kärt barn har många namn)EnsilagebalarSkruva fast en sektion växthusplastSlå med lieLoppiskväll i Ramsele

Sep 16

19 min 57 sec

Idag pratar vi om återbruk istället för konsumtion och återvinning. Just burkar som vi lägger in sylt, inläggningar och så vidare är ju sådana burkar som vi tar från de vi köpt (med annat innehåll) och sedan återbrukar.Att ställa fram en burk med inlagda svampar, chilisås eller hjortronsylt är ju superlyxigt. Men guldet blir till sand när etiketten ser ut som en uppspottad pappersmasseklump.Har du funderat på varför det är så? På vissa burkar (som Krakus) lossnar etiketten direkt med lite varmvatten. Andra kräver timmars kokning, label off och spackelskrapa för att bli något rena.Vet du varför det är så?Det är lite intressant att vi (generaliserat) i vårt klimatsmartare leverne köper nya burkar för att lagra mat, istället för att använda gamla burkar.Tess avslutar också med en intressant reflektion om hur exponeringen av varor i butik triggade köpbeteenden och hur det inte är så längre.

Sep 9

14 min 41 sec

Idag har vi haft besök på gården av Leader Höga Kusten samt High Coast Media som filmade och intervjuade oss. Vi pratade om hur det är att flytta in och leva och bo, vi pratade om småbruk och självhushållning samt hur det är att vara digital småbrukare. Resultatet kommer visas på Landsbygdskvällen.Den 23 september, 18-20.30, anordnas Landsbygdskväll för Höga Kusten. Så här skriver Leader om arrangemanget.Tema: Bo och levaHöga Kusten är ett hetare varumärke än någonsin. Fler upptäcker den plats vi kallar hemma och ser möjligheterna med ett liv på landsbygden i Höga Kusten. Det spirar ute i Höga Kustens bygder med flera initiativ och utvecklingstankar för en attraktiv plats att bo och leva. Hur tar vi till vara på intresset, växlar upp och får fler att upptäcka möjligheterna?Välkommen till en kväll med inspiration och inspel för ett fortsatt arbete på lokalnivå men också tillsammansarbetet framåt.Kvällen är till för dig som är engagerad i landsbygden, är medlem i en förening eller driver företag. Men också dig som tjänsteperson eller politiker på övergripande eller kommunalnivå. Bjud gärna in fler du kan tänka finna kvällen intressant.Vill du läsa mer kan du läsa om Landsbygdkvällen här samt anmäla dig för att få mer informationLandsbygdskvällen arrangeras av Kramfors, Örnsköldsviks, Sollefteå och härnösand kommun samt Leader Höga Kusten och Länsstyrelsen Västernorrland

Sep 2

20 min 15 sec

Vi är nu äntligen inne i slutfasen av växthusmonterandet. För att summera det hela så är det bäst att läsa på innan du börjar montera växthuset. Grohus själva hävdar att du kan montera det påen helg och att du kanske behöver ta hjälp av en vän för vissa moment. För vårt Grohus Tor 300 så tvivlar jag starkt på det - även om du har monterat ett eller två innan. En stor hjälp i monterandet har varit FB gruppen Vi som har Tunnel/växthus från Grohus. Kolla igenom gruppen, kolla de monteringsfilmer som finns och gör din läxa innan du börjar. Snart är vårt växthus färdigmonterat.Tess har börjat på utbildningen Ekobruk. Så här skriver Hola själva om kursen Ekobruk:En bred kurs för dig som strävar efter självhushållning - eller kanske tillsammanshushållning - och vill kunna leva och må bra med mindre lönearbete.Låter helt rätt. En kul sak i sammanhanget är att Mattias var kontakt med Emma på Uppströms Gård för nästan ett år sedan. Nu visade det sig att Emma är kursansvarig för Ekobruk och Mattias såg naturligtvis till att ha fick följa med på gårdsvandringen på Uppströms gård.Som det verkar just nu finns det platser kvar på utbildningen. Skynda dig att söka så kan du också gå Ekobruk!Mattias har tagit kontakt med Länsstyrelsen Västernorrland för att anordna en workshop i hamling och lövtäkt. Tanken är att samla några intresserade på Lilltorp och tillsammans gå igenom hamling och lövtäkt - både teoretiskt men framförallt praktiskt.Sist - och faktiskt minst - har vi senaste tillskotten på gården. Lillpipen som du kan se här. Det har hönan skött bra, helt själv

Aug 29

21 min 7 sec

Vi hör helikoptrarna som vattenbombar. Vi känner röklukten. Skogsbranden är nära, men inte i närheten. Vad är då mer naturligt att prata om än att just förbereda sig för skogsbrand? Så här rapporterade P4 om brandenDagens Nyheter har bra koll på skogsbränderna runt om i världen

Aug 18

25 min 4 sec

Vi gjorde en riktigt kul grej nu i veckan. Vi hade besök från ett MammaBarnläger där barnen fick se hur det är på ett småbruk med fokus på hantverksmässiga metoder. De flesta av dem hade aldrig träffat levande gårdsdjur tidigareDet roligaste var att först hade vi barnen på besök. När de kom tillbaka till lägret så var de så uppspelta att mammorna ville också komma på besök.Självklart fixade vi det med :)Vi tror benhårt på att visa upp våra livsval och förhoppningsvis inspirera någon till att göra en omställning.(det är Mattias i den orangea tröjan :)) https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/lager-i-ramsele-for-ensamstaende-mammor-med-tonarsbarnÄr ni intresserade av vad vi hittar på här på gården så är det bara att komma förbi, eller följa oss på Småbrukarna på Lilltorp i sociala medier. Vi pratar också om fantastiska Imnäs BBQ, en av de bättre BBQ restaurangerna i Sverige (Mattias är partisk :)) 

Aug 11

44 min 11 sec

Idag så pratar vi om skillnaden mellan ett arbetsliv och ett arbetsamt liv.Sedan glider vi osökt in på våra odlingar och hur det gått. Tess har varit ansvarig för för grodd och omskolning tills växterna nått utplanteringsstadiet.Mattias har varit mestadels ansvarig för odlingarna utomhus. Då ingen har odlat här på ca 50 år så behöver mikrolivet i marken väckas till liv, det gör att vårt största fokus är att odla jorden så vi kan få jorden att bära bra skördar framöver.Vi är också med i projektet 1 kvm lin och Mattias pratar om sin önskan att testa att bearbeta linet för att se hur mycket arbete det är att få fram fibrer som går att använda till kläder. 

Aug 6

23 min 41 sec

Första sprutan vaccin är tagen och vi pratar om livet på gården. Av lite olika skäl som alla ebbar ut i att tiden inte riktigt räcker till just nu så blev det ett ofrivilligt uppehåll.Under den tiden har vi tagit emot tre besök på gården.Två besök var här en halvdag och det tredje stannade i två nätter.Vi tror att det finns några olika kategorier dom vill besöka oss:De som vill ha en kul, annorlunda och läraktig upplevelse där de får hälsa på djuren, se hur vi valt att leva samt  prova på lite sysslor. Vissa vill återuppleva sin barndom eller hantverk de kunnat och kanske även visa andra i familjen dessa. Bondesemester eller småbrukarsemester är för de som under en vecka eller två bor på gården, arbetar med oss och lär sig om hur gården fungerar samtidigt som de har en härlig semester. Omställare kan här under längre tid (från några veckor till ett halvår eller år) prova på hur det är att leva och verka som självförsörjande småbrukare. Ett sätt att "doppa tårna" och prova på inför sin egen omställning.  Därför finns vi nu även på TripAdvisor 

Jul 29

22 min 8 sec

Idag så pratar vi billig mat. Det är alltså inte billig mat i butiken utan sådan mat som är gjord av råvaror som är goda, lättodlade och enkla att skörda samt lätta att tillaga.I år har vi valt att framförallt fokusera på lök, potatis och ärtor. Det är bra basmat som gör en mätt och ger bra med ork. Tillsammans med lite extra tillbehör kan det bli allt möjligt gott.Till exempel ärtsoppa, grön ärtsoppa, purjolök och potatissoppa, kött och potatislåda och så vidare. Kombinationerna är oändliga.Tess bakar ett bröd vi kallar "enkla brödet" som enbart består av salt, vatten, jäst och vetemjöl. Enkelt att tillreda, enkelt att grädda och otroligt gott. Målet är ju att kunna göra det av mjöl från vår egen vete men där är vi inte riktigt än.När du ställer om och börjar odla allt mer själv så är det viktigt att det är kul, ananrs blir det inte av. Sedan finns det några saker att tänka på:Odla saker som kan växaOdla saker du äterSå och plantera så att du inte får all skörd på en gångOdla sådant som är lätt att skördaHur skall du lagra din skörd?Hur skall du förädla din skörd?Det är några saker som kanske är självklara men som är viktiga att tänka på.Känner du Johannes Cullberg? Han har ett fantastiskt instagramkonto där han (bland annat) går igenom skillnaden mellan industrimat och riktig mat. Som till exempel nu senast om glass.  Jag (dvs Mattias) skulle jättegärna prata med honom om gårdsproducerad mat, bäst föredatum och matglädjen i att veta vad som finns på tallriken. Känner du Johannes får du väldigt gärna fixa en kontakt. Mycket karma och goda tankar utlovas!

Jun 17

23 min 5 sec

För er som följt oss vet ni att vi köpte ett växthus från grohus.se 2020. Monteringen av stommen är vare sig enkel eller går gå en helg. Mattias har pratat med 6 personer och alla säger samma sak, det är svårmonterat, det tar tid och beskrivningen är usel. Att beskrivningen är usel håller vi med om. Den är som bäst svårtydd. Tänk dig en färgbild som kopierats som kopierats som kopierats så förstår du grynigheten i översiktsbilder och förklaringsbilder. Texterna är inte heller särskilt pedagogiska. Det verkar som att texterna är skrivna av någon som kan montera växthuset Tor i sömnen och nu skrivit ned hur det skall göras. Vi förklarar detta tydligare i avsnittet, med flera exempel.Men nu är stommen monterad, nedgrävd och helt i våg. Gavlarna i kanalplast har monterats. Nu är det dags för nästa steg, att montera väggarna!Eftersom det här är del 1 så är detta inspelat innan vi började monteringen av väggarna

Jun 17

21 min 35 sec

Tess har gått Hantverksutbildningen på Kalix Folkhögskola.I avsnittet så intervjuar Mattias Tess om just detta. Vi går igenom vad som varit bra och roligt, vad som var en aha upplevelse samt ifall Tess rekommenderar utbildningen till andra hantverksintresserade.Utbildningen har i stort innehållit en praktisk del, en del kulturhistoria kopplat till månadens hantverk och en del kvinohistoria. Dessutom ingick friskvård med satta mål för varje månad.Hantverken som testas i kursen (som är 100% distans) är:filtningknypplingvirkningbroderimakramébatikfärgningtygtrycklappteknikfrivoliteternålbindningsnoddar och bandstickningsyrafärgningBöckerna Modeslavar samt Tusen Svenska Kvinnoår rekommenderar Tess!Spoileralert typ... Tess rekommenderar utbildningen till alla som är intresserade av hantverk.

Jun 10

36 min 16 sec

Seaspiracy är en dokumentär som nyligen har haft premiär på Netflix. Här är trailern.Seaspiracy handlar om haven, fisket och vårt förhållningssätt till det som är hållbart.Mattias tog med sig att haven är enorma kolsänkor och att vi kan binda mångfalt mer kol där än vad vi kan göra med skogs- och jordbruk. Ordet hållbart definierar kanske det vi borde sluta med?Att fiske redskap är så stor del (50% enligt Seaspracy) av sopor som döda vattenlevande djur var en nyhet. Plastpåsar och sugrör skall vi sluta med men majoriteten av det som skadar haven fortsätter användas.Vi sade Tuna Safe ett par gånger men vi menade Dolphin Safe egentligen. Kritiken mot Seaspiracy då?The Guardian har skrivit bra om kritiken mot Seaspiracy. Vissa känner sig felciterade och att det har vinklats fel. Andra säger att deras påståenden är taget från sitt sammanhang.Det finns ett faktafel och det är påståendet om att haven kommer vara tomma 2048 om vi fortsätter som vi har gjort. Det stämmer tydligen inte. Forskaren som tog fram den rapporten hävdar nu att det var fel. Science Alert har mer material om just påståendet att haven kommer vara tomma år 2048.Enligt dem missar dokumentären alla goda exempel som har införts och allt bra arbete som olika forskarteam och företag genomfört.Oavsett så är Seaspiracy sevärd. På en skala mellan sork och enhörning ger vi den fem högafflar.

May 27

21 min 8 sec

Mattias vaknade 03 och kunde inte sova. En talgoxe hade satt sig på balkongräcket och tyckte att det var världens bästa plats att sitta och locka på. Hör talgoxens läte här. Tess vaknade av att det var tomt i sängen så tidigit (samt kaffelukten) och nu sitter vi här och filosoferar över studiebesöket.Mattias har helt klart fått blodad tand. Tess är lite mer återhållsam och funderar på alla detaljer medans Mattias tycker att det räcker med ett militärtält,en dunk vatten och utedass.Hur skulle du vilja bo om du kom till Lilltorp för att prova på småbrukarlivet?Stort tack till lärare och studenter på Preppers och Överlevnadsteknik på Västerbottens folkhögskola. 

May 20

21 min 18 sec

Vi har (coronasäkert) studiebesök från utbildningen Preppers och Överlevnadsteknik på gården. Lovisa och AnnSofie stannade kvar inomhus för ett litet poddsnack efter maten där vi pratar om utbildningen, vikten av bunkrar under zombieapokalypsen och mycket annat.Lovisa och Annsofie har (tillsammans med sina klasskamrater) bland annat:Badat isvakLärt sig om växterTagit jägarexamen och skoterkortÖvat kris i urban miljöSvultit i 72 timmarBajsat i ett skåpFjällvandratOch mycket mycket mer.En sak är säker, efter utbildningen så har de insett att vardaglighetens bekvämligheter är just det. Bekvämligheter. Det går utmärkt att leva utan dem också.Lärare Håkan gick loss på sitt stora intresse, nämligen att plocka lös plast. Två sopsäckar fick han ihop på den stunden han var här!Det och mycket annat pratar vi om i dagens avsnitt!

May 13

29 min 23 sec

Kan vi prata om det där med föreningar? Det finns föreningar till allt inom småbruket. Det är för traktorn och fröer och djuren och.... Ja allt och lite till. Det blir en rejäl kostnad varje år. Vårt tips på hur du skall tänka har du i podden.Vi tror på intensivbete och praktiserar det med våra djur. Nackdelen är att det är svårt att benämna en hage eller ett hägn när alla djuren varit där. Det blir lite utmanande att veta vilket djur som går var och var de skall härnäst, speciellt för Tess som inte alltid är helt uppdaterad på var djuren är.Inom kort får vi finbesök på gården. Det är studenter från Västerbottens folkhögskola och utbildingen prepping och överlevnadsteknikSå här beskriver de utbildningenVår prepperutbildning är inriktad på självhushållning och att leva som förr med hjälp av ny teknik. Utbildningen är för dig som eftersträvar minskad sårbarhet, ökad självförsörjning, mer autonomi, ökad hållbarhet samt meningsfullhet.Det skall bli riktigt intressant. Dels kommer vi visa gården och låta dem prova på säsongens gårdssysslor men också prata prepping (Mattias föredrar benämningen Förberedd) och massa annat. Coronasäkert så klart. Det kommer komma en hel del material på instagram samt facebook i samband med besöket. Dessutom kommer vi spela in poddavsnitt med studenterna.Vet inte om ni vet det men Mattias har under flera år drivit en av Sveriges största preppersiter -  MadPrepper samt hållt föredrag, kurser och utbildningar.

May 6

26 min 15 sec

Idag pratar Mattias och Pärnilla om hur du eldar upp spisen och stöper. Bägge är en kritisk del i hur du gör tunnbröd. Här får du 5 minuter Kort om Tunnbröd.Vill du veta mer om Pärnilla lyssnar du på intervjun med henne.I en serie med kortare intervjuer tänker jag fokusera kort på gamla tiders hantverk, vad du kan göra med råvaror och mycket annat. I kortare avsnitt så fokuserar vi på ett ämne och går igenom det på mindre än 5 minuter.Serien kommer innefatta allt från lieslåtter till getmjölk och tunnbröd till knuttimring. Kort sagt, allt som en modern småbrukare troligen vill veta men inte riktigt kommit sig för att fråga om.Är det något ämne du vill höra mer om så lämnar du en kommentar!

May 1

5 min 2 sec

Tess har hittat ett vårtecken, polisen. För första gången på ett år så såg vi polisen. Efter det får du tvätta öronen så att du är beredd på historien om Astrid och Fåren.Astrid valde att flytta in hos fåren. Fåren tyckte inte om det. Alls.Vi har beställt lite plantor från Blomqvists plantskola. Det är humle, björnbär, hallon, äpple (tre sorter) och en klumpal. Klumpalen skall bli vårt vårdträd så vi skll vitta en bra plats för det.Eftersom både Tess och Jag är nybörjare på trädplantering så följer vi råden i böckerna Våra fruktsorter samt Frukt i Norr. Bägge är skrivna av Blomqvist. Samma som driver plantskolan. Då känns det logiskt att följa hans råd :)Mattias avslöjar hur många gånger han kört fast i tjällossningen. Tur nog har vi världens bästa granne!

Apr 30

19 min 6 sec

Idag pratar vi självförsörjning och hur vi ser på det. Tess vill inte sätta etiketter på saker men Mattias gillar det.Exemplet handlar om ägg. Låt oss säga att du köper 24 ägg i veckan i normalfallet. Sedan skaffar du höns.Hönsen ger 6 ägg per dag så nu behöver du inte köpa ägg. Är du självförsörjande då?Men hönsen behöver ju mat. Om du behöver köpa mat till hönsen, är du självförsörjande då?Är det först när du kan använda din skörd som utsäde så att du år på år kan skörda så du kan fodra hönsen så att de lägger ägg så du slipper köpa ägg i butiken?Sedan pratar vi om odlingar och funderar på vad vi skall göra som 1 års jubileum. Mattias gör det i alla fall. Tess konstaterar krasst att det frågade Mattias i förra avsnittet med. 

Apr 14

17 min 40 sec

Påsk, vi åt smaskens påskbuffe a la hämtning från Grillat i Imnäs. Rekommenderas starkt! Snabbt vände det sedan till lite mörkare nyheter.Tyvärr blev vi tvugna att nödslakta vår dräktiga lappget. Hon klarade inte av förlossningen och i och med det fanns det bara ett val kvar.Stort tack till kunniga och engagerade grannar!Sedan kör vi en snabb presentation av djuren och hur de har det, pratar odling och Tess tycker svamparna tar alldeles för lång tid.Till sist, snart har vi bott på Lilltorp i ett år.  Borde vi göra något speciellt i samband med det?

Apr 8

24 min 48 sec

Getmjölk går att använda till mycket. Här får du en snabb insikt i hur mjölken från geten kan användas på flera sätt. Pärnilla och Mattias pratar bland annat om mese, ost och tvål.  Vill du veta mer om Pärnilla lyssnar du på intervjun med henne.I en serie med kortare intervjuer tänker vi fokusera kort på gamla tiders hantverk, vad du kan göra med råvaror och mycket annat. I kortare avsnitt så fokuserar vi på ett ämne och går igenom det på mindre än 5 minuter.Serien kommer innefatta allt från lieslåtter till getmjölk och tunnbröd till knuttimring. Kort sagt, allt som en modern småbrukare troligen vill veta men inte riktigt kommit sig för att fråga om.Är det något ämne du vill höra mer om så lämnar du en kommentar!

Apr 1

4 min 51 sec

I det här avsnittet pratar vi ostystning. Att göra ost är ett riktigt hantverk som kräver både efarenhet och känsla för produkten. Men det går att börja enkelt.Just därför börjar vi med en grynpipig gårdsost. Dessa är enkla att göra, kräver lite utrustning och går att äta efter någon vecka men utvecklas otroligt med ett halvårs lagring.Receptet till Lilltorps gårdsost hittar du såklart i bloggen.När det gäller ost och hantverket kring detta kan du bli hur vetenskaplig som helst. Låt det ta tid bara. Gör ca 10 hårdostar innan du börjar köpa prylar. Vill du tillsätta en vitmögelkultur rekommenderar jag Kemikalia. De har även löpe till ett väldigt bra pris.Vill du göra ost så tar du kontakt med en mjölkbonde och frågar om du kan få köpa 10 liter opastöriserad, oseparerad mjölk. Det är den bästa råvaran som finns!

Mar 31

35 min 48 sec

I förra avsnittet pratade vi om beställningarna som strulade. Nu kör vi en uppdatering.Hur tycker du ehandelsaktörer skall agera. Vad är till exempel rimlig ersättning om det du beställt kommer fram trasigt?

Mar 25

15 min 59 sec

Vissa företag gör llt de kan för att locka till köp, att göra själva köpprocessen på webben så enkel som möjligt och sedan så blir det tvärstopp.Granngården till exempel.Förra gången vi beställde fick vi en beställning i tre separata försändelser. En hamnade i Junsele och två hamnade i Ramsele. Det är fyra mil mellan orterna.Nu när vi beställde igen så blev det återigen tre olika försändelser. En försändelse innehöll två grimskaft och en piggborste. Den andra försändelsen innehöll en piggborste. Nu väntar vi på den tredje, försändelsen alltså. Fraktkostnad och kundupplevelse i leveransen verkar de inte ha fokuserat på.3 lammproducenter är ett ennat exempel. Jag beställde därifrån enbart för de hade Lifesaver lammpasta. Det är slut hos alla andra. Brexit, corona etc har gjort  att leveransern stoppat. Hos 3 lammproducenter fanns den i lager och gick att beställa. Men det gjorde den inte egentligen. Inte heller meddelade de oss om det utan vi fick reda på det via Klarn som krediterade oss och då tog vi kontakt med 3 lammproducenter som då drog brexit och corona ursäkten. Inte så mycket fokus på kundupplevelse där heller.Amazon är nästa. Vi har beställt hinkar i livsmedelsplast som vi verkligen behöver. Tess fick meddelande om att "underskrift behövs" och att det inte var levererat. Lite märkligt med tanke på att vi bägge var hemma den dagen, att hunden inte reagerat etc. Eller så missförstår jag "underskrift behövs" och att det egentligen är något annat.Nog med gnäll, avsnittet avslutas positivt med lite kul grejjer, lyssna så ser (eh, läs märker) du vad!

Mar 17

21 min 5 sec

Idag sitter vi vid frukostbordet och pratar om att köra i diket. Både bokstavligt vilket Mattias faktiskt gjorde idag, men även om hur lätt det är att älta sina val och beslut.Det är vare sig lätt eller billigt att starta upp en gård. Vi får underbart stöd från alla möjliga som SO, Pärnilla, Niklas, Roger, Birgitta, Daniel, Linus, Barbro och Maggie för att nämna några. Men sedan är det den där grejen med att det är lite knepigt att vara nybyggare.Alltså inte nybyggare som i Vilda Västern men att starta ett småbruk är ett liv av planer som möter verkligheten. Vi har ju ingenting och utifrån det försöker vi bygga infrastruktur som de flesta gårdar har. Vi har ytterst lite av alla "bra å ha prylar" som de flesta gårdar har men vi löser det ändå.Välkommen att lyssna på en typisk konversation vid vårt frukostbord!

Mar 14

24 min 9 sec

Idag har jag (Mattias) sökt mig utanför Lilltorp och intervjuar en annan småbrukare. I detta fall Pärnilla i Söredsta.Pärnilla startade sitt småbruk för ca 13 år sedan och har de senaste 3 åren känt att småbruket faller på plats. Idag har Pärnilla höns, får, getter, vaktlar, kaniner och kor (och ungtjurar). Förutom ett gäng katter och en skön hund.Vi pratar om skillnaden mellan småbrukare och månskensbonde samt vad det innebär att vara självförsörjande.Samtalet glider också in på omställning och hur den som är nyfiken på en omställning kan testa på småbruket. Tips för omställare helt enkelt. Pärnilla hittar du främst på Instagram under namnet Erixon_85. Eller klickar på länken.Vad hade du velat att jag frågade Pärnilla? Lämna en kommentar så kör jag en uppföljning.

Mar 3

22 min 33 sec

Idag pratar vi Farmen och Torpet. Alltså TV4s produktion där deltagare väljs ut och får bo tillsammans allt medans de sköter gården och gör uppdrag.En sak vi bägger tycker är märklig är att de inte har någon mat. På en bra gård kan du äta dig mätt, som Bengt sa.Det är mitt i sommaren och de har väldigt lite att äta.Som med allt du ser på TV så bör du vara medveten om att allt är TV underhållning. Om det råkar komma med korn av Sanning i det hela är enbart en bieffekt.Någon som känner någon på TV4? Mattias skulle gärna ge deltagarna en snabbkurs i lieslåtter med allt vad det innebär från redskapsskötsel, slipning, teknik och massa annat.

Feb 25

31 min 49 sec

Vi tipsar om lite olika saker den här gången.Mattias livestreamar på instagram lite nu och då. Senast kom det frågor i efterhand på kläderna. Kläderna i klippet är:Gladorangea jackan från EngelsonsUlltröja model 59Skidhandske "sällabben"Tumvante i YlleVi tipsar också om ÄFABs kurs i vedeldningBengt- Erik Löfgren ÄFAB håller föreläsning om vår viktigaste förnybara energi. Föreläsningen är uppdelad i två delar och tar upp det mesta du behöver veta om vedeldning. Föreläsningen är GRATIS då den sponsras av SBBAHär är några rubriker:Därför vedeldning!Om olika biobränslenBra eldningsteknik avgörandeEld behöver luft!Ex på utrustningSmarta systemlösningarGå i ackumulatortankarVedeldning och hälsodebattenDel 1 är 24/2 och del 2 är 2/3 via Teams (länk finns i inlägget)LappgetterVi blir nu med lappgetter. En bok och en get flyttar in hos oss. Bevarandearbetet är mycket viktigt då det finns ca 300 individer kvar i Sverige. Detta är en av de djurraser som är närmast utrotning i Sverige.Därför känns det extra bra att kunna bidra till artens fortlevnad. Geten är betäckt och vi räknar med nedkomst inom några månaderAvsnittsbilden är: Av Jon Julius Sandal - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19262404

Feb 17

19 min 53 sec

Idag pratar vi omställning och klimatrörelsen, vad är egentligen vad och är det kanske samma sak fast i olika tappning.Tess har sin ståndpunkt klar, omställning är en engångsaktivitet. Du ställer om från ett liv till ett annat. Var gränsen går mellan hobby och omställning är lite oklart.Oklart är också definitionerna med klimatrörelse, miljöparti, part med miljöfrågor och omställning. Vad är vad egentligen?Mattias har en lite mer filosofisk ide om omställning och klimatrörelsen.  Klimatrörelsen är elbil istället för fossilbil. Fortfarande samma konsumtion, fortfarande samma transportbehov. Omställning är att välja ett liv utan effektivisering och ständig tillväxt.Har vi varit del av klimatrörelsen utan att ha gjort vår omställning utan att det hade bäring på klimatrörelsen? Är omställning en egoistisk handling som individem gör för sin egen skull?Vill du läsa mer om omställning så gör du självfallet det hos Omställningsnätverket SverigeSverige antog 1999 ett antal miljöklimatmål. 2030 var målsättningen att de skulle vara nådda. Nu, 2021, dvs 22 år efter det att målen beslutats så är det 1 mål dom är uppfyllt. 1 är nära men övriga 14 är långt bort och trenden är på nedåtgående. 

Feb 11

22 min 9 sec

Chili har orsakat lite "diskussioner" hos oss. Mattias hävdar att det är dags att så chili nu och Tess är orolig för att det skall vara för tidigt och att vi skall ha alldeles för många plantor inomhus utan att kunna plantera ut dem.Än så länge så är vi ju kompletta nybörjare på att odla i Västernorrland. Vi har ju inte ens bott här ett år. Enligt de kunniga och erfarna i trakten så är det ingen ide att ha något i jorden innan midsommar då det ofta är järnnätter då. 2020 hade vi mycket riktigt tre nätter med minusgrader dagarna innan midsommar.  

Feb 3

15 min 40 sec

Snö, snö och åter snöFör första gången på 10 år utfärdade SMHI en klass3 varning. Kraftigt snöfall, starka vindar och drivbildning. Västernorrland levererar! Välkommen hit :) Efter någon dag kom det en klass2 varning, kraftigt snöfall och starka vindar. Efter ytterligare någon dag var det dags för nästa... wait for it... Klass2 varning med snö och starka vindar.Planen var att använda traktor och snöblad men när det är 75 cm snö på gården så kommer inte traktorn framåt. Dessutom så har vi fått isproppar i hydrauliken så planen att använda traktor fallerade. Så blir det med planer. En plan är en plan tills den möter verkligheten. Då får du improvisera. Så improvisationen blir att leta efter en snöslunga att låna eller om du har en maskin du vill bli av med? Tills dess blir det Mattias som får agera lösning. Ingen har dött av lite snöskottning, eller hur?KonsumtionVi pratar en del om konsumtion och varför vi väljer att återbruka, renovera och lösa problem på andra sätt än att spendera pengar. Det går faktiskt, fast det är inte särskilt vanligt i Sverige idag.Stockholm vs VästernorrlandJämförelsen haltar, det är som att jämföra en get och ett får, eller en bil och en båt. Stockholm är en vacker stad på många sätt. Men vyerna och landskapen i Västernrrland är helt fantastiska.

Jan 28

33 min 56 sec

Du har kanske läst Agneta Tjernström Lustigs debattartikel, där hon ger sin syn på "ekorrhjulsavhoppare" och hur de inte bidrar med inkomstskatt till samhället.Här är två strävsamma småbrukares svar. Dels i poddform men också i text.Jag, dvs Mattias, vill väldigt gärna komma i kontakt med Agneta för att föra en diskussion kring hur hon ser på vad som är viktigt, vad som är nyttigt för samhället och höra hennes värdegrund. Kan du sätta mig i kontakt med henne?Vi är det du kallar ekorrhjulsavhoppare. Eller rättare sagt så försöker vi minimera mitt lönearbete.Dagens samhälle är uppbyggd på att medborgarna skall konsumera så mycket som möjligt och vara i skuld. Det är inte hållbart. För att få ett "bra" jobb tar du studielån för att studera. För att ha ett normalt boende tar du bostadslån. Du behöver bil i ditt dagliga liv, finansieras med billån. Du renoverar och gör om hemma, vilket finansieras med lån. Vi har till och med en ränterabatt för att vi skall kunna låna mer än vi har råd med.Den som är satt i skuld är inte fri.Överkonsumtionen leder till överviktiga och/eller sönderstressade individer som inte klarar av arbetslivet längre. Det är inte hållbartDet blir en enorm börda på samhället där bidrag, sjuklön och utredningar skall bekostas av det allmänna. Den som är sjuk vill bara vara frisk.Dagens konsumtions- och lönesamhälle gör medborgarna sjuka och skuldsatta. Det är det samhället Agneta vill bevara. "Blir du lönsam lille vän?"Vi försöker försöker leva så självförsörjande som möjligt med fokus på hantverksmässiga metoder. Att nära mer än att tära. Att producera mer än att konsumera. Alla vill ha öppna landskap, böljande kulturlandskap och en levande landsbygd. Alla vill ha glada djur, friska grönsaker. Detta skapar och upprätthåller vi. Det är alltså inte värt något i Agnetas ögon. Vårt  bidrag till samhället är att bygga näringsrik jord som grödor frodas i och som djuren lever gott på. Vårt bidrag är att ha gjort platsen vi verkar på lite mer stabil och ha bidragit till ett livskraftigare ekosystem.Det är svårt att leva utan luft att andas, utan friskt vatten och utan grödor. Är det okunskap som gör att detta inte är värt något i Agnetas ögon?Vi odlar gamla kulturspannmål och grödor.  Sådana som användes när vi inte använde besprutning och konstgödsling alltså. Dels för att bevara dem, för de håller på att bli utrotade. Men mest för att de är ett fullgott småskaligt alternativ och i många fall betydligt godare än det generiska vi har idag. Ölandsvete, Kornet Balder, Svedjeråg och nakenhavre för att nämna några. Det är ett stort ansvar att upprätthålla sådant som våra barnbarn annars inte ens kommer veta fanns. Utan sådana som oss så skulle stora kulturskatter gå förlorade Vi fokuserar på de gamla svenska djurraserna som riskerar utrotning. Det är ett stort ansvar att se till att de överlever till nästkommande generationer men också för att vi har utmärkta Svenska djur för Svenska förhållanden. Hedemorahöns. Linderödsvin. Jämtlandsget. Gotlandsfår bara för att nämna några.Jag odlar kulturängar så pollinatörerna överlever. Jag anlägger skalbaggsåsar så att skalbaggarna får någonstans att leva. I alla steg ser jag till att ekosystemet får så stor diversitet som möjligt.Låt oss fråga så här. När bidrar vi till samhället då? Alltså i Agnetas ögon? När vi  betalar en krona i skatt? Eller tusen kronor i skatt? Eller hundratusen kronor i skatt?Den som är sjukskriven, bidrar den till samhället. När någon är utförsäkrad, bidrar den? Bidrar vi till ett samhälle ATL inte förstår?

Jan 25

37 min 25 sec

Vi började prata om att människor i många fall letar efter en anledning att bli kränkta, vad beror det på egentligem?Vissa människor liver i stress, press och olycklighet och det kommer ut i olika sammanhang, på olika scener. Det är inte sant i alla fall men för de mesta är det de som reagerar på en av dina ideer i stil med: "Njaej... Det går inte/Det tror jag inte på/Det fungerar inte"De ger alltså inte kritik, utan de bara sågar den direkt.En skillnad är de som ger konstruktiv kritik och ger dig något att bygga vidare på.Sedan finns det de som i princip aldrig säger nej och som kan ge dig feedback utifrån sina egna sanningar och upplevelser.En annan persontyp vi diskuterar är den som har sin sanning och oavsett problem/symptom så ger den personen sin lösning som om det vore "den enda rätta sanningen". Detta sker oftast utan att ta diagnos/anamnes/bakgrundshistoria.Vi pratar självfallet också om Dunning Kruger effekten

Jan 14

31 min 17 sec

Glögg - vi kommer med årets tips. Torr glögg från Tegnér och Son. supergott!Vaccineringen lägger vi en hel del tid på med vilket lag du egentligen vill tillhöra och vikten av att få ändra åsikt. Lyckor är en fin tradition. Du smälter tenn och häller det i kallt vatten. Utifrån de associationer du får så kan du förutspå året. Mattias filosoferar, spånar och analyserar medans Tess är mer rakt på sak. Avsnittsbilden visar från vänster Mattias, Gårdens och Tess lycka. Vi enas om att lyckorna är figurliknande och eftersom Vittren valt att visa sig för oss så är de nöjda med det vi gör. Lillajul är en fest som hålls lördagen före första advent. En fest för att fira in julen. Vi håller den 2021 och alla vi känner eller inte känner är välkomna. Peppa the pig, peppisen, har flyttat hemifrån och spenderade sin första natt i sitt nybyggda skjul. Mattias avslöjar hennes parttrick och sedan pratar vi om djurens vinterpälsar. 

Jan 7

41 min 31 sec

Sista avsnittet för 2020. Vi struntar i att göra en årslista, årets bästa/sämsta eller liknande utan pratar istället vad vi ser fram emot.Tess ser fram emot en skörd och är förvånad över Mattias val. Vi diskuterar också vad olika vi är på det sättet, hur vi filtrerar och vad vi fäster oss på.Grisen Peppa flyttade ut idag, till sitt nya skjul. Film på Peppas partytrick och flytten till skjulet finns på Lilltorps Youtubekanal.Mattias berätta om Småbrukare i Västernorrland och att han nu startar upp lokalavdelningen till  Förbundet Sveriges Småbrukare i just Västernorrland.Tess undrade vad det var för "smutsvatten" Mattias hade på bordet och nu kan vi avslöja att det var en Gin & Tonic toppad med sichuanpeppar.Bygget av Peppahuset landade på 4 dagar, men ungefär 1 arbetsdag i effektiv tid. Vi hällde tid på problemet .

Dec 2020

32 min 57 sec

Idag pratar vi Permakultur. Tidigare har vi pratat om några av principerna men nu går vi igenom både de etiska grundpelarna samt de 12 principerna.Permaculture principles allow us to create a culture that can endure and thrive for generations to come. At its heart are three very simple tenets, or ethics:– Care for the planet.– Care for people.– Fair share. (Which also involves returning surplus to the system.)Permakulturens 12 principer:1. Observe and Interact - Observera och interagera.2. Catch and Store Energy - Fånga och lagra energi3. Obtain a Yield - Få avkastning på ditt arbete4. Apply Self-Regulation and Feedback - Utvärdera dig själv5. Use and Value Renewables - Använd och värdesätt återanvändning6. Produce No Waste - Skapa inget avfall7. Design from Patterns to Details - Designa från övergripande till detaljer8. Integrate Don’t Segregate - Integrera, inte segregera9. Use Small, Slow Solutions - Använd små och långsamma lösningar10. Use and Value Diversity - Använd och värdera diversitet11. Use Edges and Value the Marginal - Använd kanter och värdera marginalen12. Creatively Use and Respond to Change - Var kreativ i hur du hanterar förändring

Dec 2020

46 min 10 sec

En klok man sade en gång att "med tillräckligt mycket pengar kan vilken dåre som helst lösa vilket problem som helst".Det ligger en hel del i det. För de flesta så är konsumtion lösningen på ett problem. Här diskuterar vi om just detta. Problemet är att Peppa gris behöver flytta ut och lösningen på det är:Köpa en isolerad hundkoja - ca 2000 kr in fraktBygga ett Peppahus  - effektiv tid ca 6-8 timmarÄger du din egen tid kan du alltid välja om du vill spendera tid på att lösa något. Har du ont om tid så kanske du väljer att köpa en lösning istället?Materialåtgången för att bygga ett Peppahus är ca 5 plankor, lite spik, 2 gångjärn, 16 skruvar och en formplyfaskiva (till tak). Samt el till batterierna till klinga och skruvdragare. Allt utom elen hade vi sedan tidigare.

Dec 2020

27 min 9 sec

I det här avsnittet blir Tess väldigt personlig. Vi pratar om hennes svårigheter och hur oväntade reaktioner ställde till det i relationen mellan oss.Därefter går vi in på hur (vår) omställning kan se ut och bemöter den vanliga frågan:Vad skall ni leva av?Se det såhär. Ta din nuvarande inkomst och titta på dina utgifter. Vad betalar du per månad för:Boende (hyra, avgift, lån, försäkring)Resor till och från arbete (kollektivtrafik, bilkostnader, parkering, trängselavgifter etc)Mat (mat och dryck)ElkostnadGenom att ställa om kan du utan problem bli av med hela din boendekostnad. Matkostnaden kan du minst halvera och elkostnaden likaså. Resor kan bero på ifall du arbetar utanför gården eller ej.Det är tiotusentals kronor du inte spenderar varje månad. Detta gör att ditt behov av lönearbete minskar betydligt. Du kan arbeta deltid eller hoppa in på timmar. Du behöver knappt några tusenlappar per månad för att dra runt ditt liv. Och har dessutom stora mängder tid över för att jobba på gården.Ett sätt att testa på om du inte vill flytta är att besöka en går. Det finns bondesemester, det finns möjligheter att semestra på gårdar (säg till om du vill spendera semestern hos oss) och du kan bli voluntär. Ett exempel på voluntärorganisation är WWOOF.World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) är en mycket lös internationell organisation med syftet att förmedla kontakt mellan ekologiska gårdar och volontärer. Organisationen är ett nätverk av gårdar i över 100 länder och i de flesta länder finns nationella WWOOF-organisationer.Är du intresserad av att diskutera frågor kring detta? Kommentera detta någonstans på sociala medier där det passar dig så tar vi tag i det. Kanske kan det komma upp en diskussionsgrupp på facebook inom kort med?

Dec 2020

1 hr 3 min