BOBcast

Bergen Off. Bibliotek

Velkommen til BOBcast! Her kan du høre podkast fra Bergen Offentlige Bibliotek. Vi legger ut opptak fra noen av samtalene og foredragene i programmet vårt.

Kontakt: bobcast@bergenbibliotek.no

All Episodes

I år er det hele 60 år siden Jurij Gagarin var første menneske i verdensrommet. I dette foredraget loser Ragnar Thorbjørnsen fra Norsk Astronautisk Forening oss gjennom romfartens historie - fra romkappløp og månelanding på 60-tallet til dagens søk etter gamle livstegn på Mars og Artemis-programmet som har som mål å igjen sette folk på månen. Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 4. oktober 2021. Illustrasjon: Gagarin's breakfast - Alexey Akindinov (CC BY-SA 4.0)

Nov 25

55 min 53 sec

I denne litterære lunsjen møter du forfatter Tormod Haugland. Han leser høyt fra sin siste bok "Om livet på jorda", og snakker om prosessene bak denne og om sitt forfatterskap generelt. OBS: Lydopptaket hadde skader og er blitt restaurert i etterkant, podcasten har derfor noe lavere lydkvalitet. "Eg visste ikkje då at det var ei hulder eg såg, det skulle gå opp for meg langt seinare. Men kjensla av at det ikkje var ei vanleg kvinne, hadde eg i meg frå det fyrste. Og ho må ha hatt denne kjennskapen til livet, som er vanleg hjå mange menneske, det at ein kan vise interesse opp til ei viss grense, men stig ein over, så har ein gått for langt. Visse vegar kan ein ikkje snu på, vegar utan retur." Eit liv kan forteljast i mange ulike versjonar. Om livet på jorda er forteljinga om kunstnaren og bondesonen Tormod som ung mann, der visse syn - som det fyrste møtet med huldra i skogen - får ein sterk innverknad på tilhøvet hans til omgjevnadene, til kvinner, skule og læring, til det å tenkje. I tenåra er Tormod kritisk til menneska og til livet på jorda, til industrien og masseproduksjonen og eit liv i den elektriske tidsalderen. Han skal vise at han er ein mann som kan arbeide. Tormod får tidleg ei kjensle av at han lever under ei von om kven han skal vere. Temperamentet hans er som ei skiftande kraft, ei ulmande glo som brått kan ta fyr og slå ut i rasande eld. Tormod Haugland har hausta strålande kritikkar for dei siste romanane sine. Med sterk forteljeglede, underfundig humor og stor fridom i assosiasjonane har Haugland skapt seg ei djupt original form for sjølvbiografisk dikting. Om livet på jorda handlar om ungdomstid, kjærleik, seksualitet og skulegang. Men det er også ein roman om framandskap i ulike former, og om tilhøvet mellom levande og død. (Oktober forlags omtale). Opptak fra Bergen Offentlige Bibliotek den 12. oktober 2021.

Nov 23

29 min 24 sec

Fridtjof Nansen (1861-1930) er en av Norgeshistoriens største skikkelser. Nansen oppnådde heltestatus både nasjonalt og internasjonalt etter å ha krysset Grønland på ski i 1888. Etter polarekspedisjonen med skipet Fram i 1893-1896, ville Nansens popularitet ingen ende ta. På veien hjem fra isødet besøkte Nansen og Fram blant annet Bergen, og festlighetene som ble arrangert i byen til ære for helten var en av de største i byen noensinne. I dette foredraget forteller historiker Bjørn-Arvid Bagge oss om Fram-festen i Bergen 2.-3. september 1896. Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 6. oktober 2021.

Nov 17

43 min 10 sec

Eivind Normann-Eide er psykolog og skriver om selvmord i litteraturen. I episode 11 gjester han Skapelsesberetninger. Denne gang får vi ikke bare et psykologisk dypdykk i Anna Karenina, terapi og personlighetsforstyrrelser, men også et sveip innom punkens plass i en ung manns utvikling og en mini-forelesning om Bergens bibliotekhistorie fra Intervjuer Håvard.

Nov 11

1 hr 19 min

I denne utgaven av Litterær lunsj får du en rekke litterære anbefalinger fra Leikny Haga Indergaard, sjef ved Bergen Offentlige Bibliotek. Hva er hennes store litterære favoritter fra samlingen? Hva bør du absolutt lese? Opptak fra Bergen Offentlige Bibliotek den 5. oktober 2021.

Nov 3

33 min 39 sec

Hva skjer med språket når forfatteren skriver fra det dypeste mørke? Når språket sprenges og verden sprenges, kan man da skrive seg inn igjen til det levende, kan man skrive fram verden på nytt? Bør sorg i sin rå form skjules og pakkes inn i pent papir eller vises fram? Hvordan skrive sant? Her møter du forfatter Hilde Kvalvaag i samtale med Eli Fossdal Vaage. Om Djuphavsslettene: Mora hadde fire barn, no har ho tre. Den nest eldste sonen har tatt livet sitt, berre nitten år gamal. Livet for familien i romanen er blitt eit uroleg hav med ufattelege djup og mørker, som truar med å trekke mora under. Men minsteguten hennar er berre fire år. Med han på ryggen, på reise med familien i Noreg og utlandet, må ho finne ut korleis ho skal halde seg flytande. Han treng ho. For han og dei andre barna, må ho redde seg sjølv. Romanen er eit brev til den døde sonen. «Går det an å skrive roman om ein son som har teke sitt eige liv? Etter å ha lese Djuphavsslettene av Hilde Kvalvaag vil eg svare klart ja.» «Djuphavsslettene er ei djupt menneskeleg og djupt gripande historie om kva katastrofar kan gjere med eit menneske.» Marta Norheim, NRK « ... begynner ein på boka, må ein bli gripen av intensiteten i den sorga og kjærleiken som held teksten oppe, og som det er ei litterær bedrift å halda ved like over nesten 400 sider.» Jan Askelund, Stavanger Aftenblad. «Dette er den verste og beste romanen eg har lest på lang tid. Verst på grunn av det hjerteskjærende innholdet, best på grunn av språket og at ho klarar å setja ord på tankar og følelsar, der andre slit med å uttrykke seg.» Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 14. oktober 2021.

Nov 2

48 min 45 sec

Oktober måned er her, og her i Bergen betyr det regn, kulde – og skumle, skumle monstre. Ludofilene Grim, Helene og Lasse lar seg inspirere av sesongens tematikk, og våger seg ut på en nervepirrende samtale om skrekk i spill!

Oct 29

41 min 33 sec

Kan sakprosa være kreativt? Hva med kritikk? Journalistikk? Eivind og Håvard intervjuer forfatter, skribent og filosof Erle Marie Søreide om den indre kritiker, research som prokastinering og karikaturens historie i 10. epsiode av Skapelsesberetninger.

Oct 26

1 hr 19 min

Selv om Norge har fått flere infeksjonssykdommer under kontroll før, er det kun kopper menneskeheten har lykkes i å utrydde. Hvordan «avslutter» vi koronapandemien? Hva skjedde med tidligere pandemier i Norge og globalt og hva vil skje med den i årene framover? Dette opptaket fra Bergen offentlige bibliotek den 20. oktober 2021 er en samtale med: Magnus Vollset, førsteamanuensis, medisinhistorie og vitenskapshistorie, Institutt Global helse og samfunnsmedisin, UiB Preben Aavitsland, Professor II Pandemisenteret. Esperanza Diaz, professor og leder av Pandemisenteret. NB: Lydkvaliteten på opptaket er nokså dårlig på grunn av en feil på lydanlegget.

Oct 26

48 min 36 sec

Det nærmar seg Halloween, og vi har tatt ansvar for å dele våre aller beste skumle leseopplevelsar med deg og dine barn! I denne aller første utgåva av Bergen Offentlige Bibliotek sin heilt eigne barnebokpodkast slår vi til med ein ekstra lang og fyldig podkast til alle små- og størrebarnsforeldre der ute. Vi snakkar om kvifor det er så gøy med skumle bøker, om kva for ein nifs klassikar som framleis ruvar på toppen av pallen når det gjeld spenningsbøker for barn - og ikkje minst, to av barnebibliotekarane våre gir deg sine aller beste kvalitetssjekka lesetips for barn i alle aldersgrupper som vil kose seg med ei nifs bok i mørke haustkveldar. Saknar du gode lesetips for akkurat den aldersgruppa ditt barn er i no? Eller treng du berre nye idear til kva som kan auke podens leselyst? "Barn & bøker" er vår splitter nye podkast for og om barnebøker, der tilsette ved barneavdelinga deler av sin rikhaldige kunnskap om barnelitteratur og det som rører seg i feltet akkurat no. Det blir diskusjon om aktuelle tema og bøker, og ikkje minst, fast anbefalingsspalte der du får våre beste tips om gode bøker for alle aldersgrupper.

Oct 25

51 min 41 sec

"Mine menn" er en litterær fantasi, fritt inspirert av faktiske hendelser. Om tjenestejenta Brynhild som på slutten av 1800-tallet emigrerte til USA og ble til Bella Sørensen, og så Belle Gunness i La Porte, Indiana. Om å gå til verdens ende, om innenfor og utenfor, om skuffelser og avgrunner, om å ikke miste seg selv, om hvem som får leve og hvem som må dø: «De som elsker med hele seg vil aldri overleve kjærligheten.» Victoria Kielland (f. 1985) debuterte i 2013 med kortprosasamlingen I lyngen og ble nominert til Tarjei Vesaas-debutantpris. NCP utga i 2016 Kiellands første roman Dammyr, romanen fikk fine anmeldelser og ble nominert til Ungdommens Kritikerpris. Kielland ble av Forfatterforeningens litterære råd tildelt hovedstipendet av Bokhandelens forfatterstipend for Dammyr. Her møter du forfatteren i samtale med Eli Fossdal Vaage, i et opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 22. september 2021.

Oct 25

54 min 33 sec

Nobelprisen til Abdulrazak Gurnah, Kjell Askildsen og nye morsportrett i litteraturen. Forfatternes forhold til kritikk, kritikere og et angrep på litteraturhuskulturen. Vi tar farvel med påstanden om forfatterskolenes samlebånd og endelig er noen enig med Erik om Knausgårds Morgenstjernen. I Hagesalongen diskuterer Erlend Liisberg og Erik Bjerck Hagen tidens litteraturdebatter, aktuelle bøker og andre hendelser i landets litterære liv. Månedens gjest er Tomas Espedal. Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 7. oktober 2021.

Oct 13

1 hr 11 min

Ellen Emmerentze Jervell (f. 1990) er oppvokst i Vollen og Berlin. Hun er utdannet journalist, og har jobbet som korrespondent for The Wall Street Journal. Jervell debuterte våren 2018 med romanen "Fjellfolk" og i 2020 kom "Bra kunst om menn" og er et nytt og spennende forfatterskap å merke seg. I "Fjellfolk" er persongalleriet preget av folk med store konflikter, og brokete relasjoner. Den handler om to generasjoner uønskede barn, om menneskene og naturen og det som binder dem sammen. I "Bra kunst om menn" ser hun nærmere på kulturmannen. Det er nyttårsaften, og i Tromsø feirer Magnus Madsen sin siste kveld som ansvarsløs. Han er et av landets største kunsttalent og bare måneder unna sitt livs viktigste utstilling, det som skal bli hans store gjennombrudd. Fra i morgen av mener han alvor. Han skal våkne og lage verker som ingen kan glemme. Han skal slutte å drikke seg full og kaste bort tid på jenter som krever noe av ham. Han skal gjenopplive sitt egentlige jeg, sitt sarkastiske, sjarmerende, strålende jeg. Men i byens forfrosne avkroker skjuler det seg mennesker som vil det annerledes. I dette opptaket fra Bergen offentlige bibliotek den 9. september 2021 møter du Jervell i samtale med litteraturformidler Ida Sagen.

Oct 6

49 min 40 sec

Straffer norske fengsler kvinner hardere enn menn? Kvinner står for 5% av den norske fangepopulasjonen, men får ifølge en ny rapport dårligere rehabilitering og soningsforhold, enn mannlige innsatte. “Lengst inne i fengselet - Kvinnelige innsatte med behov for helsehjelp”, utgitt av forskere ved UiO, avslører at kvinnelige innsatte er mer preget av dårlig psykisk helse. Kvinnene kategoriseres som mindre fungerende, vanskeligstilte og hjelpetrengende som følge av dårligere tilrettelagte tilbud. Hvorfor er gapet mellom kvinnelige og mannlige innsatte så stort? Stopper den norske likestillingen ved fengselsportene? I dette frokostmøtet i regi av Studentersamfunnet i Bergen hører du et panel bestående av Harald Åsaune (fengselsleder ved Bergen Fengsel), Linda Gröning (rettsprofessor og seniorforsker), Johanne Fürst Mustad (Jussformidlingen). De diskuterer kjønnsgapet mellom psykisk helse, rehabilitering og helsetilbud i norske fengsel. Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 21. september 2021.

Oct 5

50 min 6 sec

Høstens første Akademiske lunsj ble holdt på Dale, og her kan du høre professor Kristin Strømsnes snakke om utviklingstrekk i det skandinaviske organisasjonssamfunnet. Hva kjennetegner frivilligheten i Skandinavia? Hvilke endringer ser man i organisasjonslandskapet? Hvem er aktive i frivilligheten? Strømsnes arbeider ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Opptaket er fra Dale forsamlingshus tirsdag 7. september 2021. Akademisk lunsj er et samarbeid mellom Bergen Offentlige Bibliotek, Universitetsbiblioteket, HVL, NHH og Vaksdal folkebibliotek.

Sep 30

48 min 42 sec

I episode 9 av Skapelsesberetninger får du kunstner, tegneserieskaper og TikTok-fenomenet Kim Holm servert på et fat. Eivind Riise Hauge og Håvard Legreid intervjuer den unge herr Holm om psykisk helse for kreative, copyright som kreativt hinder og hvorfor Kim har meldt overgang fra tegneserier til kunst.

Sep 29

1 hr 13 min

Fra beskjedne kår i en garasje, til storbedrift med milliarder i omsetning i året – spillhistorien er fylt med suksesshistorier. Men når man er på toppen av verden, blir fallet derfra også mye mer ødeleggende. I denne episoden møtes Ludofilene Lasse, Helene og Sondre for å dele gru og forskrekkelse rundt alle våre favorittutviklere som begynte så godt, men nå ser ut til å være på vei ned i flammer. Ludofilene er en podcast av og med spillteamet ved Bergen offentlige bibliotek.

Sep 23

46 min 34 sec

«Kroppen er den nye sjelen», skrev psykiater Finn Skårderud i en kronikk i Aftenposten romjulen 2013. Åtte år senere ser ikke vår overopptatthet av mat og kropp ut til å minke – snarere tvert imot. Henvendelsene til ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser blir stadig flere, og kommer fra stadig yngre barn. Hvor er det skoen trykker? Hvem har skyld i denne utviklingen? Og hvordan kan vi ta sjelen tilbake? Dette er blant spørsmålene ROS vil utforske med arrangementsrekken «Den nye sjelen?» på Bergen Offentlige Bibliotek i 2021. I løpet av tre kvelder vil vi invitere fag- og ressurspersoner til sofasamtaler om mat, kropp og kultur. I denne samtalen er spiseforstyrrelser tema for sofasamtalen. Hva vet vi egentlig om disse lidelsene? Hvem får spiseforstyrrelser, og hvorfor? Hva vet vi om effekten av behandling? Og stemmer det at stadig flere strever med mat og kropp under covid-19? I sofaen sitter Øyvind Rø og Kristin Børresen. Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 9. september 2021.

Sep 22

59 min 1 sec

Litt om Inghill Johansen og mye om 80-årsjubilanten Dag Solstad. Hva er hans fremste kvaliteter og får han for lite motstand fra kritikerne? Det holdes en uventet tale og Erik kårer Solstads fem beste romaner. I Hagesalongen diskuterer Erlend Liisberg og Erik Bjerck Hagen tidens litteraturdebatter, aktuelle bøker og andre hendelser i landets litterære liv. Månedens gjest er den uberegnelige retor Amund Børdahl. Dessverre gjorde problemer med opptaket at diskusjonen med Johannes Grytnes om hans anmeldelse av romanen «Djuphavsslettene» og et mulig nytt kritikeroppgjør, falt ut av podcasten. Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 9. september 2021.

Sep 17

48 min 1 sec

Heikki Holmås sin nye bok «Kloden brenner. Hva må gjøres?» er en pedagogisk fremstilling av alvoret i klimakrisen, hastverket vi har og mulighetene som finnes for å kutte CO2-utslipp. Samtidig presenterer boken ti grep for hvordan olje og energilandet Norge kan få til en grønn og rettferidig omstilling som både tar vare på arbeidsplasser og kutter CO2-utslippene til null. I denne podcasten møter du Holmås i samtale med forretningsutvikler, gründer og tidligere journalist Anders Waage Nilsen. - «Kloden brenner» er et særdeles viktig innlegg i klimadebatten – Andrew Kroglund, Vårt Land - Å blande argumenterende sakprosa med intervjuer, slik boka gjør, er jeg i utgangspunktet skeptisk til. Men formen fungerer forbausende godt. Forfatterens tydelige engasjement brytes mot andres synspunkter, også fra politiske motstandere som Vidar Helgesen(H) - Tom Egil Hverven, Klassekampen Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 18. august 2021.

Sep 10

1 hr 11 min

I denne episoden fusjonerer vi menneske og maskin, organisk materiale, tekst og dataspill, og spør hva vi ser etter i kunst, i naturen, i universet og i vår maniske scrolling, hva lengter vi etter? Vi leter etter svar i Thure Erik Lund, Lena Lindgren (ikke Lindberg), Mass Effect 2, Ringenes herre, Solaris, Krig og fred og Jeff Bezos. Denne lykkepillen av en kulturpodcast består av Joakim Randa Berthelsen, musikk og litteraturkritiker i BT og Natt&Dag, og Johannes Grytnes, litteraturkritiker i BLA, Vagant og BT. Bergen kommune har som mål å tilrettelegge for en sterk offentlig samtale om kunst og kunstens samfunnsrelevans gjennom en satsing på flere kritikere og arenaer for kritikk i muntlig og skriftlig form.

Sep 3

1 hr 13 min

Hva gjør vold, ulikhet og traumer med en morsrolle? Vinteren 2016 begynte Madeleine Schultz å jobbe for den norske krisesenterbevegelsen, og med dette utgangspunktet begynte hun arbeidet med bok om vold mot kvinner. Men da hun senere samme år mottok en bunke håndskrevne brev fra sin avdøde mormor, ble både forfatteren og hennes mor tvunget til å forstå volden fra et mye nærmere utgangspunkt enn de hadde sett for seg. Hvorfor skriver mormoren hele tiden om penger? Hva har moren hennes opplevd? Og hvordan er forfatterens egen historie relevant til kvinners erfaringer i vår samtid? Dette er en personlig fortelling om tre generasjoner kvinners møte med vold, men det er også en politisk refleksjon rundt den norske fortellingen om morsrollen, arbeiderklassen og kvinnefrigjøringen – fra mellomkrigstiden og fram til i dag. Madeleine Schultz snakker med bibliotekets Marie Amdam i dette opptaket fra 3. juni 2021.

Aug 11

43 min 18 sec

I denne panelsamtalen møter vi forfatterne Liv Bjørnhaug Johansen og Vigdis J. Reisæter. Begge har i år gitt ut bøker om omsorgsarbeid i dagens Norge fra sykepleierens perspektiv, en synsvinkel som tidligere kanskje mest har vært forbeholdt faglitteraturen. Drives omsorgsarbeid på en forsvarlig måte her i landet, krever vi for mye av sykepleierne og har denne yrkesgruppen i det hele tatt ytringsrommet de trenger for å bedre egen hverdag? Ordstyrer er forfatter og kritiker Sandra Lillebø. Om boken Den lange vakta: "Da koronapandemien rammet, sto sykepleierne i frontlinjen. På sykehus, sykehjem og i hjemme­tjenesten jobbet de intenst for å redde liv. I Den lange vakta blir vi med sykepleier Liv Bjørnhaug Johansen på jobb, i en hverdag som er snudd på hodet. Alvorlig syke får ikke treffe fortvilte pårørende. Ansatte må trylle fram isolater og ikle seg knitrende smitteverndrakter. Samtidig blir de selv utsatt for stor risiko. For sykepleierne øker arbeidspresset. Hvor lenge kan de stå i en så intens jobbhverdag?"   Om boken Jeg skal hjelpe deg: "De aller fleste vil på et tidspunkt i livet komme til å sette bena i en sykehjemskorridor, enten det er som pasient, som ansatt eller som pårørende til et kjært familiemedlem som skal tilbringe den siste fasen av livet sitt der. Vigdis J. Reisæter arbeidet som sykepleier i eldreomsorgen i nesten ti år, og her forteller hun varme og sterke historier fra sitt arbeid tett på pasienter og pårørende. Ved å presentere oss for et knippe sykehjemspasienter gir hun innsikt i det vide spennet i sykepleierrollen, og hvor viktig god fagkunnskap, nærhet og mellommenneskelige relasjoner er for å gi pasientene en god og verdig avslutning på et langt liv.   Men hva skjer når sykepleierens mulighet til å gi god omsorg effektiviseres bort? I tillegg til de gode historiene der pasientene får den nødvendige omsorgen, forteller Reisæter også om en skyggeside av norsk eldreomsorg. Hun retter søkelyset mot sykepleieres vilkår for å gi god omsorg – og dermed på hvordan vi tar vare på de eldre i Norge i dag. I tillegg til å være en hyllest til pleierne som daglig gjør sitt beste for å gi god pleie og skape hverdagsmagi rundt omkring på landets sykehjem, kan boken også leses som hennes aller siste avviksmelding." Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 8. juni 2021. Arrangementet ble holdt i samarbeid med Tekstallianse og med støtte fra Fritt ord.

Aug 9

52 min 53 sec

Kva skjer med eit liv når et nakenbilete hamnar på avvege? Dette skriv Sigrid Agnethe Hansen om i si debutroman. Nakenbilete på avvegar. Anna har flytta til ein ny stad. Men eit rykte kan reise fortare enn ein bil kan køyre. Eit rykte bryr seg verken om kilometer, fart eller reiserute. Eit rykte vil berre fort fram. Og det vil nå så mange som mogleg. Anna har reist frå eit rykte. Ho må starte på nytt. Med ny skule og nye venner. Korleis klarer ho å handtere det nye livet når ho heile tida fryktar at fortida skal avsløre henne? «Ser du dette?» handlar om Anna og eit nakenbilete som blir spreidd på nettet. Om å gi hjartet sitt til ein som tråkkar det i tusen knas. Om å vere 15 år og tore å stole på nokon igjen. Sigrid Agnethe Hansen er journalist i NRK Troms. Dette er hennar første roman. Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 10. mai 2021.

Aug 3

53 min 33 sec

I spillverden dukker det stadig opp nye, oppfriskede versjoner av gamle titler, en praksis som gjerne kalles «remastring» eller «remaking». Men hva er forskjellen? Og trenger vi virkelig å holde på med sånt? I dagens episode diskuterer Helene, Lasse og Grim om det er noen vits i å blåse nytt liv i gamle spill, eller om det er best å la fortid være fortid. Ludofilene er en podcast av og med spillteamet ved Bergen offentlige bibliotek.

Jul 8

39 min 22 sec

Kroppene er tilbake på gaten! Noen kommer bleke og halvfeite opp fra kjellerdypene, som skremte dyr, mens andre har tatt pull-ups i et halvt år for å ha sommerkroppen klar, og kommer løpende ut i parkene som vårkåte kviger. Men hva er egentlig en kropp? Et estetisk objekt, en etisk og handlende agent, en begjærsmaskin eller en pøl av forfall og forråtnelse som vi prøver å glemme at vi bebor? Antidepressiva gjemmer sine dvaske kropper bak mikrofonstativet og gir deg svar, og på veien er vi innom Skapelsesberetningen og Illiaden, Trolldomsfjellet og Manic Street Preachers, statsfinansiert mykporno og økonomistudenters velskulpturerte kropper, samt husfilosofene Michel Foucault og Giorgio Agamben. Denne lykkepillen av en kulturpodcast består av Joakim Randa Berthelsen, musikk og litteraturkritiker i BT og Natt&Dag, og Johannes Grytnes, litteraturkritiker i BLA, Vagant og BT. Bergen kommune har som mål å tilrettelegge for en sterk offentlig samtale om kunst og kunstens samfunnsrelevans gjennom en satsing på flere kritikere og arenaer for kritikk i muntlig og skriftlig form.

Jul 1

58 min 41 sec

Hvor mange bølger har det vært i bergensrocken? Hvor ofte har musikere fra byen mellom de syv fjell vært forut for sin tid? Og hvordan er det mulig å fortelle bergensrockens historie på bare 60 minutter? Svaret får du her, når Bård Ose tar oss med på en rundreise i den lokale rockemusikken. Bergen er etter hans mening den viktigste byen i norsk rock – den eneste byen som alltid har ligget litt foran alle andre når det gjelder nye musikalske retninger. Historien starter på kaien i Bergen på 50-tallet og ender opp på et gutterom i Fana 60 år senere. Underveis skjer det meste. Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 22. april 2021.

Jun 29

1 hr 14 min

Monica Isakstuen er både forfatter og dramatiker, hun sliter med å gå i gang - hver gang. Det er ikke gøy å skrive; det er flest av de dagene som er rævva, sier Monica. Likevel vender hun tilbake til skrivingen. Eivind Riise Hauge og Håvard Legreid går i dybden av Monicas kreative prosess og prøver å finne kreativiteten i ubehaget, skapelse som tvang.

Jun 23

1 hr 22 min

Hvor ofte har du ikke kjent på følelsen av at det finnes bøker som du burde ha lest? Frykt ikke! Drangsholt og Eide har løsningen for deg som ikke har tid til å pløye gjennom klassikerne på egenhånd. Janne Stigen Drangsholt (Ingrid Winter-bøkene) har i lengre tid laget podkasten Kjente bøker på 4 minutter for NRK med stor suksess. Nå har hun slått seg sammen med tegneren Therese G. Eide (Intet nytt fra hjemmefronten), og resultatet er en morsom, lettfattelig og overraskende nyttig innføring i 66 klassikere hentet fra hele litteraturhistorien. Homer og Astrid Lindgren, Shakespeare og Knausgård, Wolf og Mantel, gammel og ny og høy og lav: alle er representert og tilgjengeliggjort på beste vis. Janne Stigen Drangsholt er forfatter og litteraturviter og har skrevet romanene om Ingrid Winter, siste bok var Winterkrigen. Therese G. Eide står bak Intet nytt fra hjemmefronten, en selvbiografisk tegneserie om livet som småbarnsmor. Hun er frilans illustratør med base i Bergen. Våren 2019 kom sakprosaboken Feltnotater fra småbarnslivet. Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 27. mai 2021.

Jun 21

45 min 1 sec

Vinduet og The Magnificent Ambersons. Marte Michelet-føljetongen, Louise Glück og Amanda Gorman. To anmeldelser fra Sverige og Bergen skaper debatt, og hvem er Norges fem sureste litteraturkritikere? I Hagesalongen diskuterer Erlend Liisberg og Erik Bjerck Hagen tidens litteraturdebatter, aktuelle bøker og andre hendelser i landets litterære liv. Månedens gjest er Frode Helmich Pedersen. Opptak fra Bergen Offentlige Bibliotek den 16. juni 2021.

Jun 17

1 hr 28 min

Er du lagets stjernespiller? Lar du deg imponere over strategier utført med millimeterpresisjon? Eller syns du esport er en oppskrytt hobbygreie som alle kan klare? I dagens ekstra CHONKY episode tar ludofilene Grim, Helene og Lasse deg med på deres e-sportreise, både som publikum på Barcraft og nett, og som konkurransedeltagende.

Jun 14

1 hr

Hvor går grensene for kunstnere i dag? Det som hendte i kjølvannet av teaterforestillingen Ways of Seeing var som en dårlig film der virkeligheten overgikk fiksjonen. Kunstfeltet venter fremdeles på en unnskyldning fra Erna Solberg, som kritiserte forestillingen og mente at slike kunstuttrykk gjorde det «vanskeligere å være politiker i Norge». Men hvem sin ytringsfrihet var det egentlig som ble innskrenket? I Sverige har debatten rast rundt Cissi Wallin og Fredrik Virtanen, etter at Cissi Wallin ble dømt for grov ærekrenkelse etter ytringer i sosiale medier i 2017. Etter at den norske oversettelsen av selvbiografien hennes "Alt som var mitt" kom ut, har Virtanen saksøkt det norske forlaget og Cissi Wallin, denne gangen gjennom det norske rettssystemet. I disse dager sitter Wallin i rettssak i Sandvika og skal kjempe for retten til å eie sin historie. Hvor langt kan kunstnere egentlig gå i dag? Hvor går grensene? Er rommet for kunstnerisk utfoldelse blitt mindre enn før? Ordstyrer: Ida Lødemel Bilde: Cissi Wallin (foto: Jezzica Sunmo), Ida Lødemel (foto: Synne Borgen), Jan H. Landro (foto: Jan M. Lillebøe) Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 5. juni 2021.

Jun 7

1 hr

Er det mulig å forene de amerikanske stater når grensen mellom sant og usant er blitt utydelig? Verden holdt pusten under stormingen av den amerikanske kongressen 6. januar og kunne gjennom TV-skjermene oppleve et USA i total splittelse. Noen uker etter overtok likevel Joe Biden presidentembetet, uten Donald Trump til stede. Verdens ledere kunne gratulere Biden og visepresident Harris og ser frem mot en ny presidentperiode. Men hva skjer nå? I Lars Fr. H. Svendsens bok Løgnens filosofi undersøker han løgnen som fenomen, og skriver blant annet om hva det gjør med et folk når statsledere lyver. Etter fire år med Trumps harde, løgnaktige retorikk er grensen mellom løgn og sannhet blitt utydelig, og folk er blitt vant til å ha en president som lyver fra talerstolen. Hvor stor blir den retoriske forandringen mellom Trump og Biden? Er det mulig å forene de amerikanske stater? Det blir først en innledning ved professor i filosofi Lars Fredrik Händler Svendsen om boken Løgnens filosofi. Deretter blir det en samtale mellom Svendsen, førsteamanuensis ved UiO Sofie Høgestøl og professor i filosofi Espen Hammer. Samtalen ledes av Morten Myksvoll, kommentator i Bergens Tidende. Bilde: Morten Myksvoll (foto: Vegar Valde), Lars Fredrik Händler Svendsen (foto: CF Wesenberg), Espen Hammer (foto: Celina Øier), Sofie Høgestøl (foto: Kristoffer Myhre) Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 3. juni 2021.

Jun 7

1 hr 1 min

Hva er god kunst for barn? Under årets festspill vises urpremieren Hull & Sønn på Fyllingsdalen Teater. Oppsetningen er basert på boken med samme navn av Frode Grytten og Marvin Halleraker, og er et samarbeid mellom Yngve Seterås, Jan Holden fra Dukketeaterverkstedet, Fyllingsdalen Teater og Festspillene i Bergen. Denne samtalen tar utgangspunkt i forestillingen og undersøker hvordan man kan lage god kunst for barn. Hvordan skape kunst og forestillinger som er på barnas premisser? Deltakere i panelet er kritiker Guri Fjeldberg, forfatter Frode Grytten, Dominika Natalia Minkacz Sira fra Open Window Theatre, og Ane Berentsen fra Fyllingsdalen Teater. Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 1. juni 2021.

Jun 3

1 hr 5 min

Festspillkomponist Missy Mazzoli møter festspilldirektør Anders Beyer til en samtale i musikkavdelingen på biblioteket. Newyorkeren Mazzoli regnes som en av de mest spennende nye komponistene i USA, og mottok en Grammy-nominasjon i 2018. Hun blir ofte omtalt som en banebrytende og sjangeroverskridende kunstner. Time Out New York gikk så langt som å omtale henne som «Brooklyn's post-millennial Mozart». Under årets festival kan du høre verk av Mazzoli fremført av Bergen Filharmoniske Orkester, fiolinist Peter Herresthal og henne selv, og av BIT20 Ensemble. Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 2. juni 2021.

Jun 3

34 min 26 sec

Vi hører ofte påstander om at det er flere ting vi ikke har lov å si i samfunnet, at flere ytringer er ugreie og at folk vegrer seg for å delta i offentlig debatt. Begreper som «cancel culture» og «safe space» er blitt importert fra USA, og blant enkelte hersker det en frykt for såkalte amerikanske tilstander. Hvordan er statusen til ytringsfrihet i Norge i dag? Hva kan en begrenset ytringskultur bety for offentlig debatt, kunst og kultur? Vi inviterer til en samtale om hvordan det står til med ytringskulturen i Norge. Paneldeltakere er Hilde Sandvik, Hilmar Mjelde og Jens Elmelund Kjeldsen. Morgensamtale i regi av Studentersamfunnet. Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 1. juni 2021.

Jun 1

56 min 12 sec

Hvem blir de neste kvinnene på sokkel i Bergen? Hvilke kriterier legges til grunn? Kan kunst bidra til en mer inkluderende byutvikling? Til å diskutere dette har vi med oss Oddny Miljeteig, John Audun Hauge og Kari Hop Skiftesvik. Oddny Miljeteig er tidlegere gruppeleder for SV og opphavskvinne til forslaget om statuer/minnesmerke av kvinner i Bergen. Var forslagsstiller i sammen med Hilde Maria Boberg Andresen av minnesmerke om Kim Friele. John Audun Hauge er utdannet som skulptør ved Vestlandets Kunstakademi, leder for kunstutvalget for «kvinner på sokkel: Ambrosia Tønnesen» i Bergen. Kari Hop Skiftesvik er tidligere venstrepolitiker, kvinnesaksforskjemper, forfatter og bibliotekar, med flere verv i Kvinnesaksforeningen – lokalt og nasjonalt. Skiftesvik har utgitt boka Bergens små og store døtre: Kvinnehistoriske byvandringer, sammen med Elisabeth Aasen Samtalen ledes av Eira Vilde Martinsen Garrido (student og bystyrerepresentant for SV). Dette folkemøtet fant sted på biblioteket den 29. mai 2021 i samarbeid mellom Bergen Offentlige Bibliotek, Norske Kunstforeninger og Hordaland kunstsenter.

May 31

47 min 2 sec

Ingen andre kunstnere i vår tid har betydd så mye for så mange over så lang tid som Bob Dylan. Nå fyller han 80 år, og han er stadig like vital og utfordrende. Hans nyeste album, Rough And Rowdy Ways (2020) er blant hans aller beste, både tekstlig og musikalsk. Dylan har på forunderlig vis klart å være i kontinuerlig bevegelse gjennom et langt livsløp. Hvordan har det vært mulig? Petter Fiskum Myhr gir 10 svar i foredraget: Den som ikke endrer seg, blir en annen. Myhr er direktør for Trondheim Internasjonale Olavsfest. Han har skrevet og bidratt til flere bøker om Bob Dylan. Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 21. mai 2021. OBS: Grunnet en opptaksfeil mangler den opprinnelige starten av foredraget.

May 31

40 min 38 sec

I konserthusene presenteres som regel musikk komponert av hvite menn, fremført av hvite artister. Det finnes få norske utøvere med minoritetsbakgrunn i det klassiske feltet, og det spilles sjeldent musikk av komponister som ikke er hvite menn i konserthusene. Hva gjør utdanningsinstitusjonene og konsertscenene for å fange opp talenter fra hele samfunnet? Kan bredere representasjon innenfor klassiske repertoar som spilles påvirke inkluderingen av minoritetsnordmenn til feltet? I denne samtalen diskuteres potensialet for å øke mangfoldet i klassisk musikk og hvilke tiltak som må til. Kan det klassiske feltet lære noe av det rytmiske feltet, og hvordan arbeides det med mangfold innen klassisk musikk internasjonalt? Dette arrangementet er et samarbeid mellom Festspillene i Bergen og Bergen offentlige bibliotek. Opptak fra biblioteket den 28. mai 2021.

May 30

58 min 14 sec

Politiske strømninger i populærkulturen. Etter at Amanda Gorman fremførte diktet The Hill We Climb på presidentinnsettelsen av Joe Biden, gikk hele den litterære verden i spinn av begeistring. Men kan kunsten og poesien egentlige redde og forene USA? Hvilke TV-serier sier noe om USA i dag? Finnes det stemmer som har makt til å skape et fellesskap? Og hvordan har de fire siste årene preget populærkulturen? I panelet møter vi Yohan Shanmugaratnam, musiker og programleder Thomas Seltzer. Samtalen ledes av Emilio Sanhueza. Dette arrangementet er et samarbeid mellom Festspillene i Bergen og Bergen offentlige bibliotek. Opptak fra biblioteket den 28. mai 2021.

May 30

1 hr 7 min

Hvordan endrer verk og kunstnerskap seg ut fra hvilken kritiker som ser? Tre kritikere fra scenekunstfeltene musikk, dans og teater diskuterer The American Moth av winter guests og Alan Lucien Øyen. I og med at kritikerne er fra ulike fagfelt, vil debattmøtet ikke bare synliggjøre de tre kritikernes ulike syn på forestillingen, men også forskjellene mellom dansekritikk, musikkritikk og teaterkritikk. Alan Lucien Øyen har i hele sitt kunstnerskap brukt både dans, tekst, teater og musikk i sine verk. Men hvordan endrer verket seg ut fra hvilken kritiker som ser? I andre halvdel av denne podcasten deler festspilldirektør Anders Beyer ut prisen for Årets kritikk, etterfulgt av intervju med vinneren. Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 27. mai 2021.

May 27

1 hr 1 min

Hvordan ser USA på seg selv? Professor Janne Stigen Drangsholt om hvordan forfatter Joan Didion fanger Amerika i all sin kompleksitet. Joan Didion er et av USAs store intellektuelle ikoner. Hun begynte sin forfattergjerning omtrent samtidig som den amerikanske motstrømskulturen skjøt fart på 1960-tallet og har fortsatt å rapportere fra et USA som har vist seg å være grunnleggende polarisert. Stigen Drangsholt forteller om hvordan Didion makter å fange USA slik det virkelig er i all sin kompleksitet, gjennom å snakke om motkulturen på 1960-tallet og beholde det samme underlige perspektivet fra dette tiåret. Tittelen på Didions mest kjente essaysamling viser til en av de siste linjene i diktet «The second coming», hvor W.B. Yeats spør «hva slags utemmet beist, hvis time endelig er inne, halter mot Betlehem for å bli født?» Beistet som halter mot Betlehem kan på mange måter betraktes som hovedmotivet i Didions litterære produksjon, hvor hun med presis og kontrollert stemme dokumenterer en verden som er gått av hengslene. Dette foredraget går inn på nettopp hva slags historie Didion forteller når hun snakker om USA, med særlig fokus på den nyeste samlingen «Let me tell you what I mean» (2021). Samlingen tar utgangspunkt i forfatterens mest kjente retoriske triks som består av å komme med et (sjokkerende) utsagn og deretter følge opp med å forklare hva hun mener, og den gir innblikk i hva Didion har betydd for selvforståelsen til en nasjon som aldri har vært mer kaotisk enn i dag. Janne Stigen Drangsholt er forfatter og professor i engelsk litteratur. Dette foredraget er et samarbeid mellom Festspillene i Bergen og Bergen offentlige bibliotek. Opptak fra biblioteket den 26. mai 2021.

May 27

39 min 15 sec

I serien "Foreldre og barn" intervjuer Charlotte Myrbråten og Marie Amdam kreative mennesker som også er i familie. Denne gangen møter vi forfatter Tormod Haugland og musiker og rapper Ulrik Kierulf Haugland. De er begge vokst opp på Radøy og stedet spiller en viktig tematisk rolle i begges tekstunivers. Hvordan er de påvirket av hjemplassen sin? Hvordan er det å vokse opp med en far som er forfatter? Og har Tormods yrkesvalg påvirket Ulrik? Og liker Tormod Haugland egentlig rapmusikk?! Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 25. mai 2021.

May 27

48 min 51 sec

Kan god grafikk selge spill på egen hånd? Eller er grafikken uviktig, så lenge spillet føles stramt og responsivt? I søken på visuell klarhet snuser ludofilene Helene, Lasse og Grim - med SPECIAL GUEST Andreas - på assosiative sidespor om utviklerprioritering, spillspråk og remakes, og om hvorvidt bedre grafisk teknologi er en fordel eller ulempe for spillmediet.

May 27

37 min 7 sec

Hvem har ansvar for at forskning blir formidlet på en forståelig måte? Hvilket ansvar har kommunikasjonsrådgivere og hva er opp til forskerne selv? Hvor viktig er det at forskere deltar i samfunnsdebatten og i utviklingen av byen og regionen? Og hvor mye av tiden går til å publisere, undervise og forske? Hva er kommunikasjonsrådgiverens rolle? Finnes det problematiske sider ved den? Hvordan kan kommunikasjonsrådgiverne best bidra til formidling? Dette er spørsmålene vi forsøker å besvare i denne lunsjsamtalen om forskningsformidling! Medvirkende: Margareth Hagen. Rektor UIB. Sigrid Folkestad. Seniorrådgiver. NHH. Espen Gamlund. Professor i filosofi, UiB. Per Thorvaldsen, førsteamanuensis ved Institutt for datateknologi, elektroteknologi og realfag. Ordstyrer: Mari Lund Eide. Vit. assistent, kommunikasjonskoordinator i forskningsprosjektet PROTECT. Akademisk lunsj er et samarbeid mellom Bergen Offentlige Bibliotek, Universitetsbiblioteket, HVL og NHH. Opptaket ble gjort på BOB den 11. mai 2021.

May 26

48 min 50 sec

Robert Johnson døde i 1938, bare 27 år gammel. Han spilte inn et knippe låter som fungerer som selve skolesangboken for enhver etterfølgende rocker. Men den legendariske blues-artisten, som ifølge myten solgte sin sjel til Djevelen i bytte mot talent, var også ansvarlig for å starte en noe spesiell klubb for musikere: The 27 Club. En klubb bestående av artister som har én ting felles: de døde da de var 27 år gamle. Journalist Bård Ose forteller her historien om The 27 Club, med fokus på noen av klubbens mest kjente navn. Men han gjør også plass til noen overraskelser underveis. Innspillingen er gjort på Bergen offentlige bibliotek den 20. mai 2021. Foto: NRK

May 26

1 hr 10 min

Rektor Cecilie Andersson fra Bergen Arkitekthøyskole hjelper oss inn i åpen form, avslører sin fascinasjon for barnålveving og Håvard påstår feilaktige ting om bibliotekets overlys i midtrommet (det er faktisk glasstak på toppen om enn med ekstra kunstlys). Bli med inn i arkitekturens kreative rom i episode 7 av skapelsesberetninger fra Bergen Offentlige Bibliotek.

May 13

1 hr 8 min

I denne episoden av Antidepressiva er det samfunnets lunkne hjerte, middelklassen som ligger på divanen. Den lider av både avmakt og narsissisme, og vi er innom Don DeLillo, Proust Knausgård og stakittgjerder for å stille riktig diagnose. Denne lykkepillen av en kulturpodcast består av Joakim Randa Berthelsen, musikk og litteraturkritiker i BT og Natt&Dag, og Johannes Grytnes, litteraturkritiker i BLA, Vagant og BT. Bergen kommune har som mål å tilrettelegge for en sterk offentlig samtale om kunst og kunstens samfunnsrelevans gjennom en satsing på flere kritikere og arenaer for kritikk i muntlig og skriftlig form.

May 12

57 min 56 sec

Har restriksjonene rammet rettferdig? Hvem bør prioriteres i vaksinekøen? Hvilke fordeler skal folk med vaksinepass få? Hva med dem som ikke vil la seg vaksinere? I hvilken grad bør myndighetene føle seg forpliktet til å følge helsefaglige råd? Skal myndighetene kunne holde hemmelig hvilke helsefaglige vurderinger som ligger til grunn for beslutningene de tar? Møt Reidun Førde, Norges fremste ekspert på medisinsk etikk, filosofiprofessor og ekspert på globale helseprioriteringer Espen Gamlund, og Hege Råkil, direktør for studenthelsetjenesten på Vestlandet, i samtale om disse vanskelige spørsmålene. Dette arrangementet ble avholdt i regi av Vestlandsavdelingen av Norsk PEN med samtaleleder Jan H. Landro. Opptaket er gjort på Bergen offentlige bibliotek den 5. mai 2021. OBS: Opptakeren kuttet noen minutter før arrangementet var ferdig, så podcasten slutter derfor noe brått.

May 11

50 min 37 sec

Etter at Donald Trump måtte trekke seg ut av det hvite hus med halen mellom beina har det kommet litt færre daglige sjokkerende overskrifter fra over dammen. Nå er president Joe Bidens symbolsk viktige 100 første dager over, og vi ser på hva han har oppnådd. I panelet er Hilmar Mjelde (Forsker - Norce), Gunnar Grendstad (Professor - Institutt for SamPol ved UiB) og Jette Christensen (Stortingsrepresentant - Ap). Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 5. mai 2021.

May 10

1 hr