I Dag Lærte Jeg

Sindre Kristian Alvsvåg og Andreas Lykke

I Dag Lærte Jeg er en podcast om kjemi, biologi, bioteknologi og alt som skjer i vitenskapens verden.

Her skal Sindre og Andreas prøve å forklare komplekse temaer på en underholdende og informativ måte. Vi slipper nye episoder annenhver onsdag

All Episodes

Glass er mer en bare noe vi kan drikke av. Glasset har en lang historie, og det har vært forsket veldig mye på glasset og dets egenskaper. I dagens IDLJ gjør vi vårt beste for å guide deg gjennom hvordan vår forståelse av glasset, og vår evne til å manipulere det har utviklet seg de siste 5000 årene.

Jun 2020

1 hr 1 min

Mange av oss kjenner til flåtten, og vet at vi helst ikke vil bli bitt av den. Men hva er egentlig flåtten for noe? Hvor og hvordan lever den, hva spiser den og hvorfor kan den gjøre oss syk? I dagens IDLJ gjør vi et dypdykk i flåttens verden, og bakterien som bor inni flåtten; Borellia

Jun 2020

1 hr 2 min

Vann er noe vi alle har et forhold til. I denne episoden snakker vi om hva som gjør vann spesielt, hvor vi finner vann i kroppen, hvor mye du burde drikke, og hva som skjer hvis du ikke får i deg nok vann.

May 2020

1 hr 2 min

Nå om dagen snakker vi mye om sykdom, og alle er kanskje litt ekstra klar over sin egen helsetilstand. Men det finnes veldig mange sykdommer der ute. Noen er bisarre, og andre er interessante. I dagens IDLJ gjør vi et dypdykk inn i den medisinske litteraturen og snakker om en del fremmede lidelser i en litt trist, litt morsom, og veldig lærerik episode av IDLJ.

May 2020

1 hr 10 min

Hva gjør en meter til en meter? Hvordan vet vi hvor langt et sekund er? Hva er egentlig 1 Candela? Dette, og mer svarer vi på i kanskje den mest nerdete (selv etter våre standarder) IDLJ-episoden, når vi snakker om SI-systemet for standard enheter. Er det mulig å gjøre dette interessant? Klarte vi det? Gi oss litt feedback, da vel!

Apr 2020

1 hr 14 min

Fluor er et grunnstoff som vi alle har et nært forhold til. De fleste kjenner det som den greia i tannpasta som gjør at vi ikke får hull, eller de banansmakende tablettene vi spiste i barnehagen. Men hvordan funker det egentlig? Hva er forskjellen mellom fluor og fluroid, og er det egentlig bare staten som prøver å sterilisere oss, og styre tankene våre ved hjelp av kjemiske forbindelser? Ikke egentlig, men det er mye gøy å snakke om!

Apr 2020

1 hr 8 min

Fotosyntesen er grunnlaget for alt liv, og noe vi alle har hørt om. I denne episoden av IDLJ prøver vi å forklare hva som egentlig skjer i fotosyntesen, hva det fører til, og hvilke organismer som driver fotosyntese. Vi går også litt inn på de forskjellige typene fotosyntese

Apr 2020

1 hr 5 min

Koronavirus, Covid-19, SARS-CoV-2... Hva heter egentlig dette viruset? Og hva er egentlig et virus? Vi gir et lite innblikk i virusenes verden, og forklarer hva et koronavirus egentlig er. Ingen råd, ingen statistikker, bare info om viruset.

Mar 2020

13 min 15 sec

I episode 9 av IDLJ snakker vi om parfymens historie, gode og vonde lukter, og hva som egentlig gjør at noe lukter godt. Vi rekker også innom noen vanlige temaer som Moss og Midtøsten.

Mar 2020

1 hr 12 min

I en litt annerledes episode av IDLJ snakker vi om forskjellige oppfinnelser som alle har det til felles at de ble funnet opp før år 0. Mange av oppfinnelsene er i tillegg ting vi kanskje forbinder med det moderne livet, og gjerne bruker hver dag, uten å tenke på hvor det kommer fra.

Mar 2020

1 hr 2 min

Niels Bohr er kanskje et kjent navn for mange, men ikke alle vet hva han egentlig drev med. Han var blant de første som jobbet med kvantemekaniske spørsmål, et fagfelt som den dag i dag er ganske forvirrende. Men han var også en særdeles interessant mann, som var godt likt av sine venner og kolleger, og brukte livet sitt på å gjøre verden til et bedre, og etterhvert, tryggere sted.

Feb 2020

1 hr 8 min

Hvorfor blir vi egentlig eldre? Og hvor lenge er det mulig å leve? Er livsforlengende behandlinger bare hokus-pokus og science fiction, eller er det faktisk oppnåelig å utvide levetiden sin betraktelig allerede i dag? I dag ser vi inn i fremtiden, og vi liker det vi ser, i den sjette episoden av I Dag Lærte Jeg.

Feb 2020

1 hr 13 min

Marie Curie var ikke en gjennomsnittlig forsker. For det første så var hun en kvinne, og for det andre er hun kanskje tidenes smarteste person. To nobelpriser, og store vitenskapelige oppdagelser er bare en liten del av historien. Vi snakker også om mannen hennes Pierre Curie, og hennes elsker Paul Langevin.

Jan 2020

46 min 28 sec

Plast er noe vi alle har et forhold til. Men hva er egentlig plast? Og ikke minst, hvor kommer plasten fra, og hva brukes den til? Svaret er mer komplisert, og mer underholdende enn du kanskje tror. Dette er forresten vår andre juleepisode; deal with it!

Jan 2020

1 hr 16 min

GMO, eller Genmodifiserte organismer er noe av det mest kontroversielle vi har i dagens vitenskap. Vi prøver å nyansere debatten og gi dere en forklaring på hvordan gener, genmodifisering og avl henger sammen.

Dec 2019

1 hr 2 min

Hva er karbon? Er karbon og CO2 det samme? Hva er egentlig greia med olje? Hvordan funker organisk kjemi, og hvor kommer alt karbonet fra? Disse spørsmålene og mer skal vi prøve å svare på i andre episode av I dag lærte jeg

Dec 2019

56 min 34 sec

I første episode av IDLJ snakker vi om Antibiotika. Hva er bakterier, hvor kommer antibiotika fra, og hva skjer hvis vi bruker for mye antibiotika? Dette, og mye mer skal vi prøve å svare på i seriedebuten vår.

Dec 2019

42 min 22 sec