VolleyComment Podcast

4Web Studio

Първият български подкаст за волейбол. Всичко за волейбола и разговори с интересни гости- водещи Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

All Episodes

„Интернационален разговор с интернационален играч“ – среща с Добриана Рабаджиева – част 2 Здравейте волей приятели, Днес, във VolleyComment, отново сме в компанията на страхотната Добриана Рабаджиева. След като обиколихме земното кълбо с невероятните й истории в миналия епизод, днес продължаваме супер интересния разговор с нея. Влизаме в по-големи детайли за спорта с разказ за началото на кариерата й, за прословутия й работохолизъм, какво за нея е ЦСКА, за дисциплината, добрия пример, за мотивирането на младите и благотворителността. Къде се е чувствала най-добре в чужбина и какво й е липсвало от родното място – за енергията там, за хората, диалекта и любимо занимание извън спорта. Кои са спортистите, от които се е учила, на които е подражавала и се е възхищавала, личната й класация за най-добри волейболистки, с които е играла и не на последно място – коментар за предстоящите големи турнири – Европейско първенство и Олимпиада и кои са фаворитите за златото според нея.  Насладете се и днес на интересна и вдъхновяваща среща с една от най-успешните ни волейболистки -  Добриана Рабаджиева. Водещи - Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.  Това беше всичко от нас в сезон две на  VolleyComment подкаст, благодарим Ви за интереса и подкрепата. 

Jun 17

26 min 55 sec

Здравейте волей приятели, В този епизод на гости ни е една от съвременните звезди на европейския и световен волейбол, много разпознаваемо име със силна кариера и интересен спортен живот, изключителната Добриана Рабаджиева. Предстои да се насладите на първа част от разказите й за играта и престоя  на две коренно различни места – Китай и Бразилия. С Доби Рабаджиева, ще започнем интересния разговор с първите й спомени от волейбола, как започва да играе и първите отбори, за опита в Европа и ще преминем към супер интересните трансфери в две коренно различни страни и култури – Китай и Бразилия. Какви са впечатленията й от хората, различния стил на игра, тренировки и отношения в отборите, за манталитета и начина на живот в тези две абсолютно противоположни култури. Какво е взела за себе си от престоя си на двете места и къде й харесва повече. Ще разберете за още много забавни случки и преживявания, само ако ни слушате докрай. А това е само първата част от обогатяващата и вдъхновяваща среща с прекрасната Доби. Водещи - Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Jun 3

25 min 34 sec

Двама разпределители и двама центрове. В тази интересна комбинация ще протече епизодът с гост Георги Сеганов – разпределител на мъжкия ни отбор по волейбол. Кога и как започна всичко за него във волейбола, за сезона в Италия, къде ще продължи кариерата си, за тънкостите в “занаята“ и неговата философия за рапределянето, за комуникацията с треньорите и със състезателите, за силата на социалните медии в спорта. Ще поговорим и за националния отбор и очакванията му.  Ще чуете и още много интересни неща в поредния интересен разговор във VolleyComment подкаст. Водещи - Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев. Запис и постпродукция: 4web.studio Ако желаете да имате свой собствен подкаст, свържете се с тях на office@4web.studio

May 22

26 min 18 sec

Предстои да се насладите на изключително интересния и съдържателен разговор на 3-ма мъже и една прекрасна дама от волейболния свят. На гости ни е Лора Китипова – разпределител на женския ни отбор по волейбол. Кога е започнала да се занимава с този спорт, за играта й в украинския първенец „Прометей“ Камянске и взаимната работа с треньора Иван Петков, за града, в който живее, харесва ли й животът в Украйна, как се играе и живее там по време на война и коронавирус, на какво ниво е украинският шампионат, за трудностите последната пандемична година, планове за следващия сезон, много откровен и истински разговор за това къде се е чувствала най-добре и най-удовлетворена, за отношението в чужбина към нея като чужденка, имала ли е момент, в който й се е искало да се откаже, къде любовта на публиката е най-голяма и какво й липсва от местата, където е играла, малко размисли и страсти за техниката във волейбола преди и сега и доколко е важна комуникацията между треньора и разпределителя. На финала очакванията й за предстоящото волейболно лято на националите и защо мечтае да играе в България. Не пропускайте да чуете този разговор с една от звездите на българския женски волейбол – Лора Китипова.   Водещи - Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев. 

Apr 28

37 min 44 sec

Днес ще чуете продължението на невероятно забавния, интересен и съдържателен разговор с Вальо Братоев. Истории от младежките години, ценностите и стремежите на неговото поколение, за първите треньори и отпечатъците, които оставят. Ще си поговорим и за отношенията между треньори и състезателив националния отбор, както и в клубните отбори. Ще ни сподели за успехите и интересни преживявания, които помни, за живота в морския град Бургас и как се развива мъжкото първенство последните години. Няколко идеи от собствения му опит как да популяризираме спорта чрез правилна маркетинг стратегия. За една дълго отлагана цел и няколко съвета към новото поколение. Накрая един забавен и съдържателен анализ що е то български фен и защо е такъв манталитетът ни сравнен със западните държави и феновете там. Водещи - Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Apr 1

34 min 33 sec

В днешния епизод на подкаста ще чуете първата част на супер интересния разговор с един от най-колоритните играчи във волейбола – Вальо Братоев. За решението да играе точно волейбол, за философията му към този спорт, за детството и силната връзка, на терена и извън него, с неговия брат близнак – още по-темпераментния Георги Братоев. Ще ни разкаже за най-екзотичните отбори, в които е играл и местата, където е живял, за успехите и провалите, за нивото на волейбола в българското първенство и бъдещите мачове. И разбира се, ще засегнем темата с пандемията и спорта – една лична изповед за прекаран тежко Ковид 19, трудно възстановяне и благодарност към медиците, които се борят ежедневно за живота на хиляди хора. Не пропускайте да се  заредите с част от темперамента и интересните истории на Вальо Братоев. Водещи - Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев и обзорна рубрика „Волейбол в сегашно време“ с Мария Филипова.

Mar 18

26 min 10 sec

В поредния епизод на подкаста ще пътуваме по „света и у нас“ с Николай Учиков. Николай Учиков разказва за държавите и първенствата, в които е играл. Много интересни разкази за престоя му в Аржентина, за хората, за красотите и първенството там. Защо за Ники е вечно лято, къде му е било най-трудно до сега, кои са му най-сладките победи в живота и на волейболното игрище? Тези и още много други теми и въпроси, Ви очакват в този епизод на подкаста ни. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев  и обзорна рубрика „Волейбол в сегашно време“ с Мария Филипова.

Mar 4

28 min 16 sec

В поредния епизод на подкаста ще говорим за родителството и професионалния спорт и как се съчетват. Гост ни е националната състезателка Емилия Димитрова, която успешно съчетава грижите за дъщеря си с мачовете за клубния си и националния отбор. Можете да слушате епизода с изключен екран на телефона си, като аудио формат на линка по-долу. Емилия ни разказва за държавите и първенствата, в които е играла. За интересни случки от Япония и уважението към нея, и Матей Казийски там. Какво очаква от волейболната 2021 с многото предизвикателства пред националния женски отбор на България? Как я промени майчинството, както и ежедневието й? Как поделят грижите за детето със съпруга си? За какво мечтае Емилия Димитрова? Тези и още много други теми и въпроси, Ви очакват в този епизод на подкаста ни. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев  и обзорна рубрика „Волейбол в сегашно време“ с Мария Филипова.

Feb 9

31 min 3 sec

Гости са ни младите национали Николай Къртев, Илия Петков и Стефан Чавдаров. За дебютите им в мъжките клубни и национални отбори. За евроквалификацията през техния поглед. Атмосферата в националния отбор към днешен момент? За българското първенство, за евентуалните им трансфера в чужбина и за състезателите, от които са се учили? Техният Топ 3 на центровете в света. На блокада или атака се чувстват по-силни в центъра? Имат ли ритуали преди мач, хобита и как разпускат в свободното си време? Тези и още много други теми и въпроси, Ви очакват в този епизод на подкаста ни. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Jan 27

23 min 28 sec

Гост ни е Радослав Парапунов, който защитава цветовете на Университета на Хавай. Радослав е може би най-запомнящият се българин играл в университетското първенство в САЩ, като миналата година беше обявен за играч на годината на конференцията Big West. Носител е и на още две награди- най-добър диагонал в първенството през редовния сезон, както и награда за най-добър чуждестранен играч. Ще си говорим за живота му в Хавай, за университета, за волейболното първенството на САЩ, за националния отбор на България, за плановете и желанията на Радо свързани с волейбола и живота.  Тези и още много други теми и въпроси, Ви очакват в този епизод на подкаста ни. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев  и обзорна рубрика „Волейбол в сегашно време“ с Мария Филипова.

Jan 14

28 min 46 sec

Този епизод на подкаста ни е селекция от избрани моменти от изминаващата 2020 година. Ще чуете почти всички наши гости с някои от запомнящите се техни думи, казани при нас. А ние, екипът на VolleyComment подкаст- Мария Филипова, Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев, искаме да благодарим на Вас – нашите слушатели и да Ви пожелаем една истински щастлива 2021 година с много положителни емоции, както и да благодарим на нашите гости – всички тези интересни волейболни хора, с които ви срещахме през изминалите месеци.

Dec 2020

30 min 40 sec

Гости са Антонио Павлов, който от над 20 години работи в тази сфера, като треньор в различни университети в Америка, а сега има собствена агенция, която помага на спортисти от цял свят да учат в американски университети и силно представящата се в NCAA първенството, девическата националка на България Ани Боздева- студентка в 4 курс в Coastal Carolina Univercity. Антонио Павлов ще ни разкаже дали има „американска мечта“, когато става въпрос за учение и спорт в Америка? Kакви са средните такси в американските колежи и университети, и как чрез спорт, може да се спечели стипендия, която да покрива напълно учението там? Информация свързана с този процес и в коя година в българските гимназии е най-добре да се кандидатства за следване със спорт в американски университет? Агенцията на Антонио Павлов, помагаща на спортистите да кандидатсват в САЩ, може да намерите тук https://iaadmission.comили да получите повече информация на имейла info.iaadmission@gmail.com . Ани Боздева ще разкаже как е разбрала за учене и спорт в Щатите, и как са се случили нещата при нея? Имало ли е разминаване в това, което е чувала и си е представяла с това, което наистина й се е случило там? Трудно ли се комбинира спорт и обучение, и има ли някакви облекчения за спортистите в учебния процес? Ще ни разкаже и за университетското първенство, за тренировките и за мечтите си в спорта. Тези и още много други теми и въпроси, Ви очакват в този епизод на подкаста ни. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев  и обзорна рубрика „Волейбол в сегашно време“ с Мария Филипова.

Dec 2020

33 min 42 sec

Гости са дългогодишната национална състезателка и с богата международна клубна кариера Радосвета Тенева и дъщеря ѝ Мария-Габриела Миличевич-състезателка на „Марица“-Пловдив и една от суперзвездите на българския волейбол и президент на „Левски София“- Владо Николов със сина си Александър Николов- състезател на „Левски София“ и от догодина на университета „Лонг Бийч“- два пъти подред шампиони в колежанското първенство на Щатите. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев  и обзорна рубрика „Волейбол в сегашно време“ с Мария Филипова.

Nov 2020

25 min 31 sec

Винаги ли най-добрите състезатели стават капитани? Каква е ролята и функцията на капитана? Трябва ли да е добър психолог или да е добър състезател стига? Интересни случки от кариерата на капитани на клубни и национални отбори на гостите? Каква е правилната политика капитан – неформален лидер в един отбор? Управление на конфликти от страна на капитана? Примери за добри капитани във волейболната ни история? Гости са дългогодишните капитани на националния отбор, както и на клубни отбори -Нели Маринова и Димо Тонев. Тези и още много теми и въпроси ще чуете в поредния епизод на VolleyComment подкаст. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев  и обзорна рубрика „Волейбол в сегашно време“ с Мария Филипова.

Nov 2020

34 min 38 sec

Темата в подкаста днес „Суперлига 2020/2021“ Участват капитаните на четирите водещи отбора в България – Николай Николов- Нефтохимик, Тодор Алексиев- Хебър, Георги Манчев – Добруджа и Радослав Попов – Монтана. В един доста интересен блиц-формат, те ще отговорят на няколко въпроса, свързани с първенството, отборите, играчите, публиката и очакванията за новия сезон при мъжете. Подготвили сме още изненади! Към титулярният състав водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев се присъединява и Мария Филипова с нова рубрика - „ Волейбол в сегашно време“ с кратък обзор на всичко интересно през последните две седмици и основен фокус – женският волейбол и нашите български момичета играещи по света.

Oct 2020

24 min 27 sec

Какво се случи през лятото и началото на есента на волейболната сцена в България?  Сезон 2 на първия български аудио волейболен подкаст. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Oct 2020

16 min 25 sec

Лина и Петя Янчулови - българската двойка, участвали на две Олимпиади в плажния волейбол– Сидни 2000 и Атина 2004 За първите стъпки на Цвети и Петя във волейбола, за заминаването им в Америка, за университетската им волей кариера и стартът на славната им история, като най-успешната българска двойка по плажен волейбол? Какво е усещането да бъдеш отбор със собствената ти сестра ? Спомените им от Олимпиадите, в които са участвали? С какво се занимават в момента и дали практикуват любимия волейбол все още? За разликите в правилата между волейбола в зала и този на пясък, как се променяше спортът през годините, след като беше приет за Олимпийска дисциплина и мнението им за легендите в плажния волейбол? Ще се върне ли пак огромния интерес към него, какъвто беше преди няколко години и могат ли състезателите да практикуват и съчетават двата спорта успешно? Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Jul 2020

28 min 31 sec

Кратка история на волейболната академия и какви са целите ѝ? За волейболния камп на Академията в Камчия и как се развиваше този летен проект през годините? Какво да очакваме през тази година от лагера, както и за амбицията на академията за представителни отбори? За онлайн инициативите и дигиталния маркетинг в социалните мрежи? Матей Казийски с разказ за Япония, за детските школи там, за годините в JTEKT Стингс и престоя в екзотичната държава, за бъдещето си в Италия, за плановете на академията и участието му в летния камп? Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Jun 2020

22 min 25 sec

Гости – организаторът й Стоян Славов и треньорите Боян Петев и Симеон Младенов. Кратка  история на първата волейболната академия в света, която се намира в  Чикаго-САЩ. Как се приема този проект от българската диаспора и как се  финансира изцяло от български бизнеси? Българска волейболна система-  преподавана изцяло на български език за децата на сънародниците ни в  Чикаго. Волейболът в САЩ- организация, първенства и информация за  проекта Професионална Американска Волейболна Лига? Колежански отбори,  стипендии за чужденци и как посещението на мач на българина, играещ в  колежанското първенство Радослав Парапунов се превърна в незабравим  празник за децата на Академията? Защо по-лесно се урежда пълна стипендия  на девойки, отколкото на младежи в американските колежи и университети?  Активности на Академията, маркетингови стратегии и бъдещи планове. Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Jun 2020

27 min 30 sec

„“Младите“ клубове на волейболната карта на България“ Гости- Иван Пашов – мениджър на ЦПВК-София и Димитър Дудулов- председател на Ахил Волей- София В епизод 32на първия български подкаст за волейбол VolleyComment говорим за: Кратка история на клубовете и направленията, които развиват. Какви са амбициите им и какви са проблемите при управлението на един такъв клуб? Мнението им за прекъснатите първенства при подрастващите, за единната методика и за предизвикателствата свързани със ситуацията в наши дни. Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

May 2020

33 min 32 sec

Как са започнали и големите, и малките ни гости своя път във волейбола? Къде са играли родителите и кои са най-забележителните успехи в тяхната кариера? Каква роля са изиграли в това техните наследници да започнат да тренират волейбол, правят ли им „разбори“, критикуват ли ги, какви съвети им дават, кои техни качества откриват в децата си? Какви са амбициите на младите ни гости и докъде се простират мечтите им? Какво може да се взаимства от „старите“ школи и да се адаптира към сегашната волейболна действителност? Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Apr 2020

27 min 26 sec

За предизвикателствата и проблемите на по-малките клубове, за ситуацията в школите им в момента, за онлайн „тренировките“ на детските направления и още много любопитни факти и въпроси. Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Apr 2020

23 min 18 sec

Кратка история на възникването на този пост. Какви качества трябва да притежава либерото? Могат ли да обърнат мач състезателите на този пост? „Учи“ ли се защитата или рефлексът е нещо генетично заложено? До колко е важна психическата устойчивост на този пост? Специалните тренировки на Жана Тодорова? Как е започнала с волейбола, за успехите на Марица-Пловдив, за националния отбор, за волей мечтите, любимите й състезатели, за първенството, в което мечтае да играе един ден? Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Mar 2020

21 min 41 sec

Как възникват групите? Има ли още разделението млади и  стари в един отбор? Как влияят социалните мрежи на играчите и многото  фенове там правят ли те неформален лидер? Трябва ли треньорът да  елиминира групите или напротив? Трудно ли е да си водач и какви качества  са нужни да си такъв? Стратегията за работа със „звезди“? Комбинацията  „треньор -лидер“ съвети от психолога? Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Mar 2020

23 min 15 sec

Какво представлява кинезитерапията и има ли разлика с  физиотерапията? Какви са ефектите и приложенията й във волейбола?  Плацебо ефект ли е кинезитейпингът? Какви са видовете масажи и кои от тях се използват в спорта? Може ли чрез различни техники и манипулации, контузен играч да бъде вдигнат за определен мач? Криотерапия и приложението на лед при спортисти? Как се развива кинезитерапията през  последните години? Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Mar 2020

20 min 39 sec

Как влияе всяка храна на всеки организъм и в частност  при по-младите? Какво представлява балансираното хранене при  подрастващите спортисти? За протеините, въглехидратите и мазнините и  правилната им пропорция. Хранене преди и след сътезания? Как влияят  родителите върху храненето при спортуващите деца? Съвети към родителите  за балансирана храна. Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Mar 2020

17 min 9 sec

Интересен разговор с доайена на спортната фотография в България – Бончук Андонов. Как се е запалил по фотографията и по спортната такава? За големите и малките форуми, за сътрудничеството с FIVB, за интересните и незабравими снимки, играчи, мачове и много други. Съвети за запалени по спорта фотографи и за техниката, която трябва да притежават. Историята зад най-популярната му снимка и историята за една загубена за съжаление волей фотография... Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Feb 2020

19 min 34 sec

„Спортен мениджмънт“ Гост – мениджърът на Марица-Пловдив Борис Халачев. Каква е ролята на спортния мениджър в един волейболен клуб? Екзотика ли е тази професия в България за разлика от сериозните клубове в чужбина? Колко сезона напред трябва да е стратегията на един водещ клуб? Осмият играч на отбора ли е мениджърът? Как се работи в женски и мъжки направления в спортния мениджмънт? Могат ли да се постигнат успехите на Марица и в други български клубове? По-лесна ли е организацията на локални или републикански събития в сравнение с организацията на световни и европейски първенства? Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Feb 2020

18 min 5 sec

„За примера и опита в спорта.“ Гост – посрещачът Тодор Алексиев. Играчът, който е вдъхновение и пример за младите. За годините и успехите във  волейбола? За националния и клубните отбори? За мотивацията да даваш  максимума от себе си всеки ден? За първите стъпки, за развитието през  годините, за състезателите, които са го вдъхновявали, за волейболната  „мъдрост“ и за равносметката досега? Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Feb 2020

13 min 17 sec

„Статистика и анализиране“. Гост – първият български софтуерен статистик Боян Пантелеев. От  тефтерите и химикалите към компютрите и софтуера. Кога навлиза в  България в съвременния й вариант? Как се развиваше статистиката в  последните 20 години? Какво точно правят хората с камерите и компютрите,  как събират и обработват информацията? Важна ли е статистиката или може  и без нея? Как реагират състезателите на фактите и графиките? Колко  мача са необходими за да се направи точна „картина“ на състезател или  отбор? Има ли волейболисти, които трудно могат да бъдат вкарани в  рамката на статистиката? Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Feb 2020

19 min 30 sec

„Спортното дълголетие“. Гост – участникът на 4 световни  първенства, няколко европейски и Олимпиада– централният нападател Христо  Цветанов. За мисията, която трябва да има всеки един елитен  състезател? За примера, който даваме на децата си? Какво мисли за  „новото“време във волейбола и належаща ли е промяната? За опита,  дълголетието и спомените? Как и кога започва волейболната му приказка?  За първите му треньори и стъпки. Успехите, сезоните в чужбина и годините  с националния отбор? Какво го мотивира и го кара да играе до ден  днешен? Различните поколения и наблюденията му върху тях през годините?  За реализацията след активния спорт? Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Jan 2020

17 min 58 sec

„Любителската волейболна лига „Volley Mania“. Гост – един от основателите на лигата Цветелин Андреев. Как  възникна идеята за основаването на лигата? Как се развиваше през  годините? Колко мъжки и женски отбори се състезават и как са разделени?  За ежегодния мач на звездите, за благотворителността и за наградата  „Златната мрежа“, които организира лигата. Как може да се участва в  първенството? Интересни моменти и факти от историята на Volley Mania. Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Jan 2020

17 min 20 sec

„Олимпийските квалификации и „новото време“ в българския волейбол“. Гост – легендарният български волейболист Димо Тонев. Успя  ли волейболът чрез мъжкия ни национален отбор да обедини отново  нацията? Какво ни трябва за да върнем успехите ни от не толкова  далечното минало и да радваме публиката както преди? На какво се дължи  преобразяването на момчетата? Българин или чужденец трябва да е  евентуалният следващ треньор? Представянето на женския национален отбор  на олимпийската квалификация? Защо не попаднаха някои състезателки в  отбора? Още много въпроси и коментари ще чуете в поредния епизод на  подкаста VolleyComment. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Jan 2020

18 min 34 sec

Неизменна част ли са контузиите в спорта? Какво е здравословното  състояние на спортистите след края на активната кариера? Трябва ли да се  спортува след края на състезателна дейност? Кои са най-честите контузии  в спорта и волейбола в частност? Какво е микротравматизъм? По-податливи  ли са на контузии съвременните спортисти от предишните поколения? Какво  трябва да правят децата и подрастващите, за да се предпазят от травми?  „По-лесно“ ли се лекуват контузиите с напредването на медицината?  Помагат ли хранителните добавки за превенция и профилактика на травмите?  Какво трябва да прави един спортист, за да избягва контузии? Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Dec 2019

18 min 38 sec

Колко важен е центърът за един отбор? Черноработници ли са централните  блокировачи? Колко отскока и захождания правят в един мач тези  състезатели? Централни нападатели или централни блокировачи? Кои са  най-добрите и запомнящите се центрове в световен мащаб за госта и  водещите? Има ли България традиции в създаването на класни центрове?  Каква е философията на Ники Николов за волейбола? Какви качества трябва  да притежава един център, за да бъде на топ ниво? Скорост или височина?  Трябва ли центърът да владее повече волейболни елементи освен блокада и  нападение? Кои са най-паметните мачове за Ники Николов и Евгени? Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Dec 2019

29 min 14 sec

"Кондиционна подготовка във волейбола" - гост- доц. д-р  Юлиан Карабиберов – преподавател в НСА и специалист по спортна  кондиционна подготовка с над 35 г. стаж по специалността. Важна ли  е кондиционната подготовка в съвременния спорт? Колко пъти седмично  трябва да се практикува? Как тренират отборите със сгъстена програма и  как тези, които нямат много състезания? Различна ли е подготовката в  началото и в края на турнир или сезон? Доколко е важно кондиционният треньор да разбира от спорта, в който тренира физически състезателите?  „Бърка“ ли се главният треньор в работата на кондиционния специалист?  Кога трябва да почнат физическа подготовка децата? Как тренират супер  звездите на световния волейбол? Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Dec 2019

18 min 38 sec

"Волейболното съдийство отблизо." - гост- Ивайло Иванов –  един от най-успешните български съдии свирил финали на световни и  европейски първенства, както и финали на Шампионска и Световна лига. Как се става топ световен съдия? Какви качества са необходими и трябва ли  да си бил волейболист, за да бъдеш добър рефер? Трябва ли да бъдеш „невидим“, за да си си свършил съдийската работата перфектно? Как се  свири срещу супер звезди на световния волейбол и как в родното  първенство? Помагат или пречат технологиите в съдийството? Кой са  най-тежките мачове, които той е свирил? В кои страни съдиите се чувстват  истински звезди? Кои са най-недисциплинираните държави и кои са  най-примерните? Различно ли е съдийството в женски и мъжки мачове?  Интересни и запомнящи се моменти от неговата кариера. Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Nov 2019

21 min 26 sec

Гост- Георги Братоев – един от най-добрите разпределители на България.  „Генералът“ на отбора ли е разпределителят ? Николай Иванов, един от най-легендарните разпределители във волейболната история на България с анализ по темата. Какви качества са нужни, за да играеш на този пост? Има ли трудни за вдигане топки и има ли „трудни“ нападатели? Трябва ли да бъде психолог, човекът играеш на този пост? Коя е най-трудната за вдигане топка? Какво си говорят треньорите с разпределителите преди и по време на мач? Какво мислят нападателите за хората, играещи на този пост и още много различни гледни точки по темата? Водещи- Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев. 

Nov 2019

20 min 33 sec

"Италианското първенство, какво е да играеш 14 сезона в топ отбори в А1 и  финал на Олимпиада, като част от националния отбор на Италия" Гост- Венцислав Симеонов - българинът, оставил сериозна следа в Италия. Как  само за 3 години тренировки можеш да играеш в легендарния мъжки отбор  на Алпитур- Кунео? Какво е усещането да бъдеш на няколко финала в  най-силното първенство на планетата и да бъдеш съотборник с най-силните  волейболисти в света по това време? Как се тренира в Италия и има ли  спад в нивото напоследък? Обзор на италианското първенството за сезон  2019/2020. Какво сме дали ние, българите и каква следа сме оставили в  италианското първенство? Годините в различни отбори на Ботуша на Ники  Иванов и Евгени Иванов. И още много интересни теми свързани с едно от  най-атрактивните първенства в света. Водещи Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Nov 2019

19 min 42 sec

“Женското първенство и грешим ли някъде в развитието на женския волейбол?“ Гост легендарната българска волейболистка Мила Рангелова. Разговор за  първенството при дамите и отборите през този сезон. За подрастващите  волейболистки в различните възрасти, има ли млади надежди и какво трябва  да се направи, за да се развие талантът им? Ще се повторят ли някога пак  успехите от миналото на клубно и национално ниво, и как бяха  организирани нещата, когато печелихме първенства и купи? Водещи Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Nov 2019

16 min 11 sec

„Асоциацията на волейболистите в Испания и време ли е за подобна организация в България?“ VC Ep 11 Гост Благовест Петров- един от основателите на Испанската асоциация на волейболистите. Как Министерството на спорта на Испания, Испанският Олимпийски комитет и Испанската федерация по волейбол помагат и работят с този синдикат? Какво представлява подобна организация, за стипендиите, за сътрудничеството с асоциацията на футболистите, връзките с бизнеса, за личностното израстване на играчите  и как се помага на волейболистите в една държава. Водещи Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Oct 2019

15 min 33 sec

В поредния епизод на първия български подкаст (аудиопредаване) за  волейбол VolleyComment темата е „Реализацията на спортистите след края  на професионалната им кариера“. Гости са бившите волейболисти, а  понастоящем политици Аспарух Аспарухов- кандидат за кмет на Божурище и  Георги Григоров- кандидат за кмет на Сопот. Към тях се присъединява и  настоящият състезател, но вече към края на кариерата си бивш национал  Стоян Самунев, който е кандидат за общински съветник в Несебър. Водещите  Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев и тяхните гости ще  разкажат за своя преход от професионален спорт към нещата, с които се  занимават в момента и ще размишляват за реализацията след спорта.

Oct 2019

21 min 21 sec

В поредния епизод на подкаста (аудиопредаване) темата днес е „Спортната психология“. Гост е спортният психолог Теодора Лазарова. Навлиза ли спортната психология в българските отбори, каква е ролята на спортния психолог, различна ли е спортната от конвенционалната психология, трудни „пациенти“ ли са спортистите, какви са предимствата на отборите използващи спортен психолог пред другите и още много интересни теми в епизода днес. Водещи Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев.

Oct 2019

17 min 22 sec

8 епизод на подкаста (аудиопредаване) VolleyComment е посветен на предстоящия сезон в Суперлигата. Гости са Николай Желязков- старши треньор на Нефтохимик 2010 Бургас и Атанас Петров- старши треньор на Хебър-Пазарджик. Очаквания, трансфери, прогнози, какво трябва да се подобри в Лигата, за липсващия маркетинг в отборите, защо волейболът не е бизнес в България и още много интересни теми за предстоящия волейболен сезон в България.

Oct 2019

22 min 23 sec

В поредния епизод на първия български подкаст за волейбол VolleyComment  темата е „Специфики и особености на женския и мъжкия волейбол.“. Гост Петър Дочев- треньор на мъжки и женски клубни отбори в България, и в чужбина. Бил е треньор и на национални гарнитури. Как се работи с мъже и жени? Разликите между мъжките и женските колективи? Психологически и тренировъчни прийоми. Кои колективи са по-дисциплинирани? Как се променя женският волейбол в последните години? Защо има много девически и малко женски професионални отбори в България? Разлики между женските отбори в България и чужбина?

Oct 2019

18 min

Как се организира голямо спортно събитие от ранга на световно или европейско първенство? За хората „зад кадър“ с гост Ивайло Цветков – маркетинг мениджър на световни и европейски първенства, маркетинг специалист и на Европейските първенства за мъже и жени 2019 година с разкази от кухнята на тези събития. Как се набират спонсори, за SPR (спортната презентация и всичко, което се случва в залата), за темперамента на публиката, за стотиците детайли и денонощната работа, за маркетинга в спорта,  за незабравимите моменти на Иво Цветков на европейското за жени и мъже, и още много интересна „вътрешна“ информация- слушайте в поредния епизод на българския подкаст (аудиопредаване) за волейбол VolleyComment с водещи Ники Иванов, Евгени Иванов и Генчо Генчев.

Sep 2019

19 min 6 sec

Европейското първенство по волейбол за мъже отблизо със специален гост Радо Арсов. Той разказва за атмосферата на първенството в Монпелие, новини от френския отбор и слабият интерес на спонсорите и публиката. Мнението му за нашия отбор и защо не ни поставят сред фаворитите? Детайли от кухнята на френската треньорска система, за националните центрове по волейбол и за централизирана подготовка на състезатели във Франция, за разликите между нашата и тяхната треньорска система и методика.

Sep 2019

19 min 26 sec

„Какво е да играеш в чужбина?“ със специален гост Матей Казийски  - oчаквания, реалности, живот в други държави и култури, различни първенства и континенти ( Италия, Полша, Русия, Иран, Япония, Турция, Катар, Йордания), интересни случки и още много други аспекти на това да играеш в чуждестранен отбор – пореден епизод на подкаста (аудиопредаване) за волейбол VolleyComment с водещи Николай Иванов, Евгени Иванов-Пушката и Генчо Генчев ( Инспектор N-JOY).

Sep 2019

22 min 2 sec

Водещи Николай Иванов, Евгени Иванов и Генчо Генчев (Инспектор N-JOY) и специален гост Владо Николов.  В третия епизод на подкаста за волейбол VolleyComment : Темата „Олимпийската квалификация във Варна“. Какво мислят Ники и Евгени за мачовете във Варна? За изпуснатите шансове през годините. За реалностите във волейбола. Победите или загубите ни учат?   За Олимпиадите и спомените на Ники и Евгени от най-големия спортен форум.   Мнението на Владо Николов за квалификацията във Варна. Шансовете ни за класиране на следващата европейска олимпийска квалификация в Берлин? Ако ви е харесал третият епизод на подкаста VolleyComment, ще се радваме да го споделите с приятелите си.

Sep 2019

16 min 31 sec

Във втория епизод на първия български подкаст за волейбол: Нови титулярни водещи – към досегашния водещ на подкаста Николай Иванов се присъединяват и Евгени Иванов и Генчо Генчев (Инспектор N-JOY) и специален гост Тони Зетова. Темата „Детско-юношеският волейбол“. Каква е най-подходящата възраст за стартиране на по-сериозни тренировки Необходимостта от спортни психолози при подрастващите. За детско-юношеските школи в чужбина. Спортните права и картотеки при  младежите и девойките. За второто място на младежите на Европейското първенство в София. За единствената българска Световна титла в колективните спортове на младежкия национален отбор 1991 в Кайро, с участието на двамата водещи на подкаста – Ники и Евгени. На каква възраст е започнала кариерата на Тони Зетова? За тренировките преди и сега? Повече или по-малко деца  тренират напоследък? За профилирането по постове при децата.

Aug 2019

17 min 50 sec