Huisarts podcast

Huisarts podcast

Nascholing wanneer het jou uitkomt!

All Episodes

In deze podcast zal Doeke Keizer (huisarts met expertise in chronische pijn) vertellen over de aanvullingen en verbeteringen in de NHG-standaard. Met zijn expertise licht hij  de nieuwe adviezen over chronische pijn toe en wat daarbij de plek is voor opiaten. Met casuïstiek uit de praktijk worden de theoretische adviezen uit de standaard praktisch gemaakt! Dit is een interview door Femke Veldman. Het bericht H&W – Dec 2021 #4 – Herziene NHG-standaard Pijn verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Dec 6

32 min 50 sec

Linn Dobrowolski en Marco Krukerink praten je bij over het laatste nieuws!  Het bericht H&W – Dec 2021 #3 – Nieuws verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Dec 6

24 min 45 sec

Famotidine is toegevoegd als nieuwe stap in de herziene NHG-standaard maagklachten. Hierover zijn reacties binnengekomen bij H&W, dat dit middel best prijzig is. In dit interview door Tessa Dijksman vertelt apotheker Louis de Wiljes over de medicijnen die we kunnen voorschrijven voor maagklachten met bijbehorende kosten en gebruikersgemak voor de patiënt. Het bericht H&W – Dec 2021 #2 – Q&A nav de herziene standaard maagklachten verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Dec 6

11 min 29 sec

In deze podcast vertelt Pieter Barnhoorn over zijn uitgebreide analyse van honderden klachten gericht aan de huisartsenpost (HAP). Waar klagen patiënten vooral over en wat kunnen wij als huisartsen van deze analyse leren om een groot deel van de klachten te voorkomen. Een interview door Femke Veldman. Het bericht H&W – Dec 2021 #1 – “Ik wil serieus genomen worden”, over klachten op de HAP verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Dec 6

29 min 34 sec

Dit is deel twee van een tweeluik over de ziekte van Ménière. Nadat in deel één Sylvia Schouten als patiënt over haar Ménière vertelt, volgt nu in deel twee de uitleg over dit raadselachtige ziektebeeld. De pathofysiologie is nog steeds niet helemaal opgehelderd, maar wat je er mee kan als huisarts wordt helemaal uitgelegd door Tjasse Bruintjes, KNO-arts en hoogleraar. Leer en luister mee! Het bericht Ziekte van Ménière #2, de uitleg door Tjasse bruintjes, KNO arts en hoogleraar verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Dec 2

29 min 7 sec

De ziekte van Ménière; raadselachtig en met name heel vervelend. In dit eerste deel van het tweeluik over ménière zal ervaringsdeskundige Sylvia Schouten vertellen hoe die vervelende ziekte haar leven behoorlijk heeft ontregeld en hoe ze uiteindelijk met de ziekte om heeft leren gaan. In deel twee praat ik inhoudelijk verder met kno-arts en hoogleraar Tjasse Bruintjes. Maar nu eerst, de patiënt! Het bericht Ziekte van Ménière #1, het innemende verhaal van Sylvia Schouten verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Dec 2

39 min 45 sec

Kleine kwalen special #4: In de huisartspraktijk: Syndroom van Gilbert In deze Kleine Kwalen podcast-serie bespreken we 4 relevante kleine kwalen uit de gelijknamige boekenreeks. Met in deze aflevering uit het boek ‘Kleine kwalen in de huisartspraktijk’: het syndroom van Gilbert! Luister mee met praktijkhoudend huisarts en auteur van dit hoofdstuk Jooske Rebel. In slechts 8 minuten praat zij je bij over deze goedaardige leveraandoening. Over de toevalsbevinding in het lab, wanneer je wél bloed moet prikken, wanneer je moet verwijzen en hoe je dit vervolgens allemaal helder overbrengt aan je patiënt. Dat zijn nog eens 8 minuten ‘well spent’! Veel luisterplezier! --------- Dit project is opgezet in samenwerking met uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum en de LOVAH. Wil jij ook de diagnostiek en behandeling van meer dan 500 Kleine Kwalen altijd en overal bij de hand hebben? Met de code: podcast2021 krijg je als luisteraar 25% korting op het eerste jaar Kleine Kwalen Online. Je kunt dit eenvoudig bestellen op https://www.bsl.nl/shop/ Het bericht Kleine kwalen special #4: In de huisartspraktijk: Syndroom van Gilbert verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Nov 24

8 min 39 sec

Kleine kwalen special #3 Ouderen: Essentiële Tremor In deze Kleine Kwalen podcast-serie bespreken we 4 relevante kleine kwalen uit de gelijknamige boekenreeks. Met in deze aflevering over ouderen: de essentiële tremor! Luister mee met de heldere uitleg van Wendy van de Zande, auteur en SOG i.o. na jaren bij de neurologie te hebben gewerkt. In slechts 20 minuten praat zij ons bij over de herkenning van de essentiële tremor, de verschillen met andere tremoren, de top-neusproef en uiteraard komen de (niet) medicamenteuze behandelopties aan bod. Veel luisterplezier! --------- Dit project is opgezet in samenwerking met uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum en de LOVAH. Wil jij ook de diagnostiek en behandeling van meer dan 500 Kleine Kwalen altijd en overal bij de hand hebben? Met de code: podcast2021 krijg je als luisteraar 25% korting op het eerste jaar Kleine Kwalen Online. Je kunt dit eenvoudig bestellen op https://www.bsl.nl/shop/ Het bericht Kleine kwalen special #3 Ouderen: Essentiële Tremor verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Nov 23

22 min 57 sec

In deze podcast bespreekt Tessa Dijksman de medicamenteuze wijzigingen van de NHG standaard DM II met kaderhuisarts diabetes Bertien Hart, die tevens in de NHG werkgroep zit en aansloot bij de overleggen over de internisten richtlijn. Deze korte herziening van de standaard bevat een nieuw medicamenteus stappenplan voor zeer hoog risicopatiënten. Het advies is om bij deze patiënten eerder te starten met SGLT2-remmers en GLP1-receptoragonisten. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat deze bloedglucose verlagende middelen een afname geven op de kans op hart- en vaatziekten. De werkgroep vond het daarom belangrijk dat alle huisartsen hiervan op de hoogte waren. Het bericht H&W – Nov 2021 #5 – Herziening Medicatie NHG-Standaard DM type 2  verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Nov 23

26 min 22 sec

Kleine Kwalen special #2 Zwangeren: Schildklieraandoeningen In deze Kleine Kwalen podcast-serie bespreken we vier relevante kleine kwalen uit de gelijknamige boekenreeks. Met in deze aflevering over zwangeren: de schildklieraandoeningen! Luister mee met Merel van Wankum - van Poelje, huisarts en auteur van dit hoofdstuk over schildklieraandoeningen in de zwangerschap. In slechts 18 minuten word je bijgepraat over de fysiologische veranderingen tijdens de zwangerschap, het beleid bij hypo- en hyperthyreoïdie, anti-TPO en TSH-R-antistoffen én de risico’s voor de zwangere en het ongeboren kind. Veel luisterplezier! --------- Dit project is opgezet in samenwerking met uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum en de LOVAH. Wil jij ook de diagnostiek en behandeling van meer dan 500 Kleine Kwalen altijd en overal bij de hand hebben? Met de code: podcast2021 krijg je als luisteraar 25% korting op het eerste jaar Kleine Kwalen Online. Je kunt dit eenvoudig bestellen op https://www.bsl.nl/shop/ Het bericht Kleine Kwalen special #2 Zwangeren: Schildklieraandoeningen verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Nov 3

18 min 12 sec

Een persisterende erythema migrans, hoe herken je dat en hoe komt het? In deze podcast gaan we  aan de hand van een casus in op de ingewikkelde farmacodynamiek tussen het behandelen van lyme met docycycline, het gelijktijdig gebruik van mineralen zoals een onschuldig calciumtabletje en een gastric bypass. We worden helemaal bijgepraat door Ewoud Baarsma (arts-onderzoeker op de Lyme poli van het Amsterdam UMC) en Marlotte van der Veer (apotheker en ziekenhuisapotheker i.o.). Het bericht H&W – Nov 2021 #4 – Een onschuldig calciumtabletje verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Nov 1

30 min 34 sec

Een acute zwelling van de tong door een ACE-remmer. Hoe snel gaat dat? hoe lang moeten we observeren? wat kunnen we verwachten in de tijd daarna en hoe kan ik de antihypertensiva aanpassen? Pim Keurlings (huisarts en docent aan de Radboud universiteit) neemt je mee met een casus op de huisartsenpost en geeft antwoord op deze vragen.  Het bericht H&W – Nov 2021 #3 – Acute zwelling van de tong, wat te doen? verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Nov 1

32 min 9 sec

Ketamine, alias Keta, Special K, Vitamine K, kan vervelende urologische complicaties geven. Pim Keurlings (huisarts en docent aan de de Radboud universiteit) vertelt aan de hand van twee casus wat de klachten zijn, hoe de urologische schade wordt veroorzaakt en wat kan er dan aan gedaan worden. Het bericht H&W – Nov 2021 #2 – Ketamine: populaire partydrug met urologische complicaties verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Nov 1

32 min 7 sec

Barbitage, shockwave of gewoon je schouders erover ophalen wat werkt en wat werkt niet... Luister naar wat orthopeed Jan Louwerens, ons te vertellen heeft over de behandeling van calcificerende tendinopathie van de schouder. Het bericht H&W – Nov 2021 #1 – Behandeling van calcificerende tendinopathie van de schouder verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Nov 1

17 min 7 sec

Kleine kwalen special #1 Kinderen: Koorts & koortsstuipen In deze Kleine Kwalen podcast-serie bespreken we vier relevante Kleine Kwalen uit de gelijknamige boekenreeks. Met in deze aflevering over kinderen: koorts en koortsstuipen! Luister mee met Eefje de Bont, huisarts, postdoc onderzoeker en winnaar van meerdere onderzoeksprijzen over koorts bij kinderen. In slechts 20 minuten word je bijgepraat over het werkingsmechanisme van koorts, de kenmerken van een (a)typische koortsstuip en hoe je de ouders hier duidelijke uitleg over geeft. En moet je nu wel of geen paracetamol adviseren? Je hoort het hier! Veel luisterplezier! --------- Dit project is opgezet in samenwerking met uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum en de LOVAH. Wil jij ook de diagnostiek en behandeling van meer dan 500 Kleine Kwalen altijd en overal bij de hand hebben? Met de code: podcast2021 krijg je als luisteraar 25% korting op het eerste jaar Kleine Kwalen Online. Je kunt dit eenvoudig bestellen op https://www.bsl.nl/shop/ Het bericht Kleine kwalen special #1 Kinderen: Koorts & koortsstuipen verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Oct 27

19 min 18 sec

Na de nascholing ‘Positieve gezondheidszorg. Oplossingsgericht werken in de eerste lijn’ was ik zo enthousiast over het effect op mijn spreekuur en de leuke gesprekken die het opleverde, dat ik deze inzichten graag met mijn mede huisartsen wilde delen! Trouwens ook leuk voor POH’s en fysiotherapeuten. In dit interview bespreek ik de ins & outs van het oplossingsgericht werken met huisarts, ambassadeur en trainer in het oplossingsgericht werken: Pieter Jansen. Oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medische model maar heeft een positieve richting. Kort door de bocht vraag je niet “Waar heb je last van en waar wil je van af?” maar “Waar hoop je op en wat werkt er al?”. Je focust als hulpverlener op het positieve en hebt daardoor fijnere gesprekken en gaat met meer energie naar huis. Uiteraard zijn er nog veel meer facetten die bijdragen aan een vrolijker spreekuur. Ook benieuwd? Luister mee! Heb je een vraag of wil je reageren op deze podcast? Dan kan! Mail naar huisartspodcast@gmail.com, laat een berichtje achter op de website www.huisartspodcast.nl of app ons van huisartspodcast op 0627504932. --------------------- Effectiviteit van oplossingsgericht werken Er is wetenschappelijk bewijs dat een oplossingsgerichte aanpak minstens even effectief is als andere behandelvormen en dat de autonomie van de patiënt goed is gewaarborgd. Bovendien doet de oplossingsgerichte aanpak het beter bij patiënten uit lagere sociaaleconomische milieus dan traditionele vormen van behandeling. Oplossingsgericht werken is betrekkelijk snel te leren en zorgt volgens onderzoek voor verbetering van de moraal en minder burn-out bij professionals. Wil je meer weten? Neem gerust contact op met adviseur Susan Adam van Mura. Zij weet alles over de trainingen in oplossingsgericht werken. Op 18 november 2021 start er weer een nieuwe open training ‘Positieve gezondheidszorg. Oplossingsgericht werken in de eerste lijn’. Zie voor meer informatie & literatuur: De website over positieve gezondheidszorg met alle boeken en literatuur: https://www.positievegezondheidszorg.nl/#home Het bericht Een lichter spreekuur: oplossingsgericht werken in de HA praktijk verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Oct 14

56 min 30 sec

In deze podcast vertelt Aimée Kok ons over de wijzigingen in de herziene NHG standaard enkelbandletsel. Als orthopeed en huisarts in opleiding is Aimée de aangewezen persoon om ons uitleg te geven over braces, tapes, schuiflade testen, propriocepsis, revalidatie schema's en wat er allemaal nog bij een enkelbandletsel komt kijken. Een interview door Femke Veldman.  Luister en stel jezelf voor naast de onderzoeksbank! Het bericht H&W – Okt 2021 #5 – Herziene NHG standaard Enkelbandletsel verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Oct 2

30 min 33 sec

Met de herziene NHG Standaard Hoofdpijn is er meer aandacht voor acute hoofdpijn en zijn er meer opties voor de behandeling van chronische hoofdpijn. Luister naar het interview van Marco Krukerink met werkgroeplid Alexandra Bensdorp om te horen wat er nog meer veranderd is. Ben je als huisarts weer helemaal blij en bij! Het bericht H&W – Okt 2021 #4 – Herziene NHG standaard Hoofdpijn verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Oct 2

23 min 49 sec

In deze podcast het laatste nieuws met Tessa Dijksman en Marco Krukerink! Het bericht H&W – Okt 2021 #1 – Nieuws verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Oct 2

19 min 4 sec

Ooit begon Wytze Oosterhuis (arts klinisch chemie) op eigen initiatief wat aanvullende logische labtestjes te doen om de huisarts te helpen in de diagnostiek. Dit werd daarna snel geëvalueerd met de betreffende huisartsen. Die waren daar enthousiast over en het project werd verder uitgerold. In deze podcast vertellen Wytze Oosterhuis en Wilhelmine Verboeket (onderzoeker op de afdeling klinisch chemie) hoe een recente studie positieve effecten laat zien van het reflecterend testen. En, wat is dat eigenlijk reflecterend testen? Een interview door Femke Veldman. NB; In de podcast wordt besproken dat de intentie was om 600 dossiers te includeren. In totaal zijn er uiteindelijk 270 dossiers (148 interventiegroep, 122 controlegroep) geïncludeerd omdat achteraf toestemming van de patiënt nodig was voor dossier inzage. Het bericht H&W – Okt 2021 #3 – Reflecterend testen heeft een bewezen positief effect verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Oct 1

20 min 14 sec

Hoe handig zou het zijn om een statine ook voor de ochtend te kunnen voorschrijven? Vooral bij oudere patiënten en in verpleeghuizen zou ochtendinname een uitkomst kunnen zijn en kan het de therapietrouw verbeteren. Zübeyde Göçmen zocht het uit in een CAT met als onderzoeksvraag “Heeft ochtendinname van een statine andere effecten dan avondinname?”. Linn Dobrowolski interviewt Zübeyde hierover, luister hier en hoor de resultaten van de CAT. Het bericht H&W – Okt 2021 #2 – CAT: Statine in de ochtend of avond? verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Oct 1

6 min 41 sec

Astma medicatie – moeilijker dan je denkt Er is veel onderbehandeling bij astma en dat kan beter! Huisarts Tessa Dijksman interviewt apotheker, onderzoekster en ervaringsdeskundige Anne Leendertse over de ins & outs van de astma behandeling. De nieuwe NHG standaard, inhalatie-technieken, milieubewust voorschrijven, controles; alles komt langs. Het lijkt soms ingewikkeld, maar na deze podcast kun je weer opgelucht ademhalen! Zowel leuk voor huisartsen als praktijkondersteuners. Wil je reageren of heb je een vraag? Dat kan! Mail naar huisartspodcast@gmail.com of app ons op de huisartspodcast telefoon 0627504932 Zie verder de show notes voor verdere uitleg bij deze podcast! (klik Read more) In deze podcast: Introductie - onderbehandeling bij astma Medische stappenplan – wat is er nieuw in de NHG-standaard? Inhalatoren, welke start je wanneer? Astma controles, waar let je op? Literatuur: Van Steenis et al ‘Relationship between medication beliefs, self-reported and refill adherence, and symptoms in patients with asthma using inhaled corticosteroids’: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3895030/ SOJA methode inhalatie apparaatjes ‘Rational Selection of Inhalation Devices in the Treatment of Asthma by Means of the System of Objectified Judgement Analysis’: https://actascientific.com/ASPC/pdf/ASPC-02-0124.pdf Inhalatoren overzicht NHG: https://richtlijnen.nhg.org//files/2021-09/Tabel%20inhalatoren%20Astma%20Final_0.pdf Astma test die je kunt mailen naar patiënten: https://www.longfonds.nl/astmatest#no-back Factsheet Astma Medisch Contact (om onder behandeling tegen te gaan) https://nederland-davos.nl/web/uploads/2020/03/A4-FactSheet-ongecontroleerd-Astma-0411-DEFINITIEF.pdf Apparaatje om inspiratie-kracht van de patiënt te checken: de 'In Check Dial G16' (dit apparaatje is echter wel onderwerp van discussie en vooral omdat bepaalde farma industrieën niet blij zijn omdat zij er slechter uitkomen dan anderen). Zie ook het overzichtsartikel erover: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5733915/ En het animatiefilmpje met een korte instructie: https://youtu.be/K76qUKCgFbU Het bericht Astma medicatie – moeilijker dan je denkt verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Sep 15

47 min 31 sec

Deel 2 over contextuele therapie, waarin Joke van Ballegooijen en Chantal van Wijngaarden met een drietal casus verder zullen ingaan op contextueel werken in de huisartspraktijk. Luister mee! Het bericht H&W – September 2021 – Contextueel werken – Deel 2 verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Sep 7

20 min 42 sec

In deze podcast vertellen huisartsen (en experts in de contextuele therapie) Joke van Ballegooijen en Chantal van Wijngaarden over contextueel werken in de huisartspraktijk. Zij zullen aan de hand van meerdere sprekende voorbeelden uitleggen hoe familierelaties een rol kunnen spelen in allerlei psychische en somatische klachten. Vervolgens zullen zij de basis van contextuele therapie uitleggen en handvatten geven om dat als huisarts toe te passen in de praktijk. Met genogrammen en hulplijnen kan de situatie met de patiënt goed in kaart gebracht worden en is er al vaak al een eerste stap gezet in contextuele therapie. Luister mee hoe je dit als huisarts aanpakt! Omdat de voorbeelden talrijk en leerzaam zijn, zullen we in deel 2 nog in gaan op meer casuïstiek Het bericht H&W – September 2021 – Contextueel werken – deel 1 verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Sep 7

43 min 49 sec

Een podcast over stiekem overdraagbare aandoeningen en een les over hoe je soa’s en seks bespreekt in de huisartsenspreekkamer. In deze podcast spreekt Linn Dobrowolski met prof. dr. Jan van Bergen nu hij het het vak verlaat vanwege zijn pensioen. Hij neemt ons mee in verhalen over SOA’s in Afrika, chlamydia testen en zinnige soa diagnostiek. Jan pleit voor betere soa zorg en vertelt ons hoe je dat bereikt: namelijk met “LSD”. Luisteren, samenvatten doorvragen, zonder dat kan je geen goede diagnostiek doen. En: gebruik de taal van de patient: rimmen, dippen; vraag wat het is. En hou een beetje van je patienten, want zo kan je zinnige zorg bieden en tot waardevolle consulten komen.  Het bericht H&W – September 2021 – Stiekem overdraagbare aandoeningen verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Sep 7

43 min 57 sec

Deze maand hebben we een enquête gelanceerd over de podcasts zodat we de podcast nog beter bij jouw wensen kunnen laten aansluiten. Klik hier voor de enquête of kijk op www.huisartspodcast.nl/henw/ Alvast bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Na de introductie over de vragenlijst volgt in deze podcast het laatste nieuws met Tessa Dijksman en Linn Dobrowolski! Het bericht H&W – September 2021 – Lancering Enquête en Nieuws verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Sep 7

31 min 27 sec

Femke Veldman dacht en hoopte met deze podcast een onconventionele huisarts te ontmoeten. In plaats daarvan ontmoette ze een huisarts die de richtlijnen en standaarden heel serieus nam en waardeerde als een etude (oefenstuk). Vervolgens maakte hij door goed te oefenen van het huisartsenvak een prachtige ballade, met een overigens vrij onconventionele uitvoering! Luister mee naar hoe je ook dokter kan zijn. Het bericht Van een etude naar een prachtige ballade, met huisarts Henk Thiadens verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Sep 4

36 min 44 sec

In deze podcast worden twee vragen van een aios beantwoord door Dorenda van Dijken (gynaecoloog en voorzitter van de menopause society). Ten eerste welke anticonceptie wordt aangeraden tijdens de perimenopauze. Ten tweede, waarom wordt hormonale substitutie in de vorm van een spray of gel niet vaker gebruikt, terwijl die juist geen first pass effect van de lever hebben. (Een interview door Femke Veldman) We zijn ook benieuwd naar jou vragen! Het bericht Q&A: De Overgang verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Aug 6

9 min 41 sec

Urine-incontinentie komt voor bij 1 op de 3 vrouwen, van wie een groot deel moeite heeft om hulp te vragen. Een app voor zelfmanagement van urine-incontinentie kan een laagdrempelig alternatief bieden en mogelijk de therapietrouw verbeteren. In deze podcast interviewt huisarts Tessa Dijksman, promovendi en huisartsen in opleiding Anne Loohuis en Nienke Wessels. Zij ontwikkelden de URinControl app voor alle vrouwen met urine incontinentie en onderzochten haar effectiviteit. Luister mee hoe je deze handige, gratis app morgen al kunt adviseren aan je patiënten! NB. er zit géén verdienmodel of farmaceut achter deze app. De app is mede mogelijk gemaakt door steun van Zonmw en is voor altijd gratis te downloaden voor alle vrouwen in Nederland. Zie ook: www.https://urincontrol.online/ https://www.thuisarts.nl/urine-incontinentie/ik-heb-urineverlies-urine-incontinentie-bij-vrouwen Het bericht H&W – Aug 2021 – URinControl: zelfmanagement van urine-incontinentie met een app verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Aug 2

16 min 31 sec

Mensen kunnen vaak en lang last hebben van lage rugpijn met uitstraling. Zijn epidurale injecties een oplossing om dit leed te bezweren? Luister naar het interview met Wilma Spinnewijn of dit ook het geval is en beter geïnformeerd deze groep te kunnen helpen als huisarts. Het bericht H&W – Aug 2021 – Epidurale injecties bij LRS verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Aug 2

13 min 14 sec

In deze podcast de samenvatting van de nieuwe NHG-Standaard COVID-19. De diagnostiek en behandeling van COVID-19 in de acute fase staan centraal. Femke Veldman en Masja Loogman bespreken de belangrijkste onderdelen van de standaard: van saturatie tot het verrichten van diagnostiek en van de PCR-test tot de medicamenteuze behandelopties. Het bericht H&W – Aug 2021 – NHG standaard Covid-19 verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Aug 2

33 min 15 sec

Het laatste nieuws met Tessa Dijksman en Linn Dobrowolski! Het bericht H&W – Aug 2021 – Nieuws verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Aug 2

17 min 37 sec

"Komt een slechthorende groenteboer bij zijn huisarts, wat denk je wat ie had? Aardbeien!" In dit interview met Roelof de Jong krijg je alles te horen over aambeien, wat het is, wat je eraan kunt doen als en waarom het ook alweer geen getromboseerde randvene is. Een interview door Marco Krukerink. Het bericht Aambeien verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Jul 21

19 min 56 sec

Het H&W van juli 2021 is een themanummer ’50 jaar Huisartsopleiding in Nederland’. In deze podcast praten we over het begrip professionaliteit. Wat is het en hoe wordt die gevormd? Welke rol spelen opleiders daarin? En hoe kun je als huisarts – tot aan je pensioen – aandacht blijven besteden aan je professionele identiteitsvorming? Femke Veldman gaat in gesprek met Pieter Barnhoorn over de verschillende aspecten van professionele identiteitsvorming gedurende je hele werkende leven, van aios tot aan je pensioen Het bericht H&W – Juli 2021; Professionele Identiteitsvorming verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Jul 5

35 min 29 sec

Het H&W van juli 2021 is een themanummer ’50 jaar Huisartsopleiding in Nederland’. In deze podcast bespreken Marco Krukerink en Linn Dobrowolski een selectie van de nieuwsberichten en 2 opleiders spreken een column in over de ontwrichting in dit 50 e jaar van de huisartsopleiding. Een opleidingsjaar dat getekend werd door corona. Het bericht H&W – Juli 2021; Nieuws & Columns verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Jul 5

23 min 50 sec

Het H&W van juli 2021 is een themanummer ’50 jaar Huisartsopleiding in Nederland’.Deze podcast gaat over medisch leiderschap als fundament in de opleiding. Ben jij de reïncarnatie van Napoleon of slechts een slaafse volgeling? Maakt niet uit, volgens Claire Loots schuilt er een medisch leider in ieder van ons. Als we deze kwaliteit koesteren en een plek geven in de huisartsenopleiding zou dat de eerstelijnszorg en ons werkplezier ten goede komen. Luister naar het interview met haar door Marco Krukerink of je het daar mee eens bent.  Het bericht H&W – Juli 2021; Medisch Leiderschap verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Jul 5

20 min 22 sec

Het H&W van juli 2021 is een themanummer ’50 jaar Huisartsopleiding in Nederland’. In deze podcast spreekt Tessa Dijksman met Chris Rietmeijer hoe je vorm kunt geven aan het observeren van technische vaardigheden. Aiossen en opleiders vinden dit vaak lastig. Aiossen kunnen bang zijn om door de mand te vallen. Opleiders laten het initiatief graag aan de aios over, omdat zij niet graag de rol van controleur innemen. Opleiders en aiossen moeten worden gestimuleerd om het gesprek aan te gaan over hun eigen en elkaars vaardigheden, en over de wijze waarop ze met observaties willen omgaan. Het bericht H&W – Juli 2021; Observatie technische vaardigheden verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Jul 5

23 min 14 sec

Het H&W van juli 2021 is een themanummer ’50 jaar Huisartsopleiding in Nederland’. Eerst spreekt Tessa Dijksman met Chris Rietmeijer hoe je vorm kunt geven aan het observeren van technische vaardigheden. Aiossen en opleiders vinden dit vaak lastig. Aiossen kunnen bang zijn om door de mand te vallen. Opleiders laten het initiatief graag aan de aios over, omdat zij niet graag de rol van controleur innemen. Opleiders en aiossen moeten worden gestimuleerd om het gesprek aan te gaan over hun eigen en elkaars vaardigheden, en over de wijze waarop ze met observaties willen omgaan. Vervolgens hebben Marco Krukerink en Claire Loots het over medisch leiderschap. Besteden huisartsopleidingen hier al voldoende aandacht aan?  Daarna bespreken Marco Krukerink en Linn Dobrowolski een selectie van de nieuwsberichten en 2 opleiders spreken een column in over de ontwrichting in dit 50 e jaar van de huisartsopleiding. Een opleidingsjaar dat getekend werd door corona. Tot slot, wat is professionele identiteitsvorming precies en hoe wordt die gevormd? Welke rol spelen opleiders daarin? En hoe kun je als huisarts – tot aan je pensioen – aandacht blijven besteden aan je professionele identiteitsvorming? Femke Veldman gaat in gesprek met Pieter Barnhoorn over de verschillende aspecten van professionele identiteitsvorming gedurende je hele werkende leven, van aios tot aan je pensioen. Veel luisterplezier! We zien graag uw reactie tegemoet op deze website of per mail naar redactie@nhg.org. Het bericht H&W – Compilatie Juli 2021; Observatie technische vaardigheden – Medisch Leiderschap – Nieuws & Columns – Professionele Identiteitsvorming verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Jul 5

1 hr 43 min

In deze podcast legt Bert Messelink als uroloog uit wat te doen met de lastige klacht chronische bekkenpijn. Een interview door Femke Veldman. De richtlijn waar naar wordt verwezen is te vinden op https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/chronische_bekkenpijn/organisatie_van_zorg_bij_chronische_bekkenpijn.html Spoedig zal ook de richtlijn chronische bekkenpijn uit komen. Dan zal er een link op deze plek verschijnen. Het bericht Chronische Bekkenpijn verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Jun 22

32 min 43 sec

Let op: Deze podcast wordt live beluisterd tijdens het afscheid van Ivo op 8 juni 2021, 17.20! Wat zullen we Ivo gaan missen! In deze podcast vertelt hij over zijn tijd bij het H&W en NHG. Een prachtig persoonlijk verhaal over zijn drijfveren om bij het H&W/NHG te werken en vervolgens over zijn tijd als hoofdredacteur. Wat ging er goed, wat ging er minder goed en wat gaat hij nu doen? Met zijn PIZ-diploma op zak! Veel plezier met je pensioen Ivo! Daarna stelt de nieuwe hoofdredacteur Gijs Baaten zich voor met zijn ideeën en plannen voor de toekomst. Veel plezier en succes bij het H&W Gijs! Het bericht H&W-NHG: Afscheid van Ivo Smeele & introductie Gijs Baaten – Juni 2021 verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Jun 8

22 min 40 sec

Een leuke teaser voor het WONCA congres 2021 met als thema ‘practising person centred care’ dat van 6 tot en met 10 juli volledig online plaatsvindt! Luister mee naar dit korte, enthousiasmerende interview met Dorien Zwart, organiserend voorzitter en Jako Burgers, wetenschappelijk voorzitter, over hun favoriete sessies en tips voor dit internationale congres met Nederland als organisator. Aanmelden kan nog steeds! Zelfs last minute aanmeldingen kunnen, maar voor de leukste ‘round the table sessions’ en workshops is het advies uiteraard om je ruim van tevoren in te schrijven. Zie voor meer informatie:  https://woncaeurope2021.org/ Het bericht H&W – Wonca teaser – Juni 2021 verscheen eerst op Huisarts Podcast.

Jun 3

7 min 19 sec

In deze podcast bespreekt Femke Veldman met huisarts Marloes Minnaard en radioloog Michiel van Werkum de Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraken (LESA) Radiologische diagnostiek. Het doel van dit document: het doelmatig aanvragen van radiologische diagnostiek bevorderen en onnodige diagnostiek voorkomen. In deze podcast leggen we uit hoe je de LESA in de spreekkamer kan gebruiken! Het bericht H&W – LESA Radiologie – Juni 2021 verscheen eerst op Huisarts Podcast.

May 31

27 min 34 sec

In deze podcast gaat Tessa Dijksman in gesprek met Paul Giesen over het verleden en de toekomst van de HAP’s. Wat hebben 20 jaar huisartsenposten (HAP’s) ons gebracht? en hoe houden we de HAP's toekomstbestendig? Het bericht H&W – HAP’s: verleden en toekomst – Juni 2021 verscheen eerst op Huisarts Podcast.

May 31

46 min 21 sec

In deze podcast wordt in een interview door Femke Veldman de fysiologie en het wetenschappelijk bewijs voor de gemodificeerde vasalva uitgelegd door Jaap Euwema en Mariken Stegmann. Acrobatiek in de spreekkamer! Het bericht H&W – Gemodificeerde Vasalva – Juni 2021 verscheen eerst op Huisarts Podcast.

May 31

21 min 23 sec

Deze maand hebben we een uitgebreide compilatie vol met interessante items. We starten deze maand met onze nieuwe categorie, namelijk de Q&A. U stelt een vraag naar aanleiding van eerdere podcasts en de spreker geeft het antwoord! We nodigen u bij deze ook uit om uw vragen nav de podcasts te stellen. Dit kan per mail naar redactie@nhg.org, als reactie op het artikel op de HENW.org website of als voicememo per whatsapp naar 0627504932. Deze maand is er een vraag binnen gekomen over chronische nierschade en Rob van der Pas geeft het antwoord. Daarna bespreken Marco Krukerink en Tessa Dijksman de nieuwsberichten. Het bericht H&W – Q&A chronische nierschade en Nieuws – Juni 2021 verscheen eerst op Huisarts Podcast.

May 31

26 min 41 sec

Deze maand hebben we een uitgebreide compilatie vol met interessante items. We starten deze maand met onze nieuwe categorie, namelijk de Q&A. U stelt een vraag naar aanleiding van eerdere podcasts en de spreker geeft het antwoord! We nodigen u bij deze ook uit om uw vragen nav de podcasts te stellen. Dit kan per mail naar redactie@nhg.org, als reactie op het artikel op de HENW.org website of als voicememo per whatsapp naar 0627504932. Deze maand is er een vraag binnen gekomen over chronische nierschade en Rob van der Pas geeft het antwoord. Als tweede item wordt in een interview door Femke Veldman de fysiologie en het wetenschappelijk bewijs voor de gemodificeerde vasalva uitgelegd door Jaap Euwema en Mariken Stegmann. Acrobatiek in de spreekkamer! Daarna gaat Tessa Dijksman in gesprek met Paul Giesen over het verleden en de toekomst van de HAP’s. Wat hebben 20 jaar huisartsenposten (HAP’s) ons gebracht? en hoe houden we de HAP's toekomstbestendig? Daarna bespreekt Femke Veldman met huisarts Marloes Minnaard en radioloog Michiel van Werkum de Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraken (LESA) Radiologische diagnostiek. Het doel van dit document: het doelmatig aanvragen van radiologische diagnostiek bevorderen en onnodige diagnostiek voorkomen. Tot slot bespreken Marco Krukerink en Tessa Dijksman de nieuwsberichten en maken zij je samen met Jako Burgers en Dorien Zwart enthousiast voor het WONCA-congres over practising person centred care, dat van 6 tot en met 10 juli volledig digitaal plaatsvindt. Veel luisterplezier! Het bericht H&W – Compilatie: Q&A nierschade – Gemodificeerde Vasalva – HAP’s verleden en toekomst – LESA Radiologie – WONCA congres – Nieuws – Juni 2021 verscheen eerst op Huisarts Podcast.

May 31

2 hr 9 min

Uit promotieonderzoek van huisarts Mark Valk, blijkt dat huisartsen in een aantal patiëntencategorieën, bijkomend hartfalen lang niet altijd herkennen. En dat is zonde, want hoe eerder de patiënt in beeld is, hoe meer er voor hem/haar te winnen valt. In de nieuwe NHG-standaard hartfalen wordt het belang van vroege herkenning en diagnostiek van hartfalen dan ook onderstreept. Ook bij de Hartstichting staat dit thema hoog op de agenda. In deze podcast, opgenomen in samenwerking met de Hartstichting gaat Tessa Dijksman (huisarts) in gesprek met experts Mark Valk (huisarts) en Petra van Pol (cardioloog) over de vroege herkenning en behandeling van hartfalen in de huisartspraktijk, een aanrader! Wil je meer praktische informatie en tips, hoe je hartfalen vroegtijdig kunt herkennen? Neem dan eens een kijkje op de site voor professionals van de Hartstichting, www.hartstichting.nl/huisarts. Voor meer informatie over de herziene NHG-standaard hartfalen, luister vooral ook de H&W podcast van mei 2021. In deze podcast gaat Mark Valk verder in op de wijzigingen ten opzichte van de vorige standaard en de medicamenteuze behandeling. Een goede aanvulling! Het bericht Vroege herkenning hartfalen verscheen eerst op Huisarts Podcast.

May 4

38 min 14 sec

In deze podcast zullen Ellen Marsch en Tessa Dijksman de nieuwsberichten bespreken. Het bericht H&W – Nieuws – Mei 2021 verscheen eerst op Huisarts Podcast.

May 3

18 min 20 sec

Tessa Dijksman (huisarts) interviewt in deze podcast, huisarts en lid van de werkgroep Mark Valk over de herziening van de NHG standaard Hartfalen. We gaan in op de wijzigingen t.a.v. de vorige standaard en bespreken met name de medicamenteuze behandeling. Wil je meer weten over de vroege herkenning en de diagnostiek van hartfalen? Luister dan ook de podcast ‘vroeger herkenning hartfalen’ die is opgenomen in samenwerking met de Hartstichting. Een goede aanvulling! Het bericht H&W – NHG standaard Hartfalen – Mei 2021 verscheen eerst op Huisarts Podcast.

May 3

23 min 30 sec

Deze podcast gaat over de behandeling van hevig menstrueel bloedverlies met een hormoonspiraal of endometriumablatie. Deze behandelingen worden hiervoor beiden ingezet en zijn recent in een RCT vergeleken. Luister in deze podcast naar het interview van Linn Dobrowolski met auteur en promovenda Marian van den Brink: zij vertelt over de resultaten van de studie over wat de verschillen zijn tussen deze twee methoden in o.a. effectiviteit, wat houdt een ablatie in en wat is er belangrijk als je deze behandeling voorlegt aan patiënten?  Het bericht H&W – Spiraal vs ablatie bij menorragie – Mei 2021 verscheen eerst op Huisarts Podcast.

May 3

11 min 33 sec