Branding Escolar en català

Miquel Rossy

El podcast per fer de la teva escola una gran marca.

All Episodes

Audio de l'entrevista realitzada a Lluís Bassat al maig de 2016 sobre les marques escolars

Nov 29

19 min 19 sec

Intervenció de Miquel Rossy en el Congrés de la Confederació Espanyola de Centres d'Ensenyament el dia 22 d'octubre de 2021.

Nov 24

29 min 54 sec

Vaig entrevistar el prestigiós publicista Toni Segarra l’11 de juny de 2018 i vaig publicar el contingut de la conversa pocs dies més tard al meu blog, brandingescolar.com. El que a aquell final del curs 17-18 no preveia ni de lluny és que uns mesos més tard em llançaria a crear aquest canal de podcast. Enregistrava totes les entrevistes directament amb el meu mòbil, sense prentrendre cap altre fruit de l’enregistrament que la posterior transcripció en un article del web. Durant uns anys l’àudio de l’entrevista –com el d’algunes més– s’ha quedat arxivat al disc dur. Ara m’he decidit a recuperar-lo. Encara que el so no sigui perfecte la qualitat del contingut supera amb escreix qualsevol dels inconvenients. Us asseguro mitja hora llarga de continguts molt aplicables a la vostra escola.

Nov 2

36 min 40 sec

En el post anterior vam veure una sèrie de recursos per usar davant de persones violentes o excessivament dominants. La veritable assertivitat no es troba tant en les paraules com en els gestos que les acompanyen. Però, per descomptat, els comportaments assertius han de coincidir amb la sinceritat dels nostres propòsits. ---------🙏🏼 La qualitat de l'àudio no és perfecta. Quan ja havia acabat tot el treball, em vaig adonar que el micro no estava connectat. 😩

Oct 13

6 min 56 sec

David Barreda es dedica professionalment a facilitar experiències d'aprenentatge per al desenvolupament de persones i equipos. Ha invertit més de 6000 hores des de 1999 a la formació i la dinamització d'equips de treball. Acaba de publicar El formador 5.0. Parem sobre el llibre i sobre la marca personal del professorat.

Sep 29

33 min 8 sec

Els autors de llibres de màrqueting educatiu a debat: Jaime García Crespo, Víctor Núñez, Luiggi Sarias i Miquel Rossy.Ja es van trobar el 2020, durant el confinament. https://youtu.be/VFdoxAsDL6wAra, començant el curs 2021-2022 valoren les seves prediccions i fan noves apostes per millorar la gestió del màrqueting de les escoles.

Sep 20

1 hr 4 min

El professorat necessitem assertivitat si volem generar un clima d’equip. Per què de vegades grans projectes queden en no res? Estic convençut que molts cops és perquè no hi ha hagut entre tots una bona gestió de les emocions i de la comunicació. Necessitareu assertivitat sobretot els directius. I també, és clar, hem d’ensenyar els nostres alumnes a ser assertius. No hi ha un altre mestre que el nostre exemple. Hi ha encara un motiu important pel qual estic aprofundint en l’assertivitat. Hem comentat un munt de vegades que la satisfacció de les famílies de l’escola és la porta principal d’entrada de noves famílies. És natural, doncs, que vulguem que les famílies estiguin contentes i que hi posem tot l’esforç, també en la nostra formació professional, per a una atenció del client més eficaç. Però alguns pares i mares poden excedir-se fàcilment amb reclamacions i censures que sobrepassen els límits raonables de la seva actuació en el marc escolar. Com ho gestionem?

Sep 13

12 min 9 sec

L’any 1959 Volkswagen va introduir amb èxit l’escarabat als Estats Units, un cotxe ben petit, comparat amb els clàssics automòbils americans. Ho va fer possible l’agència DDB, de la mà de Bill Bernbach, a través de la que alguns consideren encara la millor campanya publicitària de la història. Durant més de 60 anys tots els seus anuncis van ser gràficament idèntics Per què explico això? Cada cop veiem més centres escolars que han millorat la professionalitat de la gestió de la seva marca institucional. En aquestes escoles, però, es pot caure en un parany sobre el qual voldria alertar: si abans el problema era la inexistència d’una marca gràfica, ara el risc d’algunes escoles és ofegar-la en un excés de disseny.https://brandingescolar.com/repetir-repetir-repetir/

May 10

7 min 46 sec

Reconèixer les marques a través del seu llenguatge és cada cop més important. Quan les marques compten amb una identitat verbal, paral·lela a la identitat visual, esdevenen reconeixibles també per la manera de parlar. Això les humanitza, les fa més coherents, n’explicita millor els trets essencials, les vincula més als seus públics, ajuda a crear comunitat.

May 3

9 min 30 sec

L’any passat un grup escolar estava reorganitzant el màrqueting en els seus col·legis amb nous encarregats, als quals jo anava donar un curs formatiu. Un directiu de el grup em va demanar:–Escolta Miquel. Per què no m’escrius quatre ratlles de quin ha de ser el perfil per un responsable de màrqueting?Li vaig respondre adaptant un escrit que tenia ja en el meu primer llibre, La teva escola, una gran marca. En aquest cas es referia al perfil d’un director o directora de comunicació. No és el mateix, però en realitat les qualitats que han de tenir un i altre no són tan diferents. Per a mi seria un error que se separés la comunicació de màrqueting amb la resta de comunicacions. Si tot el que fem cada dia a l’escola pesa vuit vegades més en el màrqueting que el disseny d’una campanya a Facebook!

Apr 19

15 min 6 sec

Entrevista a Pablo Gonzalo.Pablo Gonzalo és una de les referències en el progrés de la comunicació interna a Espanya i soci que lidera l'Àrea de serveis de Comunicació Interna a Estudips de Comunicación. Amb trenta anys d'experiència en aquest camp, el que el converteix en un dels seus pioners, va comprendre que l'objectiu de la comunicació interna no podia ser exclusivament el de "informar els empleats del punt de vista de la Direcció".És –com podeu veure a l'entrevista– una persona de conversa cordial, que comparteix amb senzillesa el seu bast coneixement.Ha coordinat la publicació del llibre Empleats compromesos, empreses eficaços, que podeu sol·licitar gratuïtament: https://www.estudiodecomunicacion.com/servicios/empleados-comprometidos-empresas-eficaces/

Apr 13

55 min 36 sec

Quan vaig preguntar a una persona què li havia semblat una de les tres entrevistes que he fet aquest 2021, va afirmar: “Richard Gerver? Un venedor de fum!”. Caram! És que potser enraona de coses que la gent es pensa que tenen valor i ella –des de la seva visió privilegiada– sap que en realitat no en tenen? Jo no hi estic d'acord: el grans canvis en l’educació passen per força per la visió d’una escola millor; ideal, sí, però després concretada en accions determinades i determinants. I en els indicadors per avaluar aquest canvi.Voldria cridar l’atenció, però, d’un altre risc just a l’extrem oposat. Parlo de la gent que hi reacciona amb entusiasme i en fan grans elogis, però que sovint tampoc no en treuen cap profit. Diran que ha estat “una entrevista molt inspiradora”, quan l’emoció ha estat intensa, mentre els duri l’emoció. Perquè ells no en concretaran res. La seva inspiració és només un foc d’encenalls. Fum i foc. En realitat no estan tan lluny aquests dels primers.

Mar 29

10 min 46 sec

Les escoles són gent que ajuda els altres a créixer. Liderar és servir. No servir-se. La complexitat de totes les tasques que es duen a terme en una escola es governa tenint clar quin n’és el fil conductor: el propòsit, la identitat, les persones… Totes aquestes idees i moltes altres d’interessantíssimes han sortit a la conversa mantinguda amb Xavier Marcet, arran del llibre "Esquivar la mediocridad"Xavier Marcet és consultor estratègic en innovació i emprenedoria. S’ha format en escoles de negocis com Berkeley, IESE, ESADE… La seva feina consisteix a ajudar empreses, administracions i universitats de més de vint països a desplegar models d’innovació. Us aconsello que agafeu paper i bolígraf, especialment si sou directius!

Mar 15

22 min 51 sec

En aquests temps tan difícils, tenim dret a estar desanimats? Un professor irritat educa? Què hem de fer per dominar el nostre caràcter? Si el clima intern és tan important, quines característiques ha de tenir un directiu que aspira a ser líder? Ho parlem amb Víctor Küppers, conferenciant, autor de diversos llibres i professor universitari de psicologia positiva.

Feb 23

17 min

Entrevista en italià a Miquel Rossy realitzada per al podcast Vendere Valore, de Paolo Pugni. Es parla del paper insubstituïble del professorat en el màrqueting de l'escola i de la importància de compartir un somni per fidelitzar les famílies.Si voleu seguir el vídeo subtitulat, mireu-ho al canal de YouTube: https://youtu.be/YDoxqhMhhCsAquest és l'enllaç al canal Vender Valore: https://www.spreaker.com/show/venderevalore

Feb 9

45 min 18 sec

Un lloc comú entre els avantages competitius que prometen les escoles és la personalització. Pot ser que totes les escoles es diferenciïn de les altres pel mateix tret? O és que potser no perceben que avui la personalització –més encara si parlem d’educar– és com l’aire condicionat en el cotxe, un requisit imprescindible. No pretenc en aquest espai ni em correspon a mi fer aportacions sobre com ha de ser una educació personalitzada en l’actualitat. Em limito a insistir que personalitzar no és individualitzar, no és diferenciar l’alumnat per capacitats i talents, sinó per la singularitat global de cada persona.

Feb 1

7 min 31 sec

Entrevista a Richard Gerver, directiu escolar expert en innovació educativa i organització. Parlem sobre la marca de les escoles, sobre màrqueting educatiu i la marca personal del professorat.

Jan 19

21 min 42 sec

El meu antic alumne Xavier Argemí ha publicat un llibre extraordinari que us aconsello. Ha rebut alguna crítica per haver-lo publicat abans en català que en castellà. És justa aquesta crítica?Els subscriptors de Branding Escolar en català en rebeu els continguts en la nostra llengua i no em plantejo deixar de fer-ho. Si ho agraïu, feu-m'ho saber. Serà un estímul. Però ho seguiré fent tant si rebo likes com si no, peruqè ho faig per convicció.

Jan 13

4 min 34 sec

La reputació de l'escola és determinant perquè hi hagi més incorporacions. Dependrà de la percepció que tinguin les famílies que ja són al centre del valor d'allò que els oferim. Per això, a més a més, d'un treball de qualitat és clau oferir-los continguts que satisfacin les seves expectatives.

Jan 11

8 min 21 sec

Intervenció d'Andy Stalman, expert en branding, i mots finals en la presentació del llibre El secreto del marketing educativo, de Miquel Rossy.

Dec 2020

9 min 17 sec

Intervenció de Guillem Recolons, expert en marques personals, en la presentació del llibre El secreto del marketing educativo, de Miquel Rossy.

Dec 2020

5 min 12 sec

Intervenció de Gregorio Luri, pedagog i escriptor, en la presentació del llibre El secreto del marketing educativo, de Miquel Rossy

Dec 2020

10 min 57 sec

Intervenció de Javier Royo, il·lustrador de la colecció Santillana Activa, en la presentació del llibre El secreto del marketing educativo, de Miquel Rossy.

Dec 2020

7 min 59 sec

Intervenció de Marcelo Ghio –dissenyador, consultor de branding, director de la revista Experimenta– en la presentació del llibre El secreto del marketing educativo, de Miquel Rossy.

Dec 2020

11 min 38 sec

Intervenció de Ferran Ramon-Cortés, formador en comunicació interpersonal, en la presentació del llibre El secreto del marketing educativo, de Miquel Rossy.

Dec 2020

4 min 44 sec

Intervenció de Xavier Oliver en la presentació del llibre El secreto del mareketing educativo, de Miquel Rossy. [en castellà]

Dec 2020

7 min 32 sec

Intervenció de Teresa Baró en la presentació del llibre El secreto del marketing educativo, de Miquel Rossy.

Dec 2020

6 min 11 sec

Extracte de l'acte de presentació (en castellà)1. Paraules de Mercedes Rubio (directora de la col·lecció Santillana Activa) i Miquel Rossy

Dec 2020

5 min 41 sec

El posicionament de la marca és una de les decisions més estratègiques que podem prendre a l’escola. Ja que la marca ha de ser el reflex de la nostra realitat, quan decidim ser una escola innovadora, inclusiva, excel·lent, participativa… estem determinant també que volem ser reconeguts com a tals. Cada escola té un nombre limitadíssim d’etiquetes, o sigui de característiques per les quals és percebuda: “Aquesta escola és així” (on diu “així” poseu l’adjectiu que vulgueu). Molt sovint –excepte entre els públics interns– no hi haurà més que un tret reconegut, dos a tot estirar. Passa que aquestes etiquetes no es corresponen necessàriament amb les que nosaltres desitgem; i, per això, sorgeix el branding. El podríem resumir justament en l’esforç per canalitzar les etiquetes.

Nov 2020

9 min 5 sec

Quan parlem de comunicació interna, tenim tendència a imaginar-nos-en només una part, la d’informar, transmetre a la gent allò que pensem que han de saber perquè després facin el que cal. És cert que hem de ser transparents i comunicar bé. La informació, en la comunicació interna, és imprescindible, però insuficient. El que ens calen són converses, converses personals.

Nov 2020

10 min 56 sec

Sembla un contrasentit i no ho és en absolut. Si no prioritzeu la comunicació amb el professorat i el personal d'administració i serveis, estareu dilapidant el temps i tots els vostres recursos.La importància que donem a la comunicació interna és justament la prova del cotó del valor que estem atorgant a la gent que treballa dins de l’escola.

Oct 2020

7 min 41 sec

M’ho va preguntar fa uns dies un participant al curs de màrqueting educatiu que vaig donar al grup escolar Amor de Dios. –Què hem de fer perquè el nostre missatge arribi als receptors enmig de tant de soroll, de la quantitat espantosa d’inputs que rebran cada dia?–Em demanes la pedra filosofal! I jo en no tinc cap fórmula màgica. És la pregunta que intenten respondre totes les agències de màrqueting i de publicitat. Mira, estem acabant la classe. La qüestió és important i mereix una resposta pausada. En parlem el pròxim dia. D’acord?Voleu saber què li vaig respondre la classe següent?

Oct 2020

13 min 51 sec

Tot el que es digui sobre la importància que, per al compliment de la missió educativa d’un centre escolar, té la labor callada i discreta del personal de serveis i administratiu és molt bonic, senzillament perquè és veritat. Perquè no hauríem de considerar el seu treball menys valuós que el que realitza el professorat. Però tot podria esdevenir paraules buides, si no tinguessin concreció, si no es manifestessin en el dia a dia de cada escola.

Sep 2020

8 min 27 sec

Trobada amb cinc persones responsables del màrqueting de les seves escoles, des del director d'un centre de Venezuela a la responsable de comunicació d'un col·legi del Penedès, passant pel Perú, Alcoi i Saragossa. Parlem d'aspectes molt pràctics del màrqueting educatiu.

Sep 2020

58 min 39 sec

Parlem amb Jaime García Crespo, autor del llibre Fundamentos del marketing educativo, sobre com hem d'elaborar una programació estratègica del nostre pla de màrqueting. La conversa està farcida d'exemples pràctics.

Aug 2020

26 min 57 sec

Un aspecte important per a la comunicació de la nostra marca és la qualitat dels textos. És evident que si no són atractius, no es llegiran i, per tant, mai no podran convèncer. A redactar textos persuasius, el que en diuen copywriting, se n'aprèn. En el canal de Telegram de Branding Escolar hem començat petites càpsules formatives per millorar els textos de l'escola.https://t.me/brandingescolar

Jul 2020

8 min 20 sec

Si volem una bona comunicació de la nostra marca, és imprescindible que tinguem molta cura de la seva identitat visual. Ho és per un doble motiu. En segon lloc, perquè la professionalitat com tractem la marca visual esdevé metàfora de la professionalitat de tot el que fem, per tant, de la labor educativa. En primer lloc, perquè en un món saturat d’imatge, l’ús coherent dels identificadors és el que ens fa reconeixibles.

Jun 2020

6 min 10 sec

Zoom a Quatre amb responsables de la gestió de la marca educativa, de la comunicació i del màrqueting: Berta Gusi, Eduard Blasco, Joan Alsina, Manel Vidal i David Márquez. Parlem sobre les portes obertes, les xarxes socials, el paper del professorat, la marca gràfica…

Jun 2020

1 hr 6 min

L'actitud o la predisposició de qui entrega o de qui rep un disseny perquè sigui aprovat o corregit, condiciona completament el resultat de la feina. Tant si ets el creatiu o el directiu et convé escoltar aquests 10 consells.

Jun 2020

14 min 11 sec

Gabriela Salinas és experta en gestió estratègica de marques. Per què el branding és estratègic? Com ha de gestionar una escola el fet que és marca?I específicament en la situació posterior a la crisi sanitària?

Jun 2020

47 min 6 sec

L'any 1999 es va publicar el Manifest Cluetrain, format per 95 tesis en què els autors afirmaven que els mercats són converses. Fa gairebé tres anys vaig escriure –imitant-ne l'estil– les 95 tesis sobre les marques escolars. Com que alguns dels autors han revisat el Manifest Cluetrain, he fet el mateix amb les meves tesis. Són en el moment present igualment vàlides.https://brandingescolar.com/blog/95tesis/

Jun 2020

6 min 31 sec

Parlem amb Coral Regí, directora del col·legi Virolai sobre molts temes: què hem après d'aquesta situació de pandèmia, com en sortirem, el paper de la personalització en l'eduació, l'escola com a marca i el màrqueting escolar, la innovació educativa… La seva llarga experiència directiva, unida a la passió per la transformació educativa, deixen molts temes per reflexionar.

May 2020

32 min 47 sec

Entrevistem Jürgen Salenbacher, especialista en marques personals i autor del llibre Creative Personal Branding, traduït al castellà. Parlem de la marca personal dels docents i del seu desenvolupament.

May 2020

33 min 17 sec

Conversa amb Miquel Àngel Comas, Juanjo Fernández i Santi Serrano sobre el present confinats i el futur pròxim de l'educació amb confinament o sense. Què hem canviat? Què hem après? Què ha de canviar encara?

May 2020

1 hr 7 min

Ens hem de preparar per a la "nova normalitat". Però si no canviem les persones, no hi haurà transformació. Com s'aconsegueix un canvi cultural? Seguim les vuit etapes de John Kotter.

May 2020

15 min 23 sec

Com ens ha canviat el màrqueting de l'escola el coronavirus?Què hem fet bé durant el confinament? Què hem fet malament?Com ho haurem de fer en les pròximes setmanes?Trobareu tots els enllaços en la transcripció de l'episodi:https://brandingescolar.com/blog/marketingpostcovid/

Apr 2020

14 min 14 sec

Per a una marca, la manera com es comporten les persones és més important que la identitat visual, el màrqueting o fins i tot que les estratègies. Què és la cultura corporativa? Com es crea? S'hi pot intervenir? En què ens hem de fixar?

Apr 2020

8 min 7 sec

Molt sovint qui rep un fullet no té més remei que acceptar-lo. Si no volem que acabi a la primera paperera, hem d’aconseguir que desperti curiositat i interès. Comptarem amb molt pocs segons per ser atractius. Exposem a continuació 11 consells per comptar amb un gran fullet,

Apr 2020

10 min

Donald Miller, a través del seu mètode StoryBrand, ens ofereix el camí per construir el relat narratiu de la nostra marca, un relat que permet situar el protagonista en el centre. I el protagonista no som mai nosaltres. El protagonista és sempre el client, en el nostre cas, els alumnes o les famílies que volem que s'incorporin a l'escola.

Mar 2020

12 min 45 sec