Femdefenderpodden

Kvinna till Kvinna

Femdefenderpodden är en kunskapspodd från kvinnorättsorganisationen Kvinna till Kvinna. Här diskuterar våra experter och inbjudna gäster det globala läget för jämställdhet och kvinnors rättigheter, ibland med nedslag i det svenska politiska landskapet. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

mwp.podcast.all.episodes

Mäns våld mot kvinnor – när tar det någonsin stopp? Anmälningar leder inte till fällande domar. Lagstiftning fungerar inte. Själva viljan hos regimer att sätta stopp för fenomenet verkar bristfällig men nu kan förändring vara på gång i EU. I våras drog sig Turkiet ur den så kallade Istanbulkonventionen som är det första juridiskt bindande avtalet någonsin om att avskaffa våld mot kvinnor i Europa, och Polen hotar att göra detsamma. I podden pratar vi med Socialdemokraternas europaparlamentariker Evin Incir om ansträngningarna att på olika vägar få till en bindande lagstiftning mot våld mot kvinnor för EU:s alla medlemsländer. Vi diskuterar också orsakerna bakom våld mot kvinnor och vilka som globalt motarbetar att detta ska ses som ett brott.Medverkande: Evin Incir(S), Jessica Poh-Janrell, påverkansrådgivare Kvinna till Kvinna, Anna-Carin Hall, poddvärd. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

22 nov.

time.minutes.short time.seconds.short

Fler och fler länder runt om i världen tillåter abort medan USA som haft fri abort i 48 år verkar gå i motsatt riktning. Även i Europa vädrar abortmotståndarna morgonluft – som nu senast i Polen. Aborträtten har varit ett slagfält de senaste 100 åren sedan Ryssland var först med att legalisera abort 1920. I stora delar av världen har kvinnor fortfarande inte rätt att bestämma över sina egna kroppar och när de vill vara gravida. Vem eller vilka är det som motarbetar aborträtten och varför ser det så olika ut globalt? Är det religionen som står bakom abortmotståndet, eller finns det andra samhällsekonomiska drivkrafter bakom? Och kan aborträtten någonsin på allvar bli hotad i Sverige? Femdefenderpodden är Kvinna till Kvinnas kunskapspodd om kvinnors globala rättigheter. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

27 oct.

time.minutes.short time.seconds.short

Kvinnorättsförsvarare – feminister, suffragetter, bråkmakare och rödstrumpor – har varit kämpar och garanter för demokratin i över 100 år, i Sverige och i andra länder. Allmän och lika rösträtt är ett resultat av kvinnors kamp. Men kvinnors engagemang i politiken, journalistiken och civilsamhället är i många länder alltmer utsatta röster för demokrati, yttrandefrihet och mot korruption. I vissa länder kan du mördas eller fängslas för att du kallar dig feminist. I Sverige utstår kvinnor som står upp för kvinnors rättigheter hat, hot och trakasserier.  Vad är kvinnorättsförsvarares roll för demokratin idag, i Sverige och runt om i världen? Vad riskerar att hända med demokratin om de tystas?Vad kan Sverige göra för att bättre skydda kvinnorättsförsvarare? Och varför får de fortfarande nästan inga resurser? Femdefender-podden är Kvinna till Kvinnas kunskapspodd om den globala kampen för kvinnors rättigheter. På Bokmässans Globala Torg spelar vi 23 sept 2021 in ett specialavsnitt live där vi gästas av demokratiminister Amanda Lind.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

29 sep.

time.minutes.short time.seconds.short

Efter att talibanerna tagit makten i Afghanistan har kvinnorna nästan försvunnit från gatorna i Kabul och andra stora städer. Många kvinnorättsförsvarare fruktar nu med rätta för sina liv. Talibanernas talespersoner har försäkrat att kvinnors rättigheter kommer att respekteras och att kvinnor och flickor kommer att få fortsätta studera, men få tror på dem. Försäljningen av burkor lär ha gått upp med 400 procent. Vilken framtid väntar nu Afghanistans kvinnor och flickor? See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

31 ago.

time.minutes.short time.seconds.short

Trots flera resolutioner och konventioner mot fenomenet, fortsätter rapporterna om utstuderade våldtäkter i krig att nå oss, nu senast från provinsen Tigray i Etiopien. Vi ger bakgrunden till varför det är så svårt att en gång för alla sätta stopp för detta plågsamma krigsbrott. Kvinnor drabbas på andra sätt av krig och konflikter. Vi reder ut hur och varför. Andelen kvinnor i fredsförhandlingar ökar inte trots omfattande internationella ansträngningar, men finns det något belägg för att fler kvinnor vid förhandlingsborden ökar freden på jorden? Medverkande: Klara Backman, påverkansrådgivare, Jessica Poh Janrell, påverkansrådgivare, Anna-Carin Hall, pressansvarig. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

15 jun.

time.minutes.short time.seconds.short

I första avsnittet reder vi ut varför Turkiet lämnar Istanbulkonventionen om våld mot kvinnor. Vi ger lyssnarna bakgrunden till att motståndet hårdnar mot kvinnors rättigheter i EU såväl som globalt och varför ett litet ord retar gallfeber på kvinnorättsmotståndarna och sägs leda till både könsförvirring och homosexualitet. Medverkande: Klara Backman, påverkansrådgivare, Jessica Poh Janrell, påverkansrådgivare, Anna-Carin Hall, pressansvarig.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

5 may.

time.minutes.short time.seconds.short