Onderweg

NPO Radio 5 / EO

In Onderweg elke week een inspirerend mens aan het woord over zijn/haar leven en passie.

All Episodes

‘Het volgen van Jezus betekent dat je omkijkt naar mensen van wie niemand houdt’ In Onderweg is Aad Kamsteeg te gast. Hij reisde vijf decennia lang intensief de wereld over. Of het nu ging over de oorlog in Vietnam, de apartheid in Zuid-Afrika of vervolgde christenen in China, hij wist deze zaken altijd vakkundig te duiden. Met veel bevlogenheid schreef hij als buitenland verslaggever voor het Nederlands Dagblad, ook was hij commentator in het EO-programma Tijdsein. Onlangs verscheen het boek ‘Ooggetuige’ waarin hij schrijft over zijn journalistieke loopbaan. Een belangrijk thema in Aads werk is ‘rechtvaardigheid’. Hij zegt hierover: ‘Als je de Bijbel leest zie je God die enorm opkomt voor het recht’. Ook zegt hij: ‘Als je het hebt over het navolgen van Jezus dan denk ik dat je moet omkijken naar mensen van wie niemand houdt.’ Zijn geloof verdiepte zich toen hij de preken van dominee Tim Keller uit New York hoorde. Ook werd hij enorm geraakt door zijn bezoek aan de vervolgde kerk in China. Elsbeth Gruteke is een uur lang met Aad Kamsteeg in gesprek over zijn werk, zijn geloof en zijn leven.

Sep 19

52 min

Esmé Wiegman vertelt wat zingeving en zorg met elkaar te maken hebben In Onderweg is Esmé Wiegman te gast. Zij zat van 2007 tot 2012 in de kamer voor de Christen Unie. En met succes, want door de Volkskrant werd zij een waar motiekannon genoemd. Toch maakt ze na vijf jaar de overstap van politiek naar zorg. Zo werkt ze onder andere voor de Landelijke Huisartsen Vereniging. Op dit moment is ze directeur van branchevereniging Valente en maakt zij zich sterk voor mensen in een kwetsbare positie. Ondertussen studeert ze ook nog theologie. En wat zingeving en zorg volgens haar met elkaar te maken hebben vertelt ze in de dit gesprek. Als mensen ziek worden, worden ze volgens Esmé ‘aangetast in de zin van hun bestaan’. Voor dit onderwerp is wat haar betreft nog veel te weinig aandacht. Elsbeth Gruteke is een uur lang met Esme Wiegman in gesprek over haar werk, haar geloof en haar leven.

Sep 11

52 min

‘Geluk is niet iets dat je na kunt streven maar dat gebeurt’ In Onderweg is schrijfster Judith Koelemeijer te gast. Zij was ooit redacteur op de kunstredactie van de Volkskrant maar zegde haar baan op om aan een boek te werken over haar eigen familiegeschiedenis. Een grote gok, maar het pakte goed uit haar. ‘Het Zwijgen van Maria Zachea’ werd namelijk een grote bestseller. Sindsdien mag deze schrijfster zich rekenen tot één van grote namen van de Nederlandse non-finctie literatuur. Op dit moment werkt ze aan misschien wel haar grootste klus tot nu toe: De biografie van Etty Hillesum. Elsbeth Gruteke is een uur lang met deze schrijfster in gesprek over haar werk en haar leven. Judith verteld over haar jeugd in het plaatsje Wormer waar haar familie een tuincentrum had. Een plaats waar zij al spelend haar fantasie de vrije loop kon laten. Na de middelbare school studeerde ze Nederlands en Culturele Studies. Uiteindelijk kwam ze terecht bij de Volkskrant. Het was haar vriend en huidige man die haar aanmoedigde om haar eerste boek te schrijven. Judith werkt momenteel hard aan de biografie van Etty Hillesum. Zij doet dit in opdracht van de Etty Hillesum Stichting. Hoewel er veel over deze bijzondere vrouw is geschreven is er maar weinig onderzoek naar haar gedaan. Judith ging op reis en ploos allerlei archieven uit om meer te weten te komen Etty Hillesum. ‘Ik wil haar teruggeven aan haar zelf’ zegt Judith. ‘Etty wordt vaak op voetstuk geplaatst. Maar ook Etty had twijfels. Ik vind mensen interessanter wanneer je de fricties ziet’. Eén van Judith’s favoriete nummers is ‘Perfect Day’ van Lou Reed. Naar aanleiding daarvan zegt ze: ‘Geluk is niet iets dat je na kunt streven maar dat gebeurt’

Sep 5

54 min

Zoeken naar vernieuwing past elke kerk’ In Onderweg is aanbiddingsleider en voorganger Kees Kraayenoord te gast. Als klein jongetje kruipt hij met een Bijbel tegen zich aangedrukt in bed. Toch komt hij pas als hardrockende zestienjarige puber tot geloof. Christelijk Nederland maakt kennis met hem wanneer hij als aanbiddingsleider in 2003 het album ‘This Is My Cry’ uitbrengt. Een succesvolle carrière volgt. ‘Ik ben geschapen om met anderen te zingen’, zegt hij. Tegenwoordig is Kees voorganger van de Mozaïekgemeente in Veenendaal. Een kerk waar veel over wordt gepraat, want in korte tijd sluiten duizenden mensen zich aan. Kees ziet ook de gevaren van een gemeente die zo succesvol is. ‘Voor je het weet bouw je niet aan Gods koninkrijk maar je eigen Babylon’, zegt hij. Dat er ook veel mensen zijn die hun lokale kerk verlaten en zich bij Mozaïek aansluiten vindt hij pijnlijk om te zien. De kerkelijke vernieuwing in Mozaïek heeft kennelijk een grote aantrekkingskracht. ‘Zoeken naar vernieuwing past elke kerk’, zegt Kees. Typisch voor Mozaïek noemt Kees de kom-zoals je-bent-cultuur. Tegelijkertijd is zelfacceptatie nog steeds iets waar hij veel mee worstelt. ‘Durf ik te aanvaarden dat ik aanvaard ben? Dat is de belangrijkste les die ik nog steeds moet leren’, zegt hij. Elsbeth Gruteke is een uur lang met Kees Kraayenoord in gesprek over zijn geloof, zijn werk en zijn leven.

Aug 13

55 min

‘Het kloosterleven vraagt om een eigenwijze geest’ In Onderweg is Dominicaner zuster Holkje van der Veer te gast. ‘Het Kloosterleven vraagt om een eigenwijze geest’, zegt zij. En dat geldt ook zeker voor haarzelf. Ze groeide op in de Doopsgezinde Kerk in Amsterdam maar maakte tijdens haar studietijd in Zwolle kennis met het Dominicanenklooster. Het betekende een grote verandering in haar leven. Want in 1996 trad zij officieel toe tot de congregatie van de zusters Dominicanessen. ‘Ik ben de stagiaire die nooit meer is weggegaan’, zegt ze. Op dit moment is zij vooral actief voor het Dominicanenklooster in Huissen, ze woont in Nijmegen. De Coronacrisis heeft de kloosterordes in Nederland flink getroffen, tientallen monniken en nonnen overleden. Het joeg Holkje angst aan, ook omdat zij tot de kwetsbare groep behoort. Zij heeft namelijk het syndroom van Marfan, een erfelijke aandoening die bindweefsel aantast. Vorig jaar bracht Holkje het boek ‘Drijfveer’ uit dat behoorlijk op de actualiteit aansluit. Het gaat namelijk over angst. Hoewel stilte en afzondering bij het kloosterleven horen zegt Holkje: ‘Ik heb geen kluizenaars-gen, ik ben iemand van de wereld. Sommigen sluiten zich op in een kamertje. Ik doe dat niet. Ik kan het leven niet alleen aan. Gods liefde wordt bemiddeld door mensen.’ Elsbeth Gruteke is een uur lang in gesprek met de zuster over haar werk, haar geloof en haar leven.

Jul 4

52 min

‘Een beperking is een avontuur voor het leven’ In Onderweg is Minister van Gehandicaptenzaken, Rick Brink, te gast. Deze optimist denkt liever niet in beperkingen maar in mogelijkheden. ‘Een beperking is een avontuur voor het leven’, zegt hij. Rick werd in 2019 verkozen tot Minister van Gehandicaptenzaken en zei de dag na zijn verkiezing direct zijn baan op. Hoewel hij misschien niet officieel voor Mark Rutte werkt zit hij voortdurend bewindslieden achter hun broek om het leven van mensen met een beperking te verbeteren. Hij schrijft brieven, belt invloedrijke mensen en zal het ook niet nalaten ministers te appen als dat nodig is. Rick ziet zijn ministerschap als een enorme kans en heeft het afgelopen jaar ervaren als een ware rollercoaster. Hij zegt: ‘Met mijn beperking moet je niet in de achtbaan gaan zitten, ik heb dat toch gedaan.’ Elsbeth Gruteke is een uur lang met Rick in gesprek over zijn jeugd in Hardenberg, zijn eerste baan als taxicentralist, zijn werk voor de lokale CDA, zijn liefde voor voetbalclub HAC Hardenberg, zijn geloof in God en over de liefde.

Jun 27

50 min

‘Het mooie van geven is, het werkt alle kanten op’ In Onderweg is Eelke Dekens te gast. Hij is een echte optimist. Hij ziet overal kansen en mogelijkheden. Zijn grote droom is dat jongeren zich als vrijwilliger inzetten voor mensen in een kwetsbare situatie in de samenleving. Hij is de directeur van inspiratienetwerk TijdVoorActie. Ook tijdens deze coronacrisis heeft hij niet stilgezeten. Eén van zijn grote helden is Dietrich Bonhoeffer. Eelke groeit op in de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk in Ede. Hij omschrijft die kerk als ‘een hele warme betrokken gemeente.’ Op een zondag leest Eelke met zijn vrienden na de kerk in de Bijbel over het leven van Jezus. Ze komen tot de conclusie dat hun leven eigenlijk niet zo op dat van Jezus lijkt. En dus is het ‘tijd voor actie’. Er wordt een grote groep vrijwilligers gemobiliseerd die zich gaat inzetten voor kwetsbare mensen. Eelke zegt: ‘Het is prachtig als je denken verbindt aan het handelen, dan gebeurt er wat.’ Met Kerst gaan ze langs bij de opvang van het Leger Des Heils. Tot hun verassing krijgen de vrijwilligers heel veel terug voor wat ze geven. ‘Het mooie van geven is, het werkt alle kanten op’, zegt Eelke. Het initiatief groeit uiteindelijk uit tot ‘Stichting TijdVoorActie’. Eelke werkt aanvankelijk 1,5 dag in de week voor de stichting, maar inmiddels is hij twintig jaar verder en is dit zijn full time job. De enthousiasteling uit Ede ziet duidelijk Gods leiding in zijn leven. Hij zegt: ‘Ik heb geen plannen en visie. Ze overkomen me.’ Eelke Dekens is een uur lang in gesprek met Elsbeth Gruteke over zijn werk, zijn geloof en zijn leven.

Jun 20

52 min

‘Twee weken quarantaine, zalig lijkt me dat!’ In Onderweg is Michelle van Dusseldorp te gast. Zij wil gezonde theologie en gezonde psychologie met elkaar mixen. Zij doet dat met haar stichting ‘Groundwork’, waarmee ze coaches en therapeuten opleidt. Ze omschrijft zichzelf als introvert, toch spreekt ze geregeld grote groepen mensen toe, en dat doet ze ook nog met de nodige humor. Michelle groeide op in Nieuw Zeeland, woonde op Malta, ging terug naar Nieuw-Zeeland maar woont inmiddels al bijna 20 jaar in Nederland. De coronatijd brengt natuurlijk de nodige ongemakken met zich mee. Toch vindt Michelle als introvert persoon het geen ramp dat het sociale leven op een wat lager pitje staat. Ze zegt: ‘Twee weken quarantaine, zalig lijkt me dat!’ Michelle groeit op in wat ze zelf noemt ‘een disfunctioneel gezin’. Ze leert God kennen als zij 17 jaar is tijdens een kloosterretraite. ‘Het was een alomvattende spirituele ervaring’, zegt ze hierover. Na haar studie gaat ze voor een Bijbelschool naar Malta. Tijdens haar verblijf op het eiland komt ze in aanraking met de zogenaamde ‘Sheparding movement’. Michelle vertelt over deze beweging: ‘Je moest je overgeven aan je geestelijke leider, die bepaalde je grootste besluiten. Alles moest goedkeuring krijgen.’ Dit voelt voor Michelle te benauwend. En dus besluit ze een bijbelschool in Nederland te gaan doen. Daar komt ze haar man Cris tegen. Ze trouwen en verhuizen naar Nieuw-Zeeland waar ze 10 jaar in een opvang met ontspoorde Maorimannen werken. In 2000 verhuist ze met haar man terug naar Nederland waar ze haar eigen psychologenpraktijk begint, dit groeit uit tot Stichting Groundwork. Onlangs bracht ze samen met Harry van der Pol het boek ‘Goed voelen’ uit. Hierover zegt ze: ‘Er is veel onwetendheid over je hoe je je emoties samen met je geloofd beleefd.’ In dit boek worden hier de nodige handvatten voor aangereikt. Geloof is nog altijd Michelle’s belangrijkste drijfveer. ‘God is mijn grootste leermeester en papa’. Elsbeth Gruteke is een uur lang in gesprek met Michelle van Dusseldorp over haar geloof, haar werk en haar leven.

Jun 13

55 min

Clara Sies: ‘Zoals wij zelf geholpen zijn wilde wij andere ook steunen’ In Onderweg is Clara Sies te gast. Zij is wereldberoemd in Rotterdam. Daar startte zij namelijk samen met haar man Sjaak in 2002 de eerste Nederlandse voedselbank. Het werd een groot succes. Met hun ‘handen uit je mauwen’ mentaliteit’ kreeg het echtpaar veel voor elkaar. Het stel wordt door een vriend als ‘Rotterdamse gelovigen’ omschreven: ‘geen woorden maar daden’. In 2013 was het mooi geweest en stopte ze met hun werk voor de voedselbank. Maar toch niet helemaal. In 2017 werd er namelijk een gaarkeuken geopend. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Clara is de dochter van twee Joodse ouders die getraumatiseerd uit de oorlog komen. Ze groeit op in een tehuis. Ze krijgt als tiener verkering met Sjaak, die tien jaar ouder is dan zij. Zij krijgt in haar opvoeding in het tehuis het nodige mee van het Jodendom maar wordt uiteindelijk christen en laat zich dopen. Clara en Sjaak gaan wonen in Rotterdam en hebben een succesvolle winkel in kleding en sieraden. Maar dan gaat alles fout. Er komen financiële problemen en schuldsanering volgt. In deze tijd ervaren het gezin veel steun van mensen om hen heen. Clara zegt: ‘We zijn op zulke bijzondere manier geholpen in die tijd. Er lag een envelop met 500 euro op de deurmat, we weten nog steeds niet van wie. Ook stond er een keer een zak met Sinterklaascadeautjes voor ons klaar.’ Toen Clara en haar man uit de schulden waren ontstond het idee om een voedselbank te beginnen. ‘Zoals wij zelf geholpen zijn wilde wij andere ook steunen’, zegt ze. Het succes van de Voedselbank zorgt wel voor de nodige druk op hun huwelijk en hun gezin. Daarover vertelt Clara openhartig. Op dit moment wordt er gewerkt aan een boek waarin Clara en Sjaak hun levensverhaal vertellen. ‘Van kruimels en brood’ wordt de titel. Elsbeth Grutteke is in ‘Onderweg’ een uur lang met Clara Sies in gesprek over haar werk, haar geloof en haar leven.

Jun 6

55 min

Marco Batenburg: ‘Als je door de kerk geroepen wordt moet je ja zeggen’ In Onderweg is Marco Batenburg te gast. Hij is preses van de PKN en dominee in de Sintjanskerk in Gouda. Hij staat van nature niet zo graag in de spotlights. Toch zijn er normaal gesproken op zondag velen ogen op hem gericht. Marco was nog maar kort lid van de synode van de PKN toen hij de vraag kreeg preses te worden. ‘Als je door de kerk geroepen wordt moet je ja zeggen’. vertelt hij. Dat de kerken door Corona maanden leeg zouden zijn had hij van tevoren natuurlijk ook niet kunnen weten. Vanaf 1 juni mogen de kerken weer mondjesmaat open. ‘We snakken naar terugkeer’, zegt hij hierover. De samenkomsten moeten aan behoorlijk wat regels voldoen. ‘Ons kerkzijn is gemankeerd maar wij kunnen niet zomaar onze eigen weg gaan. We moeten zorgvuldig zijn. Stel je voor dat er mensen ziek worden, dat kan als een boemerang naar je terugkomen, dat moet je als kerk niet willen.’ Marco Batenburg groeide op in Sliedrecht. Hij studeerde kort wiskunde in Delft maar ging daarna Theologie studeren in Utrecht. Hij werd dominee voor de Gereformeerde bond in Zalk en later in Waddinxveen. Momenteel werkt hij parttime voor de Sintjanskerk in Gouda, een kerk die in tegenstelling tot veel andere kerken in Nederland elke zondag bomvol zit. Toen Marco werd gekozen als preses klonk er ook kritiek. Hij is immers een man en komt ook nog eens uit de behoudende hoek. Daarover zegt hij: ‘Het voelt ongemakkelijk maar je kunt niet echt wat terugzeggen. Beoordeel me maar op hoe ik het doe. Ik zit hier voor het geheel. Ik zit hier niet voor mijn eigen achterland. De kerk is van Christus en daar wil ik ook dienstbaar aan zijn’. Elsbeth Grutteke is in ‘Onderweg’ een uur lang met Marco Batenburg in gesprek over zijn werk, zijn geloof en zijn leven.

May 30

51 min

Marjon Moed: ‘Ik kon niet belijden wat ik moest belijden’ In Onderweg is Marjon Moed te gast. Zij krijgt meer bekendheid door de persoonlijke documentaire ‘Single’, waarin ze onderzoekt waarom zij als dertiger nog steeds single is. Sinds kort is er een nieuwe documentaire van haar te zien; de zesdelige reeks ‘Holy Shit’. Hierin onderzoekt ze of zij nog iets wil met het christelijke geloof waarmee ze is opgegroeid. Een vraag die ook veel van haar leeftijdsgenoten bezighoudt. Naast het maken van documentaires doet Marjon nog veel meer; ze acteert, zingt en ontwerpt tassen. Vandaar dat ze zichzelf ‘creatief mogelijkmaker’ noemt. Met al haar talenten wil ze bijdragen aan ‘de dag dat alles goed komt’, vertelt ze aan Elsbeth Gruteke. Marjon groeit op in het christelijke Ede. Ze heeft een hechte groep van vrienden in de kerk en gaat veel naar christelijke festivals en events. Toch vindt ze het verhaal van Jezus en het kruis altijd al lastig. ‘Ben ik gek, of zijn jullie het?’ Die vraag stelt zij zichzelf vaak. Veel van haar vrienden doen uiteindelijk belijdenis. Marjon vertelt: ‘Ik heb nooit belijdenis gedaan. Ik kon niet belijden wat ik moest belijden.’ Marjon doet in Rotterdam de theateropleiding van Codarts. Het leven buiten de christelijke bubbel bevalt haar goed. In de jaren die volgen verdwijnt de kerk steeds iets verder naar de achtergrond. In de documentaire ‘Holy Shit’ vraagt Marjon zich af wat ze nog gelooft. Marjon gaat tijdens haar serie in gesprek met diverse mensen; met muzikanten, theologen en kunstenaars. Marjon vertelt dat ondanks alles het geloof haar nog steeds niet kan loslaten. Omdat ze nooit belijdenis heeft gedaan heeft ze een speciaal belijdenislied geschreven waarmee ze de serie afsluit. Stef Bos zegt hierover tegen haar: ‘Over 8 jaar kun je weer een belijdenis schrijven, en acht jaar daarna weer’. Dat is voor Marjon erg geruststellend. Elsbeth Gruteke is een uur lang met Marjon in gesprek over haar werk, haar geloof en haar leven.

May 23

48 min

Martijn Rutgers: 'Mijn romantische beeld van de kerk heb ik bij het grofvuil gezet’ In Onderweg is voorganger Martijn Rutgers te gast. Niemand had in zijn jonge jaren durven voorspellen dat hij voorganger zou worden. Als rechtenstudent in Leiden hield hij er een nogal ruige levensstijl op na. Tot die ene avond dat hij met drie bier in zijn handen stond en met zichzelf werd geconfronteerd. Hij kwam tot geloof, werd voorganger in megakerk Crossroads en is vandaag de dag werkzaam in een kleinere multiculturele kerk in Amsterdam Nieuw-West die OASE heet. Het leven van een voorganger gaat niet over rozen. ‘Mijn romantische beeld van de kerk heb ik bij het grofvuil gezet’ vertelt Martijn. Hij is enorm enthousiast over zijn gemeente in Amsterdam West. Het is een diverse club van uitéénlopende culturen en van arme en rijkere mensen. Toch is er ook veel leed. Martijn heeft ontdekt dat het delen van zijn eigen leed ook belangrijk is. Hij zegt: ‘De Afgelopen 3,5 jaar heb ik mijn eigen gebrokenheid leren kennen.’ Ook is hij meer ruimte in zijn agenda gaan maken voor wandelen: ‘Voor mij is stilte steeds belangrijker geworden’. Elsbeth Gruteke is een uur lang met Martijn Rutgers in gesprek over zijn werk, zijn geloof en zijn leven.

May 16

49 min

‘God was een man met een witte baard, dat beeld verdween’ In Onderweg is schrijfster en journalist Anna Krijger te gast. Anna groeit op in een seculier gezin, wanneer zij als correspondent werkt in Jerusalem besluit zij zich aan te sluiten bij een kerk. Aanvankelijk vond ze gelovigen toch een beetje gekkies die bang zijn om dood te gaan. Wanneer zij Arabisch studeert gaat zij zich steeds meer verdiepen in de Islam. Ze leest de Koran en later ook de Bijbel. In Jerusalem vindt ze een geestelijk thuis bij een Lutherse kerk waar de sfeer ongedwongen is en waar plek is voor iedereen. Ze zegt: ‘God was een man met een witte baard, dat beeld verdween’. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek. Anna is naar eigen zeggen enthousiast over religie, dierenrechten, popcorn en geopolitiek. Ze leest bijna elke week een boek want literatuur is voor haar een soort medicatie. Ze heeft maar liefst negen huisdieren. Sinds een jaar is ze moeder van een pleegzoon. Van 2014 tot 2017 werkt ze samen met haar man als correspondent in Israël/Palestina. Over die periode schrijft ze het boek ‘Hipsters, Baarden, Martelaren.’ Momenteel werkt ze voor Trouw en NRC.

May 9

50 min

Renée van Riessen: ‘Ik zit altijd in de modus van het denken en de betekenis’ In Onderweg is filosoof en dichter Renée van Riessen te gast. Ze geeft christelijke filosofie aan de universiteit Leiden. Ze is al vroeg gefascineerd door het werk van Plato. In 1992 promoveert ze op het proefschrift ‘Erotiek en dood’, waarbij ze dieper ingaat op het werk van de Joodse filosoof Levinas. Renée houdt van muziek, en zit het liefste met een boek in een stil hoekje. Maar door de hectiek van het leven zijn die momenten er maar sporadisch. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek. Renée groeit op in een ‘vrolijk gereformeerd’ gezin in Lunteren. Haar vader is een lezer, haar moeder is meer van de muziek. Van beide heeft ze wel trekjes. Renée herinnert zich nog goed hoe ze als klein meisje christelijke boeken verslindt. Met name het boek “Eva’s Bergtocht’ is haar bijgebleven. Aan de basisschool heeft ze niet erg fijne herinneringen, de middelbare school was een stuk leuker. Renée leeft op als ze het heeft over het dansen op The Beatles. Later gaat ze filosofie studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. ‘Deze tijd geeft mij veel te denken’, vertelt ze als het in dit gesprek ook over de Coronacrisis gaat. ‘Er zijn dingen die getallen te buiten gaan. Hoe meer getallen, hoe meer onzekerheid’. Praten over koetjes en kalfjes daar is Renée niet zo van. Ze zegt: ‘Ik zit altijd in de modus van het denken en de betekenis’. Elsbeth Gruteke praat met haar over haar leven, haar werk en haar geloof.

May 2

55 min

‘Ga aan de slag met jezelf, maar het is ook een keer klaar’ In Onderweg is Eline Hogenboom te gast. Zij staat aan de wieg van meidenplatform ‘Huis van Belle’. Ze schrijft, spreekt, onderneemt en post geregeld op Instagram. Op dit moment werkt ze aan een nieuw project waarmee ze volwassen vrouwen wil inspireren. De naam; Villa Vie. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek. Eline groeit op in het dijkdorp Kapellen aan de IJssel op de Biblebelt, ze heeft er warme herinneringen aan. Ze groeit op met drie broers. ‘Ik was enig meisje, ik heb het zussengevoel wel gemist,’ vertelt ze. Als Eline 12 is verhuisd het gezin naar Nijkerk. Het is het begin van een donkere tijd. Er zijn moeilijkheden in het huwelijk van haar ouders. Zelf ontspoort ze behoorlijk als puber. Ze spijbelt, rookt jointjes en krijgt steeds meer problemen met haar ouders. Uiteindelijk gaat ze op haar 16e bij haar oom en tante wonen omdat het thuis niet meer gaat. In de jaren die volgen krijgt ze met behulp van therapie steeds meer grip op haar leven. Ook haar geloof helpt haar hierbij. In dit interview zegt ze: ‘Genade is een moeilijke boodschap, we willen het zelf doen’. Hoewel ze veel aan therapie en zelfonderzoek heeft gehad zegt ze ook: ‘Ga aan de slag met jezelf, maar het is ook een keer klaar.’ Na haar studie journalistiek runt Eline bij Youth For Christ een aantal meidenclubs in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Het brengt haar op het idee om meidenplatform ‘Huis van Belle’ te beginnen. Een online platform waar meiden met al hun vragen en problemen terecht kunnen. Eline heeft zo’n plek juist gemist toen zij zelf tiener was. Inmiddels staat Eline niet meer aan het roer van het meidenplatform. Ze onderneemt, schrijft boeken en stort zich in allerlei projecten voor christelijke meiden en vrouwen. Elsbeth Gruteke is met haar in gesprek over haar werk, haar geloof en haar leven.

Apr 25

57 min

In Onderweg is theoloog Laura Dijkhuizen te gast. Al op jonge leeftijd wordt ze gedreven door idealen. Ze wil werken voor Artsen Zonder grenzen. Ze zegt: ‘Onrecht triggert mij, daar wil ik iets aan doen’. Haar plannen om een universitaire studie geneeskunde te doen gaan niet door. Haar leven neemt een andere wending. Laura komt als dwars punkachtig meisje terecht in de evangelische beweging ‘In De Ruimte’. Ze beleeft daar mooie tijden maar kijkt er ook met gemengde gevoelens op terug. Jaren later gaat Laura toch weer studeren, ze kiest voor de theologie. Als zij meeschrijft aan het boek ‘Typisch Evangelisch’ valt haar op dat er eigenlijk maar erg weinig vrouwelijke leiders in deze wereld te vinden zijn. Daar mag wat haar betreft wel wat aan veranderen. Vandaar dat zij momenteel promotieonderzoek aan de VU doet naar dit onderwerp.

Apr 18

52 min

In Onderweg is operazangeres Francis van Broekhuizen te gast. Deze markante dame zingt in talloze voorstellingen en is te zien in tv-programma’s als ‘Maestro’ en ‘All Together Now’. Ze is groot fan van Maria Callas en van Feijenoord. Francis vindt dat er in de operawereld veel gebakken lucht is, daar moet zij niets van hebben. Vanwege de coronacrisis speelt ze momenteel niet in voorstellingen maar zingt ze wel dagelijks haar publiek toe via posts op Facebook. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek. Francis groeit op in Wassenaar en is als misdienette zeer regelmatig in de Katholieke Kerk te vinden. De kerk is een plek waar ze haar zangtalent ontwikkelt, ze zingt met Kerst, Pasen, bruiloften en begrafenissen. Ook gaat Francis als vrijwilliger jarenlang naar Lourdes om zieken rond te rijden in het bedevaartsoord. Wanneer Francis uit de kast komt als lesbienne zegt een priester dat het vanwege haar geaardheid niet mogelijk voor haar is om te biechten. Ze voelt zich behoorlijk afgewezen en verontwaardigd. Toch zegt ze: ‘Ik moet niet uit de kerk gaan, ik moet het goede voorbeeld geven.’ Religieuze ervaringen heeft ze niet alleen in de kerk maar ook in De Kuip. Ze zingt namelijk in ‘Feijenoord de opera’. Daarover zegt ze: ‘De Kuip was net Lourdes.’ Ooit hoopt ze eens net als Lee Towers te zingen op de middenstip in Rotterdam.

Apr 11

53 min

THOMAS QUARTIER: ‘De liefde houdt echt niet op door deze crisis’ Hoe doe je dat in deze onzekere tijd; stilte toelaten, medemenselijkheid oefenen en rustig blijven? In een speciale uitzending van Onderweg gaat Elsebeth Gruteke in gesprek met de Benedictijnse monnik Thomas Quartier over de coronacrisis. Hij is docent religiewetenschappen én kloosterling. Hij woont in de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem en heeft dus ervaring met ‘thuisblijven’. Hij is de enige persoon die meer dan één keer te gast is in ‘Onderweg’. Deze tijd vraagt om een uitzondering. De pandemie heeft ook zijn weerslag op het kloosterleven. Gasten blijven weg en ook voor monniken geldt anderhalve meter afstand. ‘Ik voel me meer kloosterling dan ooit’, vertelt Quartier. Deze tijd roept complexe vragen op waar de monnik ook geen eenvoudige antwoorden heeft. Toch spreekt hij bemoedigende woorden. Een aantal opvallende uitspraken: ‘Een bepaald gemis ervaren kan ook heilzaam zijn.’ ‘Het virus heeft met mijn beeld van God niks te maken.’ ‘Je moet soms heel katholiek zijn om katholiek te blijven.’ ‘De liefde houdt echt niet op door de crisis, elke liefde is eeuwig.’ Thomas Quartier is een uur lang in gesprek met Elsbeth Gruteke.

Apr 4

60 min

GERDA HAVERTONG: Ik ga me niet aanpassen, ik moet erin passen. In ‘Onderweg’ is Gerda Havertong te gast. Ze wordt bekend als inwoner van de leukste straat van Nederland; ‘Sesamstraat’. Als klein Surinaams meisje vraagt zij zich af wat er achter de horizon is. Toen had ze nooit durven dromen dat ze bekend zou worden als actrice en zangeres. Gerda’s ouders kunnen maar moeilijk uit de voeten met zo’n creatieve dochter, het zou beter zijn als ze ‘een vak’ zou leren. Gerda groeit op in de ‘Evangelische Broedergemeente van Suriname’, daar heeft ze warme herinneringen aan. Ze geeft later les aan kinderen op de zondagsschool. Gerda gelooft nog steeds in God maar is blij dat zij zich tegenwoordig niet meer verplicht voelt elke zondag in een kerk te zitten. Ze vertelt dat ze in het dagelijkse leven onafgebroken in gesprek is met God. In de jaren zestig komt Gerda wonen in Nederland om haar opleiding tot kleuterleidster af te ronden. Ze komt terecht in een totaal nieuwe omgeving maar wil zichzelf niet verloochenen. Ze zegt: ‘Ik ga me niet aanpassen, ik moet erin passen.’ Gerda debuteert halverwege de jaren tachtig met haar rol in 'Sesamstraat', daarnaast is ze te zien in ‘Het Klokhuis’. Ook is haar stem te horen in Disneyklassieker ‘De Leeuwenkoning’. Ze speelt in talloze films, series en toneelstukken en doet nog veel meer. Gerda is een uur lang in gesprek met Elsbeth Gruteke over haar werk, haar geloof en haar leven.

Mar 28

60 min

GOR KHATCHIKYAN: ‘Alles wat ik verkondig wil ik meegemaakt hebben’ In Onderweg is Gor Khatchikyan te gast, hij is arts, spreker en schrijver. Hij groeit op in Armenië maar als hij twaalf is vlucht het gezin naar Nederland. Zijn eerste nacht in Nederland brengt hij door onder een boom in Den Bosch. Een onzekere asielprocedure van acht jaar volgt. In de tussentijd gaat Gor op Texel naar de middelbare school en doet hij zijn uiterste best om zo hoog mogelijke cijfers te halen. Het gezin wordt opgenomen in de lokale Baptistengemeente. Gor heeft veel steun aan zijn geloof in deze moeilijke tijd. Dankzij het generaal pardon mag het gezin Khatchikyan in Nederland blijven. Gor rondt zijn universitaire opleiding Geneeskunde af en wordt arts. Tegenwoordig werkt hij op de spoedeisende hulp in Utrecht. Gor wordt in de christelijke wereld veel gevraagd als spreker maar dat wil hij niet full-time doen. Hij vindt het belangrijk om als arts midden in de maatschappij te staan. Hij zegt: ‘Alles wat ik verkondig wil ik meegemaakt hebben’. Gor Khatchikyan is een uur lang in gesprek met Elsbeth Gruteke over zijn werk en zijn leven.

Mar 21

60 min

HENK REITSEMA: ‘Jullie hebben horloges, wij Zuid-Afrikanen hebben tijd’ In Onderweg is Henk Reitsema te gast. Hij werkt voor studiecentrum L’Abri in Eck en Wiel en voert dagelijks gesprekken met mensen over belangrijke levensvragen. Henk wordt geboren in Zuid-Afrika waar zijn vader zendeling en dominee is onder de Zoeloebevolking. In de kerk zitten zwarte en blanke mensen moeiteloos naast elkaar maar langzaam komt Henk erachter dat dit door de apartheid helemaal geen vanzelfsprekendheid is. Helemaal veilig is het niet voor het gezin Reitsema, op een zeker moment krijgen ze te horen dat er een aanslag wordt voorbereid op vader Arie. Gelukkig overkomt het gezin niets.  Henk studeert aan de Potchefstroom University in roerige tijden. Wanneer een politiek event tussen de rivalen Joe Slovo en Eugene Terre’Blanche wordt afgelast start Henk een petitie. De stapel papieren wordt hem hardhandig afgenomen en Henk wordt door de geheime dienst aangemerkt als sympathisant van de communisten.  Later studeert Henk in de VS aan de Covenant Theology Seminary in Saint Louis. Daar raken hij en zijn vrouw Riana steeds meer gecharmeerd van het werk van L’Abri. Uiteindelijk worden zij gevraagd om aan de slag te gaan in Eck en Wiel. Henk moet erg wennen aan Nederland. Onder anderen aan hoe Nederlanders omgaan met tijd. Hij zegt: ‘Jullie hebben horloges, wij Zuid-Afrikanen hebben tijd’. Elsbeth Gruteke is een uur lang met Henk in gesprek over zijn werk en zijn leven.

Mar 14

60 min

BAS VAN NIENES: ‘Iets moet nut hebben anders doe ik het gewoon niet’ In Onderweg is muzikant Bas van Nienes te gast. Hij schrijft pakkende en dansbare popliedjes maar laat zich ook inspireren door ‘het Liedboek der Kerken’. Hij is voltijd muzikant maar ook voltijd huisvader. Daarnaast is hij een fanatieke hardloper, dat geeft hem ruimte in zijn hoofd. Op dit moment werkt hij aan een nieuw album voor zijn band Mensenkinderen. Ook werkt hij aan ‘De Liedjesbijbel’ voor kinderen. Hij zingt en speelt gitaar, toetsen en saxofoon.   Zijn eerste stappen in de muziek zet hij letterlijk bij de Prins Willem van Oranje Marchingband in Dordrecht. Hij herinnert zich nog dat hij op Koninginnedag in een veel te warme pak door de binnenstad loopt.  Bas houdt niet van school en kan zich moeilijk motiveren voor dingen die hij niet leuk vindt. ‘Iets moet nut hebben anders doe ik het gewoon niet, dat is toch een beetje de rode draad in mijn leven’, zegt hij. Later krijgt Bas veel succes met het electropopduo Anderson. Samen met zijn vriend Jeroen brengt hij twee albums uit en toeren ze de hele wereld over. Maar al het toeren eist zijn tol en in 2009 houden ze het voor gezien. Het is het begin van ‘Mensenkinderen’, een nostalgisch Nederlandstalig muziekproject. Binnenkort komt het derde album van ‘Het Liedboek de Mensenkinderen’ uit. Bas zet op deze albums de oude teksten van het Liedboek der Kerken op nieuwe muziek.    Bas gaat met zijn gezin naar een evangelische kerk in Dordrecht. Toch zegt hij: ‘Ik neig naar de zwaardere wat serieuzere beleving van het geloof’. Ook kan hij een traditionele kerkdienst met orgelspel goed waarderen. Elsbeth Gruteke is een uur lang met Bas van Nienes in gesprek over zijn werk en zijn leven.

Mar 7

60 min

NTJAM ROSIE: ‘Je moet je niet laten afleiden als je God zoekt’ In Onderweg is Ntjam Rosie te gast. Deze soul/jazz/popzangeres groeit op in Kameroen en verhuist op haar 9e naar Maastricht. Hoewel ze heimwee heeft naar Afrika past ze zich toch gemakkelijk aan. Als puber is ze eigenzinnig, ze danst, ze zingt en kleed zich op haar eigen manier. Wanneer ze auditie doet voor het conservatorium in Rotterdam wordt ze afgewezen. Later wordt ze toch aangenomen en studeert ze met vlag en wimpel af! Binnenkort komt haar zesde album uit dat ‘Family and Friends’ heet.  Al tijdens haar studietijd voelt Ntjam Rosie sterk dat ze een roeping heeft. Ze ervaart dat God zegt: ‘Ok, lieve schat, jij moet muziek gaan maken’. Wanneer ze in 2009 terug is in Kameroen verdiept haar geloof. In Rotterdam sluit ze zich aan bij een charismatische Braziliaanse Kerk. Daar ontdekte ze de mystieke kant van geloof. ‘Je moet je niet laten afleiden als je God zoekt’, zegt ze. Haar nieuwste album ‘Family and Friends’ gaat over haar relatie met haar dierbaren. Haar nieuwe songs staan vol met Bijbelse verwijzingen en de invloeden uit Kameroen zijn ook nog steeds te horen. Ntjam Rosie is getrouwd, heeft een dochter en drie stiefkinderen. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek over haar werk en haar leven.

Feb 29

60 min

In Onderweg is studentenpastor Riekje van Osnabrugge te gast. In Amsterdam spreekt ze veel met jongvolwassenen over geloof, rouwverwerking en keuzestress. Dat doet ze al 27 jaar. ‘Het is zo leuk om met studenten te werken, ze houden me jong,’ vertelt ze aan Elsbeth Gruteke. Riekje is allergisch voor dogma’s en ze is verknocht aan fietsen door de bergen.  Riekje groeit op in Leiderdorp en maakt de Gereformeerde zuil nog volop mee. ‘Niet benauwend, wel echt verzuild,’ zegt ze daarover. Ze studeert Theologie aan de VU in de roerige jaren zeventig. Ze maakt de nodige protesten mee en is met enige regelmaat in een kraakpand te vinden. Riekje heeft grote moeite met de dogmatische manier van denken die ze in de kerk tegenkomt. Zij kan niet uit de voeten met; ‘Dit spreken we af, en anders hoor je er niet meer bij.’ Ze zoekt haar eigen weg. ‘Ik realiseerde mij toen al dat het niet belangrijk is om antwoorden te hebben.’ Na haar studie wordt ze docent Godsdienst. Maar uiteindelijk is ze helemaal op haar plek wanneer ze als studentenpastor aan de slag gaat.  Riekje werkt vooral met seculier studenten die zoekend zijn. Ze ziet dat de studenten van nu weer activistisch worden, dat voelt voor haar vertrouwd. Elsbeth Gruteke is een uur lang met Riekje van Osnabrugge in gesprek over haar werk en haar leven.

Feb 22

60 min

In Onderweg is Adil Izemrane te gast. Hij is een snelle vastgoedondernemer die jaarlijks naar Ibiza gaat om te feesten. Dat verandert in 2015 als hij tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis het eiland Lesbos bezoekt met zijn goede vriend Johnny de Mol. Adil wordt geraakt door het leed dat hij ziet en besluit 2,5 jaar op het eiland te blijven. Inmiddels is Adil ‘head of mission’ van de hulporganisatie Movement On The Ground, die op eigenzinnige wijze gestrande vluchtelingen op de Griekse eilanden helpt. ‘Ik zag de gelijkenis tussen een muziekfestival en een vluchtelingenkamp’, zegt Adil. En daarom haalt de organisatie via contacten en sponsoren festivalmateriaal naar het eiland. Die aanpak lijkt goed te werken. Adil spreekt ook liever niet van een kamp maar een campus. Adil izemrane groeit op in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Zijn ouders zijn één van de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Nederland. Hij wordt opgevoed met de Islam en omschrijft zijn ouderlijk huis als warm en liefdevol. Prestaties zijn erg belangrijk in huize Izemrane. ‘Alles boven de zeven kregen we in zakgeld uitbetaald.’ Adils vader wil eigenlijk dat zijn zoon arts wordt. Maar hijzelf heeft hele andere ideeën over de toekomst en dat botst. Tijdens zijn opleiding Informatica in Leiden zet hij zijn eerste stappen als ondernemer. Ook werkt hij een tijdje in het uitgaansleven van de Spaanse Costa Brava. Daarna komt hij in de wereld van vastgoed terecht.   Nu, vijf jaar na de vluchtelingen crisis, is Adil onverminderd gemotiveerd om zich in te zetten voor Movement On The Ground. Toch zegt hij: ‘Ik heb niet de illusie dat ik de mensheid zal reinigen van kwaad.’ Elsbeth Gruteke is een uur lang met Adil in gesprek over zijn werk en zijn leven.

Feb 15

60 min

In Onderweg is Bas Derks te gast. Hij is een echte woordkunstenaar die zes jaar was toen hij voor het eerst een gedicht schreef. Hij is eindredacteur bij het EO jongerenplatform BEAM, huisdichter op Radio 1 en schreef in het verleden ook columns voor de Linda. Hij houdt naar eigen zeggen enorm veel van dansen. En dan vooral dansen met teksten, filmpjes en het leven. Bas wordt als kind door zijn ouders meegenomen naar de Katholieke Kerk. Hij zegt: ‘De geur van wierook brengt me terug naar mijn jeugd. Na een tijdje besluiten zijn ouders niet meer te gaan waardoor het geloof eigenlijk geen rol speelt in zijn jonge jaren. Als kleine jongen verveelt Bas zich snel. ‘Ik moest geprikkeld blijven’, zegt Bas. Het resulteert in veel kattenkwaad. Zijn ouders moeten zich met enige regelmaat op school melden. De middelbare school ervaart hij als een gevecht, het is geen makkelijke tijd. Voor zijn gedichten is daar ook geen ruimte, ‘het werd gay genoemd’. Pas tijdens zijn studie journalistiek in Ede maakt hij zelf een persoonlijke keuze voor het christelijke geloof. Op de CHE maakt hij kennis met studenten die geloven, er gaat een nieuwe wereld voor hem open. Hij zegt: ‘Ik leerde vanuit dankbaarheid te leven in plaats van angst.’ Omdat Bas niet opgroeit in de christelijke bubbel heeft hij soms opvattingen die weleens verschillen met de mensen uit zijn omgeving. Dat het soms schuurt vindt Bas geen probleem. Hij wil vooral proberen te lijken op Jezus. Hij zegt: ‘Het mooie aan Jezus is; hij is een soort antiheld’ Elsbeth Gruteke is een uur lang met Bas in gesprek over zijn werk en zijn leven.

Feb 8

60 min

Chris Verlaan: ‘Ik zie mezelf als een klein boos ventje bij papa op schoot’ In Onderweg is cabaretier Chris Verlaan te gast. In 2018 wint hij het prestigieuze Cameretten Festival. Onhandigheid en pijnlijke stiltes zijn belangrijke ingrediënten voor zijn optredens. Een paar jaar geleden ontdekt hij dat hij licht autistisch is. Naast zijn bestaan als cabaretier is hij data-analist bij de GGD.   Chris groeit op in de Kerk van de Nazarener waar hij warme herinneringen aan heeft. Hij omschrijft zichzelf als een streberig kereltje dat op school ’in huilen kon uitbarsten als hij geen sticker kreeg.’ Cabaret ontdekt hij pas op latere leeftijd als hij bij de Amsterdamse Studentenvereniging Ichtus met vriend Tjeerd het cabaret duo ‘De Wilde Gansjes’ begint. Hij noemt het ontdekken van cabaret ‘een vorm van thuiskomen’. Na zijn studietijd lijkt het optreden langzaam te verwateren.  ‘Ik ben voor mezelf blijven schrijven en voor de kat’, zegt Chris. Na het winnen van Cameretten werkt hij nu aan zijn eerste echte solovoorstelling. ‘Ik wil gewoon een ijzersterke avondvullende neerzetten zodat ik mijn plek in het theaterlandschap kan bevechten,’ vertrouwt hij Elsbeth Gruteke toe. Het optreden zelf vindt hij heerlijk, maar de sociale verplichtingen daaromheen vindt hij lastig. Hij zegt: ‘Ik ben graag thuis waar de rolgordijnen dicht zijn, ik vind dat gewoon fijn. Optreden zelf is heel erg rustig, je zit in je eigen wereld.’ Over zijn relatie met God zegt hij: ‘Ik zie mezelf als een klein boos ventje bij papa op schoot.’ Chris Verlaan is een uur lang met Elsbeth Gruteke in gesprek over zijn werk en zijn leven.

Feb 1

60 min

In Onderweg is creatieveling Lucas Reinds te gast. Als puber ontwerpt hij de albumhoezen van zijn punkrockbandje ‘Sacred Life’, het blijkt later het begin van zijn loopbaan als creatiefontwerper. Lucas is werkzaam voor bureau Pankra waarmee hij succesvolle concepten bedenkt voor ‘bands, bars, beers and brands’. Zijn boek #Hoofdlijnen ziet onlangs het levenslicht. Daarmee vat hij namelijk ruim 100 zelfhulpboeken samen in pakkende illustraties en korte teksten.  Lucas groeit op in Hattem en omschrijft zichzelf als een erg serieus jongetje met bekeringsdrang. ‘Ik was een goeie Farizeeër geweest’, zegt hij tegen Elsbeth. De afgelopen jaren vertelt hij een stuk minder zwart wit te zijn geworden in zijn denken.  Een heftig en belangrijk moment in zijn leven vindt plaats als hij net getrouwd is met Arda. Zijn zwangere vrouw wordt aangereden door een tractor. De kans dat zij en het kindje dit overleven is bijzonder klein, toch gebeurt het. Lucas ziet het als een wonder.  De creatiefontwerper is in zijn leven altijd bezig met de vraag: Hoe kan het beter? Dat is dan ook de reden dat hij zoveel zelfhulpboeken leest. ‘Mijn grootste vraag is: Hoe doe je het goed?’ Elsbeth Gruteke is in Onderweg een uur lang in gesprek met Lucas Reinds over zijn werk en zijn leven.

Jan 25

60 min

In Onderweg is Els ter Welle te gast. Met haar man Herman was zij de drijvende kracht achter evangelisch centrum ‘In De Ruimte’. Een begrip in christelijk Nederland. 40 Jaar lang organiseerde zij met hart en ziel kinderkampen die bezocht werden door zo’n 60.000 kinderen. Maar het centrum was meer dan alleen kinderkampen. Onder de leiding van Herman ter Welle groeide het uit tot een gemeente met een bijbelschool, een opvangcentrum, een drukkerij en nog veel. Els vertelt: ‘Het was een soort bijenkorf, met z’n allen deden we heel veel werk.’ Daarbij werden ook de nodige risico’s genomen. In 1998 ging het centrum helaas failliet. Voor Els en Herman maar ook veel andere betrokken was dit een pijnlijke ervaring. Ook kreeg Herman te kampen met dementie. In deze moeilijke tijden leerde Els ter Welle waardevolle lessen die ze optekent in haar boek ‘God blijft Getrouw’. Inmiddels is Els in rustiger vaarwater gekomen al heeft ze de ambitie om nog veel meer boeken te schrijven. ‘De bloemen plukken waar je bij kunt, dat is mijn levensdevies!’ zegt ze. Elsbeth Gruteke is in Onderweg een uur lang in gesprek met Els over haar werk en haar leven.

Jan 18

60 min

In Onderweg is zakenman en jurist Cor Verkade te gast. Zijn conservatieve opvattingen steekt hij niet onder stoelen of banken. Zo laat hij zich regelmatig positief uit over Donald Trump in het publieke debat en op social media. Ook ondersteunt hij Thiery Baudet. Als ondernemer in vastgoed verhuurt hij een pand aan Forum voor Democratie. Cor Verkade groeit op in een orthodox gereformeerd milieu. Hij maakt zelf de vergelijking met Franca Treur en Jan Sybelink. ‘Ik heb een andere afslag genomen’, vertelt hij aan Elsbeth. Cor kijkt met een kritische blik naar zijn eigen achtergrond waar vaak hel en verdoemenis werd gepreekt. Hij zegt: ‘De Gereformeerde gezindte is in een dood stroompje terecht gekomen.’ Tijdens zijn studententijd verdiept zijn geloof. Daarover zegt hij: ‘Zelf heb ik in de duisternis gewandeld en het licht gezien’. Zijn christelijke overtuiging en zijn steun aan Baudet gaan goed samen. ‘Ook Thiery Baudet is geschapen naar Gods beeld’, zegt hij. ‘Forum is de heidense variant van de SGP’. Cor is lid van vier politieke partijen. Hij zegt partijen te zoeken die vechten voor de joods-christelijke cultuur. Ooit hoopt hij tijd te vinden om theologie te studeren. Hij zou graag op de kansel staan. Overigens doet hij dat al want hij wordt in christelijke kringen vaak uitgenodigd als spreker. Elsbeth Gruteke is in Onderweg een uur lang in gesprek met Cor Verkade over zijn werk en zijn leven.

Jan 11

54 min

Aan het begin van 2020 is relatiecoach Cocky Drost te gast in Onderweg. Zij is altijd al gefascineerd door de liefde. Als tiener speelt ze graag de rol van koppelaar. Niet verwonderlijk dat ze tegenwoordig relatiecoach is. Haar missie is: ‘Mensen inspireren bij het aangaan, opbouwen en onderhouden van duurzame relaties.’ Cocky schuwt een openhartig gesprek over relaties en seksualiteit niet. Christelijk Nederland doet dan ook regelmatig een beroep op haar. Toch zegt ze: ‘Christelijk Nederland vindt me een wel beetje eng, want ik ben wel heel open.’ Naast haar werk als relatiecoach is ze spreker, geeft ze les en is Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Cocky groeit op in Hoevelaken. Als klein meisje is ze behoorlijk timide maar op de middelbare school komt daar verandering in. Ze staat graag in de schijnwerpers al lijkt dat niet altijd te worden gewaardeerd in het reformatorische milieu waar ze vandaan komt. Cocky studeert Ontwikkelingspsychologie in Utrecht. Tijdens haar studietijd worstelt ze erg met zichzelf. Ze probeert ‘een grijze muis’ te zijn, al past dat helemaal niet bij haar. Ze loopt stage bij de Tijdelijke Opvang Voortijdige Schoolverlaters in Utrecht. Daar leert ze veel kinderen uit gebroken gezinnen kennen. Ze denkt: als de ouders van deze kinderen betere relaties hebben, mogelijk gaat het dan ook beter met deze kinderen zelf. Zo ontstaat bij haar het idee om relatiecoach te worden. Cocky is een uur lang in gesprek met Elsbeth Gruteke over haar werk en haar leven.

Jan 4

57 min

In ‘Onderweg’ sluiten we het jaar 2019 af samen met de geëngageerde dominee Axel Wicke. Hij groeide op in West-Berlijn en maakte daar later de val van de muur mee. Tegenwoordig is hij predikant in de Bethelkerk in Den Haag. Die kerk waar afgelopen jaar een dienst werd gehouden die 100 dagen zou duren. Een dienst die moest voorkomen dat een Armeens gezin zou worden uitgezet. Voor Axel was 2019 een bijzonder jaar, hij was namelijk één van drijvende krachten achter het dit kerkasiel. Hij vertelt aan Elsbeth: ‘Het voelde echter als een eredienst, er stond iets op het spel’. Voor zijn gemeente in Den Haag was het een onvergetelijke tijd. ‘Elke week hoor ik nog dat mensen ernaar terugverlangen’, zegt hij. Er waren zelfs ouderen die de slaap niet konden vatten en die midden in de nacht de kerk bezochten. Axel wordt niet christelijk opgevoed. Toch gaat hij zich meer met geloof bezighouden via de jeugdgroep van een lokale Berlijnse kerk. Tijdens een reis naar Australië begint hij te lezen in de Bijbel. Daarover vertelt hij: ‘Ik las niet het boek, het boek las mij’. Hij komt tot geloof in de gemeenschap van Taizé. Als hij de gemeenschap bezoekt denkt hij aanvankelijk: ‘Wat is dit voor sekte?!’ Maar vier dagen later ligt hij biddend op de vloer van de kerk. Axel vertelt ook over zijn familiegeschiedenis. Over zijn Oma die moet vluchten uit Dresden aan het einde van de Tweede Wereld Oorlog. En over zijn grootoom die in een van de bommenwerpers zit die Rotterdam bombarderen aan het begin van de oorlog. Deze en andere verhalen verteld Axel in deze laatste ontmoeting van 2019. Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek.

Dec 2019

53 min

In Onderweg is Leo Blokhuis te gast. Rond de Top 2000 komt hij als muziekkenner regelmatig langs op tv. Leo vertelt aan Elsbeth Gruteke hoe hij in de jaren negentig tijdens een concert van Prince een haast religieuze ervaring heeft. ‘Ik ervoer in Prince schoonheid zoals God ook schoonheid is’, zegt hij. De wereld van het geloof waarmee hij opgroeit en de wereld van popmuziek krijgt hij hiervoor maar moeilijk samen. Na dit concert van Prince is dat anders. ‘Kunst en God zijn meer bij elkaar gekomen’, vertelt hij. Deze twee werelden komen ook samen in Leo’s debuutroman ‘Blauwe Zomer’. Dit boek gaat over het ontstaan rock & roll in Nederland maar het bevat ook autobiografische elementen uit zijn eigen leven. Eén van de hoofdpersonen heet Johan die uit een streng gereformeerd milieu komt. Johan raakt in jaren vijftig verslingerd aan rock & roll, tot afschuw van zijn ouders die menen dat deze muziek duivels is. Hoewel Leo als domineeszoon uit een minder streng milieu komt kan hij als tiener ook moeilijk zijn passie voor popmuziek met zijn ouders delen. Hij zegt: ‘Het is grappig dat iemand die in een cultuurschuw gezin opgroeit uiteindelijk bekend wordt als iemand die heel veel van popmuziek weet.’ Ook zegt hij: ‘Ik wil niet dat dit boek voelt als een afrekening’. Leo begint zijn carrière ooit bij Youth For Christ en werkt ook nog even voor de EO. Daarna stapt hij over naar de VARA. Tegenwoordig werkt hij voor diverse omroepen, maakt hij radio en televisie, geeft hij lezingen en staat hij met zijn vrouw Ricky Koole in het theater. Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek over zijn werk en zijn leven.

Dec 2019

57 min

In Onderweg is violist, drummer en producer Frank van Essen te gast. Hij is een veelzijdige muzikant die in de christelijke wereld een bekende naam is maar ook ver daarbuiten. Op dit moment maakt hij vooral veel arrangementen voor strijkers. Zo arrangeert hij voor Selah en Trinity, maar ook voor Marco Borsato en DJ Martin Garix. Die laatste zegt: ‘Do your magic!’ Lang dacht hij dat muziek maken alleen maar in een christelijke context kon. Inmiddels denkt hij daar anders over: ‘Mijn gave is niet voorbehouden aan de kerk.’ Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek over zijn werk en zijn leven. Afgelopen jaar bracht Frank zijn eerste soloalbum ‘Sanctum’ uit. Het album bevat instrumentale tracks die variëren van klassiek, tot jazz, tot progressieve rock. Een persoonlijk nummer is ‘Face of Grace’, waarin Frank de onvervulde kinderwens van hem en zijn vrouw muzikaal heeft verwerkt. Het is een moeilijk proces geweest. ‘Ik geloof dat wij in de hemel wel wat kinderen hebben’, vertelt hij aan Elsbeth Gruteke.

Dec 2019

53 min

In Onderweg is kloosterpastor Saskia Leene te gast. Ze groeit op in het drukke Amsterdam. Na haar studie Theologie aan de VU komt ze als geestelijk verzorger in Friesland terecht, de provincie is een verademing voor haar. Dat is alweer bijna dertig jaar geleden. In Jorwerd is ze inmiddels als pastor verbonden aan Nijkleaster, een modern protestants Klooster. ‘Het eerste wat mensen hier gewoon zoeken is rust’ vertelt ze aan Elsbeth Gruteke. Saskia werkt ook als geestelijk begeleider. ‘Ik hoop dat mensen een beetje meer tevoorschijn komen’, zegt ze daarover. Niet verwonderlijk, want ze omschrijft zichzelf als een verlegen persoon. Twintig jaar geleden komt er een omslag moment in haar leven als zij zich verdiept in mindfulness en Zenmeditatie. Ze komt erachter dat er in de christelijke traditie op dit gebied eigenlijk veel aanknopingspunten zijn, met name in de kloostertraditie. Dit beïnvloedt ook hoe ze naar de Bijbel kijkt. Ze zegt: ‘Bijbelteksten moet je ontdekken, daar moet je moeite voor doen, die moeten zich prijsgeven.’ Saskia begeleidt inmiddels ook meditatiegroepen en gaat soms voor in kerkdiensten. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek over haar werk en haar leven.

Dec 2019

57 min

In Onder weg is Lotte Pen te gast. Ze is 36 jaar en heeft er al een flinke carrière als klassiek saxofonist opzitten. Ze brengt momenteel eigen composities uit die een mix zijn van klassiek en pop. Ze wint op haar 19e het Prinses Christina Concours, studeert aan het Conservatorium in Amsterdam. Haar opleiding noemt ze inspirerend maar ook beperkend. Ze houdt namelijk erg van popmuziek. Lotte speelt in talloze orkesten en gezelschappen in binnen en buitenland. Ze speelt zelfs in Carnegie Hall in New York. Lotte is ambitieus en legt de lat hoog voor zichzelf, ze is alleen maar bezig met repeteren en optreden. ‘Ik zat in een sneltrein, er was geen tijd om te denken’, vertelt ze. Net als ze moeder wordt komt haar leven stil te staan. Lotte krijgt last van spanningsaanvallen, mede het gevolg van de hoge eisen die ze aan zichzelf stelt. Ze komt thuis te zitten. Een periode waarin ze alles in haar leven bevraagt volgt. ‘Als je stilstaat kom je dingen tegen die je niet zo leuk vindt’, vertelt ze. Vragen en twijfels over het geloof waarmee ze is opgegroeid zijn er ook. Ze gaat een tijd niet naar de kerk. Een andere verandering is de verhuizing van het drukke Amsterdam naar het rustigere Deventer. In deze tijd komt ook haar moeder te overlijden. Voor de begrafenis componeert ze het stuk ‘Tabernacle’. Het blijkt een nieuw begin voor haar leven als muzikant. De nieuwe muziek geeft haar ook de kans om ‘uit te breken uit het klassieke jasje’ dat ze zichzelf heeft aangemeten. Inmiddels gaat het weer beter en is er ook weer ruimte en energie voor muziek. Muziek waarin ze de ervaringen uit haar leven verwerkt. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek.

Nov 2019

58 min

In ‘Onderweg’ is Carola Veldhuizen te gast. Ze heeft haar eigen bijbelstudieprogramma op Groot Nieuws Radio, ze is raadslid voor de Christen Unie in Renswoude en ze gaat ook voor in kerkdiensten. Een goed gevulde agenda dus. Maar ooit was dat anders. Zeven jaar geleden zit Carola in een rolstoel en is haar energie nog maar heel beperkt. Ze heeft een combinatie van verschillende aandoeningen. De behandelende artsen spreken van een aflopende zaak. Daar komt op wonderbaarlijke wijze verandering in als er tijdens een vrouwenbijeenkomst voor haar wordt gebeden. Na afloop van het gebed wordt gevraagd: ‘Wil je eens opstaan uit je rolstoel?’ Carola staat op, ze begrijpt er niks van. Ze geneest en plotseling ziet haar leven er compleet anders uit. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek over haar genezing, haar werk en haar leven. Carola groeit op in een christelijk gezin in Renswoude, daar woont ze nog steeds. Bij haar geboorte heeft ze zuurstofgebrek waardoor ze motorische problemen krijgt. Het blijkt het begin van een lange medische weg. Ze vertelt over haar opa die altijd zei: ‘Je bent perfect, want je bent gemaakt door God’. De basisschool is niet leuk voor Carola, ze wordt erg gepest. Op de middelbare school gaat het een stuk beter maar haar gezondheid blijft een probleem. Door haar genezing kan ze plotseling toch over de toekomst nadenken. Ze gaat theologie studeren. Haar omgeving reageert positief op haar genezing maar sommige mensen kunnen het eigenlijk niet geloven. Dat is voor Carola moeilijk, ze zegt: ‘Je ontkent de grootheid van God’.

Nov 2019

48 min

In ‘Onderweg’ is de nieuwe Theoloog des Vaderlands te gast; Samuel Lee. Hij is de eerste drager van deze eretitel die niet in Nederland wordt geboren. Elsbeth Gruteke mag hem als eerste in deze nieuwe rol interviewen. Samuel is voorganger in de Christ Foundation Church Amsterdam, een charismatische pinkerstergemeente in de Bijlmer, die vooral uit migranten bestaat. Hij wil als Theoloog des Vaderlands heel graag verbinden. ‘De taak van christenen is barrières te breken’, vertelt hij aan Elsbeth. Hoewel hij zichzelf een echte pinksterman noemt is hij ook erg kritisch op zijn eigen achtergrond. Zo zegt hij: ‘Het pinksterchristendom is zo groot als een oceaan maar erg ondiep.’ Hij vindt dat het soms te veel om de show, om wonderen en om geld gaat in zijn beweging. Zijn grote voorbeeld is moeder Teresa die hem inspireert eenvoudig te leven en naastenliefde in de praktijk te brengen. Via zijn eigen Foundation Acadamy geeft Samuel wetenschappelijk onderwijs aan migranten. Dit doet hij tegen een kleine vergoeding of soms zelfs gratis. Onderwijs is enorm belangrijk voor hem. Hij zegt: ‘Ongeletterde pinkstermensen zonder opleiding die kunnen even gevaarlijk zijn als mensen uit de radicale Islam.’ Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek over zijn werk, zijn leven, zijn geloof en zijn liefde voor Herman van Veen.

Nov 2019

53 min

Frits Spits: ‘We realiseren ons niet hoe bijzonder de liefde is’ In ‘Onderweg’ is Frits Spits te gast. Hij wordt momenteel overweldigd door alle reacties die hij krijgt op zijn boek ‘Alles lijkt zoals het was’. Hij schrijft hierin over het verlies van zijn geliefde vrouw Greetje aan de hand van Nederlandstalige liedjes van onder meer Diggy Dex, Anouk en Frank Boeijen. Greetje overlijdt in 2018 plotseling aan de gevolgen van longkanker. ’We realiseren ons niet hoe bijzonder de liefde is’ beseft Frits zich. Hij presenteert momenteel op NPO Radio 1 ‘De Taalstaat’. Onlangs wordt hij uitgeroepen tot ‘belangrijkste radiomaker van de eeuw’. Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek over zijn werk en zijn leven. De ouders van Frits zijn beide joods en verliezen in de Tweede Wereld Oorlog heel veel familie. Dit trauma is er mede de oorzaak van dat hij geen joodse opvoeding krijgt. Frits groeit op in Eindhoven waar hij Greetje op zijn tiende al leert kennen. Zekrijgen op hun vijftiende verkering en trouwen later. In eerste instantie is Greetje kostwinnaar als lerares maar dat veranderd als haar man een succesvolle radiopresentator wordt. Frits verteld hoe bijzonder het gewone leven eigenlijk is. Over hoe hij graag potjes scrabble speelde met Greetje. Over hoe mooi hij haar vond als ze gewoon haar tanden stond te poetsen. ‘Je hebt af en toe de rust nodig om gewoon van elkaar te houden’ vertelt hij. De radiomaker vindt het moeilijk dat er in onze cultuur zo’n taboe op de dood ligt. Hij gelooft niet in God of in de hemel. ‘Ik zou wel willen geloven maar ik kan dat gewoon niet. Ik geloof in God in jezelf. We hebben allemaal een geweten’, zegt hij tegen Elsbeth. (copyright foto: KRO NCRV Stijn Ghijzen)

Nov 2019

59 min

In ‘Onderweg’ is beroepsimprovisator Mark Hage te gast. Tot voor kort is hij voorganger in de Vinyard gemeente in Amsterdam. In zijn boek ‘Spelenderwijs’ brengt hij zijn passie voor geloof en improvisatietheater samen. ‘Ik heb Jezus leren kennen als een improvisator pur sang’, zegt hij. Het schrijven van het boek brengt hem tot de ontdekking dat hij de verkeerde rol speelt, en daarom stopt hij als voorganger en stort hij zich in een nieuwe onderneming ‘Improv The World’. Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek over zijn werk en zijn leven. Mark groeit niet op met het geloof, hij vertelt dat hij vrij wordt opgevoed. ‘Vrijheid kan ook wel beklemmend worden’ zegt hij hierover. In zijn studententijd komt hij tot bekering. Niet veel later komen zijn zusje en zijn moeder ook tot geloof. Sinds de middelbare school heeft hij de ambitie professioneel drummer te worden. Hij gaat naar het conservatorium maar besluit na zijn bekering toch te stoppen. ‘Ik ben niet bezeten van drums, ik ben meer bezig met Jezus’, vertelt hij zijn drumdocent. Mark studeert theologie en raakt betrokken bij de start van de Vineyard gemeente in Amsterdam. Daar wordt hij uiteindelijk ook voorganger.

Nov 2019

49 min

In ‘Onderweg’ is gevangenispastor Jan Kraaijeveld te gast. Hij begint als predikant in een ‘gewone kerk’ in Friesland, maar pas als hij gaat werken in de gevangenis wordt hij naar eigen zeggen echt dominee. Jan werkt in een jeugdinrichting in Nijmegen, en later in een penitiaire inrichting in Dordrecht. ‘Ik wilde gewoon weten of God ook in een gevangenis is’ vertelt hij. Het antwoord blijkt ja te zijn. De gevangenis is een harde wereld maar ook een plek waar hij zijn geloof in de praktijk kan brengen. Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek over zijn werk en zijn leven. Jan groeit op in Zwijndrecht in een Gereformeerde Bondsgezin. Zijn vader overlijd als hij nog een tiener is. Hij studeert theologie en is na zijn studie predikant in verschillende gemeenten. Wanneer hij gaat werken in de gevangenis komt hij in een compleet nieuwe wereld terecht. Jan bouwt een vertrouwensband op met de gevangenen maar moet ook leren zijn grenzen aan te geven. Hij wordt verrast als jongeren hem vragen om een kerkdienst te organiseren. Later zoekt Jan ouders op van gevangenen uit Aruba en Curaçao. Ook zet hij zich in voor gevangenen die ten onrechte vast zitten. Toch moet hij accepteren dat niet iedereen geholpen kan worden. ‘Het geloof is niet een oplossing voor alle vragen’, vertelt de bevlogen predikant aan Elsbeth Gruteke.

Oct 2019

50 min

In ‘Onderweg’ is Jorieke Eijlers te gast, zij presenteert bij de christelijke radiozender Groot Nieuws Radio. In haar programma ‘Bij Jorieke’ houdt zij dagelijks diepgaande gesprekken. Ze werkt keihard en heeft een behoorlijk druk leven totdat ze in 2015 in een identiteitscrisis en een burnout terecht komt. Over haar ervaringen en lessen schrijft ze in het boek ‘Verlangen naar Vrijheid’. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek over haar werk en haar leven. Joriekes crisis vormt voor haar de aanleiding om haar geloof te verdiepen. In de waas aan donkere gedachten duiken steeds twee woorden op: ‘Zoek Mij’. En dat doet ze; ze maakt lange wandelingen, zoekte de stilte op, leest boeken en gaat naar het klooster. Na tien maanden thuis zitten pakt ze de draad langzaam maar zeker weer op. Door middel van coaching probeert ze haar werk en leven op een nieuwe en gezonde manier in te richten. Heel even overweegt ze zelfs te stoppen met presenteren. Toch zit ze inmiddels weer dagelijks in de studio. ‘Presenteren is niet meer mijn doel, maar een middel,’ vertelt ze aan Elsbeth Gruteke.

Oct 2019

49 min

In ‘Onderweg’ is Pierre Valkering te gast. Na de lancering van zijn boek ‘Ontkleed niet naakt staan’ is hij de meest besproken priester van dit moment. In het boek komt Valkering uit de kast als homoseksueel. Hij vertelt bijzonder openhartig over zijn worstelingen en zijn seksuele ervaringen, want strikt celibatair leeft de rooms katholieke priester niet. Het boek komt volop in de media. Inmiddels heeft hij een ontslagbrief ontvangen van de bisschop, in Rome wordt nu besloten over zijn toekomst. Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek. Pierre ontdekt op zijn elfde dat hij homoseksueel is. Zijn middelbare schooltijd omschrijft hij als traumatisch omdat hij bij niemand terecht kan, behalve bij ‘Onze Lieve Heer’. Als tiener is hij veel in de kerk te vinden, wat er uiteindelijk toe leidt dat hij in Amsterdam aan zijn studie tot priester begint. In deze tijd maakt Valkering kennis met de Amsterdamse homoscene. Na zijn priesterwijding gaat hij werken in de Vredesparochie, daar is hij 25 jaar actief. Ook als priester worstelt hij met zijn geaardheid. In een homosauna komt hij Jasper tegen met wie hij enige tijd een vaste relatie heeft. ‘Een homosauna kan ook een plek van genade zijn’, zegt hij hierover. ‘Deze ontmoeting was het resultaat van een gebedsverhoring.’ Valkering voelt zich door God geroepen met zijn boek te komen. ‘Soms moeten we moedig zijn en iets op het spel durven te zetten’, vertelt hij. ‘Ik ervaar deze periode als een hele enerverend, rijke en boeiende tijd.’ Valkering vindt dat de kerk homoseksuele priesters uitnodigt hun gevoelens te verdringen. Inmiddels heeft hij zelf geen vaste relatie meer. ‘Ik ben nog nooit zo celibatair geweest als nu, ik ben een soort celibataire held!’ zegt hij grappend.

Oct 2019

54 min

In ‘Onderweg’ is de eigenzinnige schrijfster Franca Treur te gast. Hoewel ze in 2001 breekt met de Gereformeerde Gemeente blijft religie een belangrijk onderwerp in haar werk. ‘Ik ben niet iemand die wars is van religieuze gevoelens. Ik kan me daar alleen geen persoonlijke God bij voorstellen’, vertelt ze aan Elsbeth Gruteke die een uur lang met haar in gesprek is over haar werk en haar leven. Het is een bijzondere tijd voor Franca, want ze is hoogzwanger als ze dit interview geeft. Haar kind zal niet opgroeien in een kerk zoals zij zelf. Hierover zegt ze: ‘Mijn kind heeft niet wat ik ook had; ingebed zijn in een groep.’ Als de bevindelijk gereformeerden in het nieuws zijn wordt Franca nog regelmatig om haar mening gevraagd. ‘Ik ben woordvoerder voor een wereld waar ik niet toebehoor’ vertelt ze. Franca maakt in 2009 een onuitwisbare indruk met haar debuut ‘Dorsvloer vol Confetti’. De roman maakt veel los binnen en buiten de gereformeerde gemeente. Ze schrijft wekelijks columns voor Dagblad Trouw en haar laatste boek ‘regieaanwijzingen voor de liefde’ oogstte lovende kritieken.

Oct 2019

51 min

In ‘Onderweg’ is de bevlogen kerkplanter en sociaal ondernemer Henk Bouma te gast. Hij stichtte in de Utrechtse wijk Kanaleneiland de multiculturele geloofsgemeenschap ‘Huis van Vrede’. Elsbeth Gruteke is een uur lang met Henk in gesprek over zijn werk en zijn leven. Volgens Henk laten Nederlandse kerken onvoldoende zien hoe divers ons land eigenlijk is. De kerk moet niet alleen een plek zijn voor blanke hoogopgeleide Nederlanders. Henk zegt: ‘Te weinig mensen die leidinggeven in de kerk weten hoe het is om van een uitkering te leven.’ Na zijn studie aan de HEAO komt Henk als missionair werker terecht in de Londense wijk ‘Isle of Dogs’, waar hij veel armoede ziet. In de Engelse hoofdstad bezoekt hij de Schotse Presbyteriaanse Kerk, waar zijn geloof verdiept en waar hij de waarde van gemeenschap leert te waarderen. Ook ontmoet hij zijn vrouw in deze tijd. Ze krijgen twee zoons die ze Arabische namen geven; Shafiq en Khaled. In 2009 gaat het gezin in Kanaleneiland wonen. Henks drijfveer is ‘dat mensen de vrede van Jezus leren kennen’. Dat wenst hij ook zijn islamitische buurgenoten toe met wie hij veel contact heeft. Waarom hij het belangrijk vindt dat mensen die vrede leren kennen? ‘Ik geloof in leven voor de dood!’

Sep 2019

51 min

In ‘Onderweg’ is journalist en schrijfster Katja Kreukels een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. Ze schreef het boek ‘‘Mijn vader was priester’. Toen Katja achttien jaar was vertelde haar vader dat hij voor haar geboorte een ander leven had gehad; hij was priester geweest in de Rooms Katholieke Kerk. ‘Ik vond het een heel vreemde en onwerkelijke gedachten. Ik zag het ergens dan wel voor me dat hij achter een altaar stond als priester. Maar ik moest echt de foto’s later zien om het te geloven.’ Deze familiegeschiedenis liet de schrijfster niet los, het resulteerde in het boek dat afgelopen jaar verscheen. Het koste Katja tien jaar om het verhaal het schrijven, het begon aanvankelijk als een reisverslag. Katja dook in oude archieven en deed interviews met familieleden en oude klasgenoten van haar vader. ‘Je eigen tijd lijkt minder hard te tikken als je in het verleden duikt’, vertelt Katja. Ze leerde haar vader op een andere manier kennen. ‘Ik ben mijn vader meer als compleet mens gaan zien’. Naast het verhaal van haar vader vertelt Katja in ‘Onderweg’ ook haar eigen verhaal. Hoe ze opgroeide in Sittard, Journalistiek studeerde in Tilburg en uiteindelijk terecht kwam in Amsterdam. Katja gaat zelf niet meer zoals haar vader naar de Katholieke Kerk maar als journalist schrijft ze graag verhalen over religie.

Sep 2019

51 min

In ‘Onderweg’ is filmmaker en theoloog Kees-Jan Mulder een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. Kees-Jan (32) is co-regisseur van de film ‘Dos Santos’ die in 2015 wordt geselecteerd als kanshebber voor een Gouden Kalf. Hij groeit op in het Zeeuwse Goes en weet als klein jongetje heel zeker dat hij dominee wil worden. Maar als puber krijgt hij de camera van zijn opa in zijn handen. De eerste scene die hij daarmee filmt is een vechtpartij tussen zijn broertjes. Vanaf dat moment weet hij ook zeker dat hij filmmaker wil worden. Hij heeft een dubbele roeping en dus studeert hij tegelijkertijd aan de filmacademie en theologie. Een logische combinatie wat hem betreft want: ‘Film gaat altijd over geloof. Voor elke film moet je geloven voor de duur van de film.’ In ‘Onderweg’ vertelt Kees-Jan over zijn moeilijke basisschooltijd, over zijn filmwerk voor diverse ontwikkelingsorganisaties, over een bijzondere ontmoeting met een engel in Oostenrijk en over zijn ambitie om in de toekomst een lange bioscoopfilm te maken.

Sep 2019

49 min

Elsbeth Gruteke spreekt in deze uitzending van ‘Onderweg’ met Tim van Iersel. De ‘dementiedominee’ kan het moeilijk hebben als mensen met dementie worden afgeschreven. Hij werkt als geestelijk verzorger in drie woonzorgcentra in Den Haag, geeft overal in het land lezingen aan professionals en mantelzorgers en zit in de Toetsingscommissie Euthanasie. Daarnaast bracht Van Iersel al twee boeken uit: ‘Dilemma’s bij dementie’ en ‘Godvergeten; gedachten over geloof en dementie’. In zijn werk met ouderen kwam Van Iersel erachter dat geloof niet alleen iets verstandelijks is, maar dat het ook alles met gevoel en sfeer te maken heeft. “Mijn visie op geloven is te beperkt”, zegt hij. Hij krijgt vaak van mensen te horen dat ze niet dement willen eindigen in een bejaardentehuis omdat dit mensonterend zou zijn. Tim zegt hierover: “Ik denk dat niets de eer van de mens kan aantasten." In ‘Onderweg’ vertelt Van Iersel over zijn jeugd in Woerden, over zijn geloofstwijfels tijdens zijn studie aan de VU en over zijn belevenissen met ouderen.

Sep 2019

50 min

Ruard Ganzevoort, theoloog en politicus by EO

Aug 2019

52 min

'De enige oplossing voor onze moeiten ligt in God zelf' In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met psychotherapeut Ylfva Troll. In de jaren tachtig op televisie te zien in bijvoorbeeld 'De Open Cirkel' en 'Als Leven Pijn Doet' en ze sprak op vele Eva-dagen! Al meer dan vijfentwintig jaar heeft ze een eigen praktijk. Ze is gespecialiseerd in rouwverwerking, depressies en zingevingsvragen. In het gesprek gaat het over de vragen die zij als behandelend therapeut krijgt, zijn die bij christenen anders dan bij niet-christenen? Zijn de vragen in de loop van de vijfentwintig jaar veranderd? Verder gaat het ook over haar naderend pensioen, kijkt ze hier naar uit?

Jul 2019

52 min

Cookie policy

We and our partners use cookies to personalize your experience, to show you ads based on your interests, and for measurement and analytics purposes. By using our website and our services, you agree to our use of cookies as described in our Cookie Policy.