Newsroom | BNR

BNR Nieuwsradio

De dagelijkse nieuwspodcast van het FD en BNR. De belangrijkste nieuwsverhalen van de redactie verteld door onze journalisten en specialisten. Mark Beekhuis neemt je mee de nieuwsvloer op.

All Episodes

Met het einde van de formatie in zicht (zeggen ze), wordt het tijd voor 'de poppetjes'. Thomas heeft er een heel spreadsheet voor gemaakt. Sophie heeft een A4-tje vol gekrabbeld met de miljarden waar aan de formatietafels om gestreden wordt. En dan was er ook nog een coronadebat, waarbij Mark Rutte ineens een andere toon aansloeg.

Dec 3

51 min 43 sec

Een uitspraak van de Hoge Raad in een zaak over Albert Heijn die graag de winkel van de Coop had willen hebben, gaat vertraging veroorzaken bij de bouw van woningen. Dubbel eigen risico door uitgestelde medische zorg. En een tuchtzaak tegen topadvocaat Aldo Verbruggen levert een fascinerend inkijkje in de wereld van de advocaat-onderzoeker.

Dec 2

27 min 56 sec

Hoe moet de ECB reageren op de onverwacht hoge inflatie? De ACM trekt ten strijde tegen verticale prijsbinding. En is 'code zwart' af te wenden door het invliegen van verpleegkundigen uit andere landen?

Dec 1

33 min 25 sec

Epidemiologen en virologen verbazen zich erover dat niemand in Nederland praat over FFP2-maskers. In andere landen zijn die zelfs verplicht. Hier worden ze niet eens aangeraden door de overheid. Schiphol beëindigt het contract voor de bouw van een nieuwe pier. En de rechter biedt nog geen uitkomst in het conflict tussen Yarden en de franchisenemers.

Nov 30

26 min 19 sec

Een nieuwe virusvariant, en dus zijn er ook weer nieuwe onzekerheden op de financiële markten. Gevaccineerden van buiten de EU kunnen hier geen QR-code krijgen. En VVD-leden zijn zeer ontevreden over de 'treindocumenten'.

Nov 29

21 min 3 sec

Wat lijkt te beginnen als een therapeutische sessie voor de inner-wappie van Mark, loopt al snel uit op bespiegelingen over een volledig dystopisch scenario. Martine schetst een toekomst waarin corona de structuur van de economie helemaal overhoop gegooid heeft. Waarin festivals organiseren, theater maken, en het runnen van een niet-essentiële winkel seizoensarbeid is. Want elke najaar volgt een lockdown. Gelukkig wordt er nog wel gelachen in deze podcast.

Nov 26

56 min 42 sec

Het gaat niet goed met veel middelbare scholieren. Ze zijn onrustiger, brutaler, en ze scoren ook slechter bij toetsen. Duitsland heeft een nieuwe regering. Onze correspondent ziet drie partijen die verliefd om elkaar heen dartelen. En het Van Gogh Museum slaat een nieuwe koers in. Met veel minder aandacht voor commercie, en veel meer voor de kunst.

Nov 25

28 min 17 sec

Vandaag bekijkt het OMT of er een spoedoverleg nodig is over strengere coronamaatregelen. De Tweede Kamer spreekt over nieuwe coronasteun voor bedrijven via de TVL als de NOW-regeling. En de relatie tussen de banken en de curatoren van het failliete Imtech is nog slechter geworden. De banken hebben een integriteitsklacht tegen ze ingediend.

Nov 24

28 min 5 sec

De defensie-industrie vangt steeds vaker bot bij banken. Want die vrezen reputatieschade. Nederland blijft populair voor brievenbusfirma's. En we zijn nog lang niet bij code zwart, zegt minister De Jonge. We zitten er vlakbij, klinkt het uit de zorg. We brengen de vele grijstinten in kaart die er ook nog blijken te zijn.

Nov 23

31 min 48 sec

Het infrastructuurplan van president Biden kan ook voor Nederlandse bedrijven goed nieuws zijn. Politiek Den Haag praat over de formatie, corona, en natuurlijk de rellen. En metaalrecyclers vrezen een afname van gerecycled metaal door nieuwe Europese regels.

Nov 22

25 min 39 sec

Wat een week! verzucht Sophie, terwijl ze vier mondkapjes uit het plastic haalt. Voor elk seizoen een toepasselijk design. Ondertussen wordt duidelijk dat de kleur voor de komende weken code zwart zal zijn. De 2G-corona-aanpak, die het land tot op het bot verdeelt, lijkt hoe dan ook voorbarig. Dat blijkt ook wel uit het smeulende vuurwerklont dat toch nog snel gedoofd wordt door de regering.

Nov 19

55 min 1 sec

De mogelijke invoering van de 2G-maatregel kan dat ertoe leiden dat de tegenstanders radicalisering. Met de beursgang van Bol.com in zicht blijkt een deel van de aandelen Ahold in handen van de activistische belegger Elliot. En de VVD wil dat universiteiten de aanzwellende stroom buitenlandse studenten kunnen afremmen.

Nov 18

23 min 36 sec

De leider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, liet een formatiedocument slingeren in een trein. De Tweede Kamer is is nog niet overtuigd van de nieuwe corona-aanpak van het kabinet. En een van de prijsvergelijkers voor energie vreest dat de grote energiebedrijven misschien definitief zijn vertrokken.

Nov 17

29 min 17 sec

In het amateurvoetbal wordt gesproken over het stilleggen van de competitie vanwege competitievervalsing. De onverwachte poging van de regering om toch nog eens te proberen de dividendbelasting af te schaffen, maakt veel duidelijk over de relatie tussen de politiek en Shell. En waarom brengt Bol.com toch naar de beurs?

Nov 16

35 min 59 sec

Shell verhuist het hoofdkantoor naar Londen. Steeds meer scholen maken werk van ventilatie in de klassen, maar door deze coronawinter zijn de meesten te laat. En voor honderden adviseurs, accountants en advocaten dreigt een fors hogere belastingaanslag na twee arbeidsconflicten op de Zuidas.

Nov 15

29 min 44 sec

Thomas zag een draai bij de ChristenUnie over 2G. Sophie zag een draai bij D66 over de medisch-ethische kwesties. Martine zag een voorzichtige draai bij de informateurs en hun tijdlijn. Orla zag een draai van de Nederlandse regering met buitenlandse fossiele investeringen. En Mark wil er niet omheen draaien: er valt weer veel te veel te bespreken deze politieke week.

Nov 12

56 min 32 sec

China en de VS verrassen Glasgow en de wereld. Totaal onverwacht komen de rivaliserende grootmachten met een gezamenlijk klimaatplan. De VS pakken cybercriminelen wereldwijd keihard aan; de eerste WANTED posters met een miljoenenbeloning zijn al de deur uit. En het werkt. Nog voor er echt harde coronamaatregelen zijn aangekondigd, kampt de zakelijke evenementenbranche met grote aantallen afzeggers. Net nu er eindelijk geld verdiend werd.

Nov 11

26 min 8 sec

De coronacrisis lijkt in zijn volle omvang terug te zijn. Het geduld van minister Ollongren met de makelaars is op. En kinderopvangcentra vrezen voor chaos de komende winter, door ziekteverzuim bovenop het personeelstekort.

Nov 10

28 min 21 sec

Personeelstekorten houden nog jaren aan, verwachten bankeconomen. Webwinkels willen met bedrijfstak-cao Amazon en Alibaba af te remmen. En ook de Poolse regering probeert de humanitaire crisis aan de grens met Belarus handig te gebruiken.

Nov 9

28 min 7 sec

We hebben het eerste weekend met de nieuwe coronaregels goed doorstaan, lijkt het. De SP worstelt zo erg met zichzelf dat het misschien niet lukt om in de grote steden mee te doen aan de verkiezingen. En de NAM wil het grootste platform op de Nederlandse Noordzee verkopen. Maar wie zou zoiets willen kopen?

Nov 8

25 min 34 sec

Wie mag ik het woord geven .. BNR! Het zou zomaar kunnen dat de volgende persconferentie niet begint met de NOS. Want deze week kwamen meerdere media niet eens aan de beurt. Het antwoord op de niet-gestelde vraag van Thomas is welkom op newsroom@bnr.nl.

Nov 5

57 min 54 sec

Nederland zou moeten inzetten op coronamedicijnen, zeggen experts. De Amerikaanse Federal Reserve begint met het afbouwen van de noodsteun voor de coronacrisis. Notarissen van het kantoor van de landsadvocaat moeten voor de tuchtrechter verschijnen. En morgen doet de Hoge Raad uitspraak over een schadeclaim van 50 miljard dollar.

Nov 4

32 min 28 sec

Amerikaanse toezichthouders willen voor stablecoins een streng toezicht invoeren. Het einde van de vermogensbelasting lijkt in zicht, na een advies van de advocaat-generaal. En Amerikaanse steden wachten niet langer op het Witte Huis, en beginnen alvast met vergroening.

Nov 3

28 min 29 sec

Op de klimaattop in Glasgow is het eerste resultaat bereikt. De wereld stopt in 2030 met ontbossen. En de eerste kritiek is er ook: te traag en te onzeker. We gaan weer meer aan de mondkapjes en de QR-code. En arbodiensten waarschuwen voor het gezondheidsrisico van nachtwerk.

Nov 2

32 min 9 sec

De Nederlandse industrie heeft kritiek op het ministerie van Defensie. Want bij de aanschaf van onderzeeërs wordt niet gekeken naar Nederlandse bedrijven. ING gaat veel minder inzetten op innovatie en fintech-startups. En er dreigt dit jaar een schaarste aan kerstballen en champagne.

Nov 1

25 min 41 sec

Er waren lelijke ruzies in een debat dat volledig ontspoorde. De regering kreeg een stevige tik op de vingers van de Raad van State. En de Belastingdienst -alweer- van de Autoriteit Persoonsgegevens. Gelukkig valt er ook iets te vieren: het Nederlands record regeringsformatie is gebroken.

Oct 29

49 min 49 sec

Er zijn vele, vele alternatieve voor kolen en gas. Wind- en zonneparken, natuurlijk. Maar ook getijde- en golfenergie, biomassa, restwarmte. En misschien moeten we toch ook over kernenergie nadenken?

Oct 28

34 min 41 sec

Met de klimaatplannen die de landen tot nu toe bij de VN hebben ingediend, warmt de aarde niet 1,5 graden op, maar 2,7. Een wereld van verschil. Toch hoeven we de moed niet op te geven. Als de chaos maar groot genoeg wordt, gaan we het vanzelf een keer oplossen - is de theorie.

Oct 27

32 min 17 sec

Zondag begint de COP26 oftewel de VN-klimaattop in Glasgow. De internationale gemeenschap moet daar afspraken maken om de opwarming van de aarde te beperken. Newsroom brengt je de komende dagen helemaal op de hoogte. Vandaag: wat gaan de grote spelers doen?

Oct 26

32 min 2 sec

Werknemer in de bouw en de schoonmaakbranche blijken regelmatig hun QR-code te moeten laten zien als ze op hun werk komen.. en daar mogen ze eigenlijk helemaal niet toe gedwongen worden. Corona is nog niet voorbij en dus moeten er de komende winters 200 IC bedden structureel beschikbaar zijn. Met achterhonderd keer twee handen aan het bed. De container rederijen ter wereld verdienen dit jaar meer dan de afgelopen 20 jaar bij elkaar. De winst wordt bij wijze van spreken per volle container binnengeharkt.

Oct 25

31 min 55 sec

Ze zorg zucht en steunt onder de druk van de weer oplopende coronabesmettingen. De QR-codes werken, maar waarschijnlijk toch niet genoeg. Kortom, er zitten weer spannende persconferenties aan te komen. Een mooi moment om alvast te kijken welke keuzes de politiek zal moeten maken.

Oct 22

54 min 44 sec

Er is een schaarste aan bedrijfspanden in de grote steden. Door overbieden gaan huren soms met wel duizend euro omhoog. De corona-besmettingscijfers lopen weer op. Jens Weidmann stapt op als president van de Bundesbank, en daarmee verdwijnt een van de haviken binnen de Europese Centrale Bank.

Oct 21

28 min 3 sec

China streeft ons voorbij met patenten; eerst in aantallen, nu ook in kwaliteit. Het conflict tussen de Europese Unie en Polen is weer verder op de spits gedreven. En de Tweede Kamer stemt elk jaar over duizenden moties, die steeds vaker vooral geschreven worden als pr-instrument.

Oct 20

32 min 9 sec

De overheid kan banken niet tegenhouden als zij ook bij een laag saldo negatieve rente gaan rekenen. Er dreigt treinchaos bij de klimaattop in Glasgow. En door de hoge gasprijs gaat de verkoop van haardhout ineens heel hard.

Oct 19

21 min 29 sec

Nu de coronapandemie in hevigheid afneemt gaat de ACM weer op bedrijfsbezoek. Door het toegenomen thuiswerken, zullen invallen ook vaker bij werknemers thuis zijn. De industrie krijgt meer mogelijkheden om CO op te slaan onder de Noordzee. De Europese Commissie vindt dat Nederland treuzelt met de invoering van een bankenrichtlijn.

Oct 18

26 min 47 sec

Directeur Coen Brummer van het wetenschappelijk instituut van D66 schreef een boek over 55 jaar D66. Die verjaardag vierden ze gisteren. In hun Haagse studio spreken Sophie, Thomas en Mark hem. Over de politieke partij die geen politieke partij wilde worden. Opgericht door burgers die zich geen politici vonden.

Oct 15

59 min 37 sec

De NS wil dat bedrijven ervoor zorgen dat niet alle mensen op dinsdag en donderdag naar kantoor komen, en op maandag, woensdag en vrijdag massaal thuiswerken. Londen probeert toch weer te morrelen aan de brexitafspraken met de EU. En wat een redder leek voor Conservatrix, bleek een roofridder, met goedvinden van toezichthouder DNB.

Oct 14

34 min 38 sec

De beursgang van Coolblue, twee weken geleden aangekondigd, is tot nader order uitgesteld. Het door hackers platgelegde conglomeraat VDL Groep heeft medewerkers gevraagd om vakantiedagen op te nemen. En ondanks grote personeelstekorten, kijken werkgevers nog altijd nauwelijks naar 50-plussers.

Oct 13

29 min 41 sec

Gemeenten moeten taxi-vergunningen controleren, anders is zo'n vergunning oneerlijk, vindt de branche. DNB waarschuwt beleggers voor onverwachte ontwikkelingen. En de nieuwe Haagse verslaggever van het FD ziet verrassende overeenkomsten tussen het toeslagenschandaal, en dat met renteswaps van 10 jaar geleden, toen hij nog beursredacteur was.

Oct 12

32 min 25 sec

Door de hoge gasprijs heeft duurzame energie ineens geen subsidie meer nodig. Maar Den Haag is nog niet zover om die meteen af te schaffen. AI-onderzoekers maken zich zorgen over een te grote invloed van bedrijven. En na het klimaatproces tegen Shell, heeft Milieudefensie nu de Rabobank in het vizier.

Oct 11

33 min 59 sec

Sophie is blij verrast over het optimisme van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels. Iets van een nieuwe bestuurscultuur begint door te schemeren, ziet hij. En daarbij moet zijn vers aangenomen Wet Open Overheid natuurlijk gaan helpen. En Kamerleden zouden wat vaker corvee moeten doen.

Oct 8

1 hr

De gascrisis begint zijn effecten te hebben in het bedrijfsleven. Eerder hoorden we al dat de productie van kunstmest wordt afgeschaald. Vandaag komen daar legen kassen bij. De nervositeit op de gasmarkt slaat nu over naar de politiek. En de lange wachtlijsten voor operaties zouden vrij eenvoudig kunnen worden opgelost door ze over de grens te doen.

Oct 7

18 min 31 sec

Uit de Pandora Papers blijkt dat geld wegsluizen naar belastingparadijzen nog steeds eenvoudig is. En dat cowboys routes kennen buiten toezicht van DNB. Nu gaan de rolluiken weer dicht in Den Haag. Want de formatieonderhandelingen beginnen nu echt. En DeGiro sluit tienduizenden beleggersrekeningen van zakelijke klanten.

Oct 6

34 min 35 sec

Een paar uur zat de wereld zonder Facebook en Whatsapp. Wat daar mis ging geeft reden tot nadenken. De Pandora Papers geven een interessant inkijkje in een familievete bij een van de rijkste familiebedrijven van ons land. En afschaffing van de zogenoemde 'jubelton' zal de huizenprijzen niet verlagen.

Oct 5

35 min 13 sec

Commissarissen van ABN Amro en andere banken beleggen via een belastingparadijs. En ook minister van Financiën Wopke Hoekstra deed daaraan mee, blijkt uit de Pandora Papers. Bedrijven hebben steeds meer moeite om zich te verzekeren tegen cyberaanvallen. En Nederlandse banken hebben moeite om geld uit te lenen, wat ze 860 miljoen subsidie kan kosten.

Oct 4

35 min 33 sec

De Haagse verslaggevers doen hun uiterste best om niet cynisch te klinken als zij spreken over 'de nieuwe start' waar in Den Haag over wordt gesproken. Verder verliezen zij zich in details als borrels en nieuwe kussens. En in welke hoge hoeden zullen nog konijnen blijken te zitten?

Oct 1

50 min 31 sec

De formatie gaat nu dan toch eindelijk beginnen, met onderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en toch CU. Het wordt weer drukker op de wegen en in de parkeergarages. En we hebben niet zozeer een tekort aan huizen. We kunnen gewoon teveel lenen bij de hypotheek.

Sep 30

31 min 35 sec

Met nog een maand tot de klimaattop in Glasgow, brak de olieprijs gisteren door de 80 dollar. De overheid zou duidelijk moeten maken onder welke voorwaarden de QR-codes in de horeca weer kunnen worden afgeschaft. En beleggers die hun geld in Triodos gestoken hebben, zitten daar voorlopig vast.

Sep 29

24 min

Ineens duikt er weer een nieuw probleem op bij het snel bouwen van veel huizen: de grootste bouwverzekeraar zit aan zijn limiet. Na tien uur vergaderen klonk informateur Remkes niet erg hoopvol. En investeerders steken honderden miljoenen in boodschappenbezorgdiensten.

Sep 28

31 min 38 sec

Bij de Duitse verkiezingen heeft de SPD nipt gewonnen van CDU/CSU. Een stoplichtcoalitie ligt nu het meest voor de hand. Johan Remkes gaat zijn laatste dagen in als informateur. En door de hoge gasprijs, balanceert een aantal kleine energiebedrijven op het randje van een faillissement.

Sep 27

42 min 59 sec