#16 “Jeg stiller bare spørgsmål”. Om ukritiske influencere, konspiratoriske kaninhuller og illusionen om at tænke selv.

By Morten Svane & Morten Elsøe

Denne episode handler om konspirationsteorier. Med afsæt i Saszelines stories på Instagram, snakker vi om hvorfor konspirationsteorier er blevet så populære i corona-tiden. Og ikke mindst: hvorfor troen på konspirationsteorier ikke er et udtryk for kritisk tænkning, men snarere det modsatte. Som noget nyt har vi en gæst i studiet: Torben Sangild. Torben har store interesse i og viden om konspirationsteorier - og deler den samme bekymring omkring deres udbredelse som vi gør. Konspirationsteorier er nemlig ikke uskadelige, men kan have en række konsekvenser. Vi kommer blandt andet ind på: Hvordan corona-pandemien har øget usikkerheden og de mange “det ved vi ikke endnu”-udmeldinger, som har givet plads til konspirationsteorier. QAnon, pizzagate og tvangsvaccination. Saszelines Instagram-stories. Allan Nielsen i Shitstorm – og automatreaktionen efterfølgende. Hvad der får folk til at tro på konspirationsteorier. Hvem der tror på konspirationsteorier. Hvorfor det er et problem – fra overbevisning til dehumanisering og farlig adfærd. Hvad vi kan vi gøre. Hvorfor kritisk tænkning er så vigtigt og hvilke værdier kritisk tænkning er baseret på.

Listen to #16 “Jeg stiller bare spørgsmål”. Om ukritiske influencere, konspiratoriske kaninhuller og illusionen om at tænke selv. now.

Listen to #16 “Jeg stiller bare spørgsmål”. Om ukritiske influencere, konspiratoriske kaninhuller og illusionen om at tænke selv. in full in the Spotify app