#03 Voorbereiding, geduld en de rol van interventies tijdens je bevalling met verloskundige Maria Meijssen

By Nina Pierson

Een bevalling wordt tegenwoordig vaak gezien als iets medisch. Iets waar vrouwen per definitie hulp bij nodig hebben. Maar waarom? Uitgaande van de kracht van de vrouw is bevallen een gebeurtenis waar je misschien mentaal gezien wel enorm veel geduld (een uitdaging an sich) én uithoudingsvermogen voor nodig hebt, maar die juist gebaat kan zijn bij zo min mogelijk niet noodzakelijke ingrepen van buitenaf. Gelukkig bestaan er interventies voor de momenten dat het écht nodig is, maar zelfs de WHO waarschuwt voor het extreem hoge aantal interventies dat vandaag de dag gedaan wordt, en dat deze een ongecompliceerde bevalling juist gecompliceerder kunnen maken. Verloskundige Maria Meijssen heeft mij met haar kritische blik enorm geholpen met mijn boek. Haar benadering van het geboorteproces - waarbij je als verloskundige juist een stap achteruit durft te zetten, de oerkrachten van de barende vrouw hun werk laat doen, en waar de behoeftes van de vrouw leidend zijn - is naar mijn idee dé manier om een bevalling te benaderen. Ze heeft mijn ogen geopend voor wat er allemaal al een interventie in dit proces kan zijn (van het doorprikken van de vliezen, het meten van ontsluiting, tot het vragen of een vrouw niet wil persen als ze wel persdrang heeft). Ik praat met Maria over het verloop van een ongecompliceerd geboorteproces, de kracht van het barende lichaam, de voordelen van een thuisbevalling en het nut van medische interventies (of juist niet!).

Listen to #03 Voorbereiding, geduld en de rol van interventies tijdens je bevalling met verloskundige Maria Meijssen now.

Listen to #03 Voorbereiding, geduld en de rol van interventies tijdens je bevalling met verloskundige Maria Meijssen in full in the Spotify app